Онлайн консултации с Людмил Стефанов - психолог и психотерапевт

• 443 317
  • 2 689
  •   1
Отговори
# 2 310
Здравейте, имам въпрос за 3 годишно дете, което не е ходило на ясла. Миналата година започна на детска градина, категорично отказва да спи на обяд и като разбра, че на градината след обяда има сън и започна да прави избухвания (сериозни),от тогава при вида на обяда в градината започва да изпада в тези състояния ,и аз я прибирам. Сменихме градината , но и тук е същото. Ходили сме при психолог и от отделно в градината посещаваше,те не намират причина освен че го прави за да я прибера. Защото тези състояния само там и само по едно и също време ги прави. През другото време и в други ситуации е много спокойна. Знае и може много неща. Тепърва и сега се отпуска да говори.Но като я попитам как е минала градината и нищо не ми казва. Какъв е вашият съвет.

Посетихме психолог логопед и той каза че има симптоматика на синдром на Аспергер.
Вкъщи и при познати пее песни и говори, усеща се напредване в говора, страшно много имитира от детски филмчета или реклами (действия и реплики)разбира като я накарам всичко си прави. Няма нарушена мисловна дейност ,но като я попитам нещо от сорта на какво правиш не винаги получаваме конкретен отговор, а на детската градина и при психолога не се отпуска да говори това, което знае. Все едно там се затваря. На площадки също имитира по- големите деца.Според вас да търсим ли и друго мнение от друг психолог?
Здравейте!
За синдрома на Аспергер не мога да се произнеса, тъй като не съм виждал детето и освен това добрият вариант е да го водите при клинични психолози, както сте и направили.
Но това, че детето ви не иска да спи в градината, е нещо често срещано. Много деца не спят следобеден сън /аз също бях такова дете/. И най-логичното е да съобщите това официално в градината, ако трябва и на директора, за да не го принуждават да си ляга, да си затваря очите и да пази тишина, докато другите спят. Нормално е детето ви да не спи, след като няма нужда от това и да му се осигури възможност за тихи занимания, докато другите спят.
Тоест - застанете до детето си, защитете неговото право да бъде такова, каквото е. Не се тревожете, че по отношение на нуждата от сън то не е като другите. И не го притискайте да прави това, което е удобно за персонала в градината.
Поздрави!

# 2 311
Извинявам се,.че ще се намеся, но това за не-спането в детската градина предизвика интереса ми. Много е хубаво да защитим детето и неговото право на избор, но има един голям проблем. В България почти няма детска градина /освен някои частни такива/, в които децата да не спят на обяд. Това няма как да стане - едните да си легнат да спят, а други 3-4-5 /? Колко точно деца биха поискали да не спят ако им се даде този избор?/ да играят "тихи" игри. Обикновено помещенията за игра/занимания и спалните помещения са общи, а някои градини дори помещението за игра се преобразува с легла като стане време за сън. Отделно, че ако им се даде възможност да не спят, едно поне 80% от групата ще изберат да не спят. И това нарушава режима в градината. Затова съветът Ви може да е много добър от психологическа гледна точка, но е напълно неприложим в реалността на българските детски градини. И понеже моето дете /почти на 4г/ и от около 6 месеца реши, че не иска да спи на обяд вкъщи, аз му казах така "добре, вкъщи няма да спиш на обяд, но в градината има правила и там трябва да спиш" и детето го прие и си спи в градината през седмицата, а почивните дни не спи. Това е. Понякога има правила, които не ни харесват, но трябва да ги спазваме, защото живеем в социум, а не сами и да гледаме само себе си, а трябва да се съобразяваме с околните. Мисля, че това също е добре да се научи от детска възраст. И това е именно една от ролите на детската градина - да се научат да спазват правила. Извинявам се още веднъж, че се намесих в темата Ви.

# 2 312
Здравейте, г-н Стефанов.
Израстнах в семейство, в което майка ми, баща ми, дядо ми и сестра ми бяха невротици и истерици, само баба ми не беше такава, но тя търпеше всички, търпеше дядо ми и го износи на гърба си, износи всяка негова лабилност, спеше на матрак на земята, а той на общото им легло, защото на него не му беше удобно да се натискат на тясното легло, това е един от многото примери.
Най-малката съм в семейството, бях хем пренебрегвано дете, хем не, майка ми и баща ми ме водеха на море всяка година, майка ми ми споделяше най-големите си болки, но същевременно винаги ме е линчувала образно казано ако се държа по начин, който не и харесва и имам мнение, което не съвпада с нейното, включително и как се обличам, когато имах мнение, различно от на майка ми и баща ми започваха истерични скандали, започвах да плача от безсилие в такива моменти в опит да обясня нещата така, че родителите ми да ме разберат, но това никога не ставаше, тези скандали завършваха да изляза  в двора или да се затворя в стаята си и да плача до хълцане и треперене и никой никога не идваше при мен, в такива моменти бях същата непоносима истеричка като моите родители, от което страшно се срамувам, защото дълбоко в себе си не съм това, което ми внушаваха, че съм.
Баща ми идваше с мен на състезания, когато започнах да тренирам карате и водеше приятелят си, фотограф да ме снима, имаше моменти, в които не се чувствах необичана, но те бяха много редки.
Дядо ми се държеше най-зле с мен, той се изявяваше като чорбаджия на къщата, постоянно го натякваше на всички, имахме режим едва ли не, да се гаси осветлението до еди кой си час, да не се звъни по телефона (старите телефони с шайбите), биеше ме от съвсем малка и ми казваше, че нищо няма да стане от мен, когато влязох в пубертета започнах да се защитавам, когато се е опитвал да ме удря, баба ми идваше да ни разтарвава.
Дядо ми беше страхливец, помня, когато бяхме навън и двама мъже бяха груби с него, той си глътна граматиката, беше като мижетурка пред тях, нищо общо с това, което показваше пред мен, пред баба ми, вкъщи, водила съм го на лекари, защото не можеше да се оправя сам и с хората, същата, на която казваше, че за нищо не става.
Всички тези епизоди в детството ми мислех, че няма да ми повлияят, но без да знам, винаги са ми влияели.
Никога не съм се чувствала свободна да изразя себе си, винаги завоалирано и прикрито съм получавала това, което искам, не съм добър играч в живота и не жъна победите, които искам за себе си, работя за малко пари, винаги съм избирала да работя за малко пари въпреки че се справям доста добре, оправна съм колкото и да не е за вярване, но въпреки това съм последната дупка на кавала и в професията, и в личния си живот.
Харесват ме мъже, към които не изпитвам абсолютно нищо, но ги лъжа, за да си взема от тях малко любов и внимание, а после ги зарязвам, същевременно обиквам мъже, които са дистанцирани и не държат на мен, но се "боря" до края да ги имам.
Цинична съм, саркастична, огорчена, ревнива, мнителна, нетърпелива, искам всичко на момента, тук и сега и злопаметна, помня всяка обида, неглижиране в детството си и в настоящето и не мога да простя, да се помиря вътре в себе си и това ме разяжда, не се чувствам добър човек, в мен няма нищо хубаво, това влияе във всеки един аспект от живота ми, отлагам всяко нещо и никога не го правя, даже съм учудена, че дълго време се насилвах да излизам от зоната си на комфорт и благодарение на това постигнах все пак някакви неща, но вече спрях да го правя, изпитвам страх, нежелание да се развивам и спрях да го правя, живея в инертност и застой и на моменти не ми пука, в други започва да ме гложди и отново започвам да се боря със себе си каква трябва да бъда, каква искам да бъда и каква съм в действителност, не мога да живея спокойно и в мир със себе си без значение какво правя, не спирам да се лутам как трябва да го живея този живот.
Дайте ми насоки как да се справя със себе си, с това, че постоянно отлагам всичко заради страх, нерешителност, мързел, апатия, как да се превърна в добрата версия на себе си.
Благодаря предварително, бъдете здрав.
Здравейте!
Най-силно впечатление от вашето писмо ми направи следното изказване /копирам го/: "майка ми ми споделяше най-големите си болки, но същевременно винаги ме е линчувала образно казано ако се държа по начин, който не и харесва"
Питам се, какви са тези болки, които майка ви ви е споделяла? Особено е вредно, ако тя ви е споделяла болките си от своето взаимодействие с баща ви.
Защото изобщо не е работа на детето да утешава родителите си. И ако тя и до сега ви се обажда, за да ви споделя болките си, е много важно да ѝ кажете, че вие сте нейно дете и не можете да ѝ помогнете.
И още - ако детето утешава майка си, на него не му остава никаква енергия за собствен живот. И изобщо -  утешаването на майката е непосилна задача. Никой човек на този свят не е утешил майка си. Но огромен процент от хората са изхабили собствения си потенциал в стремежа си да го направят.
Другото впечатляващо нещо е, че дядо ви е изхвърлил баба ви от леглото и тя е спяла на пода.
ЗАПОМНЕТЕ - мястото на жените не е на пода!!!
Но когато сте виждали като дете баба си в това унизително положение, на вас и до сега ви е трудно да заемете мястото, което заслужавате. И поради тези две причини сте нервна, обидчива и трудно понасяте самата себе си.
Впечатляващо е, че вниманието ви е привлечено само от мъже, които са студени и дистанцирани. /като дядо ви/ Защото смятате, че не заслужавате такива, които са топли и грижовни. Сякаш показвате на баба си любовта си, като стоите в нейната позиция: отхвърлена на пода и стремяща се да вземе трошица любов от мъже, които просто я нямат тази трошица.
Но баба ви няма нужда от това да сте като нея.
Поздрави!

# 2 313
Извинявам се,.че ще се намеся, но това за не-спането в детската градина предизвика интереса ми. Много е хубаво да защитим детето и неговото право на избор, но има един голям проблем. В България почти няма детска градина /освен някои частни такива/, в които децата да не спят на обяд. Това няма как да стане - едните да си легнат да спят, а други 3-4-5 /? Колко точно деца биха поискали да не спят ако им се даде този избор?/ да играят "тихи" игри. Обикновено помещенията за игра/занимания и спалните помещения са общи, а някои градини дори помещението за игра се преобразува с легла като стане време за сън. Отделно, че ако им се даде възможност да не спят, едно поне 80% от групата ще изберат да не спят. И това нарушава режима в градината. Затова съветът Ви може да е много добър от психологическа гледна точка, но е напълно неприложим в реалността на българските детски градини. И понеже моето дете /почти на 4г/ и от около 6 месеца реши, че не иска да спи на обяд вкъщи, аз му казах така "добре, вкъщи няма да спиш на обяд, но в градината има правила и там трябва да спиш" и детето го прие и си спи в градината през седмицата, а почивните дни не спи. Това е. Понякога има правила, които не ни харесват, но трябва да ги спазваме, защото живеем в социум, а не сами и да гледаме само себе си, а трябва да се съобразяваме с околните. Мисля, че това също е добре да се научи от детска възраст. И това е именно една от ролите на детската градина - да се научат да спазват правила. Извинявам се още веднъж, че се намесих в темата Ви.
Здравейте!
Правилата и законите  са хубаво нещо и без тях не може. Но какъв е техния смисъл? Защо е нужно да ги има?
Думата "правило" има общ корен с думата "право". Тоест - правилата имат смисъл, защото осигуряват правата на хората. На хората, а не на институциите. Защото е нормално институциите да служат на хората, а не обратно.
НО в цял свят го има и това, че институциите притискат хората и особено децата "за тяхно добро".
И затова е важно родителите да са нащрек и при нужда да застават на страната на децата, а не на институцията.
Както, впрочем, сте направили и вие, като сте разрешили на детето си да не спи в къщи. Показали сте му, че за вас това не е нещо задължително.
И какво ли, вероятно, бихте направили, ако то просто не може да спи в градината и се тормози от това?
В отговора ми по-горе пишех на майка, чието дете изпитва трудности да спи. А не такова дете, което може да бъде убедено да спи, каквото е вашето.
Поздрави!
Поздрави!

# 2 314
Здравейте, имам дете на 6 г изключително добро и мило,послушно дете и в къщи и на градина,водила съм е на логопед там ми казват детето ви се стреми да бъде перфектно да отговоря точно няма проблем и нужда от логопед, на психолог посещава от 3 г възраст по думите на психолога детето е затворен харекатер,чувствителнен тип меланхолик,за тези 3 г подобрение няма тя е неуверена, недоверчива,децата с който играе на площадката тя не изразява мнение а ги слушя и играе по техните правила, изключително пасивна,в градината ми казват страхотно кротко дете имате,според Вас как мога аз да и помогна да развие увереност да се изразява,да имам мнение,в къщи и давам право на избор за всичко,пред роднини също е затворена,говори малко или кратко.Обича да учи и оцветява.В градината  участва със стихчета пред родители вече 4 тържества,липсва и спонтанност,моля за съвети и насоки.
Здравейте!
Детето ви е мило и послушно и иска да е перфектно.
Допускам, че и вие сте такава: тоест - все искате да угодите на всички. И това е опасна стратегия на родител. Особено за родител на дете, което ще стане в първи клас. Защото ако родителят трудно приема факта, че е направил грешка и не е угодил на някого, той не може да даде и на детето си правото на грешка.
Защо е важно да дадем на детето си правото на грешка? Ако детето от първи клас е притискано и постоянно му се правят забележки, когато сбърка и не се справя добре, това потиска неговата спонтанност. Има много хора, които от страх да не направят грешка, не се решават да предприемат каквото и да е действие. Хората обикновено получават тази психическа "придобивка" да се страхуват от грешка, когато са в първи клас и учители и родители вкупом се нахвърлят върху тях и искат те да са съвършени: съвършени ченгелчета и лулички; съвършени задачи по математика...
Тук повтарям и основния въпрос: способна ли сте да дадете на самата себе си правото на грешка? Или искате от себе си да сте съвършена? Ако не сте способна, научете се, та и детето ви да си отдъхне. Защото така ще гледате по-спокойно на неговите грешки. И то самото ще се успокои и ще приеме себе си такова, каквото е.
Поздрави!

Последна редакция: вт, 09 май 2023, 09:58 от Рaдост

# 2 315
Скрит текст:
Здравейте, г-н Стефанов.
Израстнах в семейство, в което майка ми, баща ми, дядо ми и сестра ми бяха невротици и истерици, само баба ми не беше такава, но тя търпеше всички, търпеше дядо ми и го износи на гърба си, износи всяка негова лабилност, спеше на матрак на земята, а той на общото им легло, защото на него не му беше удобно да се натискат на тясното легло, това е един от многото примери.
Най-малката съм в семейството, бях хем пренебрегвано дете, хем не, майка ми и баща ми ме водеха на море всяка година, майка ми ми споделяше най-големите си болки, но същевременно винаги ме е линчувала образно казано ако се държа по начин, който не и харесва и имам мнение, което не съвпада с нейното, включително и как се обличам, когато имах мнение, различно от на майка ми и баща ми започваха истерични скандали, започвах да плача от безсилие в такива моменти в опит да обясня нещата така, че родителите ми да ме разберат, но това никога не ставаше, тези скандали завършваха да изляза  в двора или да се затворя в стаята си и да плача до хълцане и треперене и никой никога не идваше при мен, в такива моменти бях същата непоносима истеричка като моите родители, от което страшно се срамувам, защото дълбоко в себе си не съм това, което ми внушаваха, че съм.
Баща ми идваше с мен на състезания, когато започнах да тренирам карате и водеше приятелят си, фотограф да ме снима, имаше моменти, в които не се чувствах необичана, но те бяха много редки.
Дядо ми се държеше най-зле с мен, той се изявяваше като чорбаджия на къщата, постоянно го натякваше на всички, имахме режим едва ли не, да се гаси осветлението до еди кой си час, да не се звъни по телефона (старите телефони с шайбите), биеше ме от съвсем малка и ми казваше, че нищо няма да стане от мен, когато влязох в пубертета започнах да се защитавам, когато се е опитвал да ме удря, баба ми идваше да ни разтарвава.
Дядо ми беше страхливец, помня, когато бяхме навън и двама мъже бяха груби с него, той си глътна граматиката, беше като мижетурка пред тях, нищо общо с това, което показваше пред мен, пред баба ми, вкъщи, водила съм го на лекари, защото не можеше да се оправя сам и с хората, същата, на която казваше, че за нищо не става.
Всички тези епизоди в детството ми мислех, че няма да ми повлияят, но без да знам, винаги са ми влияели.
Никога не съм се чувствала свободна да изразя себе си, винаги завоалирано и прикрито съм получавала това, което искам, не съм добър играч в живота и не жъна победите, които искам за себе си, работя за малко пари, винаги съм избирала да работя за малко пари въпреки че се справям доста добре, оправна съм колкото и да не е за вярване, но въпреки това съм последната дупка на кавала и в професията, и в личния си живот.
Харесват ме мъже, към които не изпитвам абсолютно нищо, но ги лъжа, за да си взема от тях малко любов и внимание, а после ги зарязвам, същевременно обиквам мъже, които са дистанцирани и не държат на мен, но се "боря" до края да ги имам.
Цинична съм, саркастична, огорчена, ревнива, мнителна, нетърпелива, искам всичко на момента, тук и сега и злопаметна, помня всяка обида, неглижиране в детството си и в настоящето и не мога да простя, да се помиря вътре в себе си и това ме разяжда, не се чувствам добър човек, в мен няма нищо хубаво, това влияе във всеки един аспект от живота ми, отлагам всяко нещо и никога не го правя, даже съм учудена, че дълго време се насилвах да излизам от зоната си на комфорт и благодарение на това постигнах все пак някакви неща, но вече спрях да го правя, изпитвам страх, нежелание да се развивам и спрях да го правя, живея в инертност и застой и на моменти не ми пука, в други започва да ме гложди и отново започвам да се боря със себе си каква трябва да бъда, каква искам да бъда и каква съм в действителност, не мога да живея спокойно и в мир със себе си без значение какво правя, не спирам да се лутам как трябва да го живея този живот.
Дайте ми насоки как да се справя със себе си, с това, че постоянно отлагам всичко заради страх, нерешителност, мързел, апатия, как да се превърна в добрата версия на себе си.
Благодаря предварително, бъдете здрав.
Здравейте!
Най-силно впечатление от вашето писмо ми направи следното изказване /копирам го/: "майка ми ми споделяше най-големите си болки, но същевременно винаги ме е линчувала образно казано ако се държа по начин, който не и харесва"
Питам се, какви са тези болки, които майка ви ви е споделяла? Особено е вредно, ако тя ви е споделяла болките си от своето взаимодействие с баща ви.
Защото изобщо не е работа на детето да утешава родителите си. И ако тя и до сега ви се обажда, за да ви споделя болките си, е много важно да ѝ кажете, че вие сте нейно дете и не можете да ѝ помогнете.
И още - ако детето утешава майка си, на него не му остава никаква енергия за собствен живот. И изобщо -  утешаването на майката е непосилна задача. Никой човек на този свят не е утешил майка си. Но огромен процент от хората са изхабили собствения си потенциал в стремежа си да го направят.
Другото впечатляващо нещо е, че дядо ви е изхвърлил баба ви от леглото и тя е спяла на пода.
ЗАПОМНЕТЕ - мястото на жените не е на пода!!!
Но когато сте виждали като дете баба си в това унизително положение, на вас и до сега ви е трудно да заемете мястото, което заслужавате. И поради тези две причини сте нервна, обидчива и трудно понасяте самата себе си.
Впечатляващо е, че вниманието ви е привлечено само от мъже, които са студени и дистанцирани. /като дядо ви/ Защото смятате, че не заслужавате такива, които са топли и грижовни. Сякаш показвате на баба си любовта си, като стоите в нейната позиция: отхвърлена на пода и стремяща се да вземе трошица любов от мъже, които просто я нямат тази трошица.
Но баба ви няма нужда от това да сте като нея.
Поздрави!
Здравейте и благодаря за отговора.
Майка ми не е споделяла неща, свързани с нея и баща ми.
Споделяла е неща, свързани с нейните майка и баща, споделяла ми е и за един мъж, в който е била влюбена преди баща ми, но той се е подиграл с нея, споделяла ми е, че от 20 до 40 - годишна възраст се е чувствала много нещастна и е съжалила, че е семейна. През годините постоянно ми е повтаряла, че не ми трябва мъж и няма нищо по-хубаво от това да бъда свободна, да си намеря някой, който да използвам да ми направи дете и след това да го зарежа.Бащата на майка е алкохолик и много е тормозил баба и като цяло не се е живяло лесно там.
Майка има сестра, а майката на майка и леля  винаги се е грижела за леля, майка като че ли не е искала много да се омъжва, но защото било време или под влияние на баба ми го е направила, а когато леля ми се омъжва и не може да издържи и един ден в дома на мъжа си, става голям скандал  и баба звъни на майка, за да и каже, че леля има проблеми и не знае какво да прави, съответно леля и нейния мъж се местят да живеят при баба ми и всичко е за нея. Майка бива търсена от тях само когато имат проблеми, с които не може да се справят, за да им помогне, а през другото време никакъв интерес. Майка много я боли от това как може тя да търпи всичко и никой да не се интересува как се чувства, а леля при всеки неин нервен изблик и като цяло винаги е била единствено тя обгрижвана. Майка не комуникира нито с леля, нито с баба, а когато го прави е с досада и нежелание. Това е основното, което през годините ми е казвала, че сърцето й никога не е било в дома на баща ми, а в нейния роден дом, който никога не е бил нейн. Майка си позволява да споделя с мен, защото нито баща ми, нито сестра ми я изслушват, те винаги са подхождали с неразбиране към това, нейната майка също не я е разбирала, аз съм единственият човек, който може да разбира и усеща майка си и ме хваща много яд на нея, когато точно мен е готова най-много да линчува, да не говорим, че винаги, когато съм имала нужда да й споделя нещо, което ме тормози винаги се стига до скандали, които тя е започвала, но обвинява мен, че аз ги започвам.
Относно баба ми и лежането на пода, от това, което помня, не мисля, че баба ми е просила нещо от дядо ми, тя просто виждаше какъв неспасяем случай е и само, за да няма драми и истерии, отстъпваше.
Може ли да ми дадете насоки как да започна да се лекувам от тези неща, защото колкото и да не искам да го признавам, много са ми повлияли. Как да започна да се привличам от грижовни мъже, как да променя нещата, защото много искам да променя всичко, наистина искам да започна начисто, всичко това да излезе от мен, страшно много ми е омръзнало от това, искам да бъда свободна, а не съм, писнало ми е от хората, писнало ми е от близките, никой не искам нито да виждам, нито да чувам, тези негативни чувства в мен са много по-силни и дори и когато, уж, правя нещо съзнателно, те винаги се появяват и повлияват.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 09:09 от Анонимен

# 2 316
Здравейте, др Стефанов!
Жена съм на 33 г. със съпруг и 2г. дете и живея в Лондон от 6 години. Накратко - моят проблем е свързан с движението в кола или самолет, пътувала съм много, но от последния ми полет получих панически страх от самолета и оттогава не съм се качвала. Имам резервиран полет за 19ти Май, за да видя как ще съм след терапията и как ще се справя и какво ще работи при мен. По време на полета ми през семптември 2022 получих сърцебиене, треперене, топка в корема, която не ми даваше мира, едно стагяне на тялото, имах чувството, че ще избухна и ще се разкрещя...овладях се, но от тогава този страх, че пак ще ми се случи на полет, не ме е оставил. Тръгнах на терапия, не искам да казвам, че не е успешна, но още се чувствам наплашена и притеснена, въпреки, че с мъжа ми резервирахме полет с времетраене от 55мин, за да се тествам на 19ти Май и за да видя как ще съм след терапията и как ще се справя и какво ще работи при мен. Лошото е, че едни от последните уикенди пътувахме до приятели на 2:30 мин с кола от нас и това ужасно усещане за стегнатост, мислите ми се отделиха от мен сякаш (знам колко странно звучи), треперенето, напрежение в краката, пак се появиха, контролирах ги като си гледах телефона или четях някакви смешни неща, но пак имаше моменти, в които мислите ми се изплъзваха и пак се стягах и треперех и исках да сляза от колата. Обясних и на джи пито какво се случва и тя ми изписа 14 таблетки от 2мг диазепам - едно на летището и едно по време на полета да взема, чувството от колата се появи след това и ми назначиха ЕКГ и кръвни изследвания (б12, щитовидна жлеза, бъбречна функция, черен дроб), също ми изписаха и бета-блокер за треперенето и сърцебиенето(сутрин и вечер). Изследванията ми казаха, че са супер и няма нужда от действия. Аз на своя глава започнах да пия ашваганда, омега 3+вит Д и магнезий преди лягане. ЕКГ излезе и е перфектно, така казаха. Но ми предстоят още пътувания с колата през целия месец Май....През последното ни пътуване с кола този уикенд, това напрежение и стегнатост започнах да ги усещам почти през целия път, сякаш щях да избухна и да се разкрещя в колата (както веднъж ми се случи преди две седмици - усетих напрежението да се надига в мен, поскочих, креснах и се хванах за предната седалка). Не можах да спя през нощите от притеснение как ще съм през следващите дни и пътувания, дори се прибрагме по-рано от планираното, защото нямаше да мога да спя и втората вечер в къмпинга. Зная, че може би е много специфичен проблем, но бихте ли могли да ми кажете и посъветвате как да се справям с тези надигащи се напрежения и усещане за стегнатост, скованост и страх от избухване? Иска ми се да има лек и да се успокои напълно, защото колата ни е 90% от времето и нуждите... Благодаря Ви от сърце предварително!

# 2 317
Здравейте, др Стефанов!
Жена съм на 33 г. със съпруг и 2г. дете и живея в Лондон от 6 години. Накратко - моят проблем е свързан с движението в кола или самолет, пътувала съм много, но от последния ми полет получих панически страх от самолета и оттогава не съм се качвала. Имам резервиран полет за 19ти Май, за да видя как ще съм след терапията и как ще се справя и какво ще работи при мен. По време на полета ми през семптември 2022 получих сърцебиене, треперене, топка в корема, която не ми даваше мира, едно стагяне на тялото, имах чувството, че ще избухна и ще се разкрещя...овладях се, но от тогава този страх, че пак ще ми се случи на полет, не ме е оставил. Тръгнах на терапия, не искам да казвам, че не е успешна, но още се чувствам наплашена и притеснена, въпреки, че с мъжа ми резервирахме полет с времетраене от 55мин, за да се тествам на 19ти Май и за да видя как ще съм след терапията и как ще се справя и какво ще работи при мен. Лошото е, че едни от последните уикенди пътувахме до приятели на 2:30 мин с кола от нас и това ужасно усещане за стегнатост, мислите ми се отделиха от мен сякаш (знам колко странно звучи), треперенето, напрежение в краката, пак се появиха, контролирах ги като си гледах телефона или четях някакви смешни неща, но пак имаше моменти, в които мислите ми се изплъзваха и пак се стягах и треперех и исках да сляза от колата. Обясних и на джи пито какво се случва и тя ми изписа 14 таблетки от 2мг диазепам - едно на летището и едно по време на полета да взема, чувството от колата се появи след това и ми назначиха ЕКГ и кръвни изследвания (б12, щитовидна жлеза, бъбречна функция, черен дроб), също ми изписаха и бета-блокер за треперенето и сърцебиенето(сутрин и вечер). Изследванията ми казаха, че са супер и няма нужда от действия. Аз на своя глава започнах да пия ашваганда, омега 3+вит Д и магнезий преди лягане. ЕКГ излезе и е перфектно, така казаха. Но ми предстоят още пътувания с колата през целия месец Май....През последното ни пътуване с кола този уикенд, това напрежение и стегнатост започнах да ги усещам почти през целия път, сякаш щях да избухна и да се разкрещя в колата (както веднъж ми се случи преди две седмици - усетих напрежението да се надига в мен, поскочих, креснах и се хванах за предната седалка). Не можах да спя през нощите от притеснение как ще съм през следващите дни и пътувания, дори се прибрагме по-рано от планираното, защото нямаше да мога да спя и втората вечер в къмпинга. Зная, че може би е много специфичен проблем, но бихте ли могли да ми кажете и посъветвате как да се справям с тези надигащи се напрежения и усещане за стегнатост, скованост и страх от избухване? Иска ми се да има лек и да се успокои напълно, защото колата ни е 90% от времето и нуждите... Благодаря Ви от сърце предварително!
Здравейте!
Имате нужда от психотерапия.
Това е процес, който включва:
- описание на симптома;
- изследване на причините - тук много съм писал за ПА - причините са или в лични травми, преживени от човвека, а често и в травми, преживени от близък човек в семейната система от предходни поколения;
- интервенции за преодоляване на симптомите;
Лекарствата потискат симптома, а не лекуват състоянието на човека.
Лечението се обляга на осъзнатост за причините.
Това е...

# 2 318
Здравейте! Благодаря Ви много за отговора! Извинявайте, но пропуснах да кажа, че от декември 2022 посещавам и психотерапевтка, с която започнахме да се борим и да работим срещу страха от самолета с EMDR светлинна терапия, но след като започнаха и тези изблици в колата, започнахме да дълбаем върху още проблеми от миналото ми, настоящето, какъв човек съм аз, какво се случва и какво ми влияе, стрес, работа, брак, семейство,  нещо като КПТ. Зная, че трябва време за тези неща, но някакси имам чувството, че понякога нещата се засилват въпреки терапията, добавките, изследванията и всички мерки, които вземам. Като бях малка, ми се случваше да ми се свива корема като коалта тръгваше надолу по баир и се овладяваше бързо като вече бяхме на равен път, но никога и през цялото време на пътя, а сега се случва доста чест и е трудно да се овладее. Затова се допитах до Вас, за да разбера какво още мога да направя и как да се почувствам по - свободна и отпусната, все пак живота на всеки един от нас е обвързан с кола и това е голяма спирачка и във взаимоотношенията с хората около мен! Благодаря Ви!

# 2 319
Здравейте г-н Стефанов,

Имам въпрос относно пазенето на тайни. В моето семейство (роднините) от много време почти всички ми споделят много неща, но с уговорката да не се казва на еди кой си (или пък на никой). Случвало се е и без да искам да науча неща, които "не са за научаване". Аз съм спокоен човек и не обичам да си пъхам носа в чуждите работи или да клюкаря. Пазя тайните на всички от всички. Въпросът ми е, това не оказва ли все пак някаква психологическа тежест и върху мен? Да напиша всичко на един лист и да го изгоря? Да го напиша на език, който роднините не говорят, за да ми олекне? Или да си ги нося с мен тези тайни на всички? (Тайните са си доста сериозни и лични).

Благодаря предварително и лек ден!

# 2 320
Здравейте!
- описание на симптома;
- изследване на причините - тук много съм писал за ПА - причините са или в лични травми, преживени от човвека, а често и в травми, преживени от близък човек в семейната система от предходни поколения;
Това е...

Бихте ли дали пример какво представляват интервенции за преодоляване на симптомите?

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 08:16 от bubanka

# 2 321
Здравейте,

Имам следния въпрос, към кой специалист да се обърна за преодоляване на връзка с патологичен нарцисист?

Бихте ли препоръчали специалист в тази тема?

Поздрави,

# 2 322
И на мен ми е интересно да науча , предвид това, че всички специалисти препоръчват да се бяга далеч от нарцисти.
Дали наистина съществува терапия?
Но дори да съществува лицето едва ли ще се подложи на такава, смятайки, че той самия проблем за решаване няма!

# 2 323
Здравейте!
- описание на симптома;
Това е...

Бихте ли дали пример какво представляват интервенции за преодоляване на симптомите?
Как да дам, без да сме изследвали причините? Ще ви пусна линк към моя статия, където пиша за това.   https://www.facebook.com/groups/722277978117484/search/?q=%D0%BF … D0%B0%D0%BA%D0%B8

# 2 324
Здравейте,

Имам следния въпрос, към кой специалист да се обърна за преодоляване на връзка с патологичен нарцисист?

Бихте ли препоръчали специалист в тази тема?

Поздрави,
Здравейте!
Какъв точно ви е проблема? Тръгнали сте си от мъжа и той не може да се примири с това, защото е нарцис  и е убеден, че ние всъщност го обичате и постоянно ви преследва, обажда се, изниква неочаквано пред вас и ви притеснява???? Или нещо друго?
Какво се случва практически?
Опишете ситуациите, за да мога да ковентирам.

Общи условия

Активация на акаунт