COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 456
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 225
Има ли сред вас някой, пратен от личен лекар към специалист с направление  и от там пак с направление за ПСР до дадена лаборатория - по здравна каса?

# 15 226
  • София
Има ли сред вас някой, пратен от личен лекар към специалист с направление  и от там пак с направление за ПСР до дадена лаборатория - по здравна каса?
А има ли въобще направление за ПСР? Все още не, мисля. Тепърва ще се променя наредбата и ще се създава пътека, ако изобщо.

# 15 227
Абсолютно! 10 дни си със симптоми, не се доверяваш на лекаря си, но търсиш съвети във форума...

В интерес на истината, не търся съвети, просто споделям състоянието и притесненията си. До сега никой симптомен не се е появявал тук да разкаже как протича пустия му ковид. Всички са "с леки неразположения". А, моето какво е, за Бога, тежко неразположение ли? Някой друг със симптоми като моите да се е свързал с лл и да е приел антибиотик и след 48 часа да е забравил за ковид? Никой не знае как действат лекарите при съмнение за ковид - няма протокол. Никой не знае кой какво е правил за да се излекува от ковид, освен тези, които са стигнали до хоспитализиране (може би и те дори не знаят какво ги правят). Аз ви  споделям как се процедира при мен. Вие преценете дали симптомите ми са леки или тежки.

Просто не съм от пациентите, които пият всичко, каквото им предпише лл, без да мислят. Обичам да знам кое защо ми се предписва.

Може би концепцията е, че ако е ковид, организмът ще се пребори сам.

Не знам. Някой знае дали е така?
Аз писах, че съм имала като твоите симптоми. И не, на са били ковид. Лекувала съм се с антибиотик, като изписания на теб. След 2 ден подобрението личи. И не, не се мъча с дни, да чакам да ми слезе надолу, да стане по- тежко или да лепна и друго.
Всъщност прав е ББ, колкото и да не го харесвам. Каквито и мерки да има, българинът не иска да спазва инструкции.

# 15 228
Скрит текст:
Хора, какво се очаква да се каже за извънредното положение? Нали го удължиха до края на юли? Защо трябва ъпдейт днес, аз изобщо не чувам Борисов да коментира темата.
За да се удължи извънредното положение от утре, трябва да има нова заповед. Такава все още няма официално. Извънредното положение е до днес. Ако днес не излезе нова заповед за удължаване, няма извънредно положение от утре.

Сега погледнах статистиката за умиранията в НСИ, първата седмица на юли има 166 човека повече починали, в сравнение с първата седмица на юли 2019г.
Къде е сега Кура Булгара за коментар?
Какво има да коментира тук Кура Булгара. Съвсем нормални флуктоации в смърността по седмици. Първата седмица на май например, за 2019 г. има 2079 починали, а за 2020 са 1874, а  това е по средата на пандемията.

Сравняваш ябълки и круши. Първата седмица на май в България имаше мерки, а не беше както сега. Сравни юни и юли. Българите си живеят в голяма степен като преди пандемията с дискотеки, масови събирания, сватби. Не гледай април и май.

# 15 229
От утре, 16 юли, без 14-дневна карантина и без PCR тест в България могат да влизат всички пристигащи от следните Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Великобритания, както и от страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

# 15 230
  • София
Май само РЗИ изпраща за безплатни тестове, т.е изпращат до РЗИ, които ако преценят,че се налага

# 15 231
На Amy_nka бих казал да не неглижира състоянието си защото ако е ковид се знае, че е доста коварен вирус и може да причини съдова инфекция което се оказва е основният му резултат от действието му  в човешкото тяло.
Редуват се дни на подобрение и влошаване 2 седмици дори до месец  при някои. На PCR тест няма да се хване ако е вече тръгнал към дробовете. Според мен (без да се правя на лекар) е най-добре да се види на скенер за образна диагностика на гърло дроб освен всички останали диагностични методи на заболяване като кръв, урина и т.н. . Да се има в предвид, че малцина са лекарите у нас които знаят как да се действа с ковид за лечение ако се установи. Имат протоколи за лечение, но се иска постоянно да се наблюдава състоянието от лекар, което става ефикасно единствено в болница. На нейно място бих си платил за надежден бърз тест антиген/антитела за да се отсее съмнението, че точно този вирус може да е причина за състоянието ѝ (дори 2 теста за потвърждение). От доста време има симптоми така, че би трябвало да се покаже ако има нещо.

# 15 232
  • София
А има ли въобще направление за ПСР? Все още не, мисля. Тепърва ще се променя наредбата и ще се създава пътека, ако изобщо.

Няма, мисля, че точно тези дни личните лекари излязоха с искане да могат да дават направления за ПСР.

# 15 233
  • Под сянката на разлистените кактуси
Лайка, ами редно е всички здравноосигурени да имаме право на тест.Все пак, обществено значим е въпросът. Не е аз да си платя за хеликобктер, примерно. За пандемия става дума. Егати. Плащала съм си здравни 30 годени и сега Я си плАти.Тъпо е. Нечестно

Абсолютно! Дори в Щатите, където здравеопазването си има бая кусури, в момента тестовете са безплатни дори за тези, които нямат здравни осигуровки и се поема от държавата

# 15 234
Когато едно изследване е по здравна каса на направлението пише кой лекар те изпраща.
Разделих се с предишното ми джи пи защото винаги настояваше да се ходи при посочен от нея и изследванията да се правят в една посочена от нея лаборатория и като разбереш, че не си отишъл където те е пратила следваше едно оплюване как въпросния лекар нищо не разбирам.
Какво си менкат и какво пътува незнам, но ситуацията остави горчив вкус и я смених.

# 15 235
На Amy_nka бих казал да не неглижира състоянието си защото ако е ковид се знае, че е доста коварен вирус и може да причини съдова инфекция което се оказва е основният му резултат от действието му  в човешкото тяло.
Редуват се дни на подобрение и влошаване 2 седмици дори до месец  при някои. На PCR тест няма да се хване ако е вече тръгнал към дробовете. Според мен (без да се правя на лекар) е най-добре да се види на скенер за образна диагностика на гърло дроб освен всички останали диагностични методи на заболяване като кръв, урина и т.н. . Да се има в предвид, че малцина са лекарите у нас които знаят как да се действа с ковид за лечение ако се установи. Имат протоколи за лечение, но се иска постоянно да се наблюдава състоянието от лекар, което става ефикасно единствено в болница. На нейно място бих си платил за надежден бърз тест антиген/антитела за да се отсее съмнението, че точно този вирус може да е причина за състоянието ѝ (дори 2 теста за потвърждение). От доста време има симптоми така, че би трябвало да се покаже ако има нещо.
Изпревари ме Simple Smile .И аз така мисля,а тези тестове не са толкова скъпи и вече би трябвало за 10 дни да дадат информация...и не бих имала куража да чакам толкова дни ..все пак много болни има от изчакване..Изобщоп няма да коментирам тъпотия за внесени осигуровки и после плащане на частно...за съжаление и аз това правя в смотаната държава...Но сега за Ковид ще се наложи всеки да се спасява сам и не бих чакала на държавата за тест/ако ще и със заем/

# 15 236
А не изключвате ли вероятността това непрекъснато ходене по изследвания, лаборатории, лекари да и докара и заразяване с ковид.

# 15 237
Та значи РЗИ отчита дейност с няколко теста дневно и от там нататък под влияние на страха и паниката всеки си се тества и спасява поединично.Кой контактен,кой контактен на контактен...Вадиш пари,плащаш,успокояващ се...след седмица пак така,щото с някой друг си контактувал....Е нее......отказвам да пълня нечие чекмедже на нощно шкафче...

# 15 238
Споделям пост във фейсбук на личен лекар практикуващ в кв Драгалевци:
https://www.facebook.com/1642756799170409/posts/3035357139910361/?d=n
Живущите в квартала трябва да бъдем предпазливи.

# 15 239
Лайка, ами редно е всички здравноосигурени да имаме право на тест.Все пак, обществено значим е въпросът. Не е аз да си платя за хеликобктер, примерно. За пандемия става дума. Егати. Плащала съм си здравни 30 годени и сега Я си плАти.Тъпо е. Нечестно
Ама нали и аз това казвам, че е тъпо, че е нечестно, ама и това което прави тази жена в момента е безотговорно.
Явно четете през ред. Не съм защитник на жената, но тя каза, ЧЕ НЕ ПОНАСЯ  тази група антибиотици, и за това не смее да го пие. Тук проблемът е в ЛЛ, който го е предписал, ако има информация за това.
Преди години моя колежка едвам оживя след анафилактичен шок от антибиотик. Ако не живееше в София и бърза помощ не се е отзовала веднага, нямаше да оцелее. (Жената никога не е имала алергия преди това и след това).

Общи условия

Активация на акаунт