Онлайн консултации с Людмил Стефанов - психолог и психотерапевт

• 443 237
  • 2 689
  •   1
Отговори
# 2 415
Здравейте, г-н Стефанов,

Знам, че много пъти сте пъти сте казвали, че всеки човек дълбоко в душата си обича родителите си, за това един вид, аз така разбирам съветите Ви поне - най-добре да е не отричаме тази любов и колкото и да сме им гневни на родителите си, да си повтаряме, че ги обичаме и уважаваме. Същвеременно казвате, че ако родителите все пак се държат грубо и без любов към нас (детето си), най-доброто е да стоим на здравословна дистанция, от която можем все пак да ги уважаваме. Понеже прочетох коментара Ви за сияещия човек, който обича майка си, питам се има ли шанс човек, който през повечето време е бил гневен на майка си заради нейно лошо отношение, има ли шанс този човек някога в живота си така да засияе и да привлича хората? Мисля, че е ясно, че говоря за себе си, а не по принцип. Simple Smile
 Бих могла да разбера в известна степен поведението й и да я уважавам от дистанция, но да я обичам нежно и да й се възхищавам едва ли бих могла. Гневна съм й, защото винаги е заемала позиция срещу мен. Няма да изпадам в подробности, в общи линии поведението й е такова все едно би искала аз да не успея в нито едно нещо, с което се захващам - образование, спорт, хоби като пеене, рисуване, например, връзки с мъже. Най-интересното за мен е, че поведението й е облечено в аргументите на "здравия разум" - винаги е казвала, че тя просто е реалист, разумен човек и за това ми казва реалните неща, които според нея обикновено се изразяват в това, че аз не се справям добре, няма да успея или обстоятелствата не са в моя ползва, този мъж изглежда, че не ме харесва и т.н. Просто това са фактите и аз като зрял човек трябвало да ги приема. Естествено, за някои неща е била права, за повечето -не. Например обикновено ме съветваше да съм по-дръпната и студена към мъжете, да се опитам да предизвиквам ревност, за да съм някак по-недостъпна и желана. След като го пробвах няколко пъти установих, че няма добър ефект, т.е. мъжът се чувства обиден и това е едно от нещата, които започна да ме кара да мисля, че тя не ми мисли доброто. През годините ми е изглеждало  като да не съм й симпатична, за това просто говори нещата, които би искала да станат, т.е. аз да не успея в различните си начинания. Та, благодарение на това аз съм гневна на нея и по принцип лесно се изнервям, определено не съм от сияещите хора, студена съм, и както се досещате хората много-много не искат да общуват с мен и нямам приятели. Имам познати, имам съпруг и дете, но не съм от онези сърдечни хора, които целия квартал/град/клас/предприятие се радва да ги види.
В синхрон с описаното поведение, майка ми се държеше с мен и брат ми точно както сте описали, че не е добре да се говори при ревност. Аз съм по-голямата, за това аз винаги трябваше да му отстъпвам. Винаги е поставяла него на първо място, купуваше му каквото иска, а не мен казваше, че нямаме пари и не трябва да харчим за глупости.И винаги ни е сравнявала, като описваше пред нас кой в какво се справя по-добре, като разбира се не е пропускала и да ме засрами, че въпреки, че той е по-малък се справя по-добре в някои неща.
Както се досещате отношенията ми с брат ми ги няма никакви. Все едно сме познати. Не мисля, че съм привързана към него и нямам потребност да го виждам и да общуваме. На 30+ г. сме, а майка ми на 60+. Има ли според Вас шанс нашите отношения да се оправят, но не в смисъл просто да не се караме, защото ние и сега не се караме, а да се обичаме истински и да сме близки? Знам, че звучи малко като в сферта на ясновидството, но моля за съвет от гледна точка на Вашия професионален опит.Благодаря предварително.
Здравейте!
Бих искал да коментирам само едно от вашите негодувания срещу майка ви. Защото то е и едно от основните, заради които диалогът между вас не върви.
За да има диалог, е нужно да се разбираме един-друг. Без разбиране няма приемане на другия. А без приемане няма диалог, закото все едно, че стоим в различни светова. Такава е логиката ми...
МНОГО БИ БИЛО ЦЕННО да попитате майка ви, с кого всъщност тя самата е трябвало да е "по-дръпната", когато е била по-млада? И ако тя сподели с вас това, и двете ще видите, че с това послание тя не ви пази вас от нещо и от някой, а пази самата себе си...
И още - ако тя каже, че е трябвало да е по-дръпната с баща ви, директно ѝ кажете, даже е основателно да ѝ се развикате, че за вас това е пълен абсурд. Защото тя директно ви заявява, че не иска вас да ви има.
Просто откажете да говорите по въпроса за нейните несгоди с баща ви.
Струва си да поставите така отношенията си на по-ясна основа.
Поздрави!

# 2 416
Здравейте д-р Стефанов ! Искам да ви попитам на какво може да се дължи невъзможността за взимане на решения .Става въпрос за връзката ми със мъжа ми .Женени сме от пет години ,имаме малко дете на четири .Ако трябва да бъда напълно честна дори и в началото на връзката ни не съм била влюбена в него .Харесваше ми,че той ме обожава и сега не мога да се начудя как така съм мислила в онзи момент ,че неговата любов ще е достатъчно силна за да събуди и моята .Забременях и се оженихме ,може би бременноста беше единствения период в който имах някакви любовни чувства към него .После се роди дъщеря ни и интимните ни контакти спряха .Може би за три години четири пет пъти .Проблема беше в него ,правеше се че е изморен ,никога момента не беше подходящ .Аз сякаш още повече охладнях към него ,започнах да имам паник атаки .Мисля ,че липсата на интимност ме побъркаше и му изневерих с една моя стара любов .Честно казано си спомних какво е да си истински щастлив .От както направих това сякаш го усети подсъзнателно не знам ,но се промени сега ме иска .Но аз не знам какво искам .Изпитвам жал и вина ,че не съм сигурна дали го обичам .Понякога си представям ,че се разделяме и това че ще му разбия сърцето ме кара да се чувствам ужасно.Дори си мисля понякога ,че тези паник атаки са точно от този вътрешен конфликт .Как да разбера какво искам ?

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 12:38 от AleksandraES

# 2 417
Здравейте, зная, че не е хубаво човек да се се меси в чуждия живот, но някак се чувствам виновна,че мога да помогна, а не го правя.
Сестрата на мъжа ми е на 44 г. и не може да има деца. Мисля, че и не иска. Казвала ми го е завоалирано. Няколко пъти със съпруга й са правили ин витро, без успех. Това, което ме натъжава е, че свекърва ми много страда от това. От повече от 10 г. непрекъснато й "дудне", че трябва да имат дете, а тя само измисля оправдания от рода на това, че има много работа и няма време за процедури. Не смее да й каже, че просто не иска деца. Свекърва ми понякога плаче. Според нея, ако няма дете, няма какво да свързва мъжа й жената и недоумява как дъщеря й живее с мъж без дете.
От една страна, това си е техния урок и съм убедена, че свекърва ми трябва да получи урок и да види връзката между мъжа и жената отвъд това да са родители.
От друга страна, мисля, че зълва ми не иска да стане майка, защото в тяхното семейство (както и в много други) е жива старата патриархална традиция, че ежедневието в едно семейство трябва да се организира около комфорта на мъжа. На жената не е задължително да й е комфортно, особено като стане майка - тогава вече е ясно, че нейният комфорт отива много на заден план. Тя трябва да се грижи за детето, ако то плаче, вдига шум, разхвърля, тя тряббва да се оправи с него, да не натоварва бащата. Жената трябва да сложи масата, ако се налага ще стане няколко пъти от масата, от леглото, да се погрижи за децата, знаете за какво говоря.
Свекърва ми все още действа така. Например, когато сервира храна, сервира първо на мъжете. Ако ще подарява подаръци - първо на мъжете. Вбесява ме този ориенталски модел. В западния свят дамата е на първо място и така  е редно да е, защото жените търим огромна болка и дискомфорт, за да станем майки, а според унизителния ориенталски модел, не следва да получим от мъжете опит за облекчаване, а просто да си носим кръста.
Аз съм майка и донякъде съм се преборила с това. Питам се дали не трябва да насоча зълва ми към семейните констелации или по-добре да не се меся? Как мислите? Благодаря.
Наистина е по-добре да не се месите...
И още нещо: патриархалният модел и поведение изглеждат твърде дребна причина една жена да не иска да има деца. От моя опит мога да кажа,  че е по-вероятно жената несъзнателно да  отреагира събития в нейната семейна система, които са плашещи. Например - жена, починала след раждане в предходни поколения. Или пък загуби на множество деца чрез спонтанни аборти или ранни животоотнемащи заболявания в предходни поколения.
Такива събития най-често обезсърчават и плашат жените да зачеват... Дори в практиката си имам случаи такива жени изобщо да отбягват връзки и сексуални контакти. Това го пиша за всички останали читатели, а не само за Вас. Защото, за да разберем как стоят нещата със сестрата на вашия съпруг, е необходимо тя наистина да отиде на психотерапия, при която се прави генограма /изследва се семейната система и ключовите събития, които са се случвали в предишни поколения/.
Възможни са и други причини, свързани с отношенията между съпрузите....

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 09:33 от Рaдост

# 2 418
Искам да споделя за моята майка,  която цял живот се лута от мъж на мъж, и все неподходящи, било то насилници, изневеряващи и т.н. и т.н. или просто токсични като хора. Майка премина през 2 развода и още няколко съвсем неподходящи връзки, в които не се чувства добре. В момента е в такава връзка дори и сама го осъзнава, но няма решителността да го напусне. Проблема в нея е, че е страшно нерешителна, постоянно за всичко си мени мнението, манипулируема е и много чувствителна. Все е позволявала на хората до нея да я моделират както им е удобно, и съответно това влияе на отношенията помежду ни, защото в момента когато каже дадено мнение, на другия ден започва да ми обяснява точно обратното и това от както се помня-от дете, например случвало сепе често да забранява, разрешава в рамките на един ден няколко пъти дадено нещо. За съжаление тя не оъзнава поведението си, говорим си, но не може да разбере, че като вечно е била сянка на някого и спрямо него се отнася към мен както дойде или пък спрямо настроенията си не може да сме така близки както и се иска. Разбира се, аз това не съм и го казвала директно, защото ще я обидя, а не желая. На всичкото отгоре постоянно критикува начина ни на живот с моя съпруг и деца, както и конкретно съпруга ми критикува, а за децата постоянно някакви излишни притеснения, повтаря ни ги по няколко пъти на ден. А в същото време страшно разсеяна и невнимателна към тях и никога не съм й ги оставила, защото не съм спокойна. Имам чувството, че като тя не е била щастлива в нейния опит с мъжете някак започва да се дразни от това, че аз съм щастлива. Напоследък се тревожа за психическото и здраве, тъй като постоянно е в някакви депресивни състояния, мени си настроенията, станала е още по разсеяна и припряна, държи се странно цялостно в общуването и реакциите й на съвсем обикновени неща. Не знам как да постъпя, защото я обичам, но искам и да й помогна да е щастлива, искам да й отворя очите. Но все си мисля, че това си е характер и няма да се промени. Може би проблема й се корени от детството, в което е била пренебрегвана и недостатъчно обичана, хвалена и т.н. От друга страна в кариерата всичко и върви страхотно, но в личен план е провал.

# 2 419
Д-р Стефанов, моля за помощ!
Моя приятелка е жертва на домашно насилие... Вчера за първи път е бита от човека, с който живее и има малко дете от него... Няма кой да и помогне, за да си тръгне, няма къде да отиде. Казах ѝ да се обърне към организация за помощ, от тези тип Анимус. Обаче тя си мисли, че тези организации са за по тежки случаи. За мен разбита уста и ритници, не е лек случай! Какъв съвет да ѝ дам за да се замисли и да търси помощ, мога ли да направя нещо? Тя изпитва страх, мисли че няма да се справи сама, близките ѝ не искат да помогнат, казват ѝ неща тип "всички мъже са такива", не я подкрепят никак. Искам да ѝ помогна, но не знам как, моля за съвет, как да говоря с нея и какво да и казвам.

Аз живея в друг град и не мога да ѝ помогна с нищо, освен подкрепа.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 14:37 от Lizi:) :)

# 2 420
Здравейте, д-р Стефанов!
Ваш коментар малко по-нагоре събуди известни въпроси у мен. Ще си позволя да попитам.
Коментарът Ви е следния:

"МНОГО БИ БИЛО ЦЕННО да попитате майка ви, с кого всъщност тя самата е трябвало да е "по-дръпната", когато е била по-млада? И ако тя сподели с вас това, и двете ще видите, че с това послание тя не ви пази вас от нещо и от някой, а пази самата себе си...
И още - ако тя каже, че е трябвало да е по-дръпната с баща ви, директно ѝ кажете, даже е основателно да ѝ се развикате, че за вас това е пълен абсурд. Защото тя директно ви заявява, че не иска вас да ви има.
Просто откажете да говорите по въпроса за нейните несгоди с баща ви."

Като майка на две дъщери аз също често ги съветвам да са по-дръпнати с момчетата на моменти, когато отношенията им са в някакъв застой и имат нужда от побутване.   Мисля, че е публично известен трик, който жените прилагат за събуждане на по-голям интерес у мъжете. Дори преди няколко дни наш близък от мъжки пол даде този съвет на едната ми дъщеря относно момчето, с което излиза.  
Нима този съвет не е правилен и крие някакви скрити проблеми на човека, който го дава???

Вторият абзац от коментара Ви също ме озадачава.
Защо обстоятелството, ако майката на авторката на поста е трябвало да е по-дръпната с баща й да е абсурдно и да означава, че не иска нея да я има??
Също и защо да откаже да говори за несгодите на майка й с баща й?
Семейният живот не е през цялото време цветя и рози. Случват се и несгоди. Не е ли по-добре родителите да не ги крият и децата да знаят занапред към какъв модел да се стремят и какъв да избягват? Разбира се, имам предвид несгоди в умерен план, не някакви драстични проблеми.

# 2 421
Здравейте,кога ще има отговори на всички въпроси от последните страници?

# 2 422
Здравейте д-р Стефанов ! Искам да ви попитам на какво може да се дължи невъзможността за взимане на решения .Става въпрос за връзката ми със мъжа ми .Женени сме от пет години ,имаме малко дете на четири .Ако трябва да бъда напълно честна дори и в началото на връзката ни не съм била влюбена в него .Харесваше ми,че той ме обожава и сега не мога да се начудя как така съм мислила в онзи момент ,че неговата любов ще е достатъчно силна за да събуди и моята .Забременях и се оженихме ,може би бременноста беше единствения период в който имах някакви любовни чувства към него .После се роди дъщеря ни и интимните ни контакти спряха .Може би за три години четири пет пъти .Проблема беше в него ,правеше се че е изморен ,никога момента не беше подходящ .Аз сякаш още повече охладнях към него ,започнах да имам паник атаки .Мисля ,че липсата на интимност ме побъркаше и му изневерих с една моя стара любов .Честно казано си спомних какво е да си истински щастлив .От както направих това сякаш го усети подсъзнателно не знам ,но се промени сега ме иска .Но аз не знам какво искам .Изпитвам жал и вина ,че не съм сигурна дали го обичам .Понякога си представям ,че се разделяме и това че ще му разбия сърцето ме кара да се чувствам ужасно.Дори си мисля понякога ,че тези паник атаки са точно от този вътрешен конфликт .Как да разбера какво искам ?
Здравейте! Тук съм писал някъде за това, колко опасно за връзката между мъжа и жената е обожанието.  То  тласка отношението между хората извън реалността. За да обожаваш някого, е необходимо да го виждаш не такъв, какъвто е. Необходимо е да му приписваш съвършенство. А това е много натоварващо за този, на когото му е приписано. И ако жената се съблазни да го играе съвършена, за да бъде обект на обожание, това съвсем естествено я изтощава. Тази маска на съвършенството е много тежка,  неудобна и фалшива. И в крайна сметка бива захвърлена. Тоест - жената започва да прави разни неща - в началото по-дребни, а по-късно и по-значителни /например изневяра/, с които да излезе от тази неестествена роля. Да се заземи и да избяга от проклетото обожание.
Мъжът, разбира се, също не е щастлив да стои в миманса и да гледа с възторг как звездата блести на сцената със своето измислено от самия него съвършенство. Това го кара да се чувства второ качество човек, макар че той самият си е избрал тази роля в двойката. Постепенно ентусиазмът му, а съответно и еротичното му влечение започват да линеят... Но когато в един момент звездата падне на земята при обикновените жени /като например изневери или се провали в нещо, на което държи/, той чувства прилив на енергия и отново е привлечен от тази жена, като сега вече той е в по-силна роля, защото жената се чувства виновна...
Но Вие казвате, че освен вина изпитвате и жал към този човек. Това вече е твърде много. Отивате твърде далеч. Сякаш си вярвате и вие самата, че сте съвършена и незаменима.
Всъщност това, че сте съвършена и достойна за обожание, е една психологическа игра, която и двамата сте имали потребност да поиграете. Но това Ви е навредило.
ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ИГРИ СА ВРЕДНИ И ПРАВЯТ ХОРАТА НЕЩАСТНИ!!!
/за това пише Ерик Берн /един от гениите на психотерапията/ в книгата си "Игрите, които хората играят"/
Няма нищо по-хубаво от това да бъдеш себе си, а не да играеш.
Така че за всеки човек, който осъзнае, че е играл игра, а не е бил истински, е много по-смислено да излезете от тази игра.
Лесно е да се каже да бъдеш себе си, но е трудно да се направи.
Затова любимата ми поетеса Емили Дикинсън пише:

По-добре да бъдеш в къща с призраци
и във ужас да се блещиш,
но на скрито място - без оръжие -
сам себе си да не срещаш...

Виждат се два пътя за това да излезете от играта: или да започнете да живеете един с друг такива, каквито сте, неизмислени - тоест да се заобичате истински. Без да търсите вината в другия или пък в себе си. И без да си посипвате главата с пепел и да правите дълги разговори или самопризнания. Защото добрият начин да излезеш от играта не е да го заявиш гръмко, а просто тихомълком да спреш да играеш, да спреш да излизаш на сцената, да не влизаш в ролята...
Другият път е да се разделите. Но него не го препоръчвам. Само го споменавам.
И двете решения слагат край на играта.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:14 от Рaдост

# 2 423
Здравейте, д-р Стефанов!
Ваш коментар малко по-нагоре събуди известни въпроси у мен. Ще си позволя да попитам.
Коментарът Ви е следния:

"МНОГО БИ БИЛО ЦЕННО да попитате майка ви, с кого всъщност тя самата е трябвало да е "по-дръпната", когато е била по-млада? И ако тя сподели с вас това, и двете ще видите, че с това послание тя не ви пази вас от нещо и от някой, а пази самата себе си...
Просто откажете да говорите по въпроса за нейните несгоди с баща ви."

Като майка на две дъщери аз също често ги съветвам да са по-дръпнати с момчетата на моменти, когато отношенията им са в някакъв застой и имат нужда от побутване.   Мисля, че е публично известен трик, който жените прилагат за събуждане на по-голям интерес у мъжете. Дори преди няколко дни наш близък от мъжки пол даде този съвет на едната ми дъщеря относно момчето, с което излиза.  
Нима този съвет не е правилен и крие някакви скрити проблеми на човека, който го дава???

Вторият абзац от коментара Ви също ме озадачава.
Защо обстоятелството, ако майката на авторката на поста е трябвало да е по-дръпната с баща й да е абсурдно и да означава, че не иска нея да я има??
Също и защо да откаже да говори за несгодите на майка й с баща й?
Семейният живот не е през цялото време цветя и рози. Случват се и несгоди. Не е ли по-добре родителите да не ги крият и децата да знаят занапред към какъв модел да се стремят и какъв да избягват? Разбира се, имам предвид несгоди в умерен план, не някакви драстични проблеми.
Здравейте!
В първата част на писмото си Вие говорите за това как протича флиртът, поддържането на огъня на страстта, закачките. В тази сфера наистина е уместно да танцуваме танго: две напред - една назад.
НО В ДРУГИЯ ПОСТ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ТОВА. И виждате колко е трудно да не проектираме себе си, когато се вглеждаме в другия.
Ако още веднъж прочетете поста на другата читателка, ще видите, че тя самата разбира колко нелепо е постъпвала, когато е била изкуствено дръпната с мъжете, следвайки напътствията на майка си. Тоест тези напътствия са били вредни за нея. Били са неподходящи. Логичният въпрос е: "За кого тогава те са подходящи?" И още по-логичният отговор е, че тези напътствия са били подходящи за собствената ѝ майка, когато е била млада. Защото най-вероятно е била твърде отворена към партньор или партньори и е търпяла разочарования... В такъв случай и за самата авторка на поста би било ценно да разбере повече за реалните основания на майка си, вместо да спазва като добро детенце указанията ѝ. Или пък да ѝ се сърди цял живот, че ѝ е давала такива напътствия.
А що се отнася до това майките да споделят с децата си своите несгоди с техните бащи, това е еднозначно вредно. Защото всички ние обичаме нашите майки и бащи по един много дълбок начин. Те може да са ни наранявали емоционално и физически, може  да са били алкохолици, да са проституирали, да са си вдигали един на друг скандали, да не са били емпатични, да са били токсични или нарцистични и така нататък, но ние ги обичаме, защото животът е стигнал до нас чрез тях. Те - образно казано, са ни извадили от нищото и са ни потопили в ръката на живота. И затова всеки път, когато нашата майка или нашият баща говорят един срещу друг пред нас, така те ни отдалечават от източника на живота. Това ни вкарва в депресия /тоест - не ни се живее/, защото вследствие на такива споделения детето се чуди дали има право изобщо да съществува, дали за него има място на планетата Земя. Затова е ценно за нашето самосъхранение, когато станем големи хора, да се научим да прекъсваме нашите родители, когато ни говорят един срещу друг. Добре е да им кажем нещо от този сорт: "Мамо, в крайна сметка каквото и да ми говориш, аз обичам баща си така, както обичам теб. Освен това ти ми го избра този баща. Ти се влюби в него и заедно ме създадохте. И аз се радвам, че точно него си  ми избрала..."

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:17 от Рaдост

# 2 424
Искам да споделя за моята майка,  която цял живот се лута от мъж на мъж, и все неподходящи, било то насилници, изневеряващи и т.н. и т.н. или просто токсични като хора. Майка премина през 2 развода и още няколко съвсем неподходящи връзки, в които не се чувства добре. В момента е в такава връзка дори и сама го осъзнава, но няма решителността да го напусне. Проблема в нея е, че е страшно нерешителна, постоянно за всичко си мени мнението, манипулируема е и много чувствителна. Все е позволявала на хората до нея да я моделират както им е удобно, и съответно това влияе на отношенията помежду ни, защото в момента когато каже дадено мнение, на другия ден започва да ми обяснява точно обратното и това от както се помня-от дете, например случвало сепе често да забранява, разрешава в рамките на един ден няколко пъти дадено нещо. За съжаление тя не оъзнава поведението си, говорим си, но не може да разбере, че като вечно е била сянка на някого и спрямо него се отнася към мен както дойде или пък спрямо настроенията си не може да сме така близки както и се иска. Разбира се, аз това не съм и го казвала директно, защото ще я обидя, а не желая. На всичкото отгоре постоянно критикува начина ни на живот с моя съпруг и деца, както и конкретно съпруга ми критикува, а за децата постоянно някакви излишни притеснения, повтаря ни ги по няколко пъти на ден. А в същото време страшно разсеяна и невнимателна към тях и никога не съм й ги оставила, защото не съм спокойна. Имам чувството, че като тя не е била щастлива в нейния опит с мъжете някак започва да се дразни от това, че аз съм щастлива. Напоследък се тревожа за психическото и здраве, тъй като постоянно е в някакви депресивни състояния, мени си настроенията, станала е още по разсеяна и припряна, държи се странно цялостно в общуването и реакциите й на съвсем обикновени неща. Не знам как да постъпя, защото я обичам, но искам и да й помогна да е щастлива, искам да й отворя очите. Но все си мисля, че това си е характер и няма да се промени. Може би проблема й се корени от детството, в което е била пренебрегвана и недостатъчно обичана, хвалена и т.н. От друга страна в кариерата всичко и върви страхотно, но в личен план е провал.
Здравейте!
Вероятно сте напълно права че майка Ви, освен че е имала всички тези неудачни избори и нещастия в своето партньорство, Ви завижда, че Вие се чувствате добре със своя съпруг. Въпросът е какво да направите?
Според мен всеки от двамата партньори има ангажимента да защити от нахлуването на собствените си родители територията на семейството, което е създал. По този начин ние даваме приоритет на собственото си семейство пред родителското си семейство, а това е много важно и за нас като партньори, и за децата ни.
Във Вашия случай бих казал, че всеки път, когато майка Ви напада с критиките си съпруга Ви или децата Ви, е добре Вие да се намесвате и да казвате: "Мамо, не съм съгласна да критикуваш съпруга ми! Не съм съгласна да казваш това на децата ми, защото аз и съпругът ми ги учим на други неща“. Или когато майка ви иска нещо от Вас, е ценно да ѝ казвате: "По този въпрос ще трябва да се посъветвам първо със съпруга си."
За Вас, за Вашето семейство, а също и за майка Ви би било ценно тя да стои на собствената си територия, а не да нахлува във Вашата.
Това е засега.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:19 от Рaдост

# 2 425
Здравейте, г-н Стефанов.

Пише Ви 34-годишна жена с проблем, с който се боря вече години, но за съжаление неуспешно.
Всичко започна преди около 7 години след смъртта на баба ми. Не твърдя, че със сигурност нещата са свързани с това събитие, но хронологично изглежда, че е така. Накратко ще разкажа историята си. Отгледана съм от майка си и баба си. Майка ми и баща ми са се разделили, докато съм била все още бебе. Не съм го виждала никога. С баба ми винаги съм имала много силна връзка. От провинцията съм и след като записах в университет, се установих в София. Родният ми град е далече и не пътувах често до там. За Великден баба ми ме помоли да отида, за да се видим. Майка ми беше претърпяла операция на тазобедрена става и доста време баба беше прекарала сама. Като отидох, тя беше изпълнена с енергия, готвеше, домакинстваше. Не разрешаваше на мама да прави каквото и да било. Беше такава, каквато я помнех от дете. Прекарахме чудесно празниците. Прибрах се в София. По това време сменях и работата. Беше първата ми седмица на новото място. Майка ми трябваше да пътува от родния ми град до Плевен за преглед за ставата. Вуйчо ми нямаше възможност да я откара и тя трябваше да си хване автобуса. В такива моменти винаги ми е ставало много мъчно, че около нас липсва присъствието на мъж, който да помогне. Като се чухме по телефона с нея, чувах баба ми отзад, която се тюхка, че мама няма да се справи със стъпалата на автобуса, как ще се качи, да не стане беля. В деня, в който майка ми трябваше да пътува, баба ми получи инсулт и след няколко дни почина. След това започнаха да ми се случват странни неща. Забелязах, че винаги преди да изляза за работа или за някаква друга уговорка, или пък като се прибирам отнякъде, започва да ми се ходи по голяма нужда. В началото си го обяснявах, че с новата работа седя повече седнала и като започна да се движа, перисталтиката ми заработва по-силно. Докато след 2 месеца ми се наложи да пътувам до родния си град и по пътя в автобуса изживях истински ад. Не можех да стигна и леко се нацапах. От тогава преди всяко пътуване още вечерта аз съм с разстройство. Ходя безброй пъти до тоалетната и така малко по малко всяко излизане се превърна в изпитание за мен. Планирам спрямо това къде има тоалетна, как най-бързо мога да стигна до нея... Правих си всевъзможни изследвания при един куп доктори, включително колоноскопия. Клинично здрава съм.
 Пила съм какви ли не неща. Посещавах дълго време психолог. Нищо не ми е помогнало. Цялата тази тревожност прерастна и в пристъпи на паник атаки. Научих се да живея с проблема. Не съм спряла социалния си живот. Запознах се с човек, който ме приема такава каквато съм. Обичаме се и ме подкрепя. Но искам да съм пълноценен партньор, а не постоянно да се налага да се съобразява с мен. За толкова години не успях да открия психолог/психотерапевт, който да се е сблъсквал с подобен казус. Търся алтернативи и моля за Вашето мнение. Смятате ли, че методът семейни констелации би бил подходящ за мен? Бихте ли се заели с моя случай или да ме насочите към друг вид терапия, която смятате, че би помогнала. Благодаря!

Здравейте! Бихте ли изказали мнение по този въпрос. Мен също ме вълнува от какво се получава и как може човек да се пребори с такова състояние.

# 2 426
Здравейте! Какво може да направи една жена, когато съпругът й е прекалено свързан с цялото си предишно семейство (родители, брат/сестра), когато е свикнал той да носи всеки товар, той да е винаги на линия за всичко, да се разпокъсва по свои и техни ангажименти и се чувства длъжен спрямо тях (без да има случаи на гледане или помагане на болен, примерно). Просто не успява да заявява себе си пред всички тях. Освен това, като по-голямо дете в сем-вото, именно той винаги замълчава и отстъпва, по-малкото обратно - прави каквото си реши и на него пък никой гък не казва. Та, какъв е най-добрият начин, по който може съпругата да повлияе, така че той да се занимава основно с грижите по собственото сем-во, без да се чувства длъжен и виновен спрямо целия род?

# 2 427
Здравейте,
Имам проблеми с мъжът ми, които от дълго време се опитвам да разреша. От както детето ми навърши една годинка имам постоянен натиск да го пускам на ясла и да си намирам работа. Провеждах разговори многократно с мъжът ми, казах му, че мечтая да гледам детето до 3 годинки и след това да го запишем на градинка когато го приемат. Финансово не съм зависима от него. Имах майчинство, после платени отпуски, и също имам спестявания за времето в което няма да ходя на работа. Мъжът ми работи, но не ни издържа изцяло. С домакинските задължения се справям сама, просто чувствам, че е важно за мен да прекарам този период с детето докато е малко, а и не мечтая за кариера точно сега.
Той не само, че не промени мнението си, но започна и все по-често да ми казва, да тръгвам на работа, защото съм бедна и нищо не правя. Последваха и много обидни думи, че съм глупачка, че съм асоциална, понеже нямам много приятелки, че с моите висши един хубав бизнес не съм измислила, че не заслужавам да си купувам дрехи понеже не работя и тнт. Каза ми, че съм егоист. Освен това иска като започна работа да не е за малко пари. Последва грубо, унизително отношение, което ту започва, ту спира за известно време.
Аз все пак мисля, че се грижа добре за детето, храни се добре, не боледува, пъргав е, разхождам го до парка и площадката ежедневно, там вижда други деца, играе много, грижа се да е добре облечен, чистичък, цункам го, гушкам го. Аз самата също съм в добра форма. Не ходя на фризьор, маникюр, козметик, но се грижа за себе си. Мъжът ми е човек, който иска да има свобода да излиза, да се вижда с приятели, с роднини, особено с майка му. В началото ми беше много мъчно, чувствах се самотна, уж семейство, а не с приоритет, с времето започнах да го приемам, вътрешно не изцяло, но го оставих да се вижда с когото и когато иска. Нещата не се промениха с раждането на детето.
С домакинската работа не ми помага, все казва, че е изморен, отказва, иска почивка дори когато не е на работа. Почти през повечето време като си е вкъщи е пред телевизора и на телефона. Някак недостъпен е, но не мисля, че има друга жена. Не мога да се свържа с него и да проведа разговор. Ако го направя темата се измества все в посока - пари, цени, политика. С майка му от скоро реших да бъда на дистанция, защото ме пренебрегва, когато сме се виждали аз и той с нея, а и тя самата не показва желание да вижда много малкия. Аз не създавам пречки за нея да го вижда.
Въпреки, че той се притеснява за пари и даже избухва, все иска да ходи някъде извън града за забавление, когато почива. Предлага ми да отидем някъде с детето или пък отива на кафе с приятели, с майка му. Почти винаги излиза в Събота вечер. Ако си остане вкъщи казва, че си губи времето, че все едно не живее, че пропуска живота си. В същото време все пресмята разходи. Все бърза.
За него домашните задължения, ходенето на разходка до парка, до детската кухня са еднообразие.
Аз пък съм в етап, в който нито толкова ми се пътува, нито имам нужда от много срещи с хора или партита и преживявания. Не съм в депресия.
Това, което ме притеснява силно, е че използва обидни, лоши думи към мен пред детето. Много критикува, даже не знам кога ще се ядоса и за какво. После изведнъж му минава, после идва добър, спокоен период, после пак всичко се повтаря. В добрия период е дори щедър, не иска да взима пари от мен за някоя сметка. Подавам му банкнота, казва ми пази си ги да имаш за детето, ти сега нали не работиш, нямаш много пари. Аз никога не съм му се оплаквала от бедност, нито ме е страх от такава, обичам да съм точна. След известно време пак става различен. Много е объркващо.
Аз не искам повече това. Мисля, дори да го оставя, започвам да изпитвам разочарование. Даже вече съм му и много ядосана, защото той не ми позволи да се почувствам дори психически подкрепена и спокойна през  периода на майчинството, който си беше дългоочакван - и от двамата!
Според вас има ли някакво друго решение? Как да постъпвам с подобно отношение?
Благодаря.

# 2 428
Здравейте,
Имам проблеми с мъжът ми, които от дълго време се опитвам да разреша. От както детето ми навърши една годинка имам постоянен натиск да го пускам на ясла и да си намирам работа. Провеждах разговори многократно с мъжът ми, казах му, че мечтая да гледам детето до 3 годинки и след това да го запишем на градинка когато го приемат. Финансово не съм зависима от него. Имах майчинство, после платени отпуски, и също имам спестявания за времето в което няма да ходя на работа. Мъжът ми работи, но не ни издържа изцяло. С домакинските задължения се справям сама, просто чувствам, че е важно за мен да прекарам този период с детето докато е малко, а и не мечтая за кариера точно сега.
Той не само, че не промени мнението си, но започна и все по-често да ми казва, да тръгвам на работа, защото съм бедна и нищо не правя. Последваха и много обидни думи, че съм глупачка, че съм асоциална, понеже нямам много приятелки, че с моите висши един хубав бизнес не съм измислила, че не заслужавам да си купувам дрехи понеже не работя и тнт. Каза ми, че съм егоист. Освен това иска като започна работа да не е за малко пари. Последва грубо, унизително отношение, което ту започва, ту спира за известно време.
Аз все пак мисля, че се грижа добре за детето, храни се добре, не боледува, пъргав е, разхождам го до парка и площадката ежедневно, там вижда други деца, играе много, грижа се да е добре облечен, чистичък, цункам го, гушкам го. Аз самата също съм в добра форма. Не ходя на фризьор, маникюр, козметик, но се грижа за себе си. Мъжът ми е човек, който иска да има свобода да излиза, да се вижда с приятели, с роднини, особено с майка му. В началото ми беше много мъчно, чувствах се самотна, уж семейство, а не с приоритет, с времето започнах да го приемам, вътрешно не изцяло, но го оставих да се вижда с когото и когато иска. Нещата не се промениха с раждането на детето.
С домакинската работа не ми помага, все казва, че е изморен, отказва, иска почивка дори когато не е на работа. Почти през повечето време като си е вкъщи е пред телевизора и на телефона. Някак недостъпен е, но не мисля, че има друга жена. Не мога да се свържа с него и да проведа разговор. Ако го направя темата се измества все в посока - пари, цени, политика. С майка му от скоро реших да бъда на дистанция, защото ме пренебрегва, когато сме се виждали аз и той с нея, а и тя самата не показва желание да вижда много малкия. Аз не създавам пречки за нея да го вижда.
Въпреки, че той се притеснява за пари и даже избухва, все иска да ходи някъде извън града за забавление, когато почива. Предлага ми да отидем някъде с детето или пък отива на кафе с приятели, с майка му. Почти винаги излиза в Събота вечер. Ако си остане вкъщи казва, че си губи времето, че все едно не живее, че пропуска живота си. В същото време все пресмята разходи. Все бърза.
За него домашните задължения, ходенето на разходка до парка, до детската кухня са еднообразие.
Аз пък съм в етап, в който нито толкова ми се пътува, нито имам нужда от много срещи с хора или партита и преживявания. Не съм в депресия.
Това, което ме притеснява силно, е че използва обидни, лоши думи към мен пред детето. Много критикува, даже не знам кога ще се ядоса и за какво. После изведнъж му минава, после идва добър, спокоен период, после пак всичко се повтаря. В добрия период е дори щедър, не иска да взима пари от мен за някоя сметка. Подавам му банкнота, казва ми пази си ги да имаш за детето, ти сега нали не работиш, нямаш много пари. Аз никога не съм му се оплаквала от бедност, нито ме е страх от такава, обичам да съм точна. След известно време пак става различен. Много е объркващо.
Аз не искам повече това. Мисля, дори да го оставя, започвам да изпитвам разочарование. Даже вече съм му и много ядосана, защото той не ми позволи да се почувствам дори психически подкрепена и спокойна през  периода на майчинството, който си беше дългоочакван - и от двамата!
Според вас има ли някакво друго решение? Как да постъпвам с подобно отношение?
Благодаря.
Здравейте!
Вие говорите за дистанцираността на мъжа Ви от проблемите на бита, склонността му да не поема достатъчно ангажименти и грубия натиск, който ви оказва да изкарвате пари /и то много пари!/ и да ходите на работа.
Но пък имате нелоши финансови резерви. Можете да се справяте и сама...                                                                                                                                      
Оттук имате кураж и замисляте да се разделите. Въпросът ви е как по друг начин можете да решите проблема?....
Но четейки написаното, аз се питам, дали  стигате до истинско разбиране за това какъв е точно проблемът? Какви са всичките му аспекти?
Какво сякаш двамата със съпруга Ви изпускате от поглед заради дискомфорта да го видите и да го назовете в прав текст?
Във фактите, които сте изложили, има очевидни сигнали, че съпругът Ви изпитва ревностни чувства към детето. И според неговото възприятие Вие "егоистично" сте се вкопчили в това дете и не отделяте за него самия време и внимание. Затова Ви притиска да тръгнете на работа, за да Ви раздели от новия Ви "партньор", заради който се чувства изтласкан на заден план.
Тук сякаш имаме два паралелни процеса: той копнее за Вас и за Вашето внимание, но не смее да го заяви директно. Дори най-вероятно това, че ревнува от детето си, го кара да се срамува до такава степен, че и той самият не иска да го осъзнае. За съпрузите е трудно да признаят такова нещо, особено ако имат стереотипни мъжки нагласи /ако си падат мъжкари/. За мъжа Ви е много по-лесно, вместо да признае пред себе си какво го мъчи, да потърси утеха в допълнително засилване на връзката с неговата майка. Тоест - да  регресира, да се вдетини и смали....
Тук стигаме до един важен за всички жени майки въпрос: коя връзка е статусно по-високо: връзката с детето или връзката с партньора, с който го е заченала? Според мен децата се чувстват по-добре и на по-сигурно място, ако за майка им връзката с бащата има с една идея по-висок статус от връзката ѝ с детето.
И обратно: ако майката стои в идеята, че след като се роди детето, чувствата към бащата и връзката с него трябва да отидат на по-заден план, тогава детето може  да чувства вина към баща си /представете си, например, че Вие разберете, че майка Ви се е развела с баща Ви, защото не е искала да Ви прати на детска градина, а той е искал. Няма как да не почувствате, че баща Ви е бил отстранен от семейството заради Вас/. Възможно е и да стане арогантно към него, защото майка му го е поставила по-високо от тате. И освен това - да му идва твърде много майка...
Пред Вас стои за разрешаване и въпросът чия е нуждата да стоите с детето? Отново прочитам това, което Вие сама казвате /цитирам/: "мечтая да гледам детето си до 3 годинки и после да го дам  на градинка". Има нещо детско в този израз: както в думата "мечтая", така и в умалителните "годинки" и "градинка". Усещането е, че оставайки при детето, реализирате най-вече Вашата лична воля. Че задоволявате Ваша лична нужда, която е била недохранена у Вас самата през собственото Ви детство...
Остава също и въпросът дали когато сте вкъщи с детето и то ви доставя неземно блаженство, гушкайки Ви с малките си ръчички, мъжът Ви не подсмърча отстрани, защото се чувства недогушкан? И дали тази ситуация не е допълнителен фактор, който го тласка на сигурно място в скута на мама?...
Сигурен съм, че този текст е ценен за много жени, които си струва да помислят и върху тези аспекти на майчинството и брака.
А защо не и за Вас? Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:27 от Рaдост

# 2 429
Здравейте,имам постояна нужда да си мия ръцете,след като докосна нещо имам чувство че са мръсни.Корема ми се свива от притеснение ако забравя че съм ги измила.

Общи условия

Активация на акаунт