Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 95 982
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Може ли и на мен да отговорите, д-р Мандажиева?
Здравейте, д-р Мандажиева! Дъщеря ми, 11 г., е със слънчева алергия/ поне така предполагам, тъй като й се появяват тези характерни пъпки само когато ходи на море, иначе не сме се консултирали с алерголог, изчезват до 2-3 дни след като се приберем от морето/.
Мажа я със слънцезащитен 50 фактор, но въпреки това обривът си излиза всеки път. Въпросът ми е какво може да се направи, за да се минимизират "щетите"? Благодаря!

# 631
Здравейте, имате ли впечатления от имунотерапия, която предлагат  специалистите от Александровска болница? Предлагат  терапията за упорита алергия като изследванията показват алергия към дървесни полени, домашен прах и хартия. Алергичната реакция се изразява в запушване на носа и периодична хрема с агресивен секрет. Каква успеваемост може да се очаква? Давам си сметка, че никой не може да обещае 100 % гаранция за успех, но преценката ми ще е по - лесна ако знам какво мога да очаквам.
Благодаря предварително!

# 632
Здравейте, имате ли впечатления от имунотерапия, която предлагат  специалистите от Александровска болница? Предлагат  терапията за упорита алергия като изследванията показват алергия към дървесни полени, домашен прах и хартия. Алергичната реакция се изразява в запушване на носа и периодична хрема с агресивен секрет. Каква успеваемост може да се очаква? Давам си сметка, че никой не може да обещае 100 % гаранция за успех, но преценката ми ще е по - лесна ако знам какво мога да очаквам.
Благодаря предварително!
Здравейте, Имунотераоията е единственото лечение, което лекува алергията като системно заболяване със симптоми на алергичен риноконюнктивит, алергичен ринит, астма и атопичен дерматит. Когато е прецизирано въз основа на оплакванията на пациента, коректни и релевантни алергологични тестове, липса на противопоказания за провеждане, съобразяване с възрасттта, придружаващи заболявания и свеждане до минимум на риска от анафилактичен шок, може да бъде най-ефикасното лечение.
Поздрави!

# 633
Здравейте,миналата година отключих алергия по мои предположения към полени в началното на август до средата на септември,сърбящ и течащ нос,биста хрема,кихане, сърбеж в очите и силен конкрювит,целия август не приемай нищо тъй като незнаех че е алергия отидох при личната лекарка началото на септември и тя ми изписа хомеопатия Sabadilla Officinarum 9CH Boiron и apiis mellifica 15 след прием около няколко дена получих облекчения,тази година края на юли започнах със същите симптоми и започнах на своя глава да приема отново тази хомеопатия имам облекчение но силния сърбеж и зачервени очи продължават,личната лекарка ми изписа рупафин който получих страничен ефект като горене в гърлото и се наложи да го спра, въпроса ми е за догодина как мога предварително да потисна тези симптоми тази хомотаия кога да я започна месец преди август,колко дълго мога да я приемам ако знаете или други методи на лечение, благодаря

# 634
Здравейте,миналата година отключих алергия по мои предположения към полени в началното на август до средата на септември,сърбящ и течащ нос,биста хрема,кихане, сърбеж в очите и силен конкрювит,целия август не приемай нищо тъй като незнаех че е алергия отидох при личната лекарка началото на септември и тя ми изписа хомеопатия Sabadilla Officinarum 9CH Boiron и apiis mellifica 15 след прием около няколко дена получих облекчения,тази година края на юли започнах със същите симптоми и започнах на своя глава да приема отново тази хомеопатия имам облекчение но силния сърбеж и зачервени очи продължават,личната лекарка ми изписа рупафин който получих страничен ефект като горене в гърлото и се наложи да го спра, въпроса ми е за догодина как мога предварително да потисна тези симптоми тази хомотаия кога да я започна месец преди август,колко дълго мога да я приемам ако знаете или други методи на лечение, благодаря
Здравейте,
При идентични симптоми в два последователни сезона (две години в края на поленовия сезон), се налага да посетите алерголог. Специалистът ще прецени какви тестове или комбинация от тестове са необходими, за да се определи кой алерген точно е причина за симптомите и да се започне лечение преди сезона на симптомите. Истинското лечение на алергичния риноконюнктивит при Вас, а не потискане на симптомите с антихистамини и други медикаменти, трябва да бъде алергенна имунотерапия. Това лечение, известно като десенсибилизация, е продължително, но е единственото лечение на поленовата алергия и предпазва от последваща поява на бронхиална астма.
Поздрави!

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 09:45 от Рaдост

# 635
Може ли и на мен да отговорите, д-р Мандажиева?
Здравейте, д-р Мандажиева! Дъщеря ми, 11 г., е със слънчева алергия/ поне така предполагам, тъй като й се появяват тези характерни пъпки само когато ходи на море, иначе не сме се консултирали с алерголог, изчезват до 2-3 дни след като се приберем от морето/.
Мажа я със слънцезащитен 50 фактор, но въпреки това обривът си излиза всеки път. Въпросът ми е какво може да се направи, за да се минимизират "щетите"? Благодаря!

Здравейте,
Фотоконтактният дерматит, популярен като слънчева алергия, възниква най-често от взаимодействие между UV лъчение и едно или повече вещества, които се съдържа в разлчини продукти, като слъцезащитни средства, парфюми, ароматизирани измивни средства, дезинфектанти и други.
За превенция на фотоконтактния дерматит (да се възползваме от слънцето без обриви и сърбежи) е необходимо да се идентифицира фоточувствителния агент и при възможност да се избягва. Фотопач серия за епикутанно тестуване и диагностика на фотоконтактния дерматит - слънчевата алергия, най-вероятно е налична в Кожна клиника на Александровска болница и в Клиника Евродерма. Може да проверите там възможността за тестуване.
Има и друг вид реакция към слънчева светлина - Полиморфната светлинна (слънчева) ерупция. В случая се касае за вид засилен имунен отговор на кожата към слънчева светлина. Обривите са по-тежки с мъчителен сърбеж. При Вашата дъщеря е по-вероятен фотоконтактен дерматит, предвид появата само на море.
За лечение е най-добре да посетите дерматолог или алерголог, за да се прецени типа кожа, вида на обрива , ролята на съпътстващи алергични заболявания, ако има такива.

Поздрави!

# 636
Здравейте, преди 4 год отключила съм алергия към амброзия, като всяка година си беше със запушен нос и кихане. Мислих си, че е към праха за пране , който се случваше да купувам различен от постоянния. Миналата година през август бях много зле, сърбеж в очите, кихане, запушен нос, ларингит/ нямах глас и пристъпи на кашлица, което много трудно спираше. Така и ходих на алерголог и се оказа към амброзия. 1 месец смених няколко противоалергични и спрей за нос, получавах силно главоболие, пресъхване на устата, сърцебиене и т.н. Препоръча ми противоалергенната терапия но аз още не съм решила. Тази година почти нямах симптоми, освен кихане и запушен нос, но не постоянно  само вечер като си легна да спя. Ползвах 2 пъти авамис и взимах 2 пъти ериус.
На какво се дължи реакцията на организма да е различна всяка година?
Може ли да се каже, че организмът може да се справи сам с този алерген и вече да не го засича като такъв? Относно храната- нищо не съм променяла, освен че консумирам много домати това лято

# 637
Здравейте! Преди няколко години направих алергия към ибупрофен, скоро след това и към аналгин (метамизол натрий). И двата пъти беше подуване на горна/долна устна. Тогава ходих при ваш колега и ми направи тест с надраскване на ръката. Не се получи реакция. Излезнаха други - полени, домашен прах, акари, но с тях не съм имала проблеми до сега. Обаче при прием в болница (по друга причина) отново провериха и аналгина реагира.
Съотвено спрях да приемам медикаментите. При нужда до сега пиех парацетамол. От скоро обаче забелязах, че малко след прием (20-30 мин) на парацетамол получавам обрив от сърбящи пъпки (приличат на ухапване от комар) за около 15-20 мин и след това изчезват. Не всеки път получавам такава реакция и в началото мислех че е някакво съвпадение.
С тези 3 лекарства се изчерпва избора на лечение при температура, лека болка и тн. Има ли какво се направи?

# 638
Здравейте, д-р Мандажиева! Какво ще препоръчате при вазомоторен ринит, провокиращ се от вятър, промяна в температурата, влага и т.н. Много е неприятно, защото все едно съм постоянно болна, а всъщност не съм. Използвала съм Назонекс и Авамис , но не видях особен ефект. Благодаря!

# 639
Здравейте др Мандажиева. Синът ми на 12г му извадиха двете сливици но оставиха третата била малка. Той страда от запушен нос много обилен жълт секрет пет ролки на ден харчи. И кашлица вече стана и дълбока сутрин. Спи с отворена уста има сенки под очите отслабнал много бързо се учорява. Какво да правя моля ви кажете да се извади ли третата има и стафилокок в носа и стрептокок в гърлото.преди ичаше диагноза ринит. Това нещо започва от студен въздух или вирус
.

# 640
Здравейте др Мандажиева. Синът ми на 12г му извадиха двете сливици но оставиха третата била малка. Той страда от запушен нос много обилен жълт секрет пет ролки на ден харчи. И кашлица вече стана и дълбока сутрин. Спи с отворена уста има сенки под очите отслабнал много бързо се учорява. Какво да правя моля ви кажете да се извади ли третата има и стафилокок в носа и стрептокок в гърлото.преди ичаше диагноза ринит. Това нещо започва от студен въздух или вирус
.
Здравейте, детето е голямо за операция на трета сливица. Вирус е причина само за обостярне на състоянието. Бих могла да кажа каква е причината за симптомите на детето само след преглед.
Поздрави!

# 641
Здравейте, д-р Мандажиева! Какво ще препоръчате при вазомоторен ринит, провокиращ се от вятър, промяна в температурата, влага и т.н. Много е неприятно, защото все едно съм постоянно болна, а всъщност не съм. Използвала съм Назонекс и Авамис , но не видях особен ефект. Благодаря!
Здравейте, не е редно да препоръчам лекарство без преглед. Може да има протипоказания за приложение на определен медикамент при Вас.
Поздрави!

# 642
Здравейте! Преди няколко години направих алергия към ибупрофен, скоро след това и към аналгин (метамизол натрий). И двата пъти беше подуване на горна/долна устна. Тогава ходих при ваш колега и ми направи тест с надраскване на ръката. Не се получи реакция. Излезнаха други - полени, домашен прах, акари, но с тях не съм имала проблеми до сега. Обаче при прием в болница (по друга причина) отново провериха и аналгина реагира.
Съотвено спрях да приемам медикаментите. При нужда до сега пиех парацетамол. От скоро обаче забелязах, че малко след прием (20-30 мин) на парацетамол получавам обрив от сърбящи пъпки (приличат на ухапване от комар) за около 15-20 мин и след това изчезват. Не всеки път получавам такава реакция и в началото мислех че е някакво съвпадение.
С тези 3 лекарства се изчерпва избора на лечение при температура, лека болка и тн. Има ли какво се направи?
Здравейте, има друга нестероидни противовъзпалителни лекарства, които можете да приемате. Това са СОХ-2 инхибитори. Необходимо е да посетите алерголог, за да ви предпише конкретен медикамент от тази група.

# 643
Здравейте, преди 4 год отключила съм алергия към амброзия, като всяка година си беше със запушен нос и кихане. Мислих си, че е към праха за пране , който се случваше да купувам различен от постоянния. Миналата година през август бях много зле, сърбеж в очите, кихане, запушен нос, ларингит/ нямах глас и пристъпи на кашлица, което много трудно спираше. Така и ходих на алерголог и се оказа към амброзия. 1 месец смених няколко противоалергични и спрей за нос, получавах силно главоболие, пресъхване на устата, сърцебиене и т.н. Препоръча ми противоалергенната терапия но аз още не съм решила. Тази година почти нямах симптоми, освен кихане и запушен нос, но не постоянно  само вечер като си легна да спя. Ползвах 2 пъти авамис и взимах 2 пъти ериус.
На какво се дължи реакцията на организма да е различна всяка година?
Може ли да се каже, че организмът може да се справи сам с този алерген и вече да не го засича като такъв? Относно храната- нищо не съм променяла, освен че консумирам много домати това лято
Здравейте,
Може да се каже на какво се дължи различната тежест на симптомите и с какъв алерген конкретно могат да се свържат само след съчетание от кожноалергични и кръвни тестове за алергия, по-конктретно алерген компонентни. Организмът би могъл, както казвате, "да се справи сам", в случай че смените местоживеенето с място с по-малка концентрация на амброзия. Това за България едва ли е възможно, но имунотерапията е най-доброто решение за лечение на алергията към полена на амброзията и не само. Храната няма връзка със симптомите.
Поздрави!

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 14:26 от Рaдост

# 644
Здравейте, дете на 1 г и 6м с АБКМ. Симтомът при него е сърбящ нос. Пускани са кръвни в Геника на 6м и на 1г. Има само към мляко алергия. Проблемът е, че въпреки диетата без мляко и млечно, ноаът не детето не спира да го сърби. Имате ли насоки за нас?

Общи условия

Активация на акаунт