Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 748
  • 795
  •   2
Отговори
# 315
Здравейте,
Някой има ли идеи кой би се заел /и има интерес/ с изваждане на разрешение за строеж върху земеделска земя?
С офис в София.
Предполагам фирмите за сглобяеми къщи са с повече опит в това.

# 316
И аз така няколко месеца по-рано : 300+ 200 - геодезическа снимка и вертикална планировка. За обл Перник.
Скрит текст:
И аз да дам обратна връзка за Перник: 300лв беше таксата при нас ноември...
На мен ми е интересно, защо ВиК инженера Ви пита нещо подобно.. 🤔
Скрит текст:
Моят проект също е за къща с плосък покрив. И на визуализациите няма видими улуци, което ме навежда на мисълта, че са вградени.
До момента проектантския екип си свършиха перфектно работата и всички въпроси които съм задавала, след прочетено тук се оказваше, че са вече обмислени от тях и взетото решение е напълно правилно и е най-доброто. Така трябва да бъде, клиента да даде ориентир какви помещения иска, минимум квадратури..а те да съобразят изложения..според парцел и посоки..те трябва да изберат прозорците къде са, улуците и пр. Още ме е срам как звънях на архитекта след дискусията за К стъклата и го питам, оказа се че и това е предвидено. 🙈🤣
Задавала съм въпроси, но те са по-скоро били да ме ориентират кое защо е направено, а не аз да решавам къде да са улуците или водомера. 🤷‍♀️
В интерес на истината,ако бях със скатен покрив може би щях да избера външни улуци. 🤔 Ако ме бяха питали де. 🤣 От страх, да не се кърти. Но на плоския ...сигурно визията му ще се развали. 🤔
П.П. Как се радвам, че избирайки парцел, гледах да има наблизо противопожарен кран. 🤦‍♀️
Скрит текст:
Какъвто е малък..точно сте го написали..отстояния, къща, яма, шахти, тръби и пр..то няма да остане свободно място.. 😖
Тук бях прочела, че това е важно! Много благодаря на всички, пишещи и споделящи! 🍀

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 11:23 от katia_13

# 317
  • В.Търново
Да ви попитам. В горния десен ъгъл се намира колчето на края на парцела ми.Съседния имот е вдигнал тези бетонни стени точно до моя парцел.Трябва ли за това да иска разрешението ми? До колкото разбрах, май щяло да е някакви етажирани градини.

# 318
Русалка, не трябва да ти иска разрешението ако изграждането е в рамките на неговия имот и височината не е над 2, 20 м. Дори да е плътна ограда на границата на твоя имот пак важи същото.

# 319
  • В.Търново
fatalina, благодаря!

# 320
А за такива подпорни стени, ако са под 2,2м може ли да е изградят дори преди разрешение за строеж, понеже искаме да терасираме двора, но има и малко бетон за изливане, но да използваме времето докато получим разрешението.

# 321
За подпорните стени се изисква проект от инженер-конструктор и разрешение за строеж.  За плътните огради също.

# 322
Относно пожарния хидрант. При нас беше част от ВиК проекта. Тъй като няма тротоар пред имота от ВиК дружеството поискаха преправяне на проекта. Трябваше да се направи със скрит пожарен хидрант (не знам дали точно така се казваше).
След като оправихме забележките, ПХ и свързването към ВиК мрежата беше изградено от ВиК дружеството.

Ето малко снимки от нашата вентилационна система. Ние с мъжът ми я правихме:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 19:04 от nellytan1

# 323
  • Пловдив
nellytan, много ви се зарадвах , чудесно сте се справили !  Hands Clap
На едната снимка се вижда , че две тръби влизат в една кутия . Това решение ,заради диаметъра на тръбите ли е ? Много хитро , не ми е идвало на ум.

# 324
Nelina, много благодаря!

Да, там влизат две тръби и осигуряват по-голям въздухопоток (не знам дали се изразявам правилно).
Целта беше да ползваме навсяъкъде 75мм тръби, за да не сваляме тавана прекалено много.
Не сме го измислили ние. Човека, от който купихме материалите за вентилацията, го сметна и го проектира така. Ние сме доволни от решението.  Той ни консултира как да го изпълним, а ние го правим. Лесно се монтират нещата.

Ето още една снимка от хола:
Скрит текст:

На едното място влизат 2 тръби а на другото само 1. Не е много ясна снимката, но с кометарите мисля, че става по-ясна.

# 325
Здравейте, до броени дни ще имаме готов проект на къща ( 2 етажа , РЗП 220 кв.м.) Обмисляме вариантите за отопление- термопомпа , подово на газ и подови климатици. Нямаме желание да инвестираме  30 хиляди лева за термопомпа , варанта с газ включва и покупка на климатици за охлаждане, което също ще надвиши сериозно 20 000 и така клоним към подовите климатици. Моля за мнения от тези които ползват такива, дали сте доволни , имат ли недостатъци, на каква марка заложихте и т.н

# 326
VRay , извинявам се, че се намесвам, но е добре да изберете как ще се отоплявате/охлаждате преди да започнете да строите. Проверете височините дали ще са ви както трябва. За подовите климатици мисля, че пак трябва да минават разни тръби по тавана. Това означава намаляване на светлата част.
За подовите климатици също е добре да се консултирате с ОВК проектант, за да ви сметне загубите и да прецените дали ще е добър вариант при вас.

# 327
Височината е предвидена на 3 м. , няма да има проблем с тръбите Simple Smile

# 328
  • Пловдив
VRay,след като имате достатъчна височина ,погледнете и каналните.Аз съм много доволна , а и имат и доста повече екстри ,които липсват при другите климатици.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 11:53 от nelina_london

# 329
  • София/Варна
А за такива подпорни стени, ако са под 2,2м може ли да е изградят дори преди разрешение за строеж, понеже искаме да терасираме двора, но има и малко бетон за изливане, но да използваме времето докато получим разрешението.

Подорни стени с височина до 1,2м. се правят без проект.

nellytan1 супер сте. Изглежда страхотно.

Общи условия

Активация на акаунт