COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 420
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 195
  • София
Скрит текст:
Едва ли ще продължи след Великден.  Не, че вирусът ще изчезне, но народът ще се  разбунтува. Още повече ще е трудно на топло време да удържат хората по къщите.
Не  знам как точно ще се развият нещата, но, както се казва и по-горе,  хората боледуват и от други болести...
А дали ще се разбунтува? Като започне апокалипсиса, който ни чертаят, май никой няма и да смее да излезе....от вкъщи.

Ako започне....Ако продължава като досега, никой няма да има мотив да седи вкъщи.

Мотивът е да останеш жив и здрав. Какво повече от това им е нужно на хората. Да се разтъпчат вкъщи като са толкова да се разтъпчели.

След 2 седмици като започнем да достигаме хилядите и пикът, тогава вече ще е късно да се стои вкъщи.

Сега, сега му е времето да се предпазиш колкото може повече със стоене вкъщи.. Чистият въздух е полезен за дробовете само, когато не бъка с ковид.

Главният мотив е страхът. Когато виждаш хора да умират, и болниците да не ги побират, те е страх и не излизаш
Когато не виждаш никакви умрели, а само куриозни 3-5-10 (евентуално) случая на хронично болни, които биха си заминали и от банален грип, а в болниците - безсимптомни, които висят там само, за да запълват легла (много дарения направиха, трябва да се усвоят), тогава нямаш никакъв мотив да не излизаш. Не само ще излезеш, но ще те обземе гняв, че са ни изиграли. Едни хора са се нагушили с парици, а други са си изгубили поминъка.

п. п. Да отбележа, че аз излизам само до магазина на 3-4 дни.

# 15 196
Недоволна, аз също не нося ръкавици навън, защо са ми ръкавици, като с тях пак мога да си бръкна в носа, да си пипна очите и прочие. С или без ръкавици, трябва да се спазва личната хигиена с ръцете, а маска само в затворено пространство. Не разбирам защо е нужно носене на маска на улицата. Не разбирам и защо някои хора не осъзнават практикуването на индивидуален спорт навън. Щом не може да се вясваш в парка, то тогава изобщо трябва да се изключи пътуването с градски транспорт. Да но, не. А вече доста педиатри се изказват и обясняват, че криворазбрано е това с неизвеждането на децата навън.
Защо ли при всички източно азиатци маските са задължителни? А, и в Чехия и на други места...
Не се знае кой е заразен, но безсимптомен. И маските пазят да не се пръска гадорията по въздуха.
Ръкавиците - излизаш навън, пипаш куп брави, копчета, банкноти и какво ли още не, след което си пипаш лицето. Като имаш маска, просто се стряскаш и не си пипаш лицето.
Предпочитам да се екипирам като извънземна, отколкото да не си подам носът навън.
И още нещо - имам съсед, щъкаш по целия свят, и цяла зима на ски. Нямам никаква връзка с тях, но както вече писах - не чувам да извеждат огромното куче на разходка. Както и пищящото като слиза по стълбите малко дете. Така че не знам, дали са се покрили някъде на вила или село, дали са затворени в Банско или някъде по европейските ски курорти.

# 15 197
Vapor,за съжаление няма как да се проверяват активно работещите,тъй като дори и да са отрицателни днес,могат да са положителни след 5 дни.Това са стотици хиляди тестове. А относно другото-да,няма забрана за излизане. Коментарът ми беше насочен към тези,които си мислят,че всичко е лъжа и манипулация-едва ли не няма смисъл от социална дистанция към този момент(поне аз имам 6-7 такива познати).

# 15 198
Vapor,за съжаление няма как да се проверяват активно работещите,тъй като дори и да са отрицателни днес,могат да са положителни след 5 дни.
След 5 минути даже.

# 15 199
Ох, Мутафчийски съвсем издиша - не знам дали въобще знае в даден момент какво говори - сега го питат - 24000 карантинирани има, защо се разминават с влезлите в страната около 100 000. И той отговаря - ами знаете, че карантината се слагаше постепенно на болните!, които влизат в страната. ОБАЧЕ - не зная дали той си дава сметка, че хората, които са влезли в страната, независимо, че бройката по този начин на карантината е голяма - 24000, от тях НЕ ВСИЧКИ са болни, а просто са поставени под превантивна карантина!
Това е важна информация и дано хората да не си мислят, че всички карантинирани са болни.

# 15 200
Не, зависи от Брюксел и Световната здравна организация. Нашите изпълняват чужди директиви. Когото световните лидери решат ще спре.
Нито СЗО, нито Брюксел имат такива правомощия. А отговорът на европейските държави беше очеизвадно некоординиран и всеки си наложи собствени мерки и по различно време. Някои закъсняха много и сега горят, надявам се, че България не е една от тях.
Иначе разбирам психологическият комфорт да смяташ, че някой там много високо държи нещата под контрол и диктува, но това, което реално диктува нещата в момента се нарича SARS-CoV-2.

# 15 201
  • София - Рим и обратно
Днес забелязвам увеличение на коли по булевардите...доста. Народа тръгна, ама къде...? По пейки също имаше. Не разбирам.
Хора, не сме под карантина. Още.

# 15 202
Генерале, и разни други магазини работят.

# 15 203
Vapor,за съжаление няма как да се проверяват активно работещите,тъй като дори и да са отрицателни днес,могат да са положителни след 5 дни.
След 5 минути даже.

Да, вероятно това са рисковите сектори, в който хората трябва да се проверяват редовно, без да се чака да проявят симптоми. /При положение, че не можем да си позволим да тестваме масово/. По принцип е хубава идеята да проверим какъв процент от тях са преболедували /антитела/, но как проследяваме колко души са заразили пътьом или това не ни интересува? Някак си не разбирам крайната цел на налагане на дистанция, но с оскъдно тестване.

# 15 204
  • на пъпа на Златията
293 вече в България

София 13
Варна 1
Пловдив 1
Сливен 1( съпруг на предишния случай )
Пазарджик 1

В тежко състояние са 8   

Общо 93 лежат по болници в България с Коронавирус .

Значи това е заразявянето преди 2 седмици предполагам .
И най много в София .

# 15 205
  • Варна
И нещо да добавя към предишния си пост, четох, че при епидемията от испански грип през 1918 г. това, което е помогнало на много болни да оздравеят, е лечението им в палатки, на чист въздух и слънце. Сега правим точно обратното Sad

Да помислим малко, ако всички си стоим вкъщи на 100% до края на извънредното положение, какво ще се случи? Вирусът ще изчезне ли? Най-вероятно - не - първо, има дълъг период, в който се намира у заразоносителя, второ - има дълъг инкубационен период, трето - болестта се развива бавно, четвърто - оздравяването е бавно, пето - просъществува дълго на всякакви повърхности, без да е необходимо да щъкат хора наоколо. Т. е., дори и да си стоим вкъщи за месец, няма да е изкоренен изцяло. Минимум 3 месеца трябва да се изолираме напълно, за да изчезне. Но това е валидно не само за България, а и за целия свят. Или поне Европа. Изолация на максимум за три месеца на цял континент. Това възможно ли е, според вас?

Вариантите да се отървем от вируса са четири:
- Убиваме го напълно, по схемата с 3 месеца пълна изолация на континента/света;
- Преболедува достатъчен % от населението или се открива ефективна ваксина, за да се изгради стаден имунитет;
- Откриват лекарство, което действа безотказно;
- Вирусът умира/изчезва от само себе си (случвало се е преди).

С идеята за самоизолация се стремим да забавим заразяването на голям процент от хората, не, за да се справим бързо с вируса, а, за да подпомогнем здравната система и да намалим косвените жертви (тези, които ще умрат от липсата на оборудване и навременна медицинска помощ, а не тези, които така или иначе ще умрат). Само че, явно, подобно забавяне трябва да е много, много дълго, тъй като капацитетът на нашата здравна система (а и в цяла Европа) е толкова малък, че самоизолацията ще трябва да продължи с години. Нещо, което икономически и психически, не само не е възможно, но и ще доведе до много повече смъртни случаи от тези, причинени от ковид.

# 15 206
Генерале, и разни други магазини работят.

От три дни не  бях излизала и днес реших да използвам слънцето във Варна .
Разходих се по пазара - сергии работят, магазини за дрехи, магазин за торти ,  сервиз за GSM, таблети и компютри, заложни къщи и златарски ателиета .

Имаше много граждани  навън , също и майки с колички по 2-3 заедно , вървейки  като народни песни .

Явно вече не им се стои вкъщи и много хора започнаха да си излизат свободно и да си отварят бизнесите .

А в Била станах свидетелка как жена на 40+ се скара на възрастен дядо, че в влязъл  да пазарува в 15ч И колко безотговорен е . Имало си прозорец в който трябва да го прави, какви са тея своеволия .
Хората са изперкали тотално!

# 15 207
Излизат, защото си мислят, че опасността ги е подминала. След седмица сами ще спрат да излизат, няма нужда ЕС да им казва.

# 15 208
Днес май имаме най-голям брой заразени от първия ни случай досега - 29. Оттук насетне вече ще растат заразените - завърнаха се вече българите-мигранти, нарадвахме се на хубавото време през изминалия уикенд, магазините си работят, хората се разхождат и се събират по пейки и седенки, карантираните не си стоят под карантина, ще тестваме 1000 сънародници и..резултатите няма да закъснеят.
Генералът има много уморен вид, няма сили дори да се усмихне. Определено има нужда от почивка човека...

# 15 209
Да, и мен ме интересуват мерките срещу спекулата. Съзнателно избягвам новини, но за това ще потърся.
Ако някой има линкове с нещо ново, направено от прокуратурата, КЗП и други органи във връзка с необузданото повишаване на цените на търсени стоки, нека да сложи.

Генерала го гледах два пъти (трети няма да има) и нито веднъж не го видях усмихнат.
Единият път беше още в началото на мерките, т.е. предполага се, че трябва по-леко да му е било тогава. Кисел и надменен беше и се държеше с всички като със стадо юрдечки.

Общи условия

Активация на акаунт