Консултации с адвокат

• 29 552
  • 478
  •   1
Отговори
# 360
Не оттегляй исковата молба. Нека инициативата остане у теб. Ако получиш определение за постановяване на привременни мерки, можете да спрете производството по общо съгласие за срок до 6 месеца. Ако постигнете споразумение, го възобновявате. Ако не постигнете, може пак да го възобновиш. Не губи инициативата. Споразумение за издръжка касае негова държавна такса единствено. За имотите е така. Но няма ли да ги делите с брачен договор?

# 361
  • Враца
Аз виждам и още една уловка- при дело по взаимно съгласие трябва да се явят и двете страни в първото заседание, иначе делото се прекратява от съда. Може и това да имат предвид като идея за удължаване и агонизиране- ако мъжът не се яви, трябва всичко наново. Също съветвам като колегите да не оттегля исковата молба. Ако има някакво демонстрирано желание за взаимно съгласие, отидете с подписано споразумение на първото заседание (или при нужда- на някое следващо), и съдът вероятно директно ще го одобри, няма да ви бави много-много.

# 362
  • Пловдив
Аз виждам и още една уловка- при дело по взаимно съгласие трябва да се явят и двете страни в първото заседание, иначе делото се прекратява от съда.
Да, това е точно така, макар че вече си проби път практиката да не се изисква явяване при дългосрочна невъзможност да се яви - най-често защото живее в чужбина и работи. Но за 3-4 месеца не е сигурно как ще се прецени. То делото така или иначе е исково към момента, при решаването му със споразумение, независимо дали се мине към взаимно съгласие, или остане по чл. 49, ал. 4 (ли беше), таксите са едни и същи - по 2 на сто върху издръжката и ако се споразумеят за имотите - и върху техните данъчни оценки и застр. стойности на МПС. И за самото допускане на развода са почти едни и същи - 25 лева с молбата и допълнително съдът определя още до 50 по исков ред и до 40 при взаимно съгласие. Иначе е 4 на сто върху издръжката и делба отделно.
Горе имах предвид, че ако в този съд насрочват делата за близка дата (зависи от град, натовареност, съдия и т.н.), няма да има време да се върне от чужбината. Може да помолят за по-късно насрочване обаче.
Може да се спре до 6 месеца, както писа Таис, но за самото спиране трябва съгласие и на мъжа.

Ако няма никой на адреса, който да получи препис от исковата молба, посочете адреса на неговия адвокат за връчване на препис от исковата молба - ако той е съгласен, разбира се, защото ако тепърва ще се връчва, по делото вероятно още няма данни да е упълномощен. Иначе ще ви дадат указания да внесете депозит за особен представител.
Горното не важи, ако вече е връчен препис, не разбрах на какъв етап е исковата молба и дали другият адвокат се е свързал с вас след получаването и.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 18:17 от Магдена

# 363
Здравейте,

Искаме да се разведем по взаимно съгласие, с минимум стрес за децата. Накратко историята е следната. Имаме 2 деца - на 7г. и на 3г. Имаме общ апартамент на името на двамата, придобит по време на брака. От доста време живеем само като съквартиранти и не сме се разделили само заради децата. Аз съм с добро образование, но не работя от повече от 8 години, а мъжът ми ни издържа изцяло. До преди половин година имах проблеми с алкохола, като заради депресия имах периоди на напиване от ден-два, в които бях неадекватна. Не се гордея, но това е истината. Това ми поведение е в миналото. Главната причина е системният психически тормоз от страна на мъжа ми. Той е агресивен, кара се на децата, мачка мене, посягал ми е, пердаши и тях, има грозни сцени пред малките. Все по-често ме заплашва, че ще ми вземе децата, заради проблемите ми с алкохола и фактът, че нямам работа. Иска да се разделим и децата да останат при него. Аз искам децата да са при мен, защото той така се е озлобил срещу всички и всичко, че не искам те да остават постоянно при него и той да ги възпитава. Предлага ми да се махна от дома ни на квартира, която той да плаща, за да минем без адвокати, но децата ще ги виждам от време на време.
Ако се стигне до съд, ще ми вземе ли децата, заради моите грешки в миналото? Ако сега се съглася за квартирата, означава ли пред съда, че съм изоставила доброволно децата си? Искам да се разведем и той да вижда децата си разбира се, но те основно да са при мен.

Благодаря предварително!

# 364
  • Далечният изток
Най-главният въпрос - къде ще ги заведете и как ще ги гледате, ако останат с вас тези деца?!

# 365
Здравейте. Майката и бащата не поддържат връзка.Подозира се, че бащата живее в чужбина с ново свое семейство. Бащата не е търсил детето от седем години. Детето е спортист, печели квоти за състезания в чужбина и губи, защото няма как да отиде. Про завеждане на дело за заместващо съгласие съдът ще издирва ли бащата?

Върша услуга на приятелка и задавам въпроса от нейно име.
Благодаря

# 366
  • Далечният изток
Ще го издирва разбира се, нали е ответник, страна по делото. Има ли постоянен адрес в България? Ако има, ще го търсят там. Ако не го открият и никой близък няма там, който да получи книжата, ще му назначат особен представител - адвокат.

# 367
Благодаря. Нищо не се знае за него в България. Издръжката и идва през чси внасяна от друг човек

# 368
  • София
Здравейте,

Искаме да се разведем по взаимно съгласие, с минимум стрес за децата. Накратко историята е следната. Имаме 2 деца - на 7г. и на 3г. Имаме общ апартамент на името на двамата, придобит по време на брака. От доста време живеем само като съквартиранти и не сме се разделили само заради децата. Аз съм с добро образование, но не работя от повече от 8 години, а мъжът ми ни издържа изцяло. До преди половин година имах проблеми с алкохола, като заради депресия имах периоди на напиване от ден-два, в които бях неадекватна. Не се гордея, но това е истината. Това ми поведение е в миналото. Главната причина е системният психически тормоз от страна на мъжа ми. Той е агресивен, кара се на децата, мачка мене, посягал ми е, пердаши и тях, има грозни сцени пред малките. Все по-често ме заплашва, че ще ми вземе децата, заради проблемите ми с алкохола и фактът, че нямам работа. Иска да се разделим и децата да останат при него. Аз искам децата да са при мен, защото той така се е озлобил срещу всички и всичко, че не искам те да остават постоянно при него и той да ги възпитава. Предлага ми да се махна от дома ни на квартира, която той да плаща, за да минем без адвокати, но децата ще ги виждам от време на време.
Ако се стигне до съд, ще ми вземе ли децата, заради моите грешки в миналото? Ако сега се съглася за квартирата, означава ли пред съда, че съм изоставила доброволно децата си? Искам да се разведем и той да вижда децата си разбира се, но те основно да са при мен.

Благодаря предварително!
1. Намери си работа
2. Намери си квартира, която ти плащаш.
3. Вземи децата
4. Ти заведи дело

# 369
  • Далечният изток
Благодаря. Нищо не се знае за него в България. Издръжката и идва през чси внасяна от друг човек
Какво значи "Нищо не се знае за него"?! Достатъчно е да има адрес в България. Има ли? Посочвате в исковата молба адрес, който ви е известен в България и съдът да си го търси. Няма ли роднини в България, майка, баща? Ако някой от тях получи книжата, това е достатъчно за съда. Ако съвсем пък няма кой да му ги получи, както казах, ще му назначат особен представител.

# 370
Тя знае стария адрес в друг град, отпреди години. Незнае дали има живо роднини там, понеже никой не търси детето и с никого не е поддържала връзка. От общо познати е разбрала, че от години живее в чужбина.
Благодаря за отговора.

# 371
  • Пловдив
Сочи него или не сочи нищо, казва, че не знае актуалния му адрес, и прави искане за служебна справка от съда. Има такава възможност.
Може да се наложи да внесе депозит за възнаграждение за особен представител на бащата (адвокат).

# 372
При подаване документи за детски в дохода на майката включва ли се издръжка за децата, която получава от бащата?

# 373
  • Далечният изток
Не, разбира се. Това не е доход на майката.

# 374
Благодаря и аз така твърдя. Тя казва, че от две години не получава. Служителите искали решението и попълвали и тази сума в бланката.
Винаги съм ги попълвала аз сама, но това е друга тема

Общи условия

Активация на акаунт