Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 191
  • 876
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Poppea, EmmaT, оффф, верно като се чета сега, звуча малко зомби апокалипсис. Но има и неща, които не могат да се отрекат. Спирам, че явно стоенето вкъщи ми е подействало! Wink
А най вече ми е подействал досегът с брокери в последните месеци. Установих, че за 15 год (откакто за последно търсихме жилище), нещата в посредничеството не са се подобрили, за съжаление. Да не се сърдят честните и почтени брокери тук (а и по агенциите), обаче се нагледах и наслушах на чудеса в последните месеци. Попрочетох по темите, в Сф също има доста некоректни. Обаче в провинцията нещата са Mama Mia или "видяла жабата..., та вдигнала и тя крак."
Та за пазара нещо някой... Wink

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 19:51 от Bloody_Marry

# 226
Да разбирам, че когато поскъпват НИ повече от всичко друго е нормално, а когато поевтиняват е трагедия. НИ в България щяха  да поевтинеят и без КОВИД19, беше въпрос на време година - две !!! 

# 227
До известна степен хората злорадстват, защото цените са изкуствено завишени и банките оперират като лешояди. Къщите и апартаментите са за живеене, не за спекулиране.
Моля, поясни какво точно шимаш предвид?
Имам предвид точно това което съм казал. 2008 отново, дежавю.
Така де, съвсем до детински са се надявали да поевтинее точно исканият имот, докато личният им капитализъм да остане незасегнат, ако не и във възход.
На всеки апокалиптик в темата поотделно е обяснявано, че няма как при криза самият той да не пострада, но явно не е било достатъчно.

Въпроса е колко ще пострадаш? Нека кажем, че съм си изплатил къщата и всичките ми спестявания са в твърда валута и ценни метали ( не на хартия). Как точно ще пострадам финансово според теб в така създалата се ситуация?
Като ти паднат настоящите доходи не се ли брои за финансово пострадване? Аз лично предпочитам да се запази досегашното покачване на храни, имоти и други стоки, но да не пострадат доходите ми, които също нарастваха с годините.
Въпросът е щетите да се минимализират, доколкото това е възможно. Иначе доходите ти са винаги назад от цените, но разбирам какво казваш. Може да обвиняваме вируса, правителството, банките, но истината за мен е, че системата е компрометирана и беше въпрос на време да се случи.

Както казва Уорън Бъфет: само като се отлее морето разбираме кой е плувал без гащи 😆

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 11:20 от AnMary

# 228
До известна степен хората злорадстват, защото цените са изкуствено завишени и банките оперират като лешояди. Къщите и апартаментите са за живеене, не за спекулиране.

През 2008 година имотите бяха точно два пъти по-недостъпни от днес. Т.е. с досегашните ни доходи през 2020 можем да си купим двойно повече жилищна площ спрямо 2008 година. На мен това ми звучи много добре. Не виждам причина за оплакване. Нито виждам прилика с 2008 година.

# 229
  • Пловдив
Пак някой почнаха да правят сметка, как строителите им струвало 200 евро на м2 и всичко останало било печалби. Ами отговарям стандартно - строете си вие и станете милионери като лошите строители.
А пък цената изобщо не зависи от себестойността - има две криви които се наричат  Търсене и Предлагане и като се плеснат някъде, става сделка...
Сега Търсенето ще изчезне - оттам ще изчезнат и сделките и цените ще се сринат. Като паднат цените, Бай Иван няма да продаде панелката, а гадните инвеститори ще спрат да строят и предлагането ще се срине. Рано или късно търсенето пак ще се вдигне, защото копторите се амортизират, а в нашата мила родина по селата няма живот и всичко бяга главно към София. И те така...
Цикличност, както е известно. И при тази цивилизация ще е така.
Разбира се, че всеки си прави неговата сметка. Шапка свалям на хората, които строят (каквото и където и да е) - особено в условията на милата родна картинка. (За качеството и естетиката на масовката няма да отварям дума, че темата е дълга.) Но съм убедена, че и строителите не биха имали нищо против да имат по-скромна печалба, но пък повече и по-бързо продадени м2. Така и пазарът би се регулирал, а и икономическият растеж би бил по-добър.
Все забравяме, че "София не е България". В Пловдив напр. заплати от 1000-2000 лв не са често срещани, но цените на НИ доближават софийските.

# 230
Скрит текст:
Поне в България хората често злорадстват от завист.
Да гледаме в паничката на другарчето си е национален спорт.
Лесно се коментира и критикува от позицията на човек с широки пръсти, който не е спестил пари, за да си купи нещо. Какво е ипотеката - месечните вноски по нея са едни пари, които "спестяваш", просто не ги харчиш за глезотийки - фитнесчета, купони, екскурзии, дрешки, обличани по 1-2-3 пъти на сезон и купуване на новичко следващия, и т.н.
Та така - не гледайте в паничката на "алчните" - парите са си техни, съберете си вие пари и си купете свои - за по 100 лева квадрата, аз лично няма да будувам по цяла нощ, защото аз съм купила по 200.

Спекула май е трудно доказуем термин, нещо, останало във времената отпреди 30 години.
В другите държави некоректното поведение на търговците се наказва не от закона, а от поведението на потребителите, примерно чрез бойкот. Което е и най-ефективното, поне според мен. Но ние не сме дорасли до такива действия. Тук как бихме коментирали това? Най-вероятно - ами пада им се на тези рентиери, и те трябва да свият перките, няма само да се гушат от наеми, без да работят.
https://business.dir.bg/kompanii/adidas-i-h-m-vazmutiha-germaniy … da-plashtat-naemi

Вярно е, с няколко малки уточнения.
Докато Х/У си пестят от закуските/фитнесите, за да си купят жилище или да купят имот за инвестиция, едни други хора определят цената, на която да го купят. И то не на база някакви икономически закони, а "на око" - "има 84 млрд по банките", "емигрантите си идват с кеша", "овцете за стригане да вземат кредит за 20-30 год",

Напротив, точно на базата на икономически закони - основният е заканът на търсенето и предлагането

"шараните с нивите да се отпуснат повечко", "чужденците идват за по-евтинко, няма да ги жалим". Инвеститорите/строителите също се съобразяват с това "ценообразуване". Може себестойността на строеж да е 200-350 е/м2, ама при цени на 50год (и нагоре) панелки от 900, да не са луди да продават с някакви "мижави" надценки от само 100%...

Интересно защо не се хванахте с този така печелив бизнес? Мързел? Липса на инициативност? Не си вярвате на собствените думи?

И не, не са "лошите банки". Кризата 08-09 беше ужасна, обаче ги вкара в определени рамки. Не че те са цвете, но поне при тях действат вече  някакви закони (правни/икономически/логически).

Значи до 2008 банките не са в рамки, а след това влизат в рамки?! Знаете ли откога съществуват банките?

За "брокерите" ми е думата. Цените основно се определят от тях. И онези - спестените левчета - отиват не само за комисион (с мед да я намажеш), ами за едни 40-50% ръст на цените на НИ за няколко год. И на какъв % от работещите/осигурените/пенсионерите доходите са се увеличили с поне 40% за същия период?

Нямам такива впечатления. Ако някой се поддаде на брокерско сладкодумие или имотът му става непродаваем, или губи сериозна сума пари. Даже в темата една потребителка се оплакваше точно от такива брокерски игри

За "поведението на потребителите" съм съвсем съгласна. Но народопсихология трудно и бавно се сменя. За това си трябва време. Или обстоятелства. Като сегашното. И пак - здравето на първо място, тухлите все ще ги наредим/купим.
Примерът нещо не го разбрах. Адидас и НМ се сравняват с кои от Вашите наематели?

П.С. Може ли някой да даде обяснение за ценоопределянето на НИ в България, в идеалния случай - с някаква, макар и елементарна, икономическа обосновка. Ще черпя Wink

Ценообразуване е термин от едно друго време. Ако искате Ви предлагам да се хванете в този бизнес и да си ценообразувате. Справедливо! 

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 21:42 от bachkator

# 231
Нормално. Кой купува в това неведение и очаквана криза?..

"the time to buy is when there's blood in the streets"
Ротшилд, 18 век. Дали в 21 век важат същите правила?

Кръвта в следствие ли е, че имаш едни пари да купуваш или печелиш, защото кръвта се е появила?

# 232
  • Пловдив
През 2008 година имотите бяха точно два пъти по-недостъпни от днес. Т.е. с досегашните ни доходи през 2020 можем да си купим двойно повече жилищна площ спрямо 2008 година. На мен това ми звучи много добре. Не виждам причина за оплакване. Нито виждам прилика с 2008 година.
*плахо и с респект* Б.Б., ти ли си?
Шегата настрана, това по кои стъкмистики. За София, за страната, за Вас лично ли се отнася? За докторите от пазарджишката болница с фалшивите стентове (50х/мес) или за мед.сестри с х 8-900 лв заплата... айде, че пак ще се окаже, че правя чужди сметки...

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 23:22 от Bloody_Marry

# 233
Нормално. Кой купува в това неведение и очаквана криза?..

"the time to buy is when there's blood in the streets"
Ротшилд, 18 век. Дали в 21 век важат същите правила?
Скоро в ЮсЕсЕй, дано не и в други стани по света ...

# 234

Мисля си, че 2008 цените са надувани 25 години. докато сегашните цени, близки до тези от 2006, ги стигнаха само за 7-8 години.

Приликата я виждам в печатането на пари, което не е спирало. Аз искам да попитам: къде отиват тея пари? Училищата се рушат, болниците се рушат, пътищата се рушат, къде отиват тея пари?

# 235
Не искам да натрапвам мнение, но това което чета из нета е, че кризата от 2008 година е била само набързо замаскирана с едни милиарди хвърлени по проблема без да се адресира съществото на проблема.
Вярвам всеки живеещ в България знае за какво иде дума! Нашият тиквун така управлява от години: като опре ножа до кокала, хвърля там едни пари и си мисли, че всичко е решено.
Това, което аз разбирам е, че нещата ще стават доста по-зле, преди да тръгнат към по-добро.
Ясно е, че системата куца и трябват радикални промени. На къде ще се люшнат нещата е трудно да се каже- ляво или дясно?
Добре де, не искам да защитава незащитими личности, но вземи поне прочети в Гуглето кой управлява 2008, какви поразии направи (например прецака Южен поток, говореше че световната криза няма да стигне България - между другото, благодаря му за това в персонален аспект, така се освободих от един имот навреме). Но не е тиквуна тогава. И като пише някой по принцип и пише-брише такива неточности - олеква.

# 236
Благодаря за пространното обяснение, но не питах за дрешки и обувки. Определено не се отнася за НИ в БГ.
Приемам го в частта "интуиция", там някъде се движат нещата при нас.

Може някой и друг елемент да липсва във "формулата", което не я прави невалидна. Интуиция или сметки е все едно - цената се определя от купувачите. Щом я приемат и купуват, значи е ОК. Т.е. цената няма общо със себестойността и щом при високи цени има оборот, значи няма нужда да се свалят. Ти би ли продала за 70, ако можеш да продадеш за 100?

# 237

За живеенето и спекулата не стана ясно?

# 238
Не искам да натрапвам мнение, но това което чета из нета е, че кризата от 2008 година е била само набързо замаскирана с едни милиарди хвърлени по проблема без да се адресира съществото на проблема.
Вярвам всеки живеещ в България знае за какво иде дума! Нашият тиквун така управлява от години: като опре ножа до кокала, хвърля там едни пари и си мисли, че всичко е решено.
Това, което аз разбирам е, че нещата ще стават доста по-зле, преди да тръгнат към по-добро.
Ясно е, че системата куца и трябват радикални промени. На къде ще се люшнат нещата е трудно да се каже- ляво или дясно?

Системата куца, но не в България, а по принцип в целия свят. Основата на сегашната система е грешна и трябва наистина радикална промяна, но няма нито политическа воля за това, нито хората са готови на жертви. И затова нещата се бутат докато може.
Проблемът е, че икономиката на света е базирана на непрекъснат растеж. Спре ли растежът и нещата се скапват. А непрекъснат/безкраен растеж в крайна/ограничена система (каквато е Земята) не може да има.  Затова се гледа през пръсти на нарастването на населението, затова не се действа против глобалното затопляне и прочее. Трябва някой гений да измисли нови икономически принципи, с които да сменим сегашните. Ама не се е родил, явно.

# 239
Нищо, нека се изкаже човекът. В края на краищата ако наистина е трол, то тогава дава възможност на стойностните да изкажат тезите си на базата на глупостите, които пише.

Общи условия

Активация на акаунт