Войната на буквите - Тема 3

• 31 766
  • 733
  •   1
Отговори
# 585
Съсипахте я тая история Scream

# 586
Интересно интервю с Ненчо и Климентина:
https://youtu.be/htWSZWBk6XQ
Изгледах от 3/4 от видеото.

Признавам си, ако не бях видяла това интервю нямаше да направя връзка между актрисата във "Вина" и Мария във "Войната на буквите". Климентина Фърцова много добре е влязла в двете роли и ги изпълнява отлично, сякаш е различен човек. В разговорът дава вид на интелигентно и сдържано момиче, с желание да си свърши добре работата, да надгражда и да се усъвършенства. Адмирации за нея, много добро впечатление прави! Също в двете роли оставя усещане за чистота, наивност, мечти и оптимизъм, уникална личност - същото виждам и в самата актриса, но някак много по-зряла от героините, които играе.

Ненчо Костов (сега научих името му) се изненадвам, че е играл толкова отговорни исторически роли, на хора с характер, сила и авторитет. Не съм го гледала в другите му роли, вероятно има лека външна прилика с Левски. Коментира в интервюто, че  асоцира себе си повече с Петър в началото - неуверен и плах, от колкото след трансформацията на героя му, когато започва да взима решения сам и да показва повече характер...  За това и се изненадвам, че толкова и такива роли е изиграл. От женска гледна точка ще кажа, че извън роля изглежда малко по-добре в сравнение с образа във Войната на буквите, където сякаш нарочно са сложили човек с визия на лузър за цар.... Несресан, да не му бяха къдрили косата поне Grin
Говори много и непремерено, разказва как самият не знае каква е историята с буквите и  е останала в страни от него  Confounded Не се е задълбочавал исторически кой е Петър, а се е доверил на работата и преценката на екипа....  И резултатът е видим във филма.
Въпреки пренебрежителното, незнание и незаинтересуваност към историята ще си позволя да цитирам какво казва по отношение на критиката за сериала:
 "Това е хипотеза за някакви случки от живота на тези герои, които, за нас, като хора, които са давали насока на тая нация и тоя народ са участвали в неговото обединение, разединение, израстване, развитие, са част от историята, е интересно да проследиши нещо... не само обвивката, на това нещо, но и да се поразровиш вътре в живота"

Разбурам го така: филмът е художествен, концентрират се върху личностите (реални, исторически), правят се хипотези - очевидно деградиращи образите им. Но тези личности иначе са давали насока и пример на народа - какъв ли?! Никой нищо не разбра за буквите, за това, че българите са били на висота и по времето на Симеон е имало връх на просвещение и разцвет на книжнината... Нямали сведения за живота на личностите, но да се поразровят все пак, някоя интрижка да дадат на хората, кой го интересува истинската история и култура на българите, драма и зрелища да има!

Ако има подписка срещу филма давайте да я подписваме.
Ако няма да направим - съдържа информация уронваща авторитета на исторически личности, едностранчива, неточна. Да сложат надписи на всеки епизод: "Всяка прилика с действителни исторически лица и събития е случайна". Думичката "историчски" да не се използва за тази боза.

# 587
И аз гледах интервюто с Климентина и Ненчо, в голямата му част.  Климентина и в мен остави приятно впечатление на земен и премерен човек. Ненчо се оказва, че ми харесва повече на екрана (където не са му дали много реплики Simple Smile . В интервюто изглеждаше самовлюбен и не даде много думата на Климентина.

Климентина я гледам и във "Вина" и там прави съвсем различен образ от този във "Войната". Изглежда талантлива млада жена.

Отношението на Ненчо към критиката беше пренебрежително. Грубо казано, критиката била очаквана и не си спомням дали той или водещият (който също беше доста самовлюбен) спомена дори платени хейтъри. Не знам дали има истина в това за платените хейтъри. Стори ми се преувеличено.

Аз не се мисля за хейтър на сериала. Започнах да го гледах с голям ентусиазъм заради книгата. А вече бях наясно, че книгата е художествена измислица и е смесица от жанрове-исторически и приключенски, с романтичен елемент. Така че не очаквах документален филм. Ясно ми е също, че сценарият ще е различен от книгата. Но от художествена измислица до художествена измислица има разлика. Да виждаме как българската царица се търкаля в легла на боляри и след това буквално да се търкаля в горите, здраво вкопчена в борба за гребенче, да виждаме психопата й брат, който на практика управлява държавата, не е нещо, което съм очаквала. Можеха да покажат една несъвършена, амбициозна Мариам, но нямаше нужда да я правят откровено луда. Нямаше нужда и да правят "Игра на тронове".  Българската история от това време е достатъчно интересна и величествена без такива напъни.

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 16:23 от Cool_Cat

# 588
Не знам дали има платени хейтъри за тази мижава продукция.
Кой да им плаща- от друга телевизия ли?
Тези самовлюбени " културни дейци" май не си дават сметка, че творбата им е престъпление към България и че доста хора ги оплюваме безплатно .

# 589
  • София
Сигурно от самата продукция са им казали да говорят и да прокарат идеята за 'платен хейт'. То Ненчо сигурно сам си хейти ролята като види като какво е пресъздал цар Петър.
Наскоро гледах историци и археолози в култура.бг или история.бг, някое от изброените предавания, водещите не позволиха и гък да се каже спрямо сериала.

# 590
Тоз Ненчо са изложи значи

# 591
Гледах до някъде интервюто и останах доста разочарована от Ненчо. За първи път го гледам това момче как говори, брей какво самочувствие... Доста неприятен.

Това за платените хейтъри няма да го коментирам даже Joy

# 592
Гледах до някъде интервюто и останах доста разочарована от Ненчо. За първи път го гледам това момче как говори, брей какво самочувствие... Доста неприятен.

Това за платените хейтъри няма да го коментирам даже Joy

Не съм гледала интервюто, но потвърждавате антипатията ми от пръв поглед към актьора и героя му т. н. Цар, за мен е много далеч от истината. Та къде казвате дават парите за хейта, щях да забогатея  Joy

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 08:29 от araselia

# 593
Тука в темата 90% сме забогатели от хейта, дето леем Joy

# 594
  • Галифрей
Хайде чакаме да ни прехвърлят паричките. 😃 Да си купя яйца, за да си казвам я имам пари угаждам си ❤

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 10:00 от Диана Бишоп

# 595
Ненчо нищо не бил чел за Петър, достатъчно му било това което му спускат отгоре...
И на мен ми направи лошо впечатление.
Ето нещо и за Даниел- Баян , той е чел 😀
https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Daniel-Vurbanov-bulgar … a-bukvite-1611742

# 596
Понеже аз си харесвам Петър, харесвам много и косата му, (някой каза нещо за къдриците хаха), няма да гледам интервюто с него, за да не се разочаровам.
Преди като не е имало социални мрежи може би е било по-приятно да гледаш филмите, без да знаеш много за личния живот на актьорите... потапяш се изцяло и го свързваш само с образа му на екрана. Сега много влияе всичко, което е направил и извън екрана, на възприятието ни.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 12:11 от T.Valcheva

# 597
  • Галифрей
Така е да за съжаление,това влияние и някой хора си мислят,че са като персонажите. Лепват им романтични етикети. Аз никога не се интересувам от личният живот на мойте любимци.

# 598
Аз пък точно обратното - интресувам се от живота на хората, които ми де иска да уважавам.

# 599
  • София
Последната от поредицата статии на проф. Овчаров кое-как е било (тази е за облеклото и украшенията на цар и знатни боляри) НЕ в сериала - а наистина някога там... във Велика България.
(През търсачката на изданието можете да откриете и останалите четива на археолога.)
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/14076760

Общи условия

Активация на акаунт