Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 206 427
  • 2 284
  •   2
Отговори
# 2 160
  • София
........
Искат отново да го оперират, но честно казано аз не съм съгласна. Какви може да са последствията за детето, ако не се съгласим на тази операция и защо уж всичко е наред на 14-тия ден от операцията, а после се оказва, че тестисът се е качил обратно, как става това нещо?

В определен малък процент, валиден за целия свят, тестисът може да се върне нагоре въпреки успешната операция. Това е свързано с първоначалната му позиция високо към коремната кухина. Повторната операция е трудна, но трябва да се направи, защото оставянето на тестиса високо крие опасности.

# 2 161
  • София
Здравейте доктор Бранков, дъщеря ми е на 3 години и 5 месеца и от около месец има малко топче точно по средата на шията. След изследвания и ехография поставиха диагноза Срединна шийна киста. В момента е леко зачервена,като бяха изписали течен антибиотик, но тя не иска да го пие или го повръща. От началото на появата не беше зачервена, но явно се е инфектирала от това което казаха. Можете ли ,моля, да ми кажете повече за операцията, опасна ли е, има ли опасност за езика, говора след нея и /или други проблеми тъй като от информацията която имам е че се премахва и малка част от езичната кост, както и покрива ли се операцията от НЗОК, колко време престой е необходим и ако може да запазим час за преглед при Вас.
Благодаря предварително!

Тези кисти често се възпаляват. Ако детето не иска за пие антибиотик, правете локални компреси с йодасепт, поне 2 пъти дневно, за да намалите възпалението. Опасност за езика и говора няма. Може да запазите час на указаните телефони.

# 2 162
Цитат
В определен малък процент, валиден за целия свят, тестисът може да се върне нагоре въпреки успешната операция. Това е свързано с първоначалната му позиция високо към коремната кухина. Повторната операция е трудна, но трябва да се направи, защото оставянето на тестиса високо крие опасности.

В такъв случай бих желала вие да прегледате първо детето, евентуално да обсъдим операция с вас!
Живеем далеч от София, но бих искала да запишем час за преглед. Къде може да се обадим за час?

# 2 163
Здравейте, доктор Бранков! Синът ми е на 3г и 9месеца. Роди се се с атрезия на ануса (по този повод има  направени 4 операции).
От както сме махнали памперса(беше на 2г), ми направи впечатление, че той не може да се устисква напълно  и изпуска малко количество ако на гащичките. А това от своя страна, води до безброй уроинфекции.
Лекарят, който прави операциите казва, че били перфектни и нямало проблем. Но аз за съжаление не съм сигурна в това. Дали бихте могли и вие да ни погледнете и да кажете мнението си?

# 2 164
  • София
Здравейте, това е всеобщ и често срещан проблем при операции за атрезия на ануса и зависи от височината на атретичния участък. При Вас са правени 4 операции, което говори, че се касае за висока форма. При нея има загуба на сензорни елементи и детето често се изпуска. Зависи и от метода на операцията. Може да го доведете да го видя.
Моля, пишете ми на лични къде е оперирано детето.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:53 от Рaдост

# 2 165
Здравейте докторе на дъщеря ми се появи едно петно от скоро и си стой така сега ,започвам да се притеснявам ,че не изчезва на 2 години и 5.месеца е ,ако може да кажете какво е ? Благодаря предварително

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 11:27 от Kissity

# 2 166
Здравейте,

проф. Бранков. Истина ли е, че момченцата, които имат крипторхизъл, има по-голяма вероятност да развият рак на тестисите?
Имам момченце, което вие оперирахте, когато беше на 3 години.
Операцията мина успешно, за което сме ви много благодарни!
На какъв период трябва да го водим на профилактични прегледи?

Усмихнат ден!

# 2 167
Здравейте

Проф. Бранков. Дъщеря ми е на 22 дни на 3 ден от раждането беше оперирана от Атрезия на хранопровода с трахеобразна фистула. На 05.05.25 си я прибрах ме вкъщи храни се с APTAMIL PRO NUTRA по 60 грама на всеки 3 часа вчера вдигнах ме на 70 както ни казаха но повърна 2 пъти и днес отново сме на 60 не се е изглеждала вече втори ден само пръцка но не ака дали е нормално има ли място за притеснение и как да постъпя в такава ситуация да я карам ли на лекар?

# 2 168
  • София
Здравейте докторе на дъщеря ми се появи едно петно от скоро и си стой така сега ,започвам да се притеснявам ,че не изчезва на 2 години и 5.месеца е ,ако може да кажете какво е ? Благодаря предварително

Нищо не се разбира от снимката. Потърсете дерматолог.

# 2 169
  • София
Здравейте,

проф. Бранков. Истина ли е, че момченцата, които имат крипторхизъл, има по-голяма вероятност да развият рак на тестисите?

Опасност да се развие рак на тестиса има, ако не се направи оперативно позициониране на тестиса на нормалното му място.
Вие досега не сте ли идвали на контролен преглед? Аз ги правя през 3 и 6 месеца и указвам изрично това на родителите.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:36 от Рaдост

# 2 170
  • София
Здравейте

Проф. Бранков. Дъщеря ми е на 22 дни на 3 ден от раждането беше оперирана от Атрезия на хранопровода с трахеобразна фистула. На 05.05.25 си я прибрах ме вкъщи храни се с APTAMIL PRO NUTRA по 60 грама на всеки 3 часа вчера вдигнах ме на 70 както ни казаха но повърна 2 пъти и днес отново сме на 60 не се е изглеждала вече втори ден само пръцка но не ака дали е нормално има ли място за притеснение и как да постъпя в такава ситуация да я карам ли на лекар?
Единствено трябва да я заведете при лекаря, който я е оперирал.

# 2 171
Здравейте,

Опасност да се развие рак на тестиса има ако не се направи оперативно позициониране на тестиса на нормалното му място.
Вие досега не сте ли идвали на контролен преглед? Аз ги правя през 3 и 6 месеца и указвам изрично това на родителите.

Благодаря за отговора. Идвали сме. След тези два профилактични прегледа, кога трябва да ви посетим отново?

# 2 172
Здравейте, Проф. Бранков! Имаме момченце на 1г.и 8месеца, което след разждането по съвет на педиатъра забелвахме ежедневно, но много често кожичката се сцепваше и ни беше казано да го мажем с гентамицин. Имахме някакъв напредък, но в един момент това редовно сцепване започна да ме притеснява и реших, че ще спрем. А и откакто стана на една годинка изобщо не дава да го пипаме, притеснява се. Ако трябва да правим нещо, то трябва да е насила. Проблем няма, няма зачервяване, отток, уринира абсолютно нормално с хубава струя. Въпроса ми е на тази възраст трябва ли задължително нещо да правим ние като родители според вас или след като всичко е наред да си изчакаме нормалния процес по забелване с течение на израстването му. Моето вътрешно усещане, а и от нещата, които съм прочела до момента е, че не трябва да пипаме и насила да правим каквото и да било. Но в мен има страх, да не изпуснем момента и след време да се наложи някаква инвазивна и травматична интервенция.
Благодаря ви за отделеното време!

# 2 173
  • София

Благодаря за отговора. Идвали сме. След тези два профилактични прегледа, кога трябва да ви посетим отново?

6 месеца след последния преглед

# 2 174
  • София
Здравейте, Проф. Бранков! Имаме момченце на 1г.и 8месеца, което след разждането по съвет на педиатъра забелвахме ежедневно, но много често кожичката се сцепваше и ни беше казано да го мажем с гентамицин.
 ......
 Но в мен има страх, да не изпуснем момента и след време да се наложи някаква инвазивна и травматична интервенция.

Първо, не е трябвало да го забелвате още в новорожденския период. Нанесените травми на ципата водят до фиброзни изменения и вторична патологична фимоза. И второ, засега го оставете намира, но по някое време го доведете да го видя. Тогава ще мога да Ви отговоря подробно.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:12 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт