Участие на бащата в подготовка за бебето

• 5 242
  • 93
  •   1
Отговори
# 45
То няма лошо,че обичаш да гледаш клипчета и да проучваш, но не очаквай, че и бащата трябва да мисли по същия начин.
Количка, каквато и да вземеш, ще свърши работа. На бебето му е все едно каква е. Столчето за кола е същата работа. Какво значение има какъв е наклона на задната седалка? Има си кошници за бебета от 0-6м, които се слагат срещу посоката на движение.  После се слага столче. Има и комбинирани столчета , на които долната част се издърпва и могат да се ползват от новородени до 7-8г. Всичко останало е само различни марки и търговски реклами за зарибяване. Според мен се вживяваш прекалено за дребни и маловажни неща.

# 46
То няма лошо,че обичаш да гледаш клипчета и да проучваш, но не очаквай, че и бащата трябва да мисли по същия начин.
Количка, каквато и да вземеш, ще свърши работа. На бебето му е все едно каква е. Столчето за кола е същата работа. Какво значение има какъв е наклона на задната седалка? Има си кошници за бебета от 0-6м, които се слагат срещу посоката на движение.  После се слага столче. Има и комбинирани столчета , на които долната част се издърпва и могат да се ползват от новородени до 7-8г. Всичко останало е само различни марки и търговски реклами за зарибяване. Според мен се вживяваш прекалено за дребни и маловажни неща.

Само да поправя ,че столчето за кола е много ,много важно какво ще е !!! Те някои и само седалки ползват ,но доколко е безопасно ... И не става дума да е скъпо столче ,а да е със защита от страничен удар и т.н. там вече ще проучиш .
Предпочитам сама да си избирам всичко за бебето . Аз съм с количката по цял ден,трябва на мен да ми харесва и да ми е удобна ,така и за всичко . Когато си избера нещо ,винаги му показвам какво смятам да взема и евентуално ,ако смята ,че няма да е удобно ,избираме друго   Но в повечето случаи казва 'Много е яко ,поръчвай ' и дотам . И да знаеш ,че мъжа става баща като се роди бебето ,а жената още от двете чертички . Сега хормоните те правят нервна ,предполагам те разбира. Но опитай ,доколкото можеш ,да си по-спокойна.

# 47
Самата авторка пише, че е почнала да се интересува от процеса на  раждане и всичко около бебето чак в 8-9 месец, та какво остава за бащата... Нямам деца, но мои познати се информираха през цялата бременност, посещаваха лекции, курсове, четяха доста и т.н.

# 48
Ти пък от мъж кви неща очакват, за съжаление майката е самотен родител доста често.

# 49
  • София
Абе какви са тея вашите мъже? Много мъже стават бащи много преди раждането. Да, може да е по-трудно за тях, защото не усещат бебето в себе си и хормоните им не лудуват, обаче има хиляди начини да бъдат направени съпричастни. С такива нагласи обаче, че мъжът не ставал баща до еди кога си, че жената трябвало сама да се оправя и че нямало кой по-добре да го свърши, много жени сами ги изолират тея мъже, вместо да ги интегрират.

# 50
Мисля, че яко те тресат хормоните. Защо изобщо мъжа ти да избира и какво да избира з абебето. Нали ти си майката, ти ще ползваш нещата, избирай си каквото искаш, той само да плаща. Аз даже бих се подразнила сериозно ако мъжа ми беше избрал количката примерно. Нали аз ще я ползвам, аз трябва да си я избера, на мен да ми е удобна. Така и за другите неща.. Биберони и дрешки ли трябва да избира, не знам какво очакваш. Аз към 6-7м започнах да пазарувам нещата за бебето и до раждането всичко беше нагласено. Мъжа ми даваше парите, носеше нещата, сглобяваше, местеше мебелите, даже не се е оплаквал като размъква кошарата ту от единия край на стаята, ту на другия, защото не можех да реша къде искам. Ама така е, хормони Joy Аз за пръв път чувал за жена, която иска мъжа й да избира бебешките неща. Обикновено това е радост и удоволствие за жената, гнездене му се вика Stuck Out Tongue Winking Eye

# 51
  • София
Не дочетох всички мнения, но...
Дори не съм го мъчила да гледа с мен разни неща. Нито курсове, нито семинари (то не, че имаше много през първата вълна на пандемията де). Направих списък, отидохме до магазина, избрахме количка и кошара двамата, плюс още някои по-големи неща. Останалото онлайн аз. Обаче си помага много с детето. Къпе, храни, играят си, занимават се. ММ си е казвал "ти четеш и гледаш, оставил съм ти я тази задача". Той работи през деня, останалото време помага с малкия, уикенда също наваксва времето, но това, че преди това не е избирал бодита, ританки и чаршафи не значи, че не се е интересувал и няма да става за баща. Нормално е вечер да иска да полегне и гледа ТВ, и той е човек и има нужда от разпускане. Скоро ще ви се промени тотално ежедневието и вече няма да има енергия и време за такива занимания.

# 52
Не я плашете толкова, малките бебенца си поспиват, не е толкова зле...

# 53
Мъжът ми мрази да пазарува, аз обичам - аз избрах всичко и купих, той само участва във финансирането и после домъкването до вкъщи. Само за количката се поразвълнува и наистина избра много хубава и удобна.

В последствие разбрах, че се е подготвил теоретично повече за следродилна депресия и как мъжът да подпомага жена си в началото, много се е тревожел за мен. Понеже детето беше недоносено, в неонатология, мен ме тресяха хормони, че съм виновна, че съм имала ХЕЛП и прочее глупотевини, той много умело успя да ме вкара в релси бързо.

За бебето всичко се учи в движение, няма клипче, което да те подготви. Имаше допълнителен отпуск по бащинство от фирмата, така че остана вкъщи общо 3 месеца, беше ми много полезен, ако и да не е участвал в избора на биберони. Иначе за разлика от мен, беше се грижил за бебета, та от теоретична подготовка нямаше нужда.

Накратко - важно е като се роди бебето да не гледа телевизия, а ти се забавлявай да пазаруваш на воля Simple Smile

# 54
Мисля, че яко те тресат хормоните. Защо изобщо мъжа ти да избира и какво да избира з абебето. Нали ти си майката, ти ще ползваш нещата, избирай си каквото искаш, той само да плаща. Аз даже бих се подразнила сериозно ако мъжа ми беше избрал количката примерно. Нали аз ще я ползвам, аз трябва да си я избера, на мен да ми е удобна. Така и за другите неща.. Биберони и дрешки ли трябва да избира, не знам какво очакваш. Аз към 6-7м започнах да пазарувам нещата за бебето и до раждането всичко беше нагласено. Мъжа ми даваше парите, носеше нещата, сглобяваше, местеше мебелите, даже не се е оплаквал като размъква кошарата ту от единия край на стаята, ту на другия, защото не можех да реша къде искам. Ама така е, хормони Joy Аз за пръв път чувал за жена, която иска мъжа й да избира бебешките неща. Обикновено това е радост и удоволствие за жената, гнездене му се вика Stuck Out Tongue Winking Eye
Това са стереотипи, наложени от обществото. Хората са различни и при повечето желанието да избират бебешки неща го има, независимо от пола.
Аз очаквах от мъжа ми да е наясно с всичко по детето, колкото мен. И двамата сме еднакво родители, и двамата сме я отгледали заедно. Финансово всеки от нас може да се издържа сам. На децата им е все едно кой е сглобил мебелите, може и майстор да го направи, контактът и отношенията с родител са нещо съвсем различно.
Така че очакванията ѝ са съвсем приемливи, но на този етап е рано да си прави заключения.

П.П. Моят мъж пазарува, докато бях в болницата. За мен не беше радост и удоволствие, а просто нещо, което трябва да се направи, когато бебето се появи. Първите неща ги купи майка ми и ми звънна с думите - пренасяш, защото не си купила още нищо, взех, за да тръгне раждането Laughing
Количката я избрахме 1 седмица след като се прибрахме от болницата. Отидохме заедно, защото исках да я пипна и усетя като маневреност, като избрахме с регулираща се дръжка, за да е удобна и за него.
Столчето е по-важно, защото бебето трябва да е в него след изписването.

# 55
Е сглобяването на мебелите не е ли участие в подготовката, макар и аз да съм си избрала каквото ми харесва? И това се случи преди бебето. Някак не си го представям да вляза да раждам и да не ми е готово и наредено всичко. Нали трябва да се изперат и подредят дрешките, да се наредят в сглобения скрин и така. На мен юи беше удоволствие да се подготвям. А и какво щях да правя иначе.. То излезе, че щом не е избирал биберони, после не се е грижил за бебето. Ами грижеше се, и сега се грижи. Ама все пак майката е майчинство и тя полага основните грижи. Не знам, за мен е радост и удоволствие да се грижа за детето си и не съм мерила кой колко клипа изгледал и кой избрал шишето. Съвсем други неща ме вълнуваха в деветия месец като например да родя здраво бебе и да успея да кърмя. Ей такива нещица.

# 56
...Някак не си го представям да вляза да раждам и да не ми е готово и наредено всичко. Нали трябва да се изперат и подредят дрешките, да се наредят в сглобения скрин и така...
Аз затова казвам, че всички сме различни Simple Smile не съм суеверна или песимист, но съм силно практичен човек и реалист. Наясно съм, че винаги може да се обърка нещо и да се прибера без бебе или въобще да не се прибера. Смятам, че е много натоварващо в такъв момент да гледаш креватчета, скринове и бебешки дрешки, да се изнасят (дори майката да е още в болница, за околните не е по-малко тежко). Затова за мен е излишно. Отидохме, харесахме креватче, оставихме капаро и като се роди бебето мъжът ми го прекара, сглоби, пусна една пералня и готово. Това са елементарни неща, не би трябвало да затруднят един възрастен човек, особено пък направил отговорната крачка да създаде живот.

Напълно възможно е и мъжът на авторката да не иска да мисли за предварителна подготовка по тази причина. Живот и здраве, като мине раждането, съм сигурна, че ще се справи Simple Smile

...Съвсем други неща ме вълнуваха в деветия месец като например да родя здраво бебе и да успея да кърмя...
Именно. Това е най-важното. Дали ще носи жълто, розово или зелено боди ми беше последната грижа. И без това дрехите в първите месеци се израстват толкова бързо, дори не ги помня какви бяха.

П.П. По майчинство останах аз, но нашите разбирания с мъжа ми са, че майчинството е да се гледа бебето в работно време. След това и двамата имат отговорност към бебето. Вечер и в почивните дни я гледаше основно той, за да навакса времето, в което не е вкъщи. Т.е. не съм я гледала основно, а двамата.

# 57
  • Варна
Gebura, и аз като теб се убих да гледам клипове и да чета книги преди раждането. На моя мъж му беше интересно после да коментираме. Гледаше и четеше оттук оттам, ако му пратя нещо, но не може да се сравни с количеството информация, което аз приех. И това е напълно нормално. В последствие, иронично, и двамата не бяхме подготвени какво ни чака. Аз мислих, че майчинското чувство ще ме удари на мига от раждането, а то се случи доста по-късно. Даже не можех да осъзная какво е това същество, което е вкъщи. Simple Smile
Въпреки това и двамата се грижихме (и все още грижим) по равно! Единственото, което не е правил е да кърми Grinning
Въобще не се притеснявай, всеки го тресат различни интереси в момента. И това не е признак, че после няма да е супер татко!

# 58
Gebura, просто си изнервена. Вдииишваш - издиишваш. Simple Smile Flowers Four Leaf Clover Animal Hatching Chick

# 59
И нашия тате (на беба) за покупките не избираше нищо, остави нацяло на мен избора шишета, спално бельо, кошарка и тн всичко аз избрах, но той беше с мен по време на пазаруването. После за дрешките всичко си изпрах и изгладих и подредих. Бях оставила само да ми разпънат кошарката и да ми я застелят (бях му казала кое къде седи) и той с една моя приятелка я оправиха докато ние вече с бебка се гледахме в родилното. Като се прибрахме вече с нея той много ми помагаше за всичко (колкото може, защото си ходише на работа). След като спрях да кърмя той даже я е хранил, памперси сменяше и тн. А като бях с ковид абсолютно всичко той правеше и за деца и за домашни задължения. Помагаше на големия за домашни да н3 изтърва материал, гледаше изцяло беба абе всичко той, аз само лежах по цял ден (първите 5 дни бях много отпаднала). Така, че не се навивай сама от сега, че няма да ти помага! Но ако иска и има мерака, ти не го спирай ако не прави нещо правилно не му се карай, а му обяснявай, може да се изненадаш колко добър и грижовен баща е стига да му позволяваш това сама!

Общи условия

Активация на акаунт