Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 12-та тема

• 45 839
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Баща ми живее над супермаркет.Шум 0. Даже по-добре според мен, защото вечерно време магазина като затвори и нямаш риск от шумни съседи отдолу Simple Smile
По-важното според мен е дали терасата ти се намира над такъв обект- тогава според шума ще е проблем.

ПП. Ходих на оглед на тази сграда в Трошево. Там нямаш тераса, а директно излизаш на покрива на супермаркета Grinning За някой може да е предимство

https://www.google.com/maps/@43.226457,27.8787153,3a,75y,22.93h, … e0!7i16384!8i8192
Там е ресорант не е супермаркет, не е лоша сградата. В Cmax е по различно сякаш.

Аз ходя там от време на време - ресторанта като цяло не е много пълен/разработен. Но над него има още един етаж офиси, който в момента е празен и действа като буфер (Жената си мечтае за фотостудио там Grinning). Аз не бих се притеснявал от шум.

В C-max - ще са 3 етажа търговски площи - предполагам по-интензивните обекти ще са на първо ниво. Трябва да се отчете, че е почти на ъгъл на 2 булеварда - ако шумът е притеснение.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 17:13 от Martin_M

# 76
Здравейте. Закупил съм апартамент в Гардън Резиденс (строежа над Алати). Днес , строителя ми подхвърли ,че щяло да се строи парк на мястото на военните поделения над Алати . Някой нещо чувал ли е по въпроса ?

# 77
За този "парк" се носят слухове още като затвориха поделението.

# 78
  • Варна
Не съм чула за парк там. И в групата на квартала не съм срещала някой нещо да коментира по този повод. Иначе кметът на Владиславово е доста активен, би се похвалил с такова нещо. Освен ако инвеститора не послъгва, за да изглежда сградата по-привлекателна за купувачите Grinning

# 79
Здравейте, някой запознат със сградата на ул. Мир над светофара на околовръстното и лидл (жълто-оранжева)- строител, свободни апартаменти и т. н

# 80
Здравейте, от скоро търся апартамент и попаднах на изгодна оферта, но разбира се има уловка. Сигурен съм, че е разисквано... и аз прочетох  МАЛКО по темата, но ясен отговор не открих. Брокерът ми каза, че апартаментът не е апартамент, а ателие. Стаите ми изглеждат нормални, няма килер. Не са само север, СЗ или СИ. Паркирането ясно.. Увериха ме, че щом щяло да бъде единственото ми жилище..можело да бъде обявено за живеене, процедурата струвала 80, 90лв. Не запомних точният ред на нещата.  Токът щял да бъде с нормална цена, данъкът 1 или 2 четвърти от този който  бил при положение, че е ателие(което въобще не изясни конкретно цената). И можело да си променя постоянният адрес и съответно да се възползвам от абонамент за синя зона. Ще съм благодарен ако някой сподели опитът си, и разясни това което пропускам, греша или са ме подвели!

# 81
Бягай от такова нещо ЩЕ ЩЕ можеш това онова. Нищо не се знае. Иначе да първо данък по-висок и не може да го обявиш за основно жилище, второ ток не се знае дали ще ти позволят двутарифен електромер. После проблем с адресна регистрация. И накрая ако решиш да го продаваш ще е непродаваемо. За мен твърдо не.

# 82
Не знам дали са Ви подвели, но опрелено брокерът е говорил наизуст и е казал това, което да продаде имота. За тока - ателиетата са нежилищни обекти и трябва да си изберете доставчик на ток от свободния пазар. За данъка - данък недвижими имоти (ДНИ) се определя по данъчната оценка на имота и според няколко показателя - местонахождение на имота, конструкция на сградата, предназначение на имота (в случая нежилищен такъв). ДНИ се изчислява въз основа на подадена от собственика данъчна декларация и информация за неговия размер със сигурност не се получава от брокер. За да промените предназначението на имота от ателие на жилище Ви трябват инвестиционни проекти, които се одобряват от гл.арх. на общината. Процедурата е същата като за строителство на ново жилище. Цената е на квадрат  и е според проектанта. Има и административни такси и цени на услуги, които плащате в общината. За да се допусне промяна предназначението в жилищно следва обекта да има осигурено място за паркиране в рамките на имота, в който е построена сградада. Изключение - чл.43 от ЗУТ + помощ от приятел. Ако Ви харесва имота - инвестирайте, но със знанието, че този имот, чисто административно, не носи предимствата на жилищен (апартамент). А, преценката за това, което Ви е казал брокера оставям на Вас 🙂

# 83
  • Варна
Напоследък се чуваха някакви промени за ателиетата, ама и аз смятам че брокера е говорил на изуст….
Аз не бих взела ателие за основно жилище , ако е за инвестиция да, ама пак би ми било краен вариант.

# 84
  • Варна
Точно пък за инвестиция за мен е глупаво решение, тъй като както казаха горе, ателиетата са много трудно продаваеми. За наем, ако токът не е ок и няма опция за синя зона, пак не е ок. Не че няма как, но ще е на по-ниска цена, което обезсмисля покупката с някое друго евро по-малко еднократен разход.

Бих купила ателие за лично живеене само в много много краен случай, ако съм силно притисната финансово и няма изгледи да се опарича в близкото бъдеще.

# 85
Да смените предназначението ще е много-много трудно! Ако в момента е завършено може да се по интересувате как стои въпросът с тока, в нашият блок има две ателиета и са си на битов ток, но сградата е от 2008.
За данъка уловката е, че за ателие не можеш да ползваш 50% отстъпка за основно жилище.
Ако е за нещо, невъведено в експлоатация бягай надалеко

# 86
  • Варна
Той не пита дали и как може да смени статута на имота, а какви са разликите в това да живее в ателие.

# 87
аз имам ателие и няма никаква разлика в цената на тока. (имам и апартамент в съшата сграда. Район Витоша и Триадица регистрират , адреси в ателиета. Ясно е, че предназначението е нежилищно, но малко преувеличавате с проблемите. Ако не е идеята да се сменя статута, аз бих взел, все пак и за това ц ената е по евтина.

# 88
Той не пита дали и как може да смени статута на имота, а какви са разликите в това да живее в ателие.
Да, точно това питам. Сградата е от 2009..живяли са там, като основно жилище. След това е продаден на дама с няколко апартамента, която най-вероятно го е отдавала под наем и сега и тя разпродава. Това са думите на агента(ясно че искат да си изкарат парите, а всичко останало не е от голямо значение). Също така е ясно, че промяната на статут е наистина много сложна процедура. Благодаря за отговорите ви!

# 89
От данъците не можеш да избягаш, т.е да ползваш 50% отстъпка, провери  в Енерго Про като ти сменят партидата дали ще се опитат да те цакат с еднотарифен електромер или ще продължиш с двутарифен. Аталиетата се опитват да ги минават с промишлен ток, а там е мамата си трака от към цени.
Ако те устройва като цена, място, и тн, и тн не го мисли.
През 2009 не беше задължително да има за всички апартаменти паркоместа, много от проектите, завършени 2009 са проектирани по правилата от 2003-2005г, а там изискването беше за 30% паркоместа/имоти

Общи условия

Активация на акаунт