Рак на белия дроб - тема 11

• 114 114
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Iva86,
според мен кашлицата не е от плевралния а от перикардния излив и влошаване на сърдечната дейност(от сърце също се кашля).Няма особен смисъл да се изследва съдържанието на плевралния излив - дори и да има Ту клетки - няма формирани плеврални метастази и ако не може да се продължи/смени системното лечение не виждам как ще е от  полза тази информация.По-скоро трябва да му се коригира терапия за сърдечната дейност, да се добавят и диуретици и да се следи дали перикардния излив ще започне да намалява(плевралния не е голям ,не той е притеснителен (според мен де)). 

# 586
Здравейте, днес баща ми е минал преглед при Минчев. От разказа на сестра ми, съм в шок. Изключително грубо отношение и никаква състрадателност към пациента. Знам, че не е отишъл на психолог, но мисля че такова отношение е недопустимо. С две думи му е казал, че за какво да му прави пункция, само ще му удължи агонията и "живот от делници без празници". Казал, е че целия дроб е в метастази, което не констатира нито един лекар прегледал последния скенер.В листа е записал, че това е вторичен тумор, а всъщност е първичен. В крайна сметка в сряда, ще му направи пункцията, имало около 400мл течност. Той нищо не хапва, казва че усеща, че няма проходимост по трахеята. Възможно ли е да е от течността? Направо сме отчаяни😭

# 587
Минчев е такъв.
При него не бива да се водят пациентите.
Ако баща ти няма да се чувства добре с него, отидете в друга болница да източат водата.
Майка не иска да стъпи в Токуда след срещите си с него и след операцията.

# 588
Минчев е такъв.
При него не бива да се водят пациентите.
Ако баща ти няма да се чувства добре с него, отидете в друга болница да източат водата.
Майка не иска да стъпи в Токуда след срещите си с него и след операцията.
Той сякаш се предаде като чу тези думи. Нямаме време да запазваме нов час, той направо се дави във храчки.Не успява да се храни, само кожа и кости е😓

# 589
Би ли качила скенера със заличени лични данни?

# 590
Би ли качила скенера със заличени лични данни?
Професор Власов също прегледа скенера, според него процеса в лимфните възли е спрян, което значи че все пак  се е повлиял минимално от лечението.Четири вливки  са му направени, но ми миналата седмица казаха, че лекарствата са разделени и всъщност им само две пълни вливки. Комисията реши да спре лечението, защото е неефективно😭

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 14:53 от Iva86

# 591
  • Пловдив
Iva86,
Тези 400 мл излив са много малко за да е тях задуха. Хора с по 2-2.5l да има за задух-да ,но този е много малък .И преди ви написах,че е малък и не от него кашлицата и задуха
Има обструкция на бронхи.
Освен това има прогресия на ллимфни възли паратрахаелна(до трахеята),който може да я притискат,както и на тези до хранопровода ,заради които най вероятно не може да се храни.
Потърсете менение от друг гръден хирург за източване на водата от плевралния излив ,но според мен няма да реши проблемите.
Вляво в долните сегеммнти има "множество" "нодули" ,та Минчевв е прав ,че има много метастази в Б.Д.,макар и леко преувеличено.
ХТ не му най-вероятно "разделена",а са намалени на половина дозите. И Платината и Етопозид са кардио-токсични ,и ще го убият ако му вливат пълната доза.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 19:58 от whitefang

# 592
Iva86,
Тези 400 мл излив са много малко за да е тях задуха. Хора с по 2-2.5l да има за задух-да ,но този е много малък .И преди ви написах,че е малък и не от него кашлицата и задуха
Има обструкция на бронхи.
Освен това има прогресия на ллимфни възли паратрахаелна(до трахеята),който може да я притискат,както и на тези до хранопровода ,заради които най вероятно не може да се храни.
Потърсете менение от друг гръден хирург за източване на водата от плевралния излив ,но според мен няма да реши проблемите.
Вляво в долните сегеммнти има "множество" "нодули" ,та Минчевв е прав ,че има много метастази в Б.Д.,макар и леко преувеличено.
ХТ не му най-вероятно "разделена",а са намалени на половина дозите. И Платината и Етопозид са кардио-токсични ,и ще го убият ако му вливат пълната доза.

whitefang благодаря, че се включихте. Това което казвате звучи много страшно. На нас никой не ни обясни за   тази прогресия  до трахеята. Минчев всъщност се съгласи и в сряда ще направи пункция. И какво следва от тук натам, прибираме го и какво? Никакво лечение😭Моля ви кажете, вие какво бихте предприели в този случай. Твърде късно ли е? Съжалявм ако пиша хаотично, просто....

# 593
  • Пловдив
Направете консултация с друг онколог - извън Токуда,те не си падат по тежките случаи.
За съжаление Дребноклетъчния белодробен карцином е изключително агресивен - най-агресивната форма на Белодробен Ка ,дори и да има отговор на лечението в първа линия бързо рецидивира и прогресира.И с толкова много придружаващи заболявания - особено в сърдечно съдовата с-ма ...
Питайте за ИТ както ви писах в по-предишния пост (другия онколог с който се консултирате евентуално) .Но тя има противопоказания за приложение ,а той има не едно ,а поне 3. И може би Хоуп е прав ,че ако беше възможна ,щяха още в първа линия да му я включат в Токуда(Така или иначе те не я плащат от "джоба си",а НЗОК).

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 20:58 от whitefang

# 594
Направете консултация с друг онколог - извън Токуда,те не си падат по тежките случаи.
За съжаление Дребноклетъчния белодробен карцином е изключително агресивен - най-агресивната форма на Белодробен Ка ,дори и да има отговор на лечението в първа линия бързо рецидивира и прогресира.И с толкова много придружаващи заболявания - особено в сърдечно съдовата с-ма ...
Питайте за ИТ както ви писах в по-предишния пост (другия онколог с който се консултирате евентуално) .Но тя има противопоказания за приложение ,а той има не едно ,а поне 3. И може би Хоуп е прав ,че ако беше възможна ,щяха още в първа линия да му я включат в Токуда(Така или иначе те не я плащат от "джиба си",а НЗОК).

Ще направим задължително, но като го гледам изключвам на този етап да може да се прави нещо. Изключително слаб е в момента.

# 595
  • София
Мили хора, аз пак съм в дилема Cry Не знам дали лекувам моя татко или го убивам мъчително… Миналата седмица направи седмо вливане (второ само с пеметрексед). Но пак се чувства много, много зле. Отпаднал - ясно. Но прави аритмии (пие амаритон), пада му кръвното, казва, че има пробождания в сърцето, стяга го… Едва го навих за това вливане, за следващо не иска и да чуе…. Благодаря на Hope4C за препоръката за кардиолог, но не иска да отиде и това е! Казва - не ме лекувате, убивате ме! Иначе се храни, пие си всяка вечер ракийката, наддал е 8 кг, вдигнал е хемоглобина (127 последния път). Започна пак да пие Тирозол за ЩЖ, че го беше спрял на своя глава и ТСХ пак му е паднало. Но е категоричен - сърцето ми няма да издържи! Не знам какво да правя, чувствам се виновна, че му причинявам всичко това…

# 596
  • Пловдив
Magia,
Пеметрексед не е кардио-токсичен. Тези пробождания едва ли са от него.
Направете консултация едновременно с кардиолог и ендокринолог - проблемите с ССС може да се дължат на ЩЗ (май бях писал)

Thus far, no case of serious cardiac toxicity of pemetrexed has been reported. We describe the case of a patient with advanced lung cancer ...

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28660548/
По-късно,ако не заспя ще прочета и самата статия.
Глюкозата му е висока.
Калия също е на горната граница - Някои от хормонални заместители водят до хиперкалиемия (при него е на горната граница,не над нея) ,а тя и хипокалиемиеята до  проблеми със сърдечния риитъм.Може от там да са проблемите със сърцето.
Информирайте кардиолога какво приема (освен терапията за рака)и за проблема с ЩЗ.
Трябва да го убедите ,че дори и да не продължи ХТ-та ,най-малкото трябва да открие проблема със ССС и да го контролира.
Консултацията с ендо-то е за ЩЗ и за високата глюкоза.

# 597
  • София
Благодаря, whitefang Flowers Four Leaf Clover И аз мисля, че не се дължи толкова на ХТ, колкото на проблема със сърцето и ЩЖ. Преди десетина дни краката му бяха оттекли, тогава набедих зоксона, който спря - и без това нямаше никакъв ефект, а и по препоръка тук (благодаря!). ЩЖ - беше влязла в много добри граници (ТСХ 1,5-1,7), обаче той решил, че няма да пие повече и пак надолу! Две седмици не пи фолиева киселина - гадило му се от нея. Много е твърдоглав, много! Според него, няма рак! Лекарите си измислят, за да източват ЗК! Само до него са опрели… Миналата седмица отказа ХТ на деня, защото неговият доктор е в отпуск. Крещя из болницата, вилня… Добре че на другия ден докторът беше на линия и го убеди. Сега пак старата песен - защо се подведох, вие ме убивате, аз рак нямам! Обяснявам, но не слуша. Вечер си пие ракия дори в деня на ХТ. По 100 мл, всяка вечер. Сега не пие, защото му е мн зле. Искам да отиде на ендокринолог - не! Иначе кардиолози обиколихме доста. Трябва да пие диуретик - не иска. Ксарелтото на своя глава си го е намалил по половин на ден… Казах му - дай да ходим на психолог, да си поговорите малко, да приемеш нещата и да се борим. Не! Съжалявам, че пак ви товаря, но ми е много трудно, много… Последните месеци загърбих семейство,, работа, всичко и накрая - ти ме убиваш в комбина с докторите! И аз започвам да се колебая - боря ли се за него или наистина го убивам? Безкрайно се извинявам за дългия пост, но само тук мога да бъда разбрана… Ще се опитам да го убедя за кардио и ендокринолог, само да преживее и тази криза Hands Pray

# 598
Здравейте на всички,
Искам да задам един въпрос към вас и ако някой е срещал нещо подобно или пък му се е случвало, ще се радвам да чуя мненията ви Simple Smile
Мама, март месец тази година, я изчистиха гинекологично ( цялостно ), поради поява на рак на шийката на матката. След операцията остана 12 дена в болницата ( Света Марина, гр. Плевен ) и всичко бе наред, нямаше метастази, нито възпалени възли. След още десетина дена, вече като си дойде вкъщи, започнаха да я болят места от тялото ( врат, гърди, подмишници, плешки, кръст и външната част на бедрото ) и да се появят топчета, които в началото бяха с малки размери, а в последствие станаха много големи. Някой от тях притискат нерви и от това има много големи болки, дори в момента е с патерица, заради топката на крака й. Направиха й пет скенер, излезе че има лезии и взеха от топчетата биопсия, като на първото мнение излезе, че са туморни, но не са сигурни и пуснаха биопсията за второ мнение... Но естествено нещата стават бавно, а се усещат и нови такива топчета, да се появяват. В последствие събира и вода, и сега сме в болница, за да й правят пункция. При рентгена, който й направиха, излиза ( според лекарите, който не са видели биопсията и за първи път се срещат с нас и болестта ни), че има разсейки в белите дробове, но още чакаме резултатите от биопсията, за да се каже и диагнозата.
Знам, че въпроса ми не е конкретен или пък с нещо, с което мога да помогна на другите, но търся отговори и надежда, че може би не е това, което си мислят лекарите.
Благословена вечер ви желая на всички и благодаря предварително за отзивите 🤗🥰
П.С - качвам и снимки на две от топките, които има Simple Smile

# 599
Нищо друго няма да Ви даде категоричен отговор, освен хистопатологията. За съжаление, предвид краткия период, в който се развива действието, и големината на лезиите (видна от снимките) - по никакъв начин не може да се изключи метастатична болест.

Хубавото - ако въобще има нещо хубаво в едно онкологично заболяване - е, че все още не сте правили системно лечение (поне така подразбирам), което значи, че ще имате варианти за такова. Тоест, възможно е да може да се овладее настоящето положение.

Като излязат резултатите от биопсирания материал, качете ги тук (със заличени лични данни) и ще Ви ориентираме. Успех и здраве на майка Ви.

Общи условия

Активация на акаунт