Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 764
  • 795
  •   1
Отговори
# 345
Нашият парцел е с лице на югоизток (повече към юг). Къщата е в дъното.

Аз също мисля, че къща 80м2 е малка. За мен къщата означава простор.
Като малка много обичах семейните събирания при бабите и дядовците. Много се забавлявахме с братовчедите.
Сега също ми е много приятно, когато се прибирам в къщи при мама и тате. Ние си имаме наша си стая в тяхната къща и ми е много удобно.
Правим си семейни събирания, заедно със сестра ми и нейните деца и е страхотно.
Когато проектирахме къщата много държах децата ми да си имат свое собствено кътче в нашата къща, както ние имаме при нашите.
Много се надявам и ние също да имаме хубави семейни сбирки, но за това си трябва и пространство. Холокухнята е проектирана да е 45м2.

# 346
Русалка, това което искаш като разпределение няма да се събере в 80кв.м., но до 99 да. Само спалните трябва да са 3 по на 10 - 11 кв.м. Където са парите за 80 кв. там са и за 100. Разликата не е голяма. И аз съм с двама големи синове, единят женен с дете и всеки си има спалня в къщата. Малка, но си е тяхна. Холокохунята ни е 25 кв.м. и ми е екстра без да е огромна. Събираме се по 12 - 14 човека на сбирки и даже има място за танци. За това, което искаш 100 кв. ще те оправи супер като бюджетен вариант. Като отидеш при архитекта му казваш какво искаш и той ще ти разположи помещенията. Това с допълнителна сграда по-натам също е добра идея. Вижте с архитекта как да разположите къщата и да ти остане място и за друг строеж. Направи си я в дъното на имота, където ще имаш повече лице и така холокухнята може да ти е изцяло юг, а не на запад.
.

# 347
  • Велико Търново
Русалка, обсъди всичко с архитекта и го завеси на мястото да огледа и терена. Имам някакъв спомен, че и ти си около В. Търново, и ако наистина не съм в грешка, мога да препоръчам добър архитект в района, с който обаче не работихме ние, по лични причини Simple Smile

# 348
  • В.Търново
Благодаря ви! Simple Smile
Да. От Търново сме. Архитекта, с който говорихме е арх. Стефан Цонев.

# 349
  • Sofia
Нашият парцел също е с вход от юг, а входната врата на къщата е проектирана от източната страна.
Преди да се срещна с архитект, знаех какво искам като помещения и си ги рисувах на мащабно координатна хартия, докато си избистря подредбата и в крайна сметка, след като не одобрих архитектурните идеи, оразмериха моите картинки.

# 350
  • София
Здравейте,
не се сещам в няколко теми назад да са обсъждани тухли?
Поротерм, Младост, българските Мирково?
Сякаш строителите препоръчват Младост, или се строи с тях заради по-ниската цена? Но срещам мнения, че след това при окачване на шкафове и др. много се чупели? Сравнявайки цените, за разлика от около 500-700 лв, на фона на всички разходи около един строеж, дали е по-разумно да се заложи на немските Поротерм, макар и произведени в Бг?

# 351
  • София/Варна
И поротерма си е крехък и тънкостенен. Нашата къща е с поротерм, не съм виждала Младост за сравнение. Има си специални анкери за тухла, няма как да не може да се окачи нещо. Просто трябва верния крепеж.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 16:37 от Gerundiq

# 352
  • Пловдив
Ние сме с Младост ,харесаха ми.Доколко са крехки зависи и от партидата ,защото  при нас се уцели 38ца Поротерм ,който бе  видимо по светъл и много по-труден за работа (рязане) от Младост .От тях пък ,имахме една партида ,която имаше около 0,5 см разлика в размера (дебелина) .

# 353
  • Sofiа
При нас зидаха с поротерм лайт 25. Нямаха проблеми с рязането. Не виждам и да има разни натрошени тухли из обекта.
Нямам обаче база за сравнение.

# 354
  • Велико Търново
И ние сме с поротерм лайт и накрая на зидарията бях изкарала 2ч да броя тухли на обекта Simple Smile купени срещу вложени бяха с разлика 10 бр някъде, т. Е. Не се чупят толкова лесно.. Поне въпросната партида  тогава Simple Smile

# 355
Здравейте, влитам с въпрос за интериорна боя, която да е против мухъл .. Тъй като сме до морето мухълът е чест гост и искам освен изолациите да сложим и такъв латекс..
Може ли да ми препоръчате марка, на цвят не държа бяло ни устройва идеално ( да си призная много стени нямаме, основното вложение е дограмата, но за това мечтаех - навсякъде светлина и големи прозорци)

# 356
  • Sofia
Няма да коментирам тухлите, освен това, че се водят за сравнително качествени.
Но срещам мнения, че след това при окачване на шкафове и др. много се чупели?
Ей за това повече ми се пише - пишман майсторите така говорят. Изобщо не се съобразяват кой материал с какъв инструмент се обработва и с какъв друг материал се комбинира.
Има си химически анкери за тухли и са изклчително здрави. Обаче тук пари за такива неща не се дават - друго си е да вземе един чеп и да се забие в тухлата или пък да вземеш един дълъг дюбел пирон за бетон и да се чудиш какво става.
Тези тухли се правят така за да е лека конструкцията на сградата и за да ти е топло и шумоизолирано. За окачане на тежки неща си трябва съответния подход, а не с чука и техниката от 1896-та година.

# 357
Русалка, по твоя казус мисля, че всеки има различно възприятие според собствените си нужди и планове, което няма нищо лошо естествено. За мен хол-кухня 22-25кв.м също не би ми била достатъчна просторна,но аз си представям за къщата, която взехме, че ще се събираме приятели и роднини по празници и уикенди и искам да имам доволно пространство за тази цел. След време си представям децата ми като имат собствени семейства също да ни идват на гости (идилична картинка, знам Simple Smile). Заради тази моя мечта при нас ще се наложи преустройство свързано с арх.проект и дострояване на доп.пристройка към къщата, иначе можехме да се разминем само само с вътрешен ремонт. Аз също не възнамерявам да живея с децата ( много ги обичам, но всеки да си е отделно, както си е редно 😆), но като идват на гости, ще е само в плюс, ако има възможност за пренощуване на повече хора.

# 358
Дойде време и аз да искам помощ:) Голям турски сериал сме с тези проекти, всяка седмица нещо размисляме, променяме и се чудим. Прикачвам двата последни варианта и моля за забележки и мнение. В правоъгълната къща , архитекта твърди, че зоната за сядане ще ни е малка, вие какво мислите?
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 359
  • Sofiа
Русалка, и аз като Kölsches Mädel мечтая за просторна дневна, в която да събираме всички роднини и приятели по празници. По тази причина проектираме хол, кухня и дневна 55 кв.м. Сега като си гледам на груб строеж, мии не ми е голяма. Мисля, че ще сбъдне всичките ни мечти за огромна кухня, в която да се вихрим и пространство да съберем всички близки хора. Трябваше ни доста време да се решим да строим и когато се осмелихме,взехме решение че щом ще строим от нула, то ще строим така, че да сбъднем всичко, което сме мечтали т.е. на принципа "като ще е гарга, да е рошава". Е, тези ни мечти ни доведоха до 300 кв.м РЗП.
От друга страна, уважавам решението на всеки, който е решил да строи и се простира спрямо моментни възможности без да се заробва с финансирането на това начинание. Вярвам, че 22 кв.м дневна в къща са повече от 22 кв.м в апартамент. Ако вие за себе си преценявате, че това е нещото, което ще ви задоволи вашите нужди, супер! Действайте!

Общи условия

Активация на акаунт