За самото дете, на първо място, не е добре да участва в разни игри и схеми, обслужващи възрастните. Както и да види, че с лъжи и манипулации се постигат определени резултати, защото ще продължи да се държи така и в бъдеще.
Обективно, детето винаги е право за себе си. Намеса на роднини няма как да няма докато детето е малко. Все пак не живее у съседите. Роднинските връзки са много, много важни навсякъде, във всички човешки общества.
Децата не са способни да участват в игри и схеми по сценарий на възрастните ако самите възрастни не ги възпитат така и не ги поощряват. Да, могат да бъдат включени в инсценирани, от възрастни схеми, но не може да се изисква отговорност от тях, нито да бъдат обвинявани за действията си. Отговорността е на отглеждащите ги, възрастни.
Lorelada, на 3 или 4, даже 5 годинки и аз исках сестричка. На 9 и 10 не исках и да поглеждам бебе или малко дете, а на 15 не влизах в асансьора ако вътре се качва майка с дете. Харесвах само децата на готините, млади мацки.
И аз, като Thaicho умирах от страх мама да не се ожени и да не оцвъка друго бебе. За баща ми не съм имала притеснения, но той не беше отглеждащ родител.
Между другото, децата имат страхотно шесто чувство за хората, особено за нов партньор на родител. Babri го беше описала.