Аз съм работил в компании в България (с американско управление), където не само, че не са равнопоставени нещата, ами съвсем открито се афишира и промотира "да наемаме само жени!", шефовете получават специални големи бонуси за това, има квоти и норми, и за интервюта се гледат СВ-та почти само на жени. Ако хептен не стават, тогава гледат мъжете. Но много по-стриктно и технически.
След това, при вече наети хора, на една жена месеци наред се показва всичко, има ментор, който е много квалифициран, и вместо да работи неговото е плътно залепен за нея, отговаря ѝ на всички въпроси, учи я, показва, решава проблеми.
При един нает мъж, показват му списъка с локациите на електронните ръководства и да се оправя сам. Ако може.
Същите фирми прокламират и "диверсити", ЛГТБ френдли и тн и тн.
В 100% от случаите където съм бил, мъжете са много по-безкомпромисно юркани на работа, натоварвани с овъртайм без предварително предупреждение, от днес, за днес(незаплатен), дамите си тръгват в 16ч, за да си вземат децата от градина, мъжете остават до 20ч, понеже нещо се "счупило" и е много спешно днес да се оправи, за да може утре да е оправено. Като с приоритет се юркат неженените мъже.