Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 205 916
  • 2 284
  •   4
Отговори
# 2 250
Здравейте Проф Бранков. Преди 2 седмици идвах ме при вас на преглед с бебе с атрезия на хранопровода. Тогава ни изписахте Friso Vom давах го 2 дни след което много я болеше коремчето и се върнах ме на нашето АМ но от седмица на сам
бебето постоянно повръща и то доста като количество дали е възможна стриктура или е от смяната на млякото?

# 2 251
  • София
Здравейте Проф Бранков. Преди 2 седмици идвах ме при вас на преглед с бебе с атрезия на хранопровода. Тогава ни изписахте Friso Vom давах го 2 дни след което много я болеше коремчето и се върнах ме на нашето АМ но от седмица на сам
бебето постоянно повръща и то доста като количество дали е възможна стриктура или е от смяната на млякото?

Изненадан съм, че ми задавате тук този въпрос след дългия разговор, който водихме. Сухото мляко не е вълшебно лекарство. Храненето на проблемни бебета изисква строг режим, търпение и постоянство.
Разясних Ви, че тежкият рефлукс е неизбежен поради анатомичните изменения в хранопровода и стомаха след операцията. А за да си отговорите на въпроса дали има стеснение – трябва да се направи контрастна рентгенография.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:13 от Рaдост

# 2 252
Здравейте докторе детето ми е на 1 /10 м
Преди 7 дена е глътнал стотинка днес 7 ми ден все още нищо. Вчера са му направили снимка казват че е в червата намало проблем да но 7 ми ден да не я изкара опасно ли е ?

# 2 253
  • София
Не се безпокойте, няма проблем. На 12 ден трябва да се направи нова снимка, ако дотогава вече не я е изкарал.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:16 от Рaдост

# 2 254
Здравейте доктор Оги,имам близнаци родени в 34 г.с. децата са добре,жизнени всичко е наред досега. Но момчето от раждането е с ингвинална херния. Предстои ни операция при доктор Георгиев в Пирогов другия или по-другия месец. Искам да Ви попитам да ми разясните какво да очаквам от предстоящата операция? Как се извършва,колко време е престоя,възстановяване на детето и т.н.  каква упойка се прави? Ще бъде на 6-7 м. Извинявайте,че спамя тук,но съм доста притеснена. Чакала съм ги 10 год и сега ме е мн страх,че ще е толкова малък ще претърпи операция.

# 2 255
  • София
Не се притеснявайте, Вас ще Ви оперира най-добрият бебешки хирург и значи всичко ще приключи щастливо.
Иначе това, за което ме питате, изисква много дълъг разговор, не е за тук..

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:06 от Рaдост

# 2 256
Здравейте Професор Бранков. Днес при тоалет на бебето ми под гърдичките имаше червено образование- изпращам Ви снимка. Снощи го нямаше. Детето е на 4 м. реална възраст и 2 м. коригирана възраст, няма температура и е в добро жизнено състояние.
Опасно ли е и трябва ли да предприемем нещо?

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 12:24 от Миличко

# 2 257
Здравейте д-р Бранков,
Синът ни е с рефлукс от раждането, вече е на 4г, пробвали сме доста неща - Нексиум, сиропи, хомеопатия, алерголози с всички тестове, остеопат и тн - дотук всички са категорични, че сфинктерът не е затворен.
Обмисляме вариант със Strettaв Пирогов, но не намирам много информация за лечението, бихте ли споделили?

# 2 258
  • София
Здравейте Професор Бранков. Днес при тоалет на бебето ми под гърдичките имаше червено образование- изпращам Ви снимка. Снощи го нямаше. Детето е на 4 м. реална възраст и 2 м. коригирана възраст, няма температура и е в добро жизнено състояние.

Съжалявам, по снимката не може да се прецени.

# 2 259
  • София
Здравейте д-р Бранков,
Синът ни е с рефлукс от раждането, вече е на 4г, пробвали сме доста неща - Нексиум, сиропи, хомеопатия, алерголози с всички тестове, остеопат и тн - дотук всички са категорични, че сфинктерът не е затворен.
Обмисляме вариант със Strettaв Пирогов, но не намирам много информация за лечението, бихте ли споделили?

Здравейте, най-точен отговор ще Ви дадат проф. Шивачев или д-р Картулев. За тази цел обаче трябва да се направят някои изследвания като 24-часова импеданс рН-метрия и гастроскопия, евентуално рентгено-контрастно изследване. Процедурата STRETTA обикновено се прилага при по-големите деца след неуспешно медикаментозно лечение на рефлуксната болест.

https://www.pedsurg.net/parva-manipulacia-stretta-2024/   Тук са дадени данни как да се запишете за консултация.

Прочетете и това:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40012897/

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 10:01 от Рaдост

# 2 260
Здравейте д-р Бранков,

Здравейте, най-точен отговор ще ви дадат проф.Шивачев или д-р Картулев. За тази цел, обаче, трябва да се направят някои изследвания като 24-часова импеданс рН метрия и гастроскопия, евентуално рентгеноконтрастно изследване. Процедурата STRETTA обикновено се прилага при по-големите деца след неуспешно медикаментозно лечение на рефлуксната болест.

https://www.pedsurg.net/parva-manipulacia-stretta-2024/   Тук са дадени данни как да се запишете за консултация.

Прочетете и това:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40012897/

Благодаря Ви! 🤍🙏

# 2 261
Здравейте проф. Бранков,
Пиша Ви за съвет и насока какви стъпки да предприемем предвид една странна симптоматика при момиче на 11 години.
Симптоматиката започна края на Май със силно гадене и лошо, една вечер преди лягане (по принцип от доста време преди да се случи това събитие съобщаваше за кисело в устата след ядене, основно вечер). Съответно този симптом продължи следващите дни. Направихме консултация с гастро и предписаха, фуматидин 20 вечер преди вечеря и Вая стоп рефлукс, два пъти вечер след вечеря и преди лягане. Спазвахме това лечение около 20 дни, като леко подобрение имаше в самото начало. Симптомите на гадене и лошо останаха. Единствено киселото в устата минава след приема на Ваята, но при всяко следващо ядене се появява пак.
Направихме втори преглед където ни предписаха еманера и ваята да се продължи по същия подход. За съжаление от еманерата се получи алергична реакция. По съвет на лекаря спряхме Еманерата и продължихме с  фоматадина два пъти на ден. Продължихме  още няколко дни с фоматадин два пъти на ден / сутрин вечер/, но без резултат.  Лошо и гадене целодневно като вечерно време се обостря с допълнителен симптом, присвиване и пробождане в областта на слъчевия сплит. Отново консултация с гастрото като изписаха Нексиум 20мг и Кости.
Програмата беше Кости два пъти на ден по една таблетка – 10 дни и още 10 дни половин таблетка и нексиум по 20 мл на ден преди ядене. През целия този период не бих казал, че имаше подобрения, а по скоро дни през които имаше по малко симптоми и дни през които имаше силни симптоми. Нексиума го пи около месец и го спряхме постепенно. През целият период спазваше диета като не яде никакво сладко, пържено , мазно. След тези два месеца може да обобщим, че симптома е целодневен с много редки моменти на пълно изчезване, но се наблюдава обостряне 15-20 минути след ядене и основно вечер придружено с присвиването в областта на слънчевия сплит когато и гаденето е най-силно. Може да е странно, но много и помага смучане на лукче. След като измуче едно лукче се пооправя а и понякога симптома изчезва. Интересно е, че има дни макар и рядко през които няма оплакване или с много леки усещания.
Детето се депресира много, търсейки да лежи по цял ден без желание да излиза и да се вижда с приятели. За лошото индикира като лошо от кола и затова търси да лежи.
Пускахме кръвна картина, калпротектин, кампилобактер, хеликобактер и клостридиум и други за бактерии, за глутенова непоносимост anti tTG IgA , IgA, но всичко е в норма.
Обиколихме няколко лекаря като мненията са различни от рефлукс до краткотрайни психосоматични спазми. Поне от ултразвук не се наблюдава нищо нередно. Пие допълнително еберогст и понякога алое сироп. Вече два месеца пие ваята.
Преди около 2 години имаше подобен период, /но само с лошо и гадене без усещанията в областта на слънчевия сплит/ няколко месеца който изчезна внезапно без да разберем какво помогна
Ще бъда благодарен ако може насока или съвет на база гореизложеното описание.
 Поздрави
[/size]

# 2 262
Здравейте проф. Бранков! Имам притеснение относно момченцето ми, което е на 1г. и 10мес.
От раждането е с диастаза, според педиатърката, която го следи не е проблем и е козметичен проблема. Но до момента при напъване да се изправи продължава да се забелязва. Бях чела информация, че до 3,4 годинки е нормално и с времето ще се оправи.
Тъй като нямам представа дали това е вярно, моля за вашето мнение. Ще прикача и снимките, които успях да направя, надявам се да можете да добиете представа от тях.
Благодаря ви предварително!

# 2 263
Здравейте, проф. Бранков.
Синът ни е на 2г и 3м и още от бебе е фимоза. Педиатърката му опита да подръпне пишата му, но леко се нацепи и впоследствие мазахме с банивал. Ние също се опитваме да придърпваме кожата леко надолу,но се отваря процеп от около 3-4мм максимално. Водили сме го на детски хирург 2пъти в гр. Варна. Препоръките бяха да изчакаме докато навърши 4г, с оглед, че може и без интервенции да се реши проблемът. Препоръчвате ли подобно изчакване? Възможно ли е мазането с кортикостероиден крем да подобри шансовете за разрешаване на ситуацията? Какво друго бихте препоръчали? Благодаря Ви предварително!

# 2 264
  • София

Здравейте проф. Бранков,
Пиша Ви за съвет и насока какви стъпки да предприемем предвид една странна симптоматика при момиче на 11 години.
Симптоматиката започна края на Май със силно гадене и лошо, една вечер преди лягане (по принцип от доста време преди да се случи това събитие съобщаваше за кисело в устата след ядене, основно вечер)....

Здравейте,
оплакванията на момичето като цяло са в категорията на рефлуксната болест. Предприето е правилното лечение. Но протоколът изисква, когато няма повлияване от подходящата терапия, да се направят сериозни изследвания. А това са езофаго-гастроскопия и 24 часова рН-метрия за киселинността на хранопровода. Ехографията и кръвните проби служат само за да се отхвърли заболяване с друга генеза. Такива изследвания се правят в Детска хирургия на "Пирогов".
Но има и нещо друго - Вие казвате, че се успокоявала, когато смуче бонбонки, докато другите лекарства действат временно. Това е т.н. плацебо ефект - пациентът поема неутрална течност, без да знае, че това не е лекарство, но съобщава за отминаване на симптомите. Или с други думи това е психогенна реакция. Оплаквания подобни на рефлукс, болки в корема, чревни разстройства може да се предизвикат и от стрес. Стрес в училище, на улицата, у дома. По света такива деца се консултират с психолог - психотерапевт. Но след провеждане на специализираните изследвания.
Прочетете това: https://clinica.bg/21739-uchilishten-stres-otkliuchva-koremna-bolka

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:08 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт