Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 470
  • 939
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,
Къде мога да пусна оплакване (колективно подписано от голяма част от съседите) за неприятна миризма от помещения на партерен етаж, статут гараж, които се ползват за жилища?
Трето лято нямам намерения да ни "обгазяват" и да не може да си ползваме балконите...
Отделно, къде мога да проверя доколко законно е това използване на гараж с друго предназначение?

Melusine, преди 10 дни викахме Инсекта. Превантивно само, че блока е нов. Препоръча го съсед, който ги е ползвал в заведението, където работи и са се били справили успешно с хлебарки и мишки. Ако става дума за София, пиши на лично и ще ти дам телефон.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 17:08 от a_angelov

# 496
Чл.178 ЗУТ.
Жалба в общината или ДНСК..според категорията на строежа са компетенциите.

# 497
Здравейте,
Във входа, в който живея, някой съсед умишлено спира асансьора не знайно по каква причина. Асансьорният техник отказва вече да идва, защото категорично казва, че е умишлено.
Има подозрения кой го прави, но какви са правата на всички останали съседи. С този човек никой не може да а излезе на глава и да се разправя, има ли изход?
В предишно жилище имахме подобен проблем. Зъл и своенравен съсед от нисък етаж системно чупеше вратата на асансьора поради факта че на втория етаж на който живее машината не спираше. Обитателите на етажа така или иначе не искаха да плащат такса асансьор. Системния тормоз над асансьорчето, както и постоянното му товарене с чували с всевъзможни строителни материали, къртена мазилка и прочие, водеше до постоянни аварии. В един момент на техника му писна и ни заряза, въпреки високите такси които му плащахме. Живеехме на висок етаж и продадохме преди 3 години жилището, отчаяни от честите аварии, както и мъката да си качиш една бутилка вода . Миналата и текущата година чувам от бивши съкооператори че периодично блока остава по 1-3 месеца без асансьор . Положението е аналогично в много високи блокове, и се чудя какво ли ще е след 10-15 години когато техниката съвсем грохне. А за безопасност не искам и дума да отварям.

# 498
Като вариант - оплачете се на кварталния полицай, или направо писмена жалба в полицията. Опишете ситуацията  , посочете кой е техника и думите му, че е умишлена повредата. Ще разпитат него и сэседите...въпросният нарушител може и да се стресне. Не виждам лошо да го споменете и поименно, щом се съмнявате в него.
Борете се, не оставяйте така нещата.
Свикайте и ОС, да дойде и той...поговорете.

# 499
Здравейте, може и да сте коментирали и преди (извинявам се) - от седмица ми се налага да се сблъсквам с теми за управление на входа - как стои въпроса с откриване на сметка в банка (не сме регистрирани като ЕС), може ли да е една за всичко - и за режийни и за фонодве Ремонт. Въведохме още 1 фонд, при който ще се събира по-голяма сума и не ми се иска всичко да влиза в моята сметка. Какъв е вашият опит?

# 500
  • София
Домоуправителят открива на негово име една или няколко сметки. Ако не искате поради някаква причина да е на ваше име, помолете някой от управителния съвет или касиера.
Стига да му имате доверие.

# 501
  • София
Ако сметката е на повече от един човек става сложно да се оперира с нея, както и месечната такса е по-голяма. Ние гласувахме на общо събрание председателят на УС да открие сметка на негово име.

# 502
Опитах се да намеря назад в темите дали е дискутиран въпроса за "лошите" съседи. Домоуправителя събира пари само за асансьор на честна дума. Ако кажеш, че не ползваш не плащаш. Който се е нанесъл първи си е заключил стаичка на междуетажието и още едно мазе и изобщо пълен хаос. Всеки си чисти пред вратата и не се интересува от друго. Иска ми се нещо да се промени, но не се получава. Има ли практика в такова направление.

# 503
  • Бургас
Който се е нанесъл първи си е заключил стаичка на междуетажието и още едно мазе и изобщо пълен хаос.
това се решава с оплакване до общината - боклуците създават опасност от пожар и такива щуротии пиши, затрудняват евакуация при бедствия, аварии защото са заключени, както са и препятствие за пожарна, ако се наложи

# 504
Ако сметката е на повече от един човек става сложно да се оперира с нея, както и месечната такса е по-голяма. Ние гласувахме на общо събрание председателят на УС да открие сметка на негово име.
какво се случва, ако сметката му се запорира?

# 505
NOVA NADEJDA Право в целта. Недомислено според мен.
Давам друг пример - енергодружеството, което настоява партидата за тока на Асансьора да е на името на някой от жувущите все едно е негова лична.

# 506
Аз съм питала в банката и знам отговора, но не е ясно дали пишещите тук го знаят.

# 507
Би било хубаво да споделиш?!

# 508
Ако е на един човек, като обикновена сметка, подлежи на запориране, то е ясно. Оттук е и рискът, защото няма как да се знае предварително.
Ако е на повече хора както са казали вече, оперирането със сметката е по- сложно и също месечната такса е по- висока. В различните банки е различна таксата.

# 509
Благодаря!
Пак се стига до там, че съседите спорят за едни разходи. По-възрастните обикновено не са съгласни.
Злоупотреба винаги може да има. А опре ли до запор хич не е розова ситуацията - сметката се третира като лична. Ходи обяснявай...
Можеха да го измислят първо законово, второ сметките на ЕС да са с по-ниска или нулева такса.
Не всички, дори малко са тези, които си регистрират ЕС като сдружение. Не съм изпадала в подробности, но за тях важи тарифата за ЮЛ мисля.

Общи условия

Активация на акаунт