Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 221 718
  • 2 381
  •   2
Отговори
# 1 545
  • София
Скенерът и ЯМР са достатъчни. Само в петък не преглеждам.

# 1 546
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми е на 2 месеца и половина и има петно на бузата, което прилича на хемангиом. Прилагам актуални снимки от днес по-долу.
Когато се роди петното беше малко и кафяво като се виждаха и капиляри.
Личният ни лекар предписа лекарството хемангиол на сироп/гел, но се оказа че няма такъв гел, а само сироп. Този сироп обаче хич не е безвреден - изисква се лекарско наблюдение на пулс, захар, а ние не искаме това.
В интернет намерих все пак подобен гел:
- тимоло гел за очи, който и вие споменавате в някои от тредовете в бг мама.
- пропанолол гел от аптека ерудита - тук има статия, в която обясняват, че са създали безвреден крем за хемангиоми - https://www.eruditabg.com/?pid=89&NewsID=708
Ползвали ли сте такъв крем, имате ли отзиви за него ?

Искам да попитам, какво според вас е това петно - хемангил ли е ? Може ли да третираме с някакъв крем/гел, който обаче да е безвреден. Също има ли според вас нужда от преглед на място ? И ако да къде ще ни препоръчате ?

Както описвате появата на петното, това най-вероятно е хемангиом. Това личи и по снимката. Може да използвате крема на Ерудита, но знайте, че той трябва да се ползва поне 6 месеца. Всички описани препарати съдържат вещество, което понижава кръвното налягане. Така че и при ползване на крема трябва да следите дали бебето не е склонно към сънливост. В такъв случай прекратявате нанасянето на крема за 2 - 3 дни. Гелтим има по-ниска концентрация и употребата му изисква по-дълго време.

За този малък хемангиом не е необходим сиропът Хемангиол. Затова ви съветвам да започнете с този крем. Но е добре след 2 месеца да доведете да видя детето. За това време правете снимки на 2 седмици за да проследим развитието.

Здравейте д-р Бранков,
Благодаря ви за отговора!
Обмисляме да ползваме крема на Ерудита. От там ни казаха, че пропранололът в крема може да бъде между 1% и 5%.
- Според вас какъв трябва да бъде процентът на пропранололът ?
- Също колко пъти трябва да се маже хемангиолът ?
Данни за бебето:
- възраст - 3 месеца
- килограми - 6,5 кг.
- височина - 62 см.
според вас нужно ли е да дойдем при вас в момента (преди да сме започнали да мажем), за да прегледаде детето и да ни изпишете рецепта за крема с точни параметри или в момента е достатъчно да вземем рецепта от личния лекар като му кажем точно какъв да е процентът на пропранолол?
Благодаря предварително!

# 1 547
  • София
Да, разбира се. Нека първо видя детето, за да уточним параметрите. Търсете ме в Детския център на Токуда от понеделник до четвъртък. Записване на 02 403 4948.

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 10:33 от Рaдост

# 1 548
Здравейте д-р Бранков!
Дъщеря ми има топче в крачето от поставените ваксинации. На 1 г и 10 месеца е. Коментирала съм многократно с педиатъра и ми отговаряше, че ще се разсее и да правя компрес с реванол. На последната консултация обърнах внимание, че не минава и каза да слагам компрес с мед. Обаче и така не минава, а аз се притеснявам защото е минала повече от година от ваксините. Няма зачервяване или подуване, но детето се е чесало и явно го сърби. Имате ли представа какво може да е и как може да мине? Има ли някакво подходящо лекарство за възрастта?

# 1 549
  • София
Топчето няма да изчезне. На два пъти съм премахвал оперативно топчета след имунизации. Зависи от големината.

# 1 550
Здравейте, д-р Бранков. Дъщеря ми е на 8 месеца и има дълбок хемангиом на главата, до фонтанелата. Мажем от 2 месеца с крем пропранолол 4% като видимо леко подутината спадна и червените точки избледняха. Интересува ме ако спрем да мажем ще изчезне ли с времето?

Ако не изчезне може ли когато детето порастнв да се премахне оперативно или по някакъв начин? Благодаря Ви предварително!

# 1 551
Здравейте проф, Бранков,
на дъщеря ми (8г.) и се появиха следните "рани" на пръста и в областта на опашната кост. На пипане се усеща твърдо топче под разранената част.
Консултирахме се с лекар, като препоръките са да се налага с йодасепт (течен, не маз) и ако до няколко дни не се спука, да се търси хирург за операция. Според лекаря е започнало образуването на киста, както и има стрептококова инфекция.
Смятате ли, че диагнозата е вярна и лечението адекватно?
Скрит текст:
Скрит текст:

# 1 552
Здравейте,
Надявам се да ми отговорите, макар питането да не е за дете.
Откриха ми хиатална херния вчера след направена гастроскопия.
Проблемът е, че от около година получавам много сериозни кардиологични и дихателни смущения, които отчитам като много опасни.
Бихте ли ми препоръчал към кой хирург да се обърна? Предполагам, можете да ми пишете на лично.
Аз се колебая между трима лекари от ВМА - проф. Владов, доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов.
Избрала съм си ВМА.

# 1 553
  • София
Здравейте, д-р Бранков. Дъщеря ми е на 8 месеца и има дълбок хемангиом на главата, до фонтанелата. Мажем от 2 месеца с крем пропранолол 4% като видимо леко подутината спадна и червените точки избледняха. Интересува ме ако спрем да мажем ще изчезне ли с времето?
Ако не изчезне може ли когато детето порасне да се премахне оперативно или по някакъв начин? Благодаря Ви предварително!

Все още има дълбока част от хемангиома. Мазането трябва да продължи поне 6 месеца. После елате и ще преценя. Хирургично премахване е възможно, но е добре да не се стига дотам.
Аз правих ли снимки на първоначалната ситуация? Или пратете ми вие тези снимки на моя вайбър.

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 11:30 от Рaдост

# 1 554
  • София
Здравейте проф, Бранков,
на дъщеря ми (8г.) и се появиха следните "рани" на пръста и в областта на опашната кост. На пипане се усеща твърдо топче под разранената част.
Консултирахме се с лекар, като препоръките са да се налага с йодасепт (течен, не маз) и ако до няколко дни не се спука, да се търси хирург за операция. Според лекаря е започнало образуването на киста, както и има стрептококова инфекция.
Смятате ли, че диагнозата е вярна и лечението адекватно?

Трябвя да преценя лично. Инфекцията на пръстите е възможно  от това, че детето си гризе кожичките.
А формацията на опашката е най-вероятно пилонидална киста - тя се лекува оперативно.

# 1 555
  • София
Здравейте,
Надявам се да ми отговорите, макар питането да не е за дете.
Откриха ми хиатална херния вчера след направена гастроскопия.
Проблемът е, че от около година получавам много сериозни кардиологични и дихателни смущения, които отчитам като много опасни.
Бихте ли ми препоръчал към кой хирург да се обърна? Предполагам, можете да ми пишете на лично.
Аз се колебая между трима лекари от ВМА - проф. Владов, доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов.
Избрала съм си ВМА.

ВМА е добър избор.

# 1 556
Здравейте доктор Бранков на бебчо му излезе това петънце на крачето стои като лилаво червено , утре става на месец , може ли да ми кажете какво може да е и дали е нещо сериозно . Благодаря

# 1 557
  • София
Здравейте доктор Бранков на бебчо му излезе това петънце на крачето стои като лилаво червено , утре става на месец , може ли да ми кажете какво може да е и дали е нещо сериозно .

Съжалявам, по снимката не мога да преценя.

# 1 558
Здравейте доктор Бранков,
Преди около 9 месеца водихме сина ни, на 11 години, при Вас за проблем с фисура/хемороидални вени.
Говорихме по въпросите за храненето и режима на дефекация.
Тъй като периодично се случва прокървяване след дефекация няколко пъти след това, аз заведох детето и при хирург в Пирогов.
Предлагат ни планова колоноскопия, тъй като с просто око докторът каза, че вижда полип, и според него кърви, а хемороидът не му се вижда да е кървил скоро, а то се случи  преди три дни.
Мисля, че е редно да направим тази процедура.
Не знам след нея ще се разреши ли този проблем с кървене при дефекация, който се случва при най-лекия запек.
Вие какво мислите?

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 11:58 от blueeyes

# 1 559
  • София
Здравейте доктор Бранков,
Преди около 9 месеца водихме сина ни, на 11 години, при Вас за проблем с фисура/хемороидални вени.
Говорихме по въпросите за храненето и режима на дефекация.
Тъй като периодично се случва прокървяване след дефекация няколко пъти след това, аз заведох детето и при хирург в Пирогов.
Предлагат ни планова колоноскопия, тъй като с просто око докторът каза, че вижда полип, и според него кърви, а хемороидът не му се вижда да е кървил скоро, а то се случи  преди три дни.
Мисля, че е редно да направим тази процедура.
Не знам след нея ще се разреши ли този проблем с кървене при дефекация, който се случва при най-лекия запек.
Вие какво мислите?

Правилно. Ако въпреки лечението кървенето продължава, трябва да се направи колоноскопия. В случай че се открие полип, той се премахва и това решава проблема.

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 10:40 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт