Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации със специалист по детски сън

 • 17 645
 • 168
 •   2
Отговори
# 150
 • Мнения: 65
Здравейте! Синът ми е на 1г. и 2м. Спи само и единствено в леглото си. Дори в количката не желае, нито пък в колата, ако пътуваме и това не е във времето му за спане. Заспива сам, но все още със залъгалка и гушкайки една играчка. Събужда се около 7ч, обединят му сън е между 12:30-14:30/15ч, а вечер заспива около 21:30. Проблемът при нас е, че се буди на интервали от около час-час и нещо с писък или мрънкане. Давам му вода, залъгалката и пак го връщам в леглото. Как мога да се справя с тези събуждания посред нощ? Какво бихте ме посъветвали?
Здравейте. Поздравления за постигнатото по заспиването в леглото. От това, което сте описали, мога да дам насоки за следното:
- Режим - има вероятност да се преуморява и това да води до по-неспокоен нощен сън. За тази възраст бих препоръчала следния режим: събуждане в 7, дрямка в 12 (максимална продължителност 2 часа), вечерно лягане в 19.
- Нощни събуждания - водата и залъгалката са силни асоциации за успокоение и заспиване и най-вероятно те смущават съня му. Те му помагат да заспи отново, но едновременно с това го правят неспособен сам да поднови съня си, когато има леко разбуждане между циклите на съня. Ако премахнете даването на вода и залъгалка (или го научите сам да си намира залъгалката), сънят ще се успокои.
Важно е да имате предвид, че двата съвета по-горе трябва да вървят ръка за ръка, защото има вероятност прилагането на само единия от тях да не промени съществено нещата. Успех!

# 151
 • Мнения: 65
Здравейте. Имам дъщеричка, която в петък прави един месец. От няколко дни насам съня и през деня не е същия като в началото. Виждам че и се спи, но не може да спи хубаво. Заспива на ръцете ми без проблем, но в момента в който я преместя в леглото след 10мин е будна и започва едно невероятно мрънкане. През ноща съня и е добре буди се само един път. Заспива като или я кърпя или като я люшкам и вървя из апартамента с нея. Ще се радвам ако ми дадете някакъв съвет, благодаря. Simple Smile
Здравейте. Преди всичко моля за извинение за закъснелия отговор. В тази възраст единственото, което мога да ви препоръчам е да следите интервалите на бодърстване и да ги прилагате възможно най-стриктно. Това ще я улесни. Също така имайте предвид, че сънят в тази възраст е изключително деликатен и подвластен на много фактори извън нашия контрол и "лечението" е търпение докато нещата започнат да стават по-предвидими. Това ще се случи съвсем скоро.

# 152
 • Мнения: 4
Здравейте, дъщеря ми е на 1г и 4м и я приспивам на ръце и с биберон. Спи в сама в детската стая. Обикновено заспива към 22-22:30ч и се буди сутрин около 7-7:30, без да се буди нощем или с едно будене, но след пиене на вода отново заспива. Когато я оставя в креватчето да заспи сама, колкото и да и се спи започва да се върти и да се заиграва и разсейва, а иска да лежи сама в леглото, защото вероятно вече не и е удобно или и е топло. Може да заспи и без биберон, но ако се събуди през нощта няма да заспи сама, защото когато е с него си го намира и слага и отново се унася. Спи веднъж през деня от 14-16 ч, но понякога прави и една дрямка около 11ч. Въпросът ми е как да я стимулирам да заспива самичка в креватчето си, защото дори и с четене на книжки и разказване на приказки тя се разсейва и се зайграва, а имаме и бебе на 1 месец и вече нямам толкова време за приспиване

# 153
 • Мнения: 65
Здравейте, дъщеря ми е на 1г и 4м и я приспивам на ръце и с биберон. Спи в сама в детската стая. Обикновено заспива към 22-22:30ч и се буди сутрин около 7-7:30, без да се буди нощем или с едно будене, но след пиене на вода отново заспива. Когато я оставя в креватчето да заспи сама, колкото и да и се спи започва да се върти и да се заиграва и разсейва, а иска да лежи сама в леглото, защото вероятно вече не и е удобно или и е топло. Може да заспи и без биберон, но ако се събуди през нощта няма да заспи сама, защото когато е с него си го намира и слага и отново се унася. Спи веднъж през деня от 14-16 ч, но понякога прави и една дрямка около 11ч. Въпросът ми е как да я стимулирам да заспива самичка в креватчето си, защото дори и с четене на книжки и разказване на приказки тя се разсейва и се зайграва, а имаме и бебе на 1 месец и вече нямам толкова време за приспиване

Здравейте. Благодаря за въпроса. Разбирам затруднението Ви и наистина оптимално би било детето да свикне постепенно с по-самостоятелен модел на заспиване. Както е посочено в темата обаче, в рамките на този форум няма възможност за съвети за приучаване към самостоятелно заспиване. Има изключително много индивидуални особености и ако Ви дам бърз съвет, рискувам да Ви подведа и повече да навредя отколкото да помогна. Ако предпочитате да работите с подкрепата на консултант, ще се радвам да Ви окажа такава. А ако решите да работите самостоятелно, в статията по-долу ще намерите насоки от къде да започнете. Пожелавам успех!
https://www.unicornbaby.bg/post/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0- … D0%B0%D0%BC%D0%BE

# 154
 • Мнения: 664
Здравейте, а как да изместим ставането вместо в 6, в 7? Аз имам някакво усещане, че вероятно синът ми става толкова рано, защото се опитва да мине на две дремки (на 7++ е), но понякога става преди 6, а душата ми още спи в тези часове от денонощието.
За момента има три спанета общо са между 2 часа и половина и 3 през деня, Вечер ляга между 7 и 8 вечерта.

# 155
 • Мнения: 96
Здравейте! Имам бебе ма 4++месеца. Първият месец го кърмих, но се отби и сега се храни от шише. Почти никога не заспива на храненето вече, докато на гърда го правеше редовно. От около месец иска само ма ръце да заспива. (Преди заспиваше върху краката ми, докато си лежа.)До преди 10-14дни можеше да заспи само на ръце и то ако ходя и го люшкам. Седна ли, край. Първо успях да го науча да го люшкам, докато седя на йога топка, а от седмица го научих поне да съм облегнала се в леглото и да люшкам само ръцете. През деня заспива сравнително лесно, но вечер е много трудно и почти винаги го приспивам над час, понякога два. След това го слагам в леглото. До скоро нямаше проблем, но от няколко дни се буди лесно и наново. Ползва залъгалка, която малко след като заспи, сам плюе. Режимът е следния... Буди се между 6:30 и 7 , яде, но не заспива. След около час трябва да го сложа пак, защото много му се спи. От там-нататък спи по около 40 минути, будува по около час, макс час и малко и пак сън. Около обяд може да спи и два часа, после продължава като до обяд. Вечер заспива между 20 и...22(в лошите вечери). По съветите тук съм пробвала да увелича интервалите на бодърстване, но става много крив и дори денем е трудно тогава да го приспя. Ако успея някак да го приспя уж финално към 19ч, се буди след час и малко и ме само яде, ами си будува, дори да го мъча да заспи веднага. Ако заспи към 18, после финално заспива към 20:30 повечето пъти и се буди само веднъж да яде между 12:30 и 1:30. и веднага заспива.
Мъчат го и зъби, чакаме първите.
Осъзнавам, че доста спи през деня, но и нощем си спи (веднъж заспал). От новородено е много поспалив. Като е буден е много усмихнат и жизнен.
Чета, че в този период не трябва да се правят големи промени, но все нещо би трябвало да може да се направи...
Благодаря предварително! Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 23:20 от DivaOrhideq

# 156
 • Мнения: 170
Здравейте Мария!

Дъщеря ми е на 2г, заспива самостоятелно в отделна стая след четене на книжка и гушкане. Става към 7ч, следобед спи от около 1 до 2.30-3ч, понякога само си играе в леглото и не може да заспи. Вечер ляга между 8 и 8.15ч. Не използва залъгалка. През нощта се буди 2-3 пъти и обикновено заспива след кратко гушкане, но понякога отказва да заспи и иска вода, която не пие, а като и я вземем плаче.
Предстои ни пътуване и гостуване при роднини, където ще спим в една стая. Чудя се дали ще иска да заспи сама на чуждо място и дали няма да я смущаваме, когато после легнем в същата стая. Освен това мисля, че като се събуди и види, че сме в стаята, няма да иска да заспи. Често се буди към 5-6 когато вече е светло и не знам дали ще заспи пак до към 7 поне, след като и ние сме при нея. Ще бъдем на 2-3 различни места, ако това има значение. Бихте ли ми дали някои насоки?

# 157
 • Мнения: 526
Здравейте!

Детето ми е на 1 година и 8 месеца. От ден първи си спи в собствена стая, в кошара. До преди няколко дни на обяд заспиваше по следния начин: седнала съм на пейката в стаата му,държа го на "люлка", пея му песничка и го галя и като заспи го местя в кошарата. Винаги в кошарата спеше по час, час и малко и след това се буди да си "доспи" при мен в хола. Вечер заспиваше по следнкя начин: пие млякото на повивалника нс кошарата, после се гушкаме малко правейки няколко обиколки на стаята и го слагах в леглого му и той сам си се приспиваше.
Изведнъж нещо се случи, от 6 дена вече не иска да спи в кошарата. Само докато го сложа и плаче истерично, дори се опитва да я прескочи. В крайна сметка за твзи 6 дни проблема остана само с обедния сън, за вечерния си спеше в кошарата. За обеднкя заспива за минута на дивана в хола...
Вчера дойдохме на гости при моите родители и нежеланието да спи тук в преносимата кошара (спал е в нея последно шреди двс месеца без проблем) е и за обедния и вечерния сън. Снощи прескочи и нея...
Днес на обяд аз легнах наполовина в кошарата,не и не не иска да заспи там. Накрая легнахме на спалнята и заспа от раз.
Моля Ви да споделите какво е вашето мнение? Защо детето отказва да спи в кошарите? Особенно в неговата, където спи от малък. Аз искам и държа да ск спи в стаята. Sad
Благодаря предварително!

# 158
 • Мнения: 1
Здравейте,Мария!Бебето ми е на 1г. 2 месеца.До преди два месеца всичко с режимът на сън беше наред.Бебето спеше две дрямки през деня и около десет часа нощен сън през нощта.Заспиването му беше самостоятелно в неговото легло.Почти не се е будил през нощта,което постигнах със стриктен режим на будуване ,събуждане от дрямките ,ако допусна че са прекалено дълги и ще повлияят на съня.Контрол над първото спане -да не надвиша 30-40 мин.,защото иначе се объркваше целия режим за деня.Дойде момента, в който очевидно има нужда от промяна в режима и тогава всичко се обърка.Опитах да го слагам по един път да спи на около 13 месеца,но се преуморяваше и много накъсваше нощния сън.След това го върнах на две спанета и уж всичко изглеждаше наред до момента ,в който започна да се буди много рано около 6:00 или се събуждаше през нощта в интервала 4:00-5:30 с плач и по никакъв начин не можех да го успокоя освен люшкане в кошарата по 1 час.Това разваляше режима от две спанета на другия ден и го връщах на едно. Свикна да заспива с люшкане и иска само така благодарение на лошият сън.Въртим се в затворен кръг от 1 на 2 спанета и детето и аз сме супер объркани и влияе на настроението му и най- вече сънят.От самостоятелното заспиващо бебе ,спящо през нощта вече няма спомен.Изключвам зъби,защото му избиват ,но от предишните знам ,че при него не влияе като фактор за добър сън.Проходи скоро и в момента се намира в скок на растежа,но той е около седмица ,а проблемите са от около 1.5  -2 месеца.Може ли съвет как да подходя относно режима? Плавен преход към едно спане или по- рязък? Бих се радвала,ако имате налична примерна таблица за сън на 14 месечно бебе с едно спане,защото много спорно относно интервалите на будуване ми идва информацията.Ще се радвам да изградя оптимален режим за сън на детето и с две и с една дневна дрямка,но се опасявам че е натрупал доста преумора и незнам как да подходя.Да уточня вече няма почти режим или се буди сутрин около 6:45 най- често,а ако е ставал и плакал през нощта се удължава до 8 :00-8:30.През деня на две дрямки заспива към 10:00 и го будя 10:30-10:40.Следващата е от от 14:00 до 16:00 и заспива към 21:00. Споделям таблица,която намерих в интернет за режим на 14 и 15 месечно бебе и се интересувам ,ако не разполагате с такава от вашето мнение дали е подходяща за режим на един сън?

# 159
 • В страната на мечтите
 • Мнения: 587
Здравейте!
Не съм сигурна дали въпросът ми е от вашата компетентност, но се надявам да успеете да ми помогнете.
Имам дъщеричка на 2г9м и момченце на 9м, и двамата с един и същи проблем - скубане на косата при заспиване. Как да елиминирам този навик?
Започна около 6м възраст и при двамата.
 За дъщеря ми педиатърът, наблюдаващата мед. сестра и като цяло всички не виждаха проблем и бяха убедени, че този навик ще изчезне бързо и от само себе си. За съжаление не се случи и тя все още дърпа косата си, докато заспива, понякога до степен да изскубва цели кичури. Говорено е с нея многократно, без резултат. Отдавна заспива в стаята си след четене на приказка, като аз или баща ѝ седим до леглото, докато заспи. Понякога я държим за ръка, но другата неминуемо е заровена в косата. Принудително държане на двете ръце води до истеричен рев, мятане и гърчене, докато се освободи (така или иначе не мисля, че това е правилният подход, но е опитвано). Гушкане на пухеста играчка като заместител също е без резултат лтат, бързо губи интерес и се връща на косата. През деня се случва да си дърпа косата единствено, ако е преуморена.
Със синът ми ситуацията се повтаря абсолютно идентично с тази разлика, че той има и друг ужасен навик за заспиване - да си смуче палеца. Педиатърът отново не вижда проблем в нито едното от двете. Той заспива през деня сам в леглото си (с палец) или в количката навън, а вечер заспива на гърда. Кърмя сутрин, вечер и през нощта (има 1 или 2 събуждания), през деня е на обща храна. Дърпа си косата само на вечерното и на нощното хранене, сутрин не, така че го асоциирам със заспиването и желанието за сън, а не с кърменето като цяло. Ако се опитам да задържа ръчичката му в моята, да му дам играчка, аз да го галя по косата - резултатът е същия като при сестра му, рев и  гърчене.
 Ако пусне гърдата и се наложи да го гушкам, докато заспи, тогава търси единствено палец. Не мога да го разбера и не мога да му помогна, а не искам да продължи по стъпките на кака си (при нея също започна по време на вечерното кърмене)...


Извинявам се за многословието и предварително Ви благодаря!

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 00:37 от life_is_love

# 160
 • София
 • Мнения: 117
Здравейте, имам дете на 1 год. Заспива сам към 20 ч, след което се буди за кърмене в 12, в 3 и после става в 6-7. През деня има две дремки по час, час и половина.

Проблемът е, че досега винаги е заспивал сам, а след нощното кърмене това се случваше почти веднага. От известно време обаче след хранене и слагане обратно в кошарата не иска да заспи. Изправя се и започва да плаче веднага щом изляза от стаята. Трябва да остана при него докато се унесе.

На какво може да се дължи това и как да го върнем към предишния ритъм на бързо и самостоятелно заспиване?

Благодаря предварително 🌺

ПП. Дневното приспиване е безпроблемно, а тогава не се кърмим. Ползва биберон и играчка за гушкане, ако е от значение.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 00:08 от xSmurfettex

# 161
 • Мнения: 301
Здравейте,
детето ми е на 2г.1м. Много будно и емоционално дете е. На обяд спи между 2ч/ 2:30ч. От известно време, вечер след като заспи, минава около час и започва да плаче на сън. Може да изкара така и до 3-4ч в това ревящо/мрънкащо състояние. На обяд заспива сама с приказка, вечер също четем, не винаги успява да заспи с приказка. Моля, за съдействие и помощ!
Детето не ходи на ясла, не използва и биберон от много месеци, пробвала съм да и давам биберон така като плаче на сън, но не се успокоява.
Благодаря!

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 07:04 от 33hope

# 162
 • Мнения: 801
Здравейте!
• Точна възраст на детето 7месеца
• Настоящ режим на съня (например час на сутрешно събуждане, брой дремки, интервали на бодърстване, час за вечерно лягане) - Общо взето всеки ден е различно. Вечер заспива около 21.30-22.30. Буди се поне по 1-2 пъти за кърмене, но като цяло се храни бързо и не мога да преценя дали му е нужно като нощно хранене или като помощ за сливане на циклите на сън.Не спи по някакъв режим, по - скоро когато му се доспи( започва да се прозява, да си търка очите и да си дърпа ушите). Сутрин се събужда към 7ч., като доста често след кърмене отново заспива, до към 9-9.30ч Будува на различни интервали, понякога 1.5ч, друг път 3ч. Откакто се е родил, никога не е влизал в нормите за сън, обикновено спи около 13-14ч. Понякога дори да се опитвам да го приспя, решил ли е че няма да заспи, каквото и да правя не иска. Обикновено има 1 кратка дрямка 40мин преди да обядва, след храненето едно по-дълга 1.5-2.5ч. Следобед има още една в зависимост колко е била дълга предишната дрямка може да бъде 40мин, може и 1.5ч.
• Начини на приспиване (например кърмене, люлеене, носене на ръце и т.н.) навън в количката заспива при возене, без залъгалка, завърта се леко настрани да се "скрие" в количката. Вкъщи заспива само на гърда, легнал до мен. Преди го приспивах с раница в крайни случаи, но вече е само на спалнята или кошарата.
• Особености на нощния сън и какво е необходимо на детето, за да поднови съня си след събуждане нощем - Търси си гърда, отказва изобщо залъгалка или шише с вода. Много често не търси да се храни, а просто да засуче 3-4 пъти и продължава да спи. Няма вече будувания нощем, не се изхожда по голяма нужда, което много го разсънваше преди.
• Информация дали детето ползва биберон-залъгалка при заспиване и изобщо.- Залъгалка вече ползва само да си играе с нея, да си чеше венците. Отказва да я смуче и не я приема дори в просъница.

Общо взето сме изградили асоциация за заспиване на гърда. Много от храненията му са именно последвани от сън. Какво бихте ме посъветвали за плавен преход към друга асоциация, при положение че отказва залъгалка. Спим тандемно и до сега вкъщи сам не е записвал. Ако го оставя сам да заспива започва да се обръща, лази из леглото, мрънка, плаче, но не желае да заспи. Другото, което ми прави впечатление последно време е, че когато го сложа от дясната си страна(там сме "залепили" кошарата за спалнята) суче известо време, след което се завърта на дясно и се обръща по корем и започва да мрънка или да си играе. Ако го сложа от лявата си страна(в средата на спалнята) суче и заспива без да се обръща. От скоро опитвам да го прехвърля да спи в кошарата тип next to me, тъй като до сега спи на спалнята при нас заради кърменето. Ще съм благодарна на някакви насоки.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 17:03 от Малечка90

# 163
 • Мнения: 1 417
Elinor, позволи получаване на съобщения

# 164
 • Мнения: 48
Здравейте,
Дъщеря ми е на 1 г. и 1 м.
Докато беше бебе спеше по цяла нощ спокойно, дори не се събуждаше за нощно хранене.
Всичко започна, когато беше на 5 месеца. Започна да се събужда през нощта, да спи неспокойно, да се върти и мрънка.
Започнах да й давам мляко, защото мислех, че може да е от глад и заспиваше.
След известно време започна да спи неспокойно все повече и не мисля, че е от глад, защото беше много скоро след последното й мляко. С люшкане на леглото се успокояваше.
Мислех, че причината за това неспокойствие са поникващи зъби, но не. Първите зъбчета й избиха чак на 9 месеца и от тогава все още няма нови зъбчета. Затова не знам, дали да си мисля, че причината за това неспокойно спане са зъби. Радмърдва се през 10 мин., 30 мин., през 1 час. Понякога, когато си е изпуснала биберона, започва да мрънка и като го номери заспива пак, но понякога мрънка, дори когато й е в устата. Последните нощи започва да спи по-спокойно, когато я сложим на нашето легло.
В резултат от неспокойната нощ, детето се събужда с рев, не наспано, раздразнително.
В момента се опитва да мине към една дневна дрямка. Става сутрин в 7 ч. или 8 ч. и последната седмица заспива към 11-12 ч. Спи около 2 часа. Вечерното лягане е към 20:30 и 21:00.
Вчера и днес заспива и сутрин между 9:30 и 10:00, след като се е събудила в 7:00.
Заспива в леглото си по принцип, след като си изпие млякото, но последните няколко дни за дневна дрямка иска да заспива на ръце, гушната в мен, което също е нещо ново, защото до този момент винаги е заспивала в леглото си и е имало единични случаи с приспиване на ръце предишните месеци.
Пробвах доста неща, за да намеря причина за неспокойството, но без успех.

Общи условия

Активация на акаунт