COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 372
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 440
Нито легла има, нито лекари достатъчно , поне за мен. В статистиката всеки ден излизат около 100 мед.лица заразени , колко е това не знам от две -три седмици ги следя. Други отказват да лекуват в ковид отделения, ми то не са толкова лекари и мед.сестри си мисля. Ваксинирани били, ама и те боледуват, защото не взимат болничен да изградят имунитет, всеки го знае и са на раб. място още същия ден.
За хляба и месенето, да..може всеки за 20 мин. да си омеси, ама си трябва брашно поне , а то се купува, значи пак си в магазина. Пък дали можеш, дали имаш хлебопекарна, сега..важно е да можеш, не да искаме безопасност от околните и държавата.
За сертификатите. Ми то аз нямам ел. подпис, не ми е трябвало. Добре ,ще си взема -купя (защото струва пари, не знам колко) Баба Пена и тя така, ама къде точно ще ходи се не знае, но добра душа ще и помогне (срещу заплащане, то нищо не е безплатно се разбра) Сдобива се баба Пена и отива при кмета-щото той не бил частник, може значи да принтира заветния лист на цяло село баби, аз съответно отивам в Триадица и се цвъквам при кмета  за прием. Да, ама то там всички заболявания на баба Пена, пък тя не иска може би да се знае , това са подробности и бледнеят пред заветния сертификат. Ми то..и в ресторант, в МОЛ дори може да се наложи с такъв да влизаш се оказва. Кмета е държавно лице, той е длъжен да обслужи бабите, хората пак дават пари за ел. подпис за една хартийка. Важно е ЛЛ , който е търговско дружество , да не искаме нищо или да си платим, така било справедливо. Обаче аз влизайки за преглед си плащам такса, веднага ме питат за ЕГН и нищо , че от години съм при един и същи и ме знае, процедурата е винаги такава (явно здр. осигуровки следи) Е да, много е да цъкна на ваксина и принтира един лист, мога и да си го нося, ама тонера...мъка, ще го изхабя. 15лв това е, справедливо било, ама утре няма да е, защото хората не са овце. (нека пак ме изтрият
 За Пехоко, надявам се е добре, нека пише , че се притеснихме тук. Надявам се е разбрал, че хумористично се изразих. А колко и дали е спам, защо едни постове са тук , други изтрити...има кой да решава. Лично аз се не сърдя за моите, но и не докладвам чужди , ми демократична съм бре, с две маски ходя, оценявам свободната воля на всички, така де, нищо от никой не искам, дори от ЛЛ.
Та да не е само спам, на фона на 15 лв за един принтиран лист, на фона на свободни легла, това че било добре, слагам едно мнение по-дългичко, на наистина лекар, дето не гледа джоба на пациента и разликата е космическа в свършената работа и защитеното лекарско призвание.
ПП и да се знае не се мъчете, кога искам ще си пиша, кога искам няма. Те това е, само се ядосвате, няма шанс.
Скрит текст:
Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ
12 ч  ·
Разказ от  спешното  отделение
 7.30ч. започваме с пациент, току що постъпил със спешна помощ с дихателна и сърдечна недостатъчност.Нощната смяна се бори за живота му,  докато проверяваме къде по клиниките са останали празни легла и навличаме гащеризоните, маските  и т.н. екипировка. Поемаме пациента, за да освободим преуморените от нощното един лекар, две сестри, санитар. Невероятно е, че са приели през нощта 7 пациента с КОВИД в  трите  КОВИД отделения,  които са пълни над капацитета си.
8.00ч. на екрана на компютъра изведнъж светват имената на четирима пациенти, чакащи пред спешното. Каква изненада! Двама от тях са с доказан КОВИД от седмица и имат задух, един е с кашлица и температура, третия си е правил положителен тест и четвърти ден не може да си свали температурата.Изолаторът ни е с две легла. Единият лекар с едната сестра поемат КОВИД пациентите. Другият лекар и сестра се борят за живота на  пациента, който няма КОВИд, но освен дихателна и сърдечна недостатъчност установяваме ,че има и бъбречна недостатъчност.
8.30ч. през 5 минут пристигат две линейки с по една жена с задух и положителни бързи тестове за КОВИД.Преобразуваме миниатюрното спешно в една зала за неинфекциозни и два изолатора за мъже и жени.В единият има кислородна бутилка, но в другият няма.Дано не ни потрябва.......
9.00ч. пациентът със сърдечна, дихателна и бъбречна недостъчност е уточнен и успешно се приема в интензивно.Отказвам да сваля двама нещастника, докарани от линейки със сатурация на кислорода под 80%.Не, не защото не искам да им помогна, а защото не мога да им помогна. Болницата няма свободни интензивни легла. Срам ме е да погледна пациентите, близките, измръзналите колеги от линейките. На ум и на глас псувам онези от телевизионния екран дето твърдят, че легла има и всичко е под контрол. Ще трябва да живея до края на дните си с тези откази да помогна на хора в животозастрашаващо състояние. Част от КОВИД пациентите вече имат готови изследвания и снимки и се започва битката за хоспитализацията им. За съжаление само един си отива в къщи, защото не е толкова зле .Другите 5 обаче са зле, като двама са  с отрицателни тестове за КОВИД19.Не, не защото не са болни, а просто са болни вече от две седмици и вирусът не е в носоглътката, а в белият им дроб и там ги убива бавно, но сигурно. Но НЗОК не изплаща клиничната пътека на  пациенти без положителни тестове до 48 ч.преди хоспитализацията, нищо че са толкова  с КОВИД, колкото и  преди една седмица, когато  са карантинирани след положителни тестове.......
 Е, разказът спира, защото докато се борим  да хоспитализираме, болни от КОВИД, с отрицателни  или положителни тестове за КОВИД 19 от носоглътката, независимо от клиниката, идват други пациенти и още и още и така до четиридесетима, от които 18 са хоспитализирани при затворени три ковид отделения, интензивна кардиология и неврология. Как ги хоспитализирахме не помня, защото по -важното беше, че успяхме, за да им спасим живота...
 Иначе легла има достатъчно  и всичко е под контрол........ но само в очите на политиците и зависимите от тях експерти. Реалността е като при военна блокада - от една страна вирус -убиец, от друга страна пациенти с какви ли не болести, сковани от  страхове и недоверие, от трета системата разпадаща се от трансформации и популизъм.
За това не ви каним в спешното,когато нямате или не можете да си намерите личния лекар или няма часове за консултации със специалист!Ще чакате дълго и може да си тръгнете с болест, придобита от чакането.
Очакваме ви,  ако животът ви е застрашен , а ние ще направим и невъзможното за да ви помогнем, въпреки обстоятелствата!

# 7 441
Да, и на мен начинът на ваксиниране е основна причина за тези случаи, няма логика в едно и също място да има такава честота на тези реакции. И този метод на ваксиниране с проверка дали не е засегнат кръвоносен съд съм го чела даже в нета като описание за лаици, дано да се спазва при поставянето на ваксините, че иначе лошо....

# 7 442
  • в страната на чудесата
Аз честно казано не ви разбирам.
Има си техника на поставяне на мускулна инжекция и тя задължително включва аспирация... сега се коментира това, което бабите ни са правили още. Някой си открил топлата вода и се коментира дали сестра Пенка знае, че трябва да аспирира... смях...
Впрочем поставянето в една и съща ръка е същият смях. Чудя се знаете ли защо се избира делтовидния мускул при ваксините?

# 7 443
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Таис, не зная къде четете, но там, където чета аз, отдавна е доказана тази зависимост.

# 7 444
  • София
Аз само да попитам за мнението ви.
Казаха че ваксината ще ни помогне да преодолеем пандемията. След това се оказа че ваксинираните ще се разболяват , но ще го карат по-леко. Около мен вече поне 4 човека с втора доза и минал месец след нея се разболяха, по-голямата част стигнаха до болница.
След това казаха, че преболедувалите имат имунитет /тези които успеят да изградят/, но той ще е нетраен . Първо, имам приятелка с антитела 3000 януари месец, стана донор на плазма, в момента е на кислород в болница защото карала новия щам...Въоро, кумовете ми го изкараха септември и до момента три пъти пускат количествен тест , 5 месеца по-късно антителата им не са мръднали...
Освен това се оказа че при повечето, които се изследваха след ваксина, Д димера е завишен, което трябваше да се предотврати като усложнение от вируса. Какво тогава се случва? С ваксина болни, без ваксина пак болни. Тези с антителата карат новия щам, който явно нищо не го лови. Ваксините причиняват страничен ефект, който е сериозно усложнение след ковид . Как смятате ще излезем от пандемията...
П.п. Може би сте го обсъждали, аз за първи път пиша в темата. Просто навсякъде говорят за ваксините и за вируса. В същото време аз вече почти не познавам човек, който се ваксинира и не се разболя от другия щам. Както и двама вече с много антитела....
Месец след втора доза и в болница? Доц. Кунчев уж каза оня ден, че в България няма ваксинирани, които да са в болница, хм...
Колко и кои са повечето след ваксина с повишен Д-димер, може ли примери, извадка, как?
Притеснителни са нещата, които пишете, не се заяждам.

# 7 445
Лейче, предполагам, че звучим смехотворно, но сме си лаици. Аз в други теми се смея на разни съвети и разсъждения, всеки си  е в областта.
Но понеже си тук, , да те питам - не допускаш ли някой ваксинатор да е сбъркал ? Невъзможно ли е .
За мускула не знам, на мен са ми слагали гадни инжекции в краката като дете и отзад заради пневмония.Срещу бяс по спомен е в ръката , че ме беше наял зловещо един див звяр...пет кила Blush, заради раните пропуснах местоположението на ваксината.

ПП, Роналд, надявам се да си спестиш подобни коментари, сериозен човек си.

# 7 446
Аз само да попитам за мнението ви.
Казаха че ваксината ще ни помогне да преодолеем пандемията. След това се оказа че ваксинираните ще се разболяват , но ще го карат по-леко. Около мен вече поне 4 човека с втора доза и минал месец след нея се разболяха, по-голямата част стигнаха до болница.
След това казаха, че преболедувалите имат имунитет /тези които успеят да изградят/, но той ще е нетраен . Първо, имам приятелка с антитела 3000 януари месец, стана донор на плазма, в момента е на кислород в болница защото карала новия щам...Въоро, кумовете ми го изкараха септември и до момента три пъти пускат количествен тест , 5 месеца по-късно антителата им не са мръднали...
Освен това се оказа че при повечето, които се изследваха след ваксина, Д димера е завишен, което трябваше да се предотврати като усложнение от вируса. Какво тогава се случва? С ваксина болни, без ваксина пак болни. Тези с антителата карат новия щам, който явно нищо не го лови. Ваксините причиняват страничен ефект, който е сериозно усложнение след ковид . Как смятате ще излезем от пандемията...
П.п. Може би сте го обсъждали, аз за първи път пиша в темата. Просто навсякъде говорят за ваксините и за вируса. В същото време аз вече почти не познавам човек, който се ваксинира и не се разболя от другия щам. Както и двама вече с много антитела....

Нещо бъркате нещата. За сега у нас няма разпространен вариант, който избягва ваксините (като южноафриканския например). Хората боледуват след ваксинация, защото не се пазят докато изградят антитела. А това означава поне 2-3 седмици. И освен това ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко протичане на болестта, това го пишем на всяка страница. Чак пък да не познавате човек, който се е ваксинирал и да не се е заразил, ми се струва пресилено. А с времето антителата намаляват, независимо дали от преболедуване или от ваксини. Прочетете темата назад, ще се ограмотите.

# 7 447
  • София
Лейче, предполагам, че звучим смехотворно, но сме си лаици. Аз в други теми се смея на разни съвети и разсъждения, всеки си  е в областта.
Но понеже си тук, , да те питам - не допускаш ли някой ваксинатор да е сбъркал ? Невъзможно ли е .
За мускула не знам, на мен са ми слагали гадни инжекции в краката като дете и отзад заради пневмония.Срещу бяс по спомен е в ръката , че ме беше наял зловещо един див звяр...пет кила Blush, заради раните пропуснах местоположението на ваксината.

ПП, Роналд, надявам се да си спестиш подобни коментари, сериозен човек си.
Ами не знам - потребителят говори (пише) от първо лице, ед.число. Може и да познава наистина такива случаи, а де? Затова я/го питам.

# 7 448
  • в страната на чудесата
Фани, за графоманията си има причина, но количеството не дава нов смисъл.
Джипитата имат договор с платеца на здравни услуги. Пациентът в лично качество не е страна по него. Ако ви се струва редно нещо да е безплатно се обадете на онзи, когото сте упълномощили да ви представлява или на онзи, който оперира с парите ви. Здравните досиета са в касата. Пишете им мейл да ви пратят пдф.
Всичко друго е безпредметно да се обсъжда.
Впрочем ДжиПи услугата доколкото ми е известно все още не е задължителна.

# 7 449
  • София
И в старческия дом с уж ваксинирани и уж болни такива, се оказа, че около ваксинацията са се заразили, но така или иначе са само положителни ваксинираните, а не болни. И пак не отхвърлям възможността някой ваксиниран с две дози да се разболее, но какви дози, кога са поставени, кой кога се е разболял. Има статистика след милиони дози, няма ние тук пак да сме извън чарта, мисля, бива да сме особени, но чак пък толкова.

# 7 450
  • София
Всъщност не може да се твърди категорично, че у нас няма друг щам, защото не се прави изследване на всички проби. За да установим британския щом ни трябваше месец, а той беше се разпространил. Така че е напълно възможно да имаме и други щамове, които ваксината не ги лови.

За поставянето на инжекцията... Не мислите ли, че е по-вероятно ваксината да не е съхранявана правилно и да й компрометира. Не знам колко хора тук са слагали инжекции, но сега и "неправилното" поставяне да е причина, за да не ни хваща ваксината вече е смехотворно

# 7 451
Естествено! Нали за това ужким имаме държава, плащаме данъци и т.н. Тяхна работа е да контролират и налагат санкции, не наша.
В нашите квартални се бяха завъртяли веднъж миналата година, плеснали една санкция на едното магазинче и оттогава всички спазват всичко, като легенда я носят тая глоба. И така трябва.

Това ще го кажа за N-ти път, нищо, че винаги го трият.
Навсякъде е валидна старата истина, че добра дума и Колт убеждават по-добре от само добра дума. При нас е особено актуално. Нашенецът разбира само като го ударят по джоба. Една глоба, но ефективно събрана, а не просто написана някъде, върши къде по-добра работа от часове и дни убеждаване и привеждане на аргументи. Видя се отдавна,че да се разчита на самосъзнание при народ, от който всеки има поне по две мнения по всеки въпрос, е нереално. Единственият начин да се постигне нещо, е държавата да си влезе в ролята на държава и да замени популистките приказки от екрана на телевизорите с ефективен контрол. Което и е работата.

# 7 452
  • София
Нали никой не се надява държавата след една година да почне да си върши работата и да налага глоби.

# 7 453
. Така е по-добре.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 12:33 от Анонимен

# 7 454

Впрочем ДжиПи услугата доколкото ми е известно все още не е задължителна.
Доколкото ми е известно, здравното осигуряване е задължително. Когато и ако имам възможност за избор, с удоволствие не бих ползвала услугите, които ми предлага НЗОК, вкл. и така коментираното Джи Пи.
То и четенето и коментирането във форума не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт