С мама не се разбираме

• 8 382
  • 313
  •   1
Отговори
# 255
На авторката проблема не й е, че майка й уж не обръща внимание, а че обръща внимание И на друг. Тя иска пак да е център на вселената и всичко да се върти около нея както преди.

А, тати колко снимки качва във Фейсбук с нея? Или приятелката му, че авторката много я уважава и харесва.

# 256
  • София
Още от заглавието, още от първия пост става ясно, че проблемът е отношението на майката! Кой как ще се издържа след време е въпрос по-скоро в сферата на заяждане, от колкото на поставения проблем. Момичето е на  17, вероятно ученичка, нейно задължение е да си гледа ученето. Колкото до количките, ако тя е получавала друго отношение по въпроса с играчките когато е била малка, нали не се очаква да не си зададе въпроса : Защо за мен беше така, а сега е иначе?

Никой, според авторката, не я е задължавал да гледа детето, а понякога го прави.

И после- преди 17 години, когато майката е била на 20 и самотно отглеждаща я, разбира се че е нямало как да й се купуват "екстрите", които сега могат да си позволят майка й и бащата на детето.
Само че, за авторката, нейният баща е идеалния, който бил давал едни 100 лева, живеейки си с жена си.........а майка й е виновна, че сега вече можела, с подкрепата на бащата на бебето, да го "разглезва".

Ами, това е толкова лесно за осъзнаване, че се чудя защо и тук се намират хора, готови да подкрепят детинските "аритметики" на девойката?

# 257
  • Варна
От думите до действията и истинското отношение има море разлика. И аз съм казвала хиляди пъти "ще те убия" на кого ли не, но досега убиец не съм станала. За мен това момиче не мрази майка си, това е защитна реакция. Напротив, обича я и страда от липсата на внимание. Даже и по-зле за нея - вниманието е насочено към другото дете. Тук вече идва на дневен ред и ревността. Възрастни, зрели хора не могат да се справят с това чувство, вие очаквате да го направи тийнейджър във вихъра на пубертета. А майката толкова ли е проста, не разбирам, че не й светва какви неща твори с отношението си, както и че това е предпоставка двете й деца да не изградят нормални братски/сестрински чувства.

# 258
   Майката отглеждала бебе. То и отнемало цялото време. Горканката тя, нямала време да се попремие от грижи. Приказки под шипковия храст. Бебето не изисква и не се нуждае от поглед постоянно вперен в него, тичане 24/7 подире му и постоянно обгрижване (освен ако не е тежко болно ). Ако майката има желание, ще намери време да поговори, погушка и поглези и голямата си дъщеря. Но тя не е свикнала да гледа малки деца, първото е отгледано от баба си. И сега и идва нагорно, че трябва да върти сама и домакинство, и грижи за бебето. А дъщеря и, ако ще и на 117 да е, пак ще има нужда да сподели с нея. Жал ми е за момичето. Вместо обич, получава материални неща и това трябва да и е достатъчно.

Бебе на 1 година наистина изисква пълно внимание, навярно е и проходило вече. И майката има желание да говори и да общува с дъщеря си, тя сама разказва, че се кара с приятелите си и майка й неведнъж я успокоява. Обаче трябва да се чете всичко написано, не избирателно. Относно отглеждането от бабата, видя се, че не е баш така:
"...Та тя ме гледаше, когато бях първи/втори клас и майка ми реши да работи в чужбина за кратко.."пост № 10 на авторката.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 12:45 от Djaky

# 259
  • Варна
Аз пък не видях в първия й пост да е написала, че е била център на вселената, на мама принцесата и т.н. Пише, че е била на "по-преден план". Никъде не видях да е писала, че всичко се е въртяло около нея. Вероятно обаче всичко сега се върти около бебето. Още масло в огъня.

# 260
И около бебето не се върти всичко. Нейни думи.

Силно се съмнявам да е толкова неглижирана, колкото се опитва да се изкара. Така както може да преувеличава, че мрази и ненавижда майка си, така може и да хиперболизира колко не й се обръща внимание.

Всички сме били на 17 и помним какви драми са били от най-малкото нещо.

# 261
Не е неглижирана разбира се, просто започва да вижда, че майката не е нейна собственост и вместо да го приеме, нарича това пренебрегване.
За което няма вина, майките на единствени деца винаги ги обсебват с вниманието си, стараейки се да запълнят липсата на братя и сестри, а при самотните е още по-зле, защото там и бащата липсва. Така се създават нездрави зависимости и на детето не му се позволява да порасне. Сега авторката има този шанс с появата на брат си и се надявам, че ще се възползва от него и ще изгради истинска самостоятелност, която е нещо различно от тропкането с краче как след две години ще живее сама и ще видят те тогава.

# 262
  • Варна
Каквато и да е истината, промяна едва ли ще има. Авторката вероятно и сама го е осъзнала вече. Мрази, не мрази, пренебрегвана или не, ще трябва да го преглътне.

# 263
  • София
Аз пък не видях в първия й пост да е написала, че е била център на вселената, на мама принцесата и т.н. Пише, че е била на "по-преден план". Никъде не видях да е писала, че всичко се е въртяло около нея. Вероятно обаче всичко сега се върти около бебето. Още масло в огъня.

Ами, нормално е дори да не отбележи, че е била центъра на вселената- когато имаш нещо "по право", не му правиш оценка, а го приемаш за даденост.
Когато се променят нещата, отчиташ и ако си достатъчно зрял, също го приемаш за нормално.
Но, ако си с нагласата на 6 годишна, става лошо за всички.

Разликата между дъщеря ми и сина ми е същата.
И не, такива ревности и зависти не е имало.
Напротив- тя се забавляваше дори да го изведе с количката и да гледа реакциите на хората, които се чудеха дали е нейно.
Никога не й е минавало през ум да се сравнява с него и да иска внимание на такова битово ниво.

# 264
Момичето хич не е било център на Вселената. Било е оставено точно, когато децата до 4 имат супер страх от изоставяне на бабата да го гледа. Майката е била твърде млада и неподготвена, подхвърляла го е по баби. Освен това, каза, че са били бедни тогава.

Аз само 1 не разбирам, как може да се изисква зрялост и разбиране от едно 17 годишно, а не от майка му. Защото лично на мен ми е по-лесно да вляза в обувките на момичето и да видя, че реакциите му са по-скоро бунт за внимание, а не омраза, но хич не мога да вляза в обувките на майка, която има време да публикува снимки на бебето си из социалните мрежи, но няма време да седне и да поговори с дъщеря си или да ѝ обърне внимание.
Колкото и да ѝ се иска да зачеркне младото си майчинство и резултатът от него – Авторката, детето съществува и е там, човек, който иска да бъде обичан. Всички хора искат да усетят обич и когато не я получават от ключовите фигури в живота си (обикновено майка и/или баща), е нормално да се чувстват разочаровани.

# 265
  • В големите очи на малчо, а географски - София.

Ами, нормално е дори да не отбележи, че е била центъра на вселената- когато имаш нещо "по право", не му правиш оценка, а го приемаш за даденост.
Когато се променят нещата, отчиташ и ако си достатъчно зрял, също го приемаш за нормално.
Но, ако си с нагласата на 6 годишна, става лошо за всички.

Разликата между дъщеря ми и сина ми е същата.
И не, такива ревности и зависти не е имало.
Напротив- тя се забавляваше дори да го изведе с количката и да гледа реакциите на хората, които се чудеха дали е нейно.
Никога не й е минавало през ум да се сравнява с него и да иска внимание на такова битово ниво.

Ха ха, това ми напомни една девойка на 16-17 години, с детенце на площадката. Моето се заигра с нейното, и аз почнах да се чудя "майка, сестра, детегледачка"? Защото момичето беше доста красиво, пък и умничка... Оказа се сестрата де, тя се шегуваше, че говорила с родителите и за куче, но накрая се оказала с братче Grinning

# 266
Базила, много ми е интересно как разбра, че майката иска да зачеркне младото си майчинство и резултата, сиреч, авторката?

Верно волната програма почва да минава всякакви граници.

# 267
  • София
Базила
И това не е точно така.
В постовете пише, че са говорили, явно майката е обяснявала, казвала е че "винаги ще е нейното момиченце".
Само че, то, момиченцето си иска предишното внимание, единствено към себе си.
Затова и се е стигнало до репликата- стегни се и не се лигави.

ПП. Прочетох, че някъде 1- 2 клас, когато е била авторката, майката е заминала за кратко в чужбина на работа и тогава я е оставила на баба й да я гледа.
"Прекрасният баща и жена му, които толкова я разбират, просто не са били в картинката..

# 268
Било е оставено точно, когато децата до 4 имат супер страх от изоставяне на бабата да го гледа. Майката е била твърде млада и неподготвена, подхвърляла го е по баби. Освен това, каза, че са били бедни тогава.
Базила, не носи вода от кладенеца. Предполагам тук повечето сме отгледани от бабите, а по социалистическо кастата бе една.

# 269
  • Варна
Има разлика между "гледан от баба" и "отгледан от баба". При това съществена. Кой от двата случая е тук?

Общи условия

Активация на акаунт