COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 297
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 000
  6% от активните случаи на коронавирус по света са в критично състояние (актуални данни за пандемията)

Потвърдените случаи на заразени с коронавируса COVID-19 по света надхвърлят 185 000. Жертвите са над 7 100 души. Заразените държави по света са 162 по актуални данни днес по обед.

Излекуваните до момента са почти 80 000 души, повечето от които са в Китай - 69 000. Там са и най-големият брой на регистрирани заразени от началото на заразата в страната- 80 881, но активните случаи са 8 900 - повече от 2 пъти по-малко от активните случаи в Италия.

Активни са малко над 98 000 случая на COVID-19. От тях 94%, или 91 000 случая се намират в леко или умерено здравословно състояние. Около 6200 души, или 6% от активните случаи в момента са в тежко или критично състояние, по данни на Worldometers.

От приключилите случаи, 92% са тези, които са се възстановили, останалите 8%, или 7 332 души са загинали.

Китай трайно е в зоната на отшумяване на епидемията като регистрирал само 21 нови случая на COVID-19 за изминалия ден. Само 1 от тях е заболял на територията на страната. Останалите 20 са се завърнали от чужбина. Единственият случай на местна зараза е в град Ухан, първото огнище на вируса. След като през февруари ежедневно съобщаваше за повече 1000 новозаразени, миналата седмица Пекин обяви, че "на практика е спрял" вируса. Сега властите се опасяват от връщането му чрез чуждестранни посетители.

Активните случаи в Иран и Испания също надхвърлят тези в Китай - съответно с 9 150 и 11 178 заразени.

Италия продължава да е най-тежко засегната от разпространяването на пандемията в момента с регистрирани почти 28 000 случая на COVID-19, които се увеличават с по над 3000 на ден в последните дни. Починалите до момента са 2158. В Иран починалите са 853, а в Испания 491 души.

Южна Корея, която беше втората най-заразена страна, овладява все повече ситуацията и е регистрирала 84 новозаразени за изминалия ден. В страната има 8 320 случая на заразени с COVID-19, но смъртните случаи са много по-малко, отколкото тези, които се наблюдават в Европа - 81 души.

Ниска смъртност се наблюдава и в Германия, където при 7 600 регистрирани случаи на зараза има 17 жертви. В Австрия и Норвегия смъртните случаи са по 3 във всяка страна със заразени по над 1 200 души във всяка от държавите.

В САЩ до момента са докладвани 87 смъртни случая и 4667 заразени. В Обединеното кралство има 55 починали и 1391 установени случая на зараза. В Япония има 34 починали и 1547 случая на зараза

# 3 001
  • София
Някой откри ли инфо за израелците ? В пампорово или банско са били? И защо не напишат период и хотел....
Много подробно са го написали https://www.health.gov.il/English/News_and_Events/Spokespersons_ … /14032020_24.aspx
В Банско, хотел Лион. През Пловдив.
Благодаря, но линка не се отваря

# 3 002
Къде да стоят? На хотел? На улицата?
Всеки има право да се прибере у дома!

Австрия спря всички полети и в момента прибират само гражданите си от чужди държави. Нашите само на Барба Ганьос дебелия задник ли.могат да превозват?

Недейте губи човешкия си облик от страх!  Вирусът ще отмине.

# 3 003
Може и да има резон това с кръвните групи. В света по-разпространена е група О, в България е А.
Още повече, че в Китай с О са 40%, а с А са само 26%.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0% … D1%83%D0%BF%D0%B0

# 3 004
  • София
Аз седя и се чудя - хубаво, ще сме под карантина 1-2-3 седмици. И после какво?
Какви са мерките на правителството след това, някой говори ли за това? И Китай плеснаха с ръце и заявиха "Излекувани сме", ама като го пуснат тоя народ, дето месец седя между четирите стени, какво ще се случи с тях? Вирусът няма да изчезне, той вече е част от нас.

Мислят ваксини, лекарства, ама кога? Как ?

# 3 005
Да ви питам по-старите в темата - нямате ли усещането, че тези, дето до вчера казваха "няма такъв вирус", вече превключват на "абе има, ама аз го изкарах още през ноември" Simple Smile. Ох, смея се аз, но искрено се надявам да не го разберем по трудния начин, както в Италия.
Не знам какво сме карали ноември, но аз още го карам Smiley Smile Почна средата на ноември, повтори ме декември, януари отново и още си тече. Половин България буха по месец и не знаеше какво е това чудо. Не било ни А, ни Б грип казаха, а го нарекоха парагрип. Ама мнозина явно заради дългия период на боледуване, сигурно около месец, са си помислили сега, че корона са карали Satisfied
Да видиш само как кашлям... ще избягат с 200 като ме видят навън. Някой може и да ми набие канчето като нищо.
Относно короната, не съм от тези, които са казвали, че "няма такъв вирус", но не съм и от стреснатите. Кой както иска да го разбира. Приела съм нещата като бабите, че ще става каквото ще става, но не ходя да се навирам върху хората и избягвам да се събирам навън с хора. Седя си вкъщи. Каквото ми донесе мъжът ми от работа, или ако хвана ходейки до магазина, това ще е.

# 3 006
Иван Гешев иска карантина за Банско

# 3 007
Иван Гешев иска карантина за Банско

Сега да има кой да го чуе само. 😩

# 3 008
Здравейте, извинявам се за глупавия си въпрос, но явно нещо съм изпуснала. Да речем, че си купуваме хляб, с ръкавици сме и вирусът е по ръкавиците. Когато махнем ръкавиците вкъщи, вирусът е останал по опаковката на хляба. Какво правим в случая?
Отдели си една опаковка в която да държиш хляба и го прехвърляй в нея, а тази с която си го донесла от магазина я изхвърляй. Хлябът можеш да го обеззаразяваш като го оставиш във фурната за 10-15 мин във фурната на 150 градуса.

# 3 009
А аз се чудя ако съобщаваха например 50 процента смъртност, пак ли щяхме да сме небрежни, малко ли ни се виждат 6 процента в тежко състояние
21 годишното момче с рак можеше и да се излекува...познавам много хора в ремисия, нима махваме с ръка и дотам. А колко са като него. Същите хора ли сме, дето събирахме пари за лечение на почти безнадеждни случаи, с надежда и вяра.

# 3 010
Къде да стоят? На хотел? На улицата?
Всеки има право да се прибере у дома!

Австрия спря всички полети и в момента прибират само гражданите си от чужди държави. Нашите само на Барба Ганьос дебелия задник ли.могат да превозват?

Недейте губи човешкия си облик от страх!  Вирусът ще отмине.

Предполагам това е към мен. Аз имах впредвид тези, които постоянно работят в чужбина. В Бургас в гетото се напълнило с прибрали се роми и искали да тръгват към болницата да ги тествали.

# 3 011
Може и да има резон това с кръвните групи. В света по-разпространена е група О, в България е А.
Още повече, че в Китай с О са 40%, а с А са само 26%.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0% … D1%83%D0%BF%D0%B0
Какво е това за кръвната група?

# 3 012
  • София
Нали ви казах, те се правят, че налагат мерки, ние се правим, че ги спазваме. Да свършва фарсът...
Кога обаче ще свърши? Това се чудя, след 29.03. какво ще последва! Ученици, студенти, работещи тръгват на работа, а ако тогава се отприщи заболеваемостта /вече си имаме хора носители/. Ще се върне това положение или .....

Както обичат да казват, ситуацията е динамична. Което означава реално, че нямат никаква идея какво ще правим след 29-ти.
В предишната тема зададох въпроса какво ще стане, ако точно като наизлезем и се изпозаразим. Там с доста груб тон ми беше обяснено, че ние така просто възпитано се изчакваме да не претоварим болниците и да "счупим" здравната система. Иначе ще си се заразим де, ама бавно и полечка.
Да, ама датата е 17 март следобед, намират по максимум десетина заразени на ден, жертвите, слава Богу!!!!!!!, са само две у нас и апокалипсисът, който Мутафчийски предрича, се бави. Голяма част от болните си седят по домовете, с "лека хрема", явно за момента не "чупим" системата. И все повече започва да стои на дневен ред въпросът - ами като излезем?
Мутафчийски междувременно развява някакви пакети с храни като за космонавти и вика - изтрайват по три месеца. Преди това беше оптимист. После пък не беше... И затова според мен ще решават абсолютно в крачка.

# 3 013
  • Пловдив
Само аз ли съм кьорава като чета статията за кръвните групи или за АВ числата са най-малки?
АB e 9.1% в контролната група и 10.03% в болницата.

Точно така. АБ е рядка група, затова и са най-малки "числата", но делът на болните надвишава дела хората с АБ в общата популация. При всички групи с изключение на 0 е така. Колкото по-голямо е превишаването над дела в общата популация, толкова по-изложена на инфекцията е съответната група. Освен ако не е случайна флуктуация, което сигурно е съвсем напълно възможно. Wink

А тоя от Уолтопия кърти мивките. Grinning Нали може, вика, дарение под условие. Може, бе, мой човек, ама самото условие трябва да е позволено. Извади малко повече пари и си купи болница, като искаш официално да те лекуват с предимство.

Стефсиси, за кръвните групи е някакъв линк по-горе статистика на съотношението по кръвни групи между болните в болницата в Ухан и сравнение със съотношението на кръвните групи изобщо в целия Китай. Резултатът е, че болните с кръвна група 0 са били по-малко като дял, отколкото са в населението изобщо. Другите за сметка на нулевата са съответно повече, най-голямо е превишението за А.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 15:06 от Магдена

# 3 014
Да вземете да я прочетете ли тази Хипократова клетва? Имате ли представа изобщо за какво иде реч като говорите? Къде пише в нея, че лекарят трябва да жертва живота си, за да спаси пациента? Не е никак дълга, вземете я прочетете.

А за законите нещо да кажете? Закон за здравословни и безопасни условия на труда нямаме ли?

Обаче хайде и законите да оставим. Нали медицинският персонал ако не е защитен има риск да зарази и хора, които не са болни? А като се разболеят лекарите и сестрите кой ще ви лекува?

Или викате да мине това чудо, пък утре пак ще кажем, че са "мафията в бели престилки". Днес само малко да излезем да попляскаме на балконите, утре пак старата песен ще си запеем. Е много е лицемерно.

Аз ръкопляскам само на конкретни лекари, а на други бих искала да им отнемат правото да практикуват медицина.
Това от сблъсък със здравната ни система...

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 15:07 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт