COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 903
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 700
Е как защо работят застрахователите? То вирус, вирус, ама нали има гражданска отговорност, каско и други подобни. На мен като ми дойде съобщение онзи ден, че трябва да си плащам застраховката на колата, какво да кажа - сори, Ковид?

# 11 701
Скрит текст:
Здравейте. Миналата седмица майка ми остана без работа. Тя е на 63,няма достатъчно стаж за пенсиониране в близките години. Нали всичко това се прави за възрастните? Отделно не е и сама,с нея живее безработна 20 годишна студентка. Така че сметки,ток,вода,тв,телефон се плащат за 2 човека, плюс наем,кредит.Искам да питам какво ще се случи с тези хора,след като тази карантина няма да продължи “само 2-3 седмици,няма да умрете ако си стоите вкъщи 20тина дни” . Какво ще правят хората след 2,3,4 месеца? За сега само знам Борисов какво каза “когато свърши всичко това,ще даваме каквото има,а като свърши и то,ами тогава не знам какво да ви кажа и аз”. Правителството очевидно само знае да налага ограничения и забрани,но не и облекчения...

И по-зле ще става. Още не са минали и 2 седмици. Само следете след още 1 седмица как броячите и страстни привърженици на 100 % локдаун ще започнат да обръщат палачинката, като си загубят работните места.
Само за първата седмица сме 7000 регистрирани безработни!
Аз си я загубих и палачинката не съм я обърнала, няма и да я. Чисто от логична гледна точка, ми ако всьо народ се тръшнем посъвместно болни, кой смяташ, че ще работи? Няма печеливш вариант, но стигне ли се до това да избирам между работа и здраве - избирам здравето. Ще се оправим някакси с парите, но ако може да не е с цената на хиляди умряли, защото нямаме места в болниците, апаратура и медици.. Продължавам да стоя на мнението си, че мерките са правилни, дер че нямам доход в момента (вчера се записах в бюрото по труда и НОИ)

# 11 702
Абе аз щото съм леко глупава. Ние по какво ще разберем кога е пикът в БГ и кога вече вървим към оправяне..? В момента вървим ли към пик? Все пак сме втора седмица вкъщи..

В подножието сме - думи на щаба.
То това подножие колко ли е голямо? И те не знаят, защото никой не знае.
Няколко пъти се пробвах да питам - ако въобще не добутаме до апокалипсиса, а така си кретаме? Докога?
И това, че хората се питаме логични неща, какво ни прави? Още като откриха първия случай имаше прогнози, че до седмица ще сме 1000 души. Ама дали се случи...

# 11 703
В град Бергамо има 14 пъти увеличение на смъртността за една седмица през месец март спрямо същата седмица от миналата година. Страшен фейк. Отричащите реалността съвсем изтрещяха и вече преминаха в дебрите на най-лудите конспиративни теории. Последните са, че целта всъщност е да се въведе нов световен ред, в който никой да не ходи на работа.

# 11 704
  • София
Абе аз щото съм леко глупава. Ние по какво ще разберем кога е пикът в БГ и кога вече вървим към оправяне..? В момента вървим ли към пик? Все пак сме втора седмица вкъщи..

В подножието сме - думи на щаба.
Мммм, не точно. Подножие, аз разбирам като пред пик. Думите на щаба не бяха ли, че сме в дъното/началото/ на кривата, демек едва почваме да катерим първо към подножието, след което към върха?

# 11 705
  • София
Аз не разбрах, бързият тест дали ще покаже, ако съм изкарала КВ преди месец примерно.
НИЩО няма да покаже дори да е положителен.
Дъждец, нали обясниха, пусни си записа и слушай Мангъров какво обяснява. Аз останах с впечатлението, че си има една много добра и ясна технология, по която се хващат достатъчно много носители и изкарали. Както и има различни тестове, които мерят различни неща.
Става ясно че е войнстващо некомпетентен по отношение на неща дето се учат в средното училище.

Вижте сега- няма нужда човек да разбира от механизма на тестовете за да разбере следното: ако положителният резултат на тези бързи тестове е достоверен в 95% от случаите и фалшиво положителен в 5% от случаите, а вируса се е разпространил до 70 000 души у нас (1%) то почти всички положителни резултати от бързите тестове ще са фалшиво положителни. Дори до 5% от населението да се е разпространил вируса положителният резултат нищо няма да означава .... Ако допуснем че фалшиво положителните резултати са 10% става още по-страшно.
 Иначе казано нямаме ли предварително очакване от колко до колко % от населението се е разпространил вируса, тези бързи тестове са съвършено безполезни и опасни- множеството "положителни" ще са фалшиво положителни и ще си въобразяват че са преболедували, което няма да е истина.
 Съветвам ако някой  познава Мангъров да му препоръча да вземе да прочете книгата на Леонард Млодинов "Походката на пияницата" и то специално частта как на Млодинов му съобщили, че е положителен за СПИН, което естествено било фалшив положителен резултат. Вътре авторът специално се е спрял на некомпетентността по отношение на теорията на вероятностите в медицинските среди. Това дето предлага Мангъров е свещена глупост и преди да почне да обяснява кой бил за късане на изпит, нека знае че е бил за слаб 2 на матурата по математика в средното училище ....

Поздрави за Мангъров от чичо му Bayes

# 11 706
За да се каже това е необходимо масово тестване, включително и за антитела. Иначе не можем да определим къде точно сме в епидемията. Не може с по 20 теста на ден да се знае това- Има да го изкачваме тоя пик......

# 11 707
Разбирам, че тази тема вече е само за статистики и броене, но да вметна само, че във фейса ми излиза пост, че супермаркетите започват поръчването на паравани от плексиглас и стъкло пред касиерите, за да ги предпазват тях и клиентите. Самата фирма пуснала линка ще ги изработва, няма да пускам линк, за да не излезе реклама. Това е много смислено действие. Не знам кои вериги магазини, но дано всички предприемат тази мярка.

# 11 708
Ronald, сега започваме да катерим, аз така го разбирам това подножие. Може грешно да съм разбрала.

# 11 709
  • в страната на чудесата
Раптор, не е лошо ти да попрочетеш малко за фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати на тестове, базирани върху антитела, както и предиктивната им стойност и прочие. Не е лошо преди да скочи човек върху клавиатурата да попрочете, пък даже и непрофесионална литература.

# 11 710
Какъв е този опит за нескопосано прокарване на прясна, нова заплаха от Хантавирус? Уляха се...Как пък един след друг, бълват страшни, заразни вируси тия китайци?

# 11 711
А никой нищо не каза за земетресението в Хърватия. Никой не спомена помощ в условията на пандемия. И там има жертви, ама не са от модерния вирус. Само Ковид19 им е в главата.

# 11 712
  • София
Аз не отричам, че в Италия положението е на ниво национална катастрофа. Но предпочитам да гледам в "нашия си двор", където с един заразен на 24 часа и общо двама критични (или трима, не помня) някак си не сме Италия и май не се очертава да бъдем.
Вече 16 дена (словом - шестнадесет) чакаме някакъв пик, треперим, говорим за камиони с трупове и... слава Богу, не се случва. Време е да се преосмисли сценария според мен (и според много други хора).

# 11 713
То това подножие колко ли е голямо? И те не знаят, защото никой не знае.
Няколко пъти се пробвах да питам - ако въобще не добутаме до апокалипсиса, а така си кретаме? Докога?
И това, че хората се питаме логични неща, какво ни прави? Още като откриха първия случай имаше прогнози, че до седмица ще сме 1000 души. Ама дали се случи...

Няма да се крета все така, ако останем с такава бройка. Дано, ама едва ли ще останем с нея.
В момента са много над 1000, просто липсва тестване и минали през кабинети/лаборатории. Седят и се лекуват от "настинка".

# 11 714
Разбирам, че тази тема вече е само за статистики и броене, но да вметна само, че във фейса ми излиза пост, че супермаркетите започват поръчването на паравани от плексиглас и стъкло пред касиерите, за да ги предпазват тях и клиентите. Не знам кои вериги магазини, но дано всички предприемат тази мярка.
В нашия Лидл вече има такива паравани.

Общи условия

Активация на акаунт