Професията - какво харесвате най-много в нея?

• 6 018
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Има разлика между работа и професия. Човек може да обича професията и да мрази работата. Много хора обичат професията, но мразят работата, но седят заради парите примерно, а след работа им започва истинският живот.

# 46
Да, случва се, и това също е тъжна ситуация, не е ли? Била съм в такава ситуация и докато не намерих начин да се измъкна и да заработя на друго място, никак не ми беше весело.

Защо тълкувате това, че ми е тъжно, като някакво пренебрежение към хората, които не си харесват работата или професията? Не може ли да ми е тъжно и да изпитвам съчувствие към тях? Непременно ли трябва да е съжаление? Не ми стана съвсем ясна отбранителната позиция.

# 47
Повтаряш едно и също. Разбрахме колко ти е тъжно за хората, които са улегнали, работят си работата без излишен патос, професионално и за пари. Бъди щастлива  и няма нужда от такова състрадание.

# 48
Не разбирам защо се припознаваш в постовете ми. Прочетох твоя - да, ти работиш в момента предимно за пари, но професията ти всъщност ти доставя удоволствие и извън парите. Може би сега не толкова, колкото във впечатлителните млади години, но можеш ли наистина да кажеш, че не я понасяш?

Както и да е, извинявам се, ако постът ми е прозвучал обидно за теб и за други, които не са реагирали. Щеше да ми е интересно някой да представи обоснована противоположна гледна точка, ма нейсе.

# 49
Оф,то патос, то речи...
Аз пък не вярвам да има повече от един процент от хората в света, които да са така отдадени на професията,че чак да я предпочетат ...пред останалите интересни неща, които може да се правят в живота- ако са материално осигурени, разбира се!

# 50
  • София
Що да не можеш?

# 51
Оф,то патос, то речи...
Аз пък не вярвам да има повече от един процент от хората в света, които да са така отдадени на професията,че чак да я предпочетат ...пред останалите интересни неща, които може да се правят в живота- ако са материално осигурени, разбира се!

Ако работата беше удоволствие щяха да искат хората да си плащат за да работят, а нямаше да им плащат.

# 52
  • София
Не съм съгласна. По-скоро удовлетворението е по-приятно с хубава заплата. Работата не е хоби, за да има човек ангажимент само към себе си.

# 53
Черна станция, хаха, да! Винаги съм си го мислела.

# 54
Оф,то патос, то речи...

Ако работата беше удоволствие щяха да искат хората да си плащат за да работят, а нямаше да им плащат.
Да Joy
Представи си, богатите да си раздават парите,за да се хванат на работа, щото то радост! То кеф!

# 55
Ако работят, пък даже и да го правят с удоволствие, защо да не им плащат?

Има доста длъжности, всъщност, в които заплащането е ниско, защото се смята, че работата е толкова удовлетворяваща сама по себе си, че няма нужда и да се плаща добре. Wink

# 56
  • София
Всеки труд има цена и съответно се заплаща. Дори благотворителността се заплаща, защото хората там също работят.

# 57
За ниско заплатените позиции се смята, че всеки може да ги заеме. Затова са малко парите, а не че са удовлетворяващи.

# 58
Оф,то патос, то речи...

Аз харесвам работата си. Ако стана милионер и не се налага да работя за пари, бих продължила със същата работа дори безплатно.

# 59
За ниско заплатените позиции се смята, че всеки може да ги заеме. Затова са малко парите, а не че са удовлетворяващи.

Едни от най-ниско заплатените позиции около мен в САЩ са социални работници (задължително условие е да имат магистратура и лиценз, които струват доста) и нещатни университетски преподаватели, които трябва да имат докторат. Един хоноруван лектор с тясна специалност при нас взема по-малко пари от касиерка в супермаркета, която не е завършила гимназия. Парите са малко, защото се смята, че първо това не са "производствени" позиции, които да носят директни печалби, и второ хората в такива позиции се очаква да не се интересуват от материални блага, щото трябва да са "над" тия неща. Не защото всеки може да дойде да преподава китайски.

Общи условия

Активация на акаунт