Имаш ли фитнес цел? Попитай Станимир Михов как да я постигнеш!

• 121 772
  • 572
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравейте!
Родих преди 5м, но коремът ми е все още като на бременна. Какви упражнения мога да правя за корем и крака? Искам хем за отслабване,хем за стягане, защото кожата ми е леко отпусната.
По колко пъти седмично трябва да се правят и кога може да се види поне минимален ефект, защото често се захващам да тренирам уж вкъщи, но след две седмици се отказвам...

Пс- нямам идея дали става дума за диастаза, четох и гледах снимки, но не мога да разбера. По принцип винаги съм имала коремче, въпреки че бях и доста слаба , пак имах. Но сега е доста повече..

Здравейте.

Бих препоръчал да направите консултация с медицинското лице, което е следило бременността.

Най-често йога и стречинг упражнения са подходящи, но какви точно - по-добре първоначално специалист да ви даде зелена светлина, а след това да започнете да ги въвеждате.

Както споменахте, за да има ефект, е необходимо да се положат усилия за малко по-продължителен период от време - 20-35 дни.

В случай че имаме зелена светлина, то упражнения за крака и корем конкретно може да се прегледат тук:
1: https://stanimirmihov.com/uprajneniq-za-dupe/
2: https://stanimirmihov.com/uprajneniq-za-korem-domashni-usloviq/

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 09:53 от Рaдост

# 436
Здравейте отново! Вчера реших да отида до ЛЛ и той опипа корема, каза, че според него нямам диастаза. Явно имам много мазнинки по корема. Подходящо ли е да правя показаните от вас упражнения в такъв случай?

# 437
  • София
Здравейте отново! Вчера реших да отида до ЛЛ и той опипа корема, каза, че според него нямам диастаза. Явно имам много мазнинки по корема. Подходящо ли е да правя показаните от вас упражнения в такъв случай?

Да, в този случай може да стартирате.

Разгледайте целите статии, например към тази за корем има програми, които може да изтеглите.

Започнете с програмата за начинаещи и когато стане лесна, то може да надградите към следваща.

Поздрави,
Станимир

# 438
Здравейте,
Интересува ме вярно ли е, че трябва да избягваме киселото мляко, ако искаме да забързаме метаболизма?
Киселото мляко има ли място в хранителния режим на трениращия и ако да, може ли да бъде част от закуската?

# 439
  • София
Здравейте,
Интересува ме вярно ли е, че трябва да избягваме киселото мляко, ако искаме да забързаме метаболизма?
Киселото мляко има ли място в хранителния режим на трениращия и ако да, може ли да бъде част от закуската?

Здравейте. Кисело мляко само по себе си няма да забави метаболизъм.

От друга страна, ако планираме кисело мляко да е основен източник на белтъчини в хранителен режим, то тогава може да има минус, който да обмислим.

Има по-балансирани млечни източници, които няма да повишават едновременнно мазнини и въглехидрати, докато увеличаваме белтъчините, както би било с кисело мляко.

Такива примери са Skyr / Greek yoghurt.

Поздрави,
Станимир Михов

# 440
Благодаря за отговора!

# 441
Здравейте, наскоро ви бях писала. Искам да кажа, че редовно правя упражнения за корем вече, преди само коремни преси,  а вече и тези,които ми писахте. Има обаче нещо странно , което получавам като ефект според мен... Отгоре корема ми се стегна определено, кожата не ми е отпусната както преди. НО, областта под пъпа си стои отпусната и дебела тъй да кажа. Просто там коремът си ми се е оформил като една топка и не мърда. Опитах се да снимам. Можете ли да ми кажете дали това е някакъв проблем или е нещо нормално и ще започне да отслабва и да се стяга и тази част там? Просто сякаш съм глътнала балон под и около пъпа, а нагоре се оформя добре....

# 442
  • София
Здравейте, наскоро ви бях писала. Искам да кажа, че редовно правя упражнения за корем вече, преди само коремни преси,  а вече и тези,които ми писахте. Има обаче нещо странно , което получавам като ефект според мен... Отгоре корема ми се стегна определено, кожата не ми е отпусната както преди. НО, областта под пъпа си стои отпусната и дебела тъй да кажа. Просто там коремът си ми се е оформил като една топка и не мърда. Опитах се да снимам. Можете ли да ми кажете дали това е някакъв проблем или е нещо нормално и ще започне да отслабва и да се стяга и тази част там? Просто сякаш съм глътнала балон под и около пъпа, а нагоре се оформя добре....

Здравейте.

Може да се каже, че е нещо нормално.

Има части на тялото, в които лесно се складират мазнини и трудно се изчистват.

По този начин долната част на корема е едно от първите места, на които складираме, когато се храним нездравословно, и едно от последните, когато решим да положим усилия за изгаряне на мазнини.

Поради тази причина за резултати е необходим по-комплексен подход, включващ комбинация между упражнения и хранене.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 11:03 от Рaдост

# 443
Здравейте, Станимир Михов! Познат сте ми още от преди години като треньор, а онлайн упражненията Ви за корем ми помогнаха да направя петфектна преса! Имам някои въпроси към Вас за мои грешки, които към днешна дата отчитам за такива.

1.Кои са най-ефикасните начини за предотвратяване на мускулна треска? Загряване и стречинг преди тренировка + стречинг след тренировка биха ли намалили осезаемо усещането за болка в мускулите?
2. При болки в коленете влияе ли пряко продължителното заседяване и наддаване на тегло? Редовните упражнения, балансираното хранене и пиенето на вода биха ли преустановили болката в тази зона?

# 444
  • София
Здравейте, Станимир Михов! Познат сте ми още от преди години като треньор, а онлайн упражненията Ви за корем ми помогнаха да направя петфектна преса! Имам някои въпроси към Вас за мои грешки, които към днешна дата отчитам за такива.

1.Кои са най-ефикасните начини за предотвратяване на мускулна треска? Загряване и стречинг преди тренировка + стречинг след тренировка биха ли намалили осезаемо усещането за болка в мускулите?
2. При болки в коленете влияе ли пряко продължителното заседяване и наддаване на тегло? Редовните упражнения, балансираното хранене и пиенето на вода биха ли преустановили болката в тази зона?

Здравейте. Радвам се, че упражненията са Ви били полезни и сте постигнали резултати с тях! Относно въпросите:

Преди упражненията е самата тренировка, която е причина за мускулната треска или превенцията ѝ.

Вариант 1: Имаме малка мускулна треска, това е напълно нормален процес, тялото се възстановява, превъзстановява и така всъщност се постигат резултатите от тренировки.

Вариант 2: Имаме голяма и дискомфортна мускулна треска, това означава, че тренировката не е съобразена с възможностите ни. Грешен подход е в една тренировка да спортуваме прекалено много, друга да спортуваме малко, трета да пропуснем (примери). Много по-ефективно е плавното надграждане, така че тялото да има време да се настрои към новото.

И отделно от това вече се взимат предвид много различни фактори като стречинг след тренировка, загрявка преди тренировка, хранене, съобразено с физическата активност, хранителни добавки и др.

Всичко изброено може да повлияе, но отново най-важна е първоначалната причина.
Ако например конкретни упражнения са причина за болките, то изброеното ще има минимален ефект и трябва да помислим на какво се дължат тези болки.

Все пак изброеното освен за коленете е полезно и за цялото тяло, така че усилията си заслужават.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 11:51 от Рaдост

# 445
Здравейте! По време на бременността си, качих 18кг., а преди да забременея още 6. След раждане и до април месе т.г. стигнах до 70кг (170см височина), но от тогава само качвам без видима причина и промяна в храната и навиците, вече +10кг. Въпроса ми е по-скоро изработвате ли хранителни програми, които могат да бъдат и в съчетание с домашни тренировки? Също на какво може да се дължи качването на килограми от последните месеци? Вече 5г немога да си възвърна килограмите и определено имам нужфа от индивидуален подход

# 446
  • София
Здравейте! По време на бременността си, качих 18кг., а преди да забременея още 6. След раждане и до април месе т.г. стигнах до 70кг (170см височина), но от тогава само качвам без видима причина и промяна в храната и навиците, вече +10кг. Въпроса ми е по-скоро изработвате ли хранителни програми, които могат да бъдат и в съчетание с домашни тренировки? Също на какво може да се дължи качването на килограми от последните месеци? Вече 5г немога да си възвърна килограмите и определено имам нужфа от индивидуален подход

Здравейте.

Да, мога да изготвя програми, които да се изпълняват в домашни условия.

Обсъждаме всичко, което имаме за тренировки вкъщи, и се изготвя систематизирана програма на база наличното.

Също при желание от Ваша страна мога да препоръчам допълнителни варианти, след като видим наличното, цели, опит, колко пъти в седмицата ще спортуваме и други индивидуални фактори.

Относно другия въпрос: Имаме натрупване на калории/енергия, които трябва да се изгорят, за да има промяна в теглото.

Един път натрупани в тялото е много по-трудно да се регулират и са необходими усилия както в храненето, така и с физическа активност.

Как работят програмите може да разгледате тук: https://stanimirmihov.com/fitnes-programa/

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 12:23 от Рaдост

# 447
Здравейте , на какво може да се дължи треперене и тежест в краката след тренировка .? Става въпрос за дъщеря ми , тя е на 27 г . Височина 155 , тегло 58 кг .
Започна тренировки у дома  за начинаещи . Не са повече от 30 мин . Като в тези минути са включени загряване и разтягане . Не е тренирала до сега .Но след тренировка е с тези оплаквания .Няма проблем със горна част на тялото и корем . Само краката ,но до толкова ,че има нужда от поне 15-20 мин почивка за да стане .Режима на хранене е без глутен ,има непоносимост . Чувства се отпаднала след тренировка .От това което съм чела стигам до заключение ,че може би протеина които консумира е малко .Но дали само той може да е причина за неразположението ?

# 448
  • София
Здравейте , на какво може да се дължи треперене и тежест в краката след тренировка .? Става въпрос за дъщеря ми , тя е на 27 г . Височина 155 , тегло 58 кг .
Започна тренировки у дома  за начинаещи . Не са повече от 30 мин . Като в тези минути са включени загряване и разтягане . Не е тренирала до сега .Но след тренировка е с тези оплаквания .Няма проблем със горна част на тялото и корем . Само краката ,но до толкова ,че има нужда от поне 15-20 мин почивка за да стане .Режима на хранене е без глутен ,има непоносимост . Чувства се отпаднала след тренировка .От това което съм чела стигам до заключение ,че може би протеина които консумира е малко .Но дали само той може да е причина за неразположението ?

Здравейте.

От една страна, може да намалите с малко натоварването, било то брой серии, повторения, или пък използваното съпротивление (килограми), както и да увеличите почивките между сериите - ще има време да надграждате по всяко направление, след като се чувствате по-добре.

От друга страна, треперенето най-често е свързано с ниска кръвна захар или бърз пик и спад. За подобен тип тренировки е препоръчително в тялото да има сложен въглехидрат, който да се консумира 30 мин - 2 часа преди активността, тъй като той освобождава енергия плавно и в рамките на 3-4 часа, без големи пикове и спадове (друга причина за треперене и отпадналост).

Само протеин не е достатъчен да захрани тренировка, като моята препоръка за повече тонус и енергия е да има комбинация между източник на белтъчини (месо, риба, леща, протеин на прах и др), на сложен въглехидрат (ориз, овесени ядки, картоф, леща или друго), както и малко количество зеленчуци, овкусени със зехтин или друга предпочитана мазнина (отново са в помощ на по-равномерното усвояване и поддържане на стабилна кръвна захар).

Използването на правилните комбинации храни, освен тонус и енергия, е основна предпоставка във времето да оформяме тялото си с малко мускулна маса и да складираме минимално количество мазнини/да изгаряме повече.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:03 от Рaдост

# 449
Здравейте,
Какво бихте препоръчали като храна, когато тренировките са в ранните часове на деня?
Правя в къщи упражнения с тежести и ластици, около 6,30 сутрин и определено не изпитвам глад. Изпитвам чаша топла вода и хапвам един плод и предпочитам да ми е леко на стомаха. На 53 години съм и целта на упражнениета са по-скоро за тонус и стягане. Не са и продължителни, но ги правя всеки ден около 30-40 минути.
Но се замислих дали протеин на прах ще е удачно да добавя.
Какво е Вашето мнение?

Общи условия

Активация на акаунт