COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 565
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 375
  • на пъпа на Златията
Колкото това че физици работят. Четох някъде  че някои ваксини   се изследва да се правят с последни технологии  със наночастици . Кой искате да ги произвежда. ако не физици .
Някой изучавал Биотехнологии.
То да произвеждаш аденовирус е биотехнология не е като да произвеждаш  нано частица.

От колко ;ли тестове са тия 160 деца? Казаха че  ще тестват  децата които желаят , да не би да са от това повечето тестове.
Пак 20 000 ваксини  пък ревем че няало ваксини . Тия  от първите 3 групи сега ще се сетят да се тестват , акар че асово се отказваха.Дали съм и  явно срок до 10-ти и после пак  пускат  коридорите .

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 02:29 от rorik

# 376
Не знам за какви вестници говориш, аз споделих само фактът, че Тексас отваря и нищо изнесено тук няма да промени този факт.
Шефката на CDC имаше доста скръбен вид днес явно не особено доволна от "отварянето" а Тексас като щат са в долната половина на класацията по ваксинация.

# 377
Аз се моля по скоро да се стопли времето и да намалее разпространението на вируса.
В Гърция случаите също скочиха. Някой болници вече са запълнени на 100%. Обмисля се локдаун в цялата страна, както през март месец миналата година , от 6ти март или още от утре.
Аз на 41 и с астма не се вписвам в никоя приоритетна група и редът ми за ваксина в най добрия случай ще дойде в края на лятото, а на по младите сигурно другата зима. Sad.

# 378
geizer , ами ти можеш да мръднеш към нас за някой коридор. Не си толкова далече, че и близките ти ще видиш. Нали го кара вируса, вече трябва да можеш да си сложиш ваксина. Все пак си български гражданин или и такъв. Даваха някакви с преводач наредени за ваксина не помня в кой град, че нашите хора да не могат...какво, като живееш в Гърция сега. Е може би след месец, когато вече за коридорите няма да са такива опашки.
На мен ми беше много приповдигнато първите два дни и хората как тръгнаха за ваксини. Не го очаквах, като четях във ФБ коментарите, а и мои познати и колеги твърдо против бяха, пък сега...що не отишли, що не се записали...Но..някак си мисля, че след няколко дни, ако имаше достатъчно ваксини този наплив щеше да спре. Сега обаче нали няма и до бой ще се стигне, никакви отстъпки за възрастните, всички наравно на опашките даваха. Тъжно е много, един дядо едвам се държеше на крака и за него не е стигнала ваксина (от репортажите) За другия месец обаче..може и да няма толкова желаещи. С тези паспорти обаче все повече чета, че ще са абсолютно задължителни за влизане в друга страна. Все пак никой няма да ни остави да им внасяме зараза, щото нали ...демократи сме и за лична свобода борци.
Мен сега много ме притесняват вторите игли, особено тези, които не са с АЗ. Имам чувството (сигурна съм за себе си) , че ваксини се поставят и на хора без предимство, без списъци, без...ме "наши хора" и никой не може да ме убеди в обратното. На моя колежка съпругът го боцнаха миналата седмица, аз любопитно разпитах как, какво, къде...еми не е АЗ, не е приоритетен, не е от работата, не е важно къде, но... е това какво е. Пък други викат телевизия, за да им сложат втората игла, трети забравени да ги повикат, четвърти..върнати, ама иначе всичко е наред.
И нещо положително. Моята позната дето писах преди, че тежко изкара вируса през лятото, беше в списъци -учителка е, но не ги извикаха и отишла на коридор да се реди с АЗ се боцнала. Сега 2 седмици след ваксината си е направила изследване и антителата са и мнооого . Не запомних май бяха над 800 при граница 100 . Пишеше , че при боледуване не можело над 200 да се отчете, а сега имала толкова много с ваксината. Та..действа АЗ и то добре. Тя много беше преживяла и изчела, та мога да и вярвам, стриктно се следи и изследва, бе...мина през ада.
Може да се окаже хората с АЗ да са по-добре, поне няма да се притесняват за втората игла, а и дава защита същата май , като на другите две. Моя приятелка с операция мозъчна, много проблемна каза, че с АЗ ще се ваксинира, така и препоръчали лекарите, тя също изчела и е твърдо за тази ваксина.  Та..важно е да се ваксинираме, няма добра и лоша, стига да има и за двете дози.

# 379
2 403 нови случаи 14 563 теста

Много рязко нещо скочиха тия случаи! Що така?!

# 380
Абе и в Гърция така скочиха от вчера. Освен че времето беше доста хубаво миналата седмица и доста народ беше хукнал по разходки, а студентите стачкуваха защото искат да им сложат лимит за завършване на образованието.
Тука досега законът беше такъв, че има едни от 30 години студенти, които не се явяват на изпити, но пък живеят на общежитие и ходят на работа... Joy
Та сега искат да им сложат лимит над "вечния студент" и е голяма драма. Та освен тези събития да са допринесли отчасти за бройките....
Имаме си и английски и африкански щам за разнообразие също..

Фани, ами не е честно да се пререждам. Естествено че по възрастните са по застрашени. А и е тъпо тук да плащам осигуровки, а да тичам до Бг за ваксина.
И да, вирусът го изкарах, ама антителата са ми на никъде. До преди 20 дена още бях със положителни ИгМ, и с нула ИгГ. А и с тези нови мутации. Абе изобщо не се чувствам защитена.
Тука иначе ваксинират, не е като да се влачат. Но просто народа е с по висока ваксинационна култура и голяма част се ваксинират. Възрастните и медиците са и само със Файзер и в рамките на месец получават 2те дози, т. е. трябва да се изредят по 2 пъти. После идва ред на хора със съпътстващи заболявания и т. н. ....
Не се оплаквам че не съм с приоритет, ама като знам какво е, и със тази астма, ще ми е все притеснено докато ми дойде реда.
Просто доставките на ваксини в момента не са достатъчни.
   Ама ако се окаже че в Бг наплива намалее, понеже няма желаещи, съвсем сериозно ще си помисля дали да не се възползвам от шанса.

# 381
geizer , ами ти можеш да мръднеш към нас за някой коридор. Не си толкова далече, че и близките ти ще видиш. Нали го кара вируса, вече трябва да можеш да си сложиш ваксина. Все пак си български гражданин или и такъв. Даваха някакви с преводач наредени за ваксина не помня в кой град, че нашите хора да не могат...какво, като живееш в Гърция сега. Е може би след месец, когато вече за коридорите няма да са такива опашки.
На мен ми беше много приповдигнато първите два дни и хората как тръгнаха за ваксини. Не го очаквах, като четях във ФБ коментарите, а и мои познати и колеги твърдо против бяха, пък сега...що не отишли, що не се записали...Но..някак си мисля, че след няколко дни, ако имаше достатъчно ваксини този наплив щеше да спре. Сега обаче нали няма и до бой ще се стигне, никакви отстъпки за възрастните, всички наравно на опашките даваха. Тъжно е много, един дядо едвам се държеше на крака и за него не е стигнала ваксина (от репортажите) За другия месец обаче..може и да няма толкова желаещи. С тези паспорти обаче все повече чета, че ще са абсолютно задължителни за влизане в друга страна. Все пак никой няма да ни остави да им внасяме зараза, щото нали ...демократи сме и за лична свобода борци.
Мен сега много ме притесняват вторите игли, особено тези, които не са с АЗ. Имам чувството (сигурна съм за себе си) , че ваксини се поставят и на хора без предимство, без списъци, без...ме "наши хора" и никой не може да ме убеди в обратното. На моя колежка съпругът го боцнаха миналата седмица, аз любопитно разпитах как, какво, къде...еми не е АЗ, не е приоритетен, не е от работата, не е важно къде, но... е това какво е. Пък други викат телевизия, за да им сложат втората игла, трети забравени да ги повикат, четвърти..върнати, ама иначе всичко е наред.
И нещо положително. Моята позната дето писах преди, че тежко изкара вируса през лятото, беше в списъци -учителка е, но не ги извикаха и отишла на коридор да се реди с АЗ се боцнала.
Преболедувал човек няма смисъл да си слага ваксина. Или е добре да изчака поне 9 месеца. Дори и Кантарджиев вече потвърди, че преболедувалите са защитени и то на 99.99 процента. По-добре от ваксинираните. Официално ваксините защитават до 95 процента. “Професорът обясни още, че на 10 000 заразени само един може да боледува втори път”. https://nova.bg/news/view/2021/01/22/312590/кантарджиев-спадът-на-антителата-след-ваксина-не-е-болка-за-умиране-човек-остава-защитен/

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 04:07 от Анонимен

# 382
Да да. Затова броят на повторно заразените започна да расте и все по често се чува за такива случаи. Че и за мене има съмнение че го изкарах 2 пъти.
А ако имате предвид така цитирания в последно време клетъчен имунитет...
    Идете да го обясните това на хората от Манаус. Че много от тях в момента боледуват повторно със съвсем новичък щам на вируса.

# 383
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Един приятел ми каза, че на работата му има колеги които го карали втори път - единия дори имал антитела от първия път когато го е карал. Вярно, били малко, но пак се заразил - вероятно са изчезнали след някакъв период и затова пак го е хванал. Въпросът е, че си има реинфектиране и то хич не е рядко като бяла лястовица.
geizer, хич не го мисли ами се отдай на ваксинационен туризъм при първа възможност Simple Smile То голяма част от приоритетните тука с бъклица и дрян ги молят и убеждават да се ваксинират и пак не кандисват, ти се притесняваш че ще прередиш някой.

# 384
  • София
Откритият бразилски вариант на COVID-19 може да причини реинфекция при до 61% от хората, които вече са имали коронавирус. Това показва ново проучване, за което съобщава "Илон Таймс“, цитирано от БГНЕС. Изследванията върху варианта P1 сред хората, живеещи в бразилския град Манаус, са идентифицирали потенциално високи нива на реинфекция и показват, че този вариант е по-трансмисивен от оригиналния щам на COVID-19. Кръвните проби от това последно проучване от институции като Империал Колидж в Лондон, Оксфордския университет и Университета в Сао Пауло, показват, че над 67% от хората в Манаус предполагаемо са имали коронавирус до октомври 2020 г. Тогава градът претърпя нова огромна вълна от инфекции в началото на тази година, като експертите установиха, че делът на случаите на Covid-19 с варианта P1 е нараснал от нула до 87% за около осем седмици. Установено е, че вариантът P1 е между 1,4 и 2,2 пъти по-преносим от всеки друг щам в Манаус и също така е установено, че реинфектира между 25 и 61 на сто от хората с изграден имунитет от предишна коронавирусна инфекция.  
от ТУК
Напомням, че точно Манаус беше цитиран като пример за достигане на стаден имунитет чрез масово заразяване и преболедуване, а в цяла Бразилия "умно" пуснаха вируса да се размножава на воля и да си създава варианти.
Това са резултатите от подобна политика, шумно рекламирана и у нас.

# 385
С това повторно заразяване стадния имунитет и ореола на боледуващите явно ще е мит и нереализирана мечта. Предстои да видим ваксините доколко ще са ефективни практически. Явно са прави хората, които бяха предпазливи. Биологията не е политика,финанси и т.н. Имаш теории, но какво ще се случи с непознатия вирус- седиш и гледаш. Надявам се ваксините с редовни модификации да са по-успешни Sad .

# 386
  • София
Гейзер, ако нямаш хубави антитела, направо идвай да се боцнеш. Няма какво да го мислиш.

Софт направо ме шокира с тия 3 мил дози при немците, дето си ги пазят. Дано ги пуснат скоро на неприоритетните групи, това са страшно много ваксини!

# 387
Скрит текст:
Скрит текст:
Днес русенският съд е отменил глоба за неносене на маска, тъй като административни нарушения и накарания се налагат въз основа на законови разпоредби, а не на наложени със заповед ограничения. Отдавна си го мислех и се чудех как някой не му е светнала лампата да обжалва. Да видим какво ще постанови следващата инстанция.
Не съм задълбавала в казуса и не съм чела съдебното решение, за да мога да дам категорично становище, но на първо четене:

Да, съгласно чл. 2. (1) от ЗАНН: Деянията, които съставляват административни нарушения, и съответните за тях наказания, се определят със закон или указ.
Но, съгласно ал. 2 е на същата разпоредба:
(2) Когато нарушението на закон или указ е обявено общо за наказуемо с определено по вид и размер административно наказание, Министерският съвет и членовете на правителството, ако са овластени със съответния закон или указ, могат да определят съставите на конкретните нарушения.

В тази връзка, съгласно чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето: При обявена извънредна епидемична обстановка по ал. 1 министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област.

Същият закон предвижда:
Чл. 209а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) Който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.
Скрит текст:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.
(3) Нарушенията по ал. 1 и 2 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.
(4) Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.[/i]

Т.е., имаме въведена със закон възможност министърът на здравеопазването да установява със заповед противоепидемични мерки и предвидено в същия закон наказание за нарушаването им, определено по вид и размер.
Тази възможност е противоконституционен прецедент.
На коя разпоредба от Конституцията противоречи?
На Чл.1 Ал.3:
Цитат
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
Министърът на здравеопазването не е примерно главният прокурор, на който сравнително широките правомощия са вменени в основния закон. С въпросния чл.63 МЗ се поставя надпарламентарно и това е доброволен отказ на депутатите от упражняване на част от конституционните им права. Но само на депутатите!

И честит празник, между другото!

# 388
  • София
2 403 нови случаи 14 563 теста

Много рязко нещо скочиха тия случаи! Що така?!
Може би, щото се оказа, че "натрупването на бройките" не е от събота и неделя...

# 389
  • При семейството си
Скокът в хоспитализираните е още по-притеснителен. С това темпо до 10-15 дни ще се запълнят болниците.

Общи условия

Активация на акаунт