Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 75

• 67 076
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
Момичета,
Четох за Резелиго. Същото е като Золадекс. Разликата е в производителя. По принцип когато минат определен брой години от изобретяването на дадено лекарство, вече може да се предостави патент и на други производители да го правят. В случая до сега Золадекс беше на Астра Зенека, а  Резелиго е на AMW GmbH Arzneimittelwerk Warngau.
Предполагам, че го сменят масово, тъй като е доста по-евтино и вече няма да се налага да се доплаща от здравната каса. Друг е обаче въпроса, дали с новите протоколи ще трябва да се ходи до касата, пак да се подават документи и да се чака един месец за одобрение или приемат, че след като е Гозерелин, презаверката на протокола ще се случва без висене и чакане.
В крайна сметка, за себе си съм стигнала до извода, че изписването на дадет медикамент е въпрос на лобиране от страна на доставчиците и вносителите към съответните здравни заведения и  касата.
Simple Smile

# 166
Ами така е, въпрос на интереси. Аз ходих в началото на месеца за заверка на новия протокол и служителката се учуди защо ми го сменят, но ми завери протокола веднага.

# 167
Момичета, помагайте! Днес сутринта се събудих с леко подута и болезнена на пипане вена на дясната ръка, в която ми беше вливката на 11.04. Следващата вливка на 02.05 ми беше в лявата ръка и на дясната ми нямаше нищо до днес.  Даже се подготвях другата вливка на 25.05 да е в дясната ръка, но сега не знам. Не помня да съм се урдяла, мазала съм се с лиотон всеки ден. От какво може да се е получило тоав възплаение и с какво да го третирам- топло или студено? Да я разтривам ли или да не я пипам. Не е зачервено, на пипане не откривам топче, но ме боли и  е топло мястото, където е болката.

# 168
  • Варна
На мен ми бяха изписали Хепароид Зентива за мазане на вените. Доколкото знам, дори да няма видими проблеми е хубаво да се маже с него редовно, за да предпази вените от калциране. Така ми бяха обяснили онколозите. При мен все пак си се калцираха, но аз и не бях много редовна в мазането, защото нямах видими проблеми и късно се усетих.

# 169
  • София
Топло не слагай.Може с компрес с риванол да пробваш,но го дръж в хладилника.Хепароид също е добре.

Оригинали и генераци се различават в помощните вещества и понякога това може да промени действието,но при Золадекс и Резелиго не виждам да са описани такива.

# 170
Селави, Зори, благодаря ви, момичета!
За съжаление хепароид не мога да открия в нито една аптека в София. За това купих Лиотон.
Казват ми, че нямало в склада. Както и Маоло между впрочем.
Сега ще сложа марля с риванол в хладилника и ще пробвам!

# 171
  • Плевен
Да, в никакъв случай топло... На мен ми се случи след петата вливка, поду се, посъветваха ме да слагам топъл компрес и стана ужасно, след това ме препратиха при съдов хирург, който видя дали имам запушване и се оказа, че няма, затова назначи лекарства, но не помня какво. Бях се уплашила, че ще ме уморят без време, но не се давам толкова лесно...
Днес ходих до Здравна Каса, нямаше проблем  с новите протоколи.

# 172
Елифанта, блгодаря ти!  А как се вижда дали е запушена вената? С палпация или някакво изследване ти правиха?

# 173
  • Плевен
Елифанта, блгодаря ти!  А как се вижда дали е запушена вената? С палпация или някакво изследване ти правиха?
Имат уред, като ехограф, с който гледат за запушвания на вени, не знам как се казва, но не пречи да отидеш, на мен след лекарствата отока спадна за два дни, а иначе бях ужасна гледка.Сега вената ми е като корабно въже, чак вдлъбва, това вече три години след отока. Според мен отиди на съдов хирург, те знаят какво да гледат жи предпишат.

# 174
Добро утро! Да Ви дам информация от първо лице за Резелигото. Сложих си инжекцията, самата спринцовка е малко по-различна, това което е по-специфично в инструкциите е, че спринцовката в  предната си част трябва да допре кожата и да е в контакт по време на инжектирането. Другото, което е малко притеснително, че иглата не бива да се вади, след като е веднъж е вкарана. Със Золадекса ми се случвало да я извадя, ако уцеля нерв и усетя болка и да сменя мястото. Не знам дали ако се наложи да се извади спринцовката Резелиго, това няма предизвика прибиране на иглата.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 11:47 от koren63

# 175
Момичета, пак съм аз, с риск да ви досадя Simple Smile !
Скролнах назад в темите, обаче не си отговорих на въпроса, та да ви питам: На колко дни болничен и кога имаме право с тази диагноза?
Питам, защото аз до сега минах 4 химии и един тридневен престой в болница по други причини, но не съм взела нито ден болничен. Самоосигуряващо се лице съм и имах съображения до сега, но вече ми се иска да се възползвам от правото си. Покрай химиите се запознах с много жени и и все съм ги питала, но всички са различно. Една жена имаше с болничен за 6 м,. но тя беше оперирана. Друга дама беше като мен с предоперативна химия, и тя беше с  много дълъг боничен за химията. На мен от Сити клиник ми казват, че за всяка химия могат да ми издават ( не помня колко, но май 7 дни на вливка).  Ако са общ брой за цялото лечение искам да си ги разпределя за преди и след операцията. Ако не-да си ги вземам сега пък като ме оперират да си взема другите, които ми се полагат.
Ако някой знае правилалта, нека ги напише. Може и на лични, но мисля, че тази информация ще е полезна и за други дами.

# 176
  • Русе
180 дена ти се полагат по ЗК. В Сити ми издаваха болничните за 30 дена, но на всяка химия ми го подновяваха. Т.е. застъпваха се, но това не е проблем. Като свършат тия 180 дена, се подава заявление до ТЕЛК и те отпускат още 3 по 60 дена.

При теб може и да се получи номера, защото ако сега ползваш за химия е по една пътека, а операцията по друга.... Това трябва да се провери. НОИ отговарят за болничните.

# 177
  • София
Ще сложа това тук, малко отзад напред: Simple Smile

Въпрос: В кои случаи болничните листове се издават само след експертно решение на ТЕЛК?

Отговор: Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване (180 календарни дни) или 12 месеца (360 календарни дни) с прекъсване в 2 предходни години и в годината на боледуването, отпуск се разрешава и болнични листове се издават само след контролен преглед на ТЕЛК (постановено експертно решение) на всеки 2 месеца, при условие, че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

Т.е. - имаш право на 6 месеца непрекъснати или 12 м. за 2 г. общо с прекъсване болнични принципно. За химия могат да ти издават от Сити от една химия до другата химия - ако напр. е на 21 дни - за всичките 21 дни. Може и по-малко - колкото ти решиш. Аз обикновено взимах за 7-10 дни и после си ходех на работа до следващата химия. По спомен - ако ще правиш лъче, могат да ти издадат болничен само ако останеш в болницата - за 30 дни. Понеже никой не остава, поне не в Сити - аз поне се бях разбрала да отсъствам сутрин до 10 на работа и ходех сутринта да ми правят лъчетерапиите.
За операцията обичайно дават като болнични дните, прекарани в болницата, плюс още 30 дни домашен престой - това от болницата, извършила операцията.
Ако всичко това надмине 180 дни /6 м./ непрекъснати или 360 дни /12 м./ с прекъсване за 2 години, ЛЛ /или комисия, при мен бяха хирурзи/ те изпраща към ТЕЛК, които могат да издават още за по 2 месеца болнични. На мен ми се е случвало да ми издават 2 х 2 месеца. После вече ТЕЛК ти издава протокол за увреждането с право на работа, защото се предполага, че си се излекувал за толкова време и вече може да работиш, но с известни ограничения, в зависимост от работата.

# 178
  • София /Абсурдистан
Моли, на мен след всяка вливка ми даваха 21 дни болничен. Аз не можех да работя по време на лечението, просто не бях в състояние. По една нощ пренощувах в болницата поради опасения за късни алергични реакции, но такава имах само при първата вливка. И за лъчето също ми дадоха 45 дни направо. Не съм лежала в болницата, но имаше много хора в отделението.

# 179
Прекрасни сте, момичета! Blue Heart Много ви благодаря!
Сега зпочвам белите химии от другата седмица и ще си взема болничен за 21 дни,за да видя как ще ги понасям, Мога да си ги вземам всичките 21 дни след всяка химия. Това  прави 84 дни.  После след опрацията би трябвало да мога да ползвам останалите 96 дни, ако ми ги дадат. Ева ли, но поне ще си ги поискам, пък да видим!

Общи условия

Активация на акаунт