Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 417
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 425
Нова тв не гледам откакто се смени собственика, но по Бтв ми стана много смешно, как заекна докторът от щаба, докато изреждаше мерките, които трябва да вземат хората срещу грипа: "Миене на ръце, ам.. хмм.. маски". Имам чувството, че много се замисли дали да го каже, при положение, че знае че ги няма в аптеките. Но браво, постъпи мъжки. Иначе от нюзфийда на талази ме залива информация, колко излишни били маските. Ами кажете го бе хора, няма маски, работим по въпроса, до тогава спазвайте еди каква си дистанция, не се ръкувайте, мийте си ръцете, не си пипайте лицето, избягвайте излишни събирания и пр и пр. Излезте по тоя пуст телевизор и го кажете най-после! Превенцията е по-важна от всичко. Без масова информация няма как да стане.

# 10 426
Нали стана ясно, че леглата  не са проблем, а апаратурата и специалистите.

Дори и това не е проблем. Всъщност, поне за сега проблем няма, освен доста ниската здравна култура на немалък процент от сънародниците ни.

# 10 427
Честит празник българи!

Много се радвам, че тестването ще стане всеобхватно.Направо им предлагам на нашите управници да четат темата, че със закъснение прилагат нашите превантивни мерки.
Така де , сега вече ще започнат да изскачат положителните резултати.Това не трябва да ни плаши. По-раншни мерки, по- малко заразени.
Продължавам да чета страхотната и информативна тема.

# 10 428
Сапуните (твърди/течни) какво трябва да съдържат, за да са достатъчно ефикасни срещу вирусите и бактериите по ръцете Blush?

Аз лично си купих антибактериални сапуни( не знам дали е редно да пиша марката). Знам, че целта е да унищожава вирус но ... Мисля че е добро решение. В темата четох че и домашния сапун е удачно решение

# 10 429
  • София
т.е. са имали 5000 легла преди епидемията, което е 10 пъти по-малко от тези в България (50 000). По аналогия с България, Ухан е трябвало да има поне 80 000. Разширили са ги до 23 000, с което са си останали на ниво легла на 1000 души- третия свят.

Имаше снимки от Китай, на хора пред входа на болницата на системи и кислородни апарати закачени по дървета и огради.
Нали е ясно, че и милион специалисти да има, ако няма легла няма къде да се настанят пациентите и няма как да бъдат лекувани. А и тази болест очевидно не изисква някаква свръхсложна апаратура хирургия и т.н.- венозни инжекции, кислородна маска (такива примерно в инфекциозна клиника на ВМА има на всяко легло, предполагам и в достатъчно други отделения, в Ухан едва ли при 5000 легла са имали навсякъде).

# 10 430
Скрит текст:
Да уточним - високата смъртност в миналото по време на епидемии, се е дължала точно на липсата на ваксини. Морбили. Вариола. Тетанус.
Наличието на чиста вода и добри условия на живот не спират вирусите, а ограничават разпространението им.
Никак не подкрепям непоставянето на ваксини.
Тоест, ако предположим, че има ваксина за КВ, ще се ваксинираш?

Разбира се, че ще се ваксинирам. Що за въпрос? Вие няма ли?

Ако човек е много млад, няма диабет, няма сърдечно заболяване, няма респираторно заболяване, няма онкологично заболяване, няма заболяване, поради което да няма имунитет, не е ли по-нормално да се разболее и придобие имунитета естествено? Надявам се повечето млади хора да са здрави, иначе много тъжно Sad
Не съм антиваксър, само се чудя.
Разбира се, че е по-добре!

# 10 431
  • Варна
Дори и това не е проблем. Всъщност, поне за сега проблем няма, освен доста ниската здравна култура на немалък процент от сънародниците ни.
Така е, няма болни - няма проблем. Въпросът е ако има проблем да сме подготвени.

# 10 432
Изобщо не сме подготвени, главно психологически.  За съжаление е така.

# 10 433
  • София
Роналд, вчера казаха 70, 31 + 39, изследват на две места в София.
Каквото им изпратят, това изследват.
Като разширят групите пациенти за изследване, ще има повече проби. Въпросът е какъв е капацитетът на тези 2 лаборатории.
70 в България, за ден???
Аз чета само подобни статистики (дир.бг и други са източниците) "У нас Националният оперативен щаб е взел решение за разширяване на кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той информира, че 19 проби са направени във ВМА - всички са отрицателни, и четири проби - в Националната лаборатория, които също са отрицателни."

# 10 434
Проблемът с маските е глобален. В Китай няма кой да ги направи. Буквално.

При декларирано производство от 110 000 000 бр. дневно, надали няма кой да ги направи, нито буквално, нито преносно.
Китай са с население  ‎1 394 310 000. Колко маски им трябват, ако се сменят на два часа?

# 10 435
Скрит текст:
Скрит текст:
Уникално интервю с Брус Ейлуърд от ЗСО, който е бил в Китайската мисия:
https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

Много моля, всеки да го прочете, кой с предовач, кой без - много ценна информация.

Наистина полезно, благодаря!
Отговаря на много въпроси, задавани тук в темата. От една страна алармиращо, от друга - трезво и успокояващо мнение на човек, видял ситуацията в епицентъра.
Никак не ме успокои мен. За Бога, хората използват " екстракорпорална мембранна оксигенация" - така ми го преведе гугъл. Вкарване на кислород в кръвта след като дробовете откажат. В един клип по-напред в темата, където 5 човека обръщаха един болен, чух да казват, как на всяка цена трябва да запазят човека жив. А човекът изглеждаше във вегетативно състояние, говореха за органна недостатъчност. С такива мерки са постигнали смъртността, която са постигнали. Без тях ще е по-висока. А аз не си представям, че ако дойде вирусът тук, имаме готовност да правим същото. Изобщо не е ясно например как ще минават тези болни на скенер, при положение че ще се лекуват в някакви изолирани болнични крила, а отделенията по рентгенология са общи за всички отделения в болницата. Ще се разнасят през цялата болница заразените ли? Изобщо не ми е ясно и как ще се осигури толкова много апаратура за обдишване. Дори те, китайците, които произвеждат всичко, в интервюто пише, че не лесно са я набавили. Тествали са безплатно стотици хиляди, а тук се пазарим кой трябва и кой не трябва да се тества, че тестовете много скъпи. Това са само някои примери. Никак не съм успокоена след прочита на статията.

И мен не ме успокои. Към твоя пост, ще добавя и една друга тревожна публикация. https://czpz.org/politics/12186-43 НЗОК е определила за лечението на КВ пътека за грипни заболявания  - код по МКБ10 -  j11.1 - Грип с други респираторни прояви, неидентифициран вирус Грип БДУ Грипни.  Която е с обща сума 618лв. за целия престой , или по 43 лв на ден.
Цитат
Пътеката е лимитирана до 6358 души годишно, тоест касата ще плати не повече от толкова пациенти за всички болници, с които има договор за цялата година.
С 2 грипни вълни, предполагам, че голяма част от този лимит до 6358 души, вече е изчерпан. И като свърши , какво? Закъсалите финансово болници, ще лекуват за своя сметка ли?!
Добре знаем, че в клиничните пътеки има определени алгоритми и НЗОК налага глоби на болниците, ако не са спазени. Не съм търсила какви са за тази, но е много вероятно да се правят ненужни изследвания и грижи, а нужните да не се правят, заради алгоритъма. Не мога да си представя, че у нас биха лекували с лекарствата за спин, с каквато информация вече е пълно, по пътека за грип.

С 2 думи, с тази пътека, НЗОК съвсем ограничи възможността и свободата на лекарите да излекуват тежко болни от коронавируса, дори и когато това би било възможно.   НЗОК съвсем ни обрекоха.

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 21:22 от Diorela

# 10 436
Аз съм с много чувствителна кожа на ръцете и си мия само с два вида сапуни, които по случайност са антибактериални. Познайте днес дали ги имаше по магазините...
ММ обиколи целият град и никъде не ги намери. Поръчала съм си онлайн, но докато дойдат ръцете ми ще се разранят 😠

# 10 437
Във Франция
Реквизиция на всички маски (в складовете и продукцията ) и ще бъдат раздадени на медицинския персонал и болните .
https://www.bfmtv.com/economie/coronavirus-emmanuel-macron-annon … tion-1868337.html

# 10 438
Ето тук има обяснение за маските.

В кратце: хирургическите се носят 2 до 3 часа и се сменят, слагат се от синята страна към теб и се махат покрай дръжките. От тях влиза по краищата, така че не са много надежни.

Вирусът ковид се пренася по въздушнокапков път. Тук казват че при кихане и кашляне. Бих добавила и при плюване докато говориш или при отхрачване на улицата (да има такива селяни, правят го). Гледаме да спазваме дистанция.

Другият вид маски са N95. Те предпазват, но и с тях се диша по-трудно.

Третият вид, за който не говорят в този клип, е самонаправените с нетъкан плат. При тях са важни няколко неща: 3 слоя плат и да няма отвори.

# 10 439
  • София
Сапуните (твърди/течни) какво трябва да съдържат, за да са достатъчно ефикасни срещу вирусите и бактериите по ръцете Blush?

Аз лично си купих антибактериални сапуни( не знам дали е редно да пиша марката). Знам, че целта е да унищожава вирус но ... Мисля че е добро решение. В темата четох че и домашния сапун е удачно решение
ПО принцип, внимавайте с антибактериалните сапуни, агресивни са към кожата, дерматолог ме е питал дали работя в хирургията, като му казах, че в офиса има такъв сапун (преди години пак по време на някаква вирусна инфекция)

Общи условия

Активация на акаунт