Студенти в Нидерландия - 16

• 66 974
  • 718
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Alia, в СМГ профилът по физика за част от групите се води от много добър преподавател, господин Пеев, не е лесен профил, но мисля, че беше доста полезно за моя син и си заслужава. Иначе, както писах за компютърните науки и в Делфт, и в Айндховен си беше достатъчна математиката, но струва ми се, че профилът физика, стига да не тежи много на ученика, е доста полезен.
И г-н Илиев не е за подценяване. Aila, и тук ти пиша, че познавайки детето, трябва да се намесите, че да не стане така, че  да съжалява след 2 г.

# 571
MeryM, и моята девойка е от търсещите квартира в Делфт и околностите (Хага, Ротердам...). Дано бързо успеем с намирането

Bunova, MeryM, в RoomPlaza излизат споделени апартаменти за Делфт, Хага и Ротердам.
Цената е около 550-750 за стая в споделен апартамент, доколкото видях. Апартаментите изглеждат хубави.

Може и да сте намерили вече, но все пак...

И аз гледах квартирите в Plaza, но се зачудих дали са се регистрираме. Искат копие от лична карта, банкова карта - все лични данни. Това нормална практика ли е?

Не знам дали е нормална , но очевидно е обичайна за Нидерландия. Дъщеря ми кандидатства за един нов коплекс за студенти в Ротердам - искаха лична карта, снимка на банкова карта и селфи с банкова карта. И ние се притеснявахме, но за щастие имаме близка позната, която живее в този комплекс от 6 месеца и ни увери, че и при нея са искали същото. Одобриха ни документите, но се отказахме, тъй като студиата бяха напълно необзаведени (дори без осветителни тела) и дъщеря ми сама трябваше да сключва договори с голяма част от доставчиците на услуги - вода, ток и др. А не беше изкушаващо евтино. Затова резервирахме стая в The Social Hub - пак не е никак евтино, но поне всичко е осигурено,  вкл. колело, безплатна пералня и сушилня, читални, фитнес.. Но ако имаше приятели, с които да се комбинира, апартаментите на Plaza изглеждат супер. Освен това може да се наемат за целия срок на следване, поне някои от тях.

# 572
  • Cobrs
Здравейте отново! Искам да помоля за малко съдействие. Отворих линка с кадастъра и не мога да се ориентирам къде точно трябва да заявя провела на собственика - има четири варианта, два от тях изискват такса от 2.80 и не знак към кой да се насоча.
3littlepigs, благодаря ти! Пак ще ги прегледам апартаментчетата в такъв случай.

# 573
  • София
Здравейте, пиша от името на моя позната, която няма профил тук.
В къщата, в която живее синът й в Айндховен се освобождава студио за 1 човек, 1000 евро месечен наем с всичко включено. Към момента регистрация не е възможна. Договорът е от 01.06.2022. При интерес -пишете на л.с. да ви дам телефон за директен контакт.

# 574
  • Cobrs
Здравейте, пиша от името на моя позната, която няма профил тук.
В къщата, в която живее синът й в Айндховен се освобождава студио за 1 човек, 1000 евро месечен наем с всичко включено. Към момента регистрация не е възможна. Договорът е от 01.06.2022. При интерес -пишете на л.с. да ви дам телефон за директен контакт.

Биби, прати, моля те, на лични, въпреки че при невъзможна регистрация не знам дали ще е Ок.

# 575
  • София
Дам, мен това ме притеснява също..
Ние все още не сме получили финансовото писмо и договора. На сайта пише, че през май ще ги изпращат, но май не пише кой май...
За ТУ Айндховен става дума...

# 576
  • Cobrs
Дам, мен това ме притеснява също..
Ние все още не сме получили финансовото писмо и договора. На сайта пише, че през май ще ги изпращат, но май не пише кой май...
За ТУ Айндховен става дума...

Слънчева, вие намерихте ли квартира?

# 577
Здравейте,

Въпросът ми е относно здравните застраховки в Нидерландия. Синът ми е студент, направи си застраховка м. септември 2022г., за да работи. Застрахователят всеки месец му връщаше внесената сума, но студента работи само през септември (няколко дни) и януари 2023г. получи от застрахователя писмо, че трябва да възстанови всички такси за застраховка през трите месеца. Въпросът ми е:  какви  са условията (изисква ли се студента да работи определени часове или др.) тази застраховка да  не се възстановява на студента?

# 578
  • София
Даже не сме започвали да търсим. 😁

# 579
Правилно е информирал застрахователят. На този сайт може да се намери полезна информация в това отношение:
https://www.studyinnl.org/plan-your-stay/insurance

По принцип няма право на публична холандска здравна застраховка, ако само се учи в стрaната (има тънкост тук - има незадължителна застраховка, която не се възстановява). Как ще се застрахова при това положение - ЕЗОК или застраховка в България или и двете. Изискването за задълбителна здравна застраховка е да кара платен стаж (поне с минимума като заплащане) или да работи (поне 56 часа). При прекратяване на трудовите правоотношения е бил длъжен да уведоми застрахователя (вероятно е трябвало още при склюването, ако е бил срочен договор).

# 580
А как стои въпросът със застраховката, когато студентът работи спорадично като асистент?

# 581
Или работи о -лайн?

# 582
Ако работи онлайн с холандска компания и си има договор - не виждам да има разлика в условията.
Когато работи като асистент, което обикновено е в рамките на 2 или 3 месеца (от опит два пъти с дъщеря ми) - сключва си застраховка, като се описва срока на договора както е даден и си подава за възстановяване само за съответните месеци, като задължително прекратява с изтичане на трудовите отношения. Възможно е да има забавяне във възстановяването на сумите - просто ги получава накуп.
Застраховката може да се сключи и след започване на работа - просто е със задна дата. Важното е да не се отлага, защото фирмите регистрират договорите и ако има повече от три месец забавяне, е възможно да наложат глоба (първо изпращат предупреждение).

# 583
А как стои въпросът със застраховката, когато студентът работи спорадично като асистент?

В поста над твоя има грешки - за стандартна нидерландска застраховка не се изисква определена сума или часове.
В рамките на месеца трябва да има работни часове - толкова.
Временната работа като асистент е съпроводена с договор за нея с точно определен срок. За времето на договора студентът е длъжен да има нидерландска здравна осигуровка. За времето, в което няма договор за работа е длъжен да Няма такава. Това е…

# 584
Той е с тригодишен рамков договор и му възстановяват сумата ежемесечно. Да не се наложи да ги връщаме?

Общи условия

Активация на акаунт