Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 690
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Варна
Паралелките са две с по 26 деца .
За жалост е една.
На предпоследния ред е.

# 1 171
  • на пистата
Пловдивчанки,имате ли наблюдения за спартното училище.Дали наблягат и на ученето.Едно време..по мое време 😁се наблягаше само на спорта.Дали и сега е така.

# 1 172
  • Пловдив
Пловдивчанки,имате ли наблюдения за спартното училище.Дали наблягат и на ученето.Едно време..по мое време 😁се наблягаше само на спорта.Дали и сега е така.

За съжаление наблягат на всичко друго, но не и на учене. Имам наблюдение от познато дете там Pensive

# 1 173
  • София
Извинявам се за този спам въпрос, но осъзнах, че не съм наясно. Кандидатстването в университетите също ли е на база резултатите от матурите в 12 клас?

В повечето... за сега. Поблем са новите промени за профилиращите предмети, различните гимназиални етапи и оценките/хорариум, които ще се взимат... Сегашният випуск ще е първият, завършващ по новите правила и доста от въпросите, касаещи кандидатстването във ВУЗ, май са "ще решаваме..."
Аз все още не мога да намеря еднозначен отговор, ако детето е учило в техникум, ще може ли и какъв ще е редът да продължи образованието си в СУ, психология например... А кашата с кандидатстване в чужбина е още по- зле, защото ако нашите ВУЗ-ове някак си ще могат да се нагаждат, то едва ли с чужбинските такива, това ще е възможно

# 1 174
  • Пловдив
Здравейте. Относно матурата по БЕЛ: мнения на деца от класа на сина ми са, че теста е бил лесен, че те са били подготвяни за доста по-сложни тестове от госпожата им по БЕЛ в училище. Отделно който ходи на уроци.
Моя син каза че за 30 минути е бил готов с въпросите до тезата.
Класната работа, която правиха втория срок и която имаше формат като на матура-беше по-трудна.

Имам един въпрос: кой и къде в съответния град проверява матурите? Учители от училищата предполагам са проверяващи? И по-назад прочетох коментар, че от двама ли се проверява?

# 1 175
  • София
Как определяте, че вашето дете има повече право да бъде прието в елитна гимназия? С кого сравнявате?

Родителите на отличници искат труден изпит, за да блесне детето им, тези на по-слабите се молят за по-лесен, за да се справят и техните. Ами да, голяма част трябва да могат да се справят с първи модул, та това е материалът от учебника!

Проблемът е единствено в броя на седмокласниците, не в хлапето на съседката.

За протокола: моят не иска да си проверява отговорите, не ги помнил. Нормален изпит бил, писал там.
Спокойно, няма да заема мястото на никой в немската. Очаквам около 50 точки (средното за страната).

Не става тук дума нито за блестене, нито за справяне. С НВО ВСИЧКИ се справят, не влиза в дипломата, кандидатства се и с 0 точки.
При 1 точка разлика, отнасяща се до много деца и определяща влизането в гимназия, тя може в някои случаи да е и въпрос само на късмет. Някой нямал достатъчно време, отбелязал случаен отговор и... той бил верният. Има по-висока оценка по някакъв несъществен за бъдещата му специалност предмет в училище - примерно кандидатстват за СМГ и едното има 5-ца по история, другото - 6 или кандидатстват за АЕГ и едното има 5-ца по химия... детето, което знае по-малко, но е имало късмет и е било харесвано от учителката, ще влезе, а детето, което знае и може повече, но е имало 5 по предмет, който не му е твърде важен, няма да получи мястото. Това става при малък грид. И не, не е хубаво. От друга страна трудният изпит не е особен проблем за онези, които не се справят добре (средните се разделят също), понеже за училищата, в които кандидатстват, така или иначе няма конкуренция, трябва просто да ги включат в желанията.

# 1 176
  • Варна
Budiko, проверяващите са от цялата страна. Може от Варна да проверяват НВО-та от Пловдив, в Пловдив да проверяват някои НВО-та от София и т.н.

# 1 177
  • София
Може да е задача от движение с плуващи обекти. Joy
Е, баш тези с теченията много го мъчат моя четвъртокласник. Дано ги усвои до 7-ми клас. Joy

# 1 178
  • София
Цитат от набора от снощи: "Мамо, може ли да си направиш блога скрит?"
Гледам го тъпо (както се гледа след НВО и чаша Джак), "Защо?"... "Ами не знам, да не те харесат за някое друго НВО, че ще ни намразят много хора."
(няма да ви кажа как искрено съм се смяла, милото дете, решило, че на мама "чекмеджето" е достатъчно неразбираемо, за да влезе в НВО - липсва ми припадналото от смях човече)

Но после си помислих малко и ми хрумна една идея - то колкото поет и писател се пръкна в последно време от блогове и форуми - да вземем да съберем творчеството на седмокласните мами - ще стане книга за чудо и приказ - и издател имам навит Wink

# 1 179
Извинявам се за този спам въпрос, но осъзнах, че не съм наясно. Кандидатстването в университетите също ли е на база резултатите от матурите в 12 клас?

В повечето... за сега. Поблем са новите промени за профилиращите предмети, различните гимназиални етапи и оценките/хорариум, които ще се взимат... Сегашният випуск ще е първият, завършващ по новите правила и доста от въпросите, касаещи кандидатстването във ВУЗ, май са "ще решаваме..."
Аз все още не мога да намеря еднозначен отговор, ако детето е учило в техникум, ще може ли и какъв ще е редът да продължи образованието си в СУ, психология например... А кашата с кандидатстване в чужбина е още по- зле, защото ако нашите ВУЗ-ове някак си ще могат да се нагаждат, то едва ли с чужбинските такива, това ще е възможно
Може ли по-подробно, защото това ми е отправната точка при реденето на паралелки сега?

И ЧРД на Мира70 с пожелание да се сбъднат мечтите и желанията й (включително свързани с приема след седми клас)!

# 1 180
Някой дали може да ми каже, текста за преразказа само веднъж ли го пускат?

# 1 181
  • Пловдив
Budiko, проверяващите са от цялата страна. Може от Варна да проверяват НВО-та от Пловдив, в Пловдив да проверяват някои НВО-та от София и т.н.
Тоест работите доколкото разбрах се сканират и те ги оценяват сканираните варианти на компютър.

# 1 182
За протокола - ако допуснем, че ще хванем половината точки от преразказа, ще имаме 70+ точки, което ще ни е достатъчно за желаното училище и паралелка. Ако ли не - здраве да е, училища има за всички. В случая математиката ни е по-важна, а и аз самият не го натисках да задълбае в налягане над учебници и за изостави спорта, в толкова важна за физическото му развитие възраст.
Пиша последно и спирам, защото за мен това е вървяна пътека от една страна, от друга имам особено отношение към свръх амбициозни родители, които смятат, че от техните деца по-можещи няма.

Щом едно дете се е справило на някаква част от изпита, значи е имало знанията да го направи. Как така оценявате кой колко се е трудел?
Скрит текст:
  Аз пак повтарям, че неученолюбивото ми дете ходи на уроци две години, ученолюбивото една. На едното му беше доста по-трудно да докара резултат, какъвто другото изкарваше само, като погледне листа със задания. По-малко ли се е трудило? Ами не, не е. И какво значи елитни гимназии? Аз сравнявам по резултатите от зрелостните изпити - не винаги елитните са най. Звучите сякаш вашите деца са най-умните и сега ония тъпите ще имат бал 400. Нали вашите ще имат над 450 - къде е драмата? Конкуренцията е за по една точка, не за по петдесет. Ей тази една точица решава съдбата, за нея са учили толкова много.  Но да смятате, че никой освен вашето дете не се е трудил е…. Ще си спестя епитета, защото темата е преди всичко информативна. Ако са научили нещо повече децата - то си е за тях. Аз на моите им казвам да учат за знания. И от малки знаят, че да, живота е несправедлив. След време някой с по-малко точки на НВОто може да им е шеф. И на мен ми режат две минимални заплати удръжки всеки месец, ама не ми дават детски например. Такива работи.

Успех на всички деца, знам че всяко ще намери своето училище и се надявам да станат стойностни хора! Стига да искат да учат - възможности хиляди и всички са пред тях.
Поздравления за изказването!
Честно казано, ми идва в повече тази истерия по кандидатстването след седми клас с гоненето на точки и примирането по "елитните гимназии" и "най-добрите паралелки".
Първо, рядко родителите имат обективна оценка за качествата на детето си. Разбира се, за тях то е най-красивото, най-умното, най-обичаното и, естествено, заслужава най-доброто. По стечение на обстоятелствата имам поглед върху много широк кръг от деца и родителите. Наслушал съм се на предварителни изказвания как детето им ще отиде непременно в еди-коя си елитна гимназия и даже му пренареждат графика една година напред как ще съчетае ученето с извънкласните занимания. Да, ама не. Често се получава съвсем друго на практика. После следва писане на жалби, нерядко и скандали. (Ама, как - детето каза, че всичко правилно си е написало, освен това две години ходи на частни уроци, знаете ли колко хиляди лв. сме дали!)
Една част от децата, които действително достигат много висок бал, го правят под давление на родителските амбиции, да го извади мама голям пред колежките и да си живее с илюзията, че е предначертала светло бъдеще на детето. (Пак подчертавам - не се отнася за всички ученици с висок бал). Такива деца още отсега им личи, че са смачкани, но мама и тате не си дават сметка, че са произвели не успешни личности, а бъдещи аутсайдери и невротици.
Така че, НВО след седми клас е много нерви за нещо, което уж е много важно, а от него почти нищо не зависи.

Второ, повечето хора си имат една изградена верига от зависимости във времето, която е уж много логична и закономерна:

1. Точки от НВО ----> 2. Добро училище/паралелка ----> 3. Добро образование като финален етап ----> 4. Успешна професионална реализация (вкл. във финансов аспект)  ----> 5. Щастлива личност

Тръгвайки отзад напред, по отношение връзката т. 4 -----> т. 5, сигурно всеки от вас познава поне няколко професионално реализирани индивида, които са нещастни в личния живот и кариерата ги е изстискала до ниво зависимост от антидепресанти (такива хора са много повече отколкото изглежда)

По т. 3 -----> т. 4. Уви, тук примерите в обществото са най-фрапиращи. Преди няколко десетилетия живееме с надеждата, че нещата ще се променят в някой слънчев ден, но смея да прогнозирам с най-голямо неудоволствие, че това няма да се случи, за което си има ред причини, коренящи се дълбоко в човешката природа.

По т. 2 -----> т. 3. Пак има редица примери за хора, завършили минаващи за непретенциозни училища, а днес имат по няколко магистратури, че и по една докторантура. От друга страна, имам няколко съученици от нашата уж елитна гимназия, които по една или друга причина не продължиха в университет. Всички си имат собствен бизнес, на единия е сред лидерите в бранша, освен това са щастливи, радват се вече и на внуци и т.н.

По т. 1 -----> т. 2. Е, точно на тази (липса на) зависимост ми се иска в най-голяма степен да наблегна, като ще направя уговорката, че имам предвид голям провинциален град, а не София. Трябва да е ясно, че за най-добри в масовото съзнание са паралелките, по които има най-голямо търсене в момента, а не даващите най-добро образование (тук включвам задължително и практически умения и възможност за професионална реализация.) Пазарът на труда след 5-10 години ще оцени най-търсените, полезните и дефицитните специалности към тогавашния момент, а не за коя специалност са кандидатствали най-много деца и е била с най-висок бал в миналото. Ако на работодателите им трябват специалисти по пътно строителство, ветеринарни техници, монтьори на електромобили и стругари, познайте дали ще се трогнат от вайкането на някой завършил езикова гимназия, че стругарят вземал повече пари от него.
Скрит текст:
Като стана въпрос за електромобили - една от професионалните гимназии в града въведе такава специалност. Обаче същата гимназия въобще не е от модните през последните години и тази година вероятно отново  тройкаджии ще получат образование по специалност с голям потенциал.
Връщам се малко и на темата за висшето образование. Преди няколко години педагогиката беше една от най-лесно достъпните специалности, но се оказа, предвид увеличението на заплатите в образованието, че днес учители имат двойно по-високи доходи от свои връстници с по-"елитни" специалности, останали да работят на ниските нива в бюджетната сфера.

Очаквам много негативни коментари, както и не се съмнявам, че могат да се посочат изключения и изключения на изключенията. Надявам се поне на четене с разбиране, а и аз да съм се изразил достатъчно ясно.

За финал нещо, което тотално ме отврати от следседмокласническата истерия. След земетресението в Перник преди няколко години се наложи да отложат изпитите на децата. Една майка се зажалва как перничанчетата щели да са в привилигеровано положение и щели да изместят такива като нейното генийче (перифразирам).

Да са живи и здрави на децата и нека резултатите от настоящото НВО дадат на всеки малчуган шанс да израсте като добър и щастлив човек!

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 12:55 от bashtatko

# 1 183
Утре очаквам геометричната да е от обемни тела,досега май само 2д са давали
Втората очаквам движение или работа

# 1 184
  • София
Рори72 и моето мнение е същото, за това написах , че текстът не е подходящ за поставената дидактическа задача. На него с благодат може да се пише литературно-научно съчинение или есе, което обаче е за зрелостници.

Аз не умея да правя преразкази. Никога не съм умеела. И, съответно, не бих имала никакъв проблем да направя тема ("отговор на литературен въпрос"), есе или дори сходен разказ по този разказ, но не и да го пресъздам. Синът ми, напротив, много го е харесал за преразказване, много харесал описанията... Различни хора. Той пък не харесва (съкратен вариант, част от) Подаръците на влъхвите за преразказ. Направо се измъчи с него, като трябваше да прави за проба. Да бях взела да кажа, че е непонятен за 13 годишно, понеже е далеч от сватба, семеен живот, финансови проблеми, че жените днес работят, а не си седят да се чудят как да се справят с малката заплата на съпрузите? Смешно е. Рани хора, разни вкусове.

katiABV, стиховете са на Радой Ралин и... аз много го обичам това стихотворение лично.

Общи условия

Активация на акаунт