Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 160
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
# 436
В София, в среднолуксозно жилище с какво друго оборудване е прието по принцип да се дава кухнята освен уредите за вграждане?
Ако питаш наемателите, трябва да има всичко което се сетиш.

Аз лично като наемателка не разбирам как трябва да има всичко. Откъде накъде наемодателят трябва ми осигурява миксер, чопър,блендер,кафемашина и други неща,които на мен лично ми трябват и не всеки ги използва Smile

# 437
Колко пъти съм се обяснявала, че мирковълнова няма, няма и аз да доставя. Въобще уреди които могат лесно да се изнесат бих си спестила да обзавеждам.

По повод как особено младичките ново-наематели искат съвсем новичко да е всичко, никой да не е спал на матрака и да не сядал на тоалетната - всичко си има цена. И като гледам последната година имотите от този тип, които излизат на пазара ( за Варна само имам наблюдения ) ще си има кандидати за "употребявани" жилища.

# 438
Леле, не знаех,че има толкова претенциозни Grinning За матрака едно почистване и протектор и нищо му няма, все едно като ходят на хотел на нов матрак спят Grinning

# 439
Колко пъти съм се обяснявала, че мирковълнова няма, няма и аз да доставя. Въобще уреди които могат лесно да се изнесат бих си спестила да обзавеждам.

Интересно ми е как някои хора дават под наем апартаменти с всякакви дребни електроуреди плюс съдове за готвене и хранене, прибори и т.н.  Как ли си водят сметка за всичко, което са предоставили и дали всичко е останало в апартамента при напускане на наемателите?

# 440
Такива с пълно оборудване са обикновено за airbnb. Иначе ако оставяш все пак дребни неща, нали си има протокол как предаваш жилището, там всичко си е описано.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 12:11 от moonriver

# 441

Интересно ми е как някои хора дават под наем апартаменти с всякакви дребни електроуреди плюс съдове за готвене и хранене, прибори и т.н.  Как ли си водят сметка за всичко, което са предоставили и дали всичко е останало в апартамента при напускане на наемателите?
Отварям чекмеджето и снимам приборите. Описвам в протокола. Чинии, чаши, купи - по същия начин. Нищо сложно. 2 тигана и 2 тенджери. Като счупят чаши, оставят други и така...

# 442
Аз оставих в началото микровълнова, кафемашина, тенджера, тиган, няколко чаши и чинии, чаршафи и възглавници без да им търся сметка. Лека полека изчезнаха, само микровълновата остана. Не съм търсила сметка за тенджерата и прочие. Оставих също леген, кошове за боклук и пълен сет препарати за почистване. Хората са ги използвали и хвърлили - те са за това. Няма да ги подновявам.

# 443
  • Бургас
Моето първоначално имаше идея да се дава за нощувки. Имах посуда, чаршафи, кафемашина, кана за вода, микровълнова. После прибрах кафемашината, имаха си своя. Каната я прибирам сега, ще махна и микровълновата. За посудата не съм държала сметка, каквото останало, прибирам го и него.
Оферта за циклене и лакиране на паркет - 18 лв. Една стая - минимум 300 лева.
Ето ги двата депозита - една счупена врата и надран паркет и готово.
Вчера установих разядена до ръжда 5-годишна фурна, от силни препарати за почистване.
Има няколко петна от ръжда долу, работи иначе, това не знам нито как да го възстановя, нито да го остойностя.

# 444
Аз на твое място не бих циклила и лакирала паркет. Следващите пак ще го надерат. Безсмислено упражнение за мен. Килим отгоре ако толкова те дразни.

За печките сме писали...слагам мини печка от 150 лв..като ръждяса ще я подменя. В момента жената си донесе обаче нейна, и нея сиползва.

# 445
  • Бургас
Тета, аз няма да го цикля сега, точно така ще направя - ще го покрия.
Обаче наемателят много напира да изчислявам щетите, та взех оферта, да изчислявам.
Фурната ще изкара, докато работи, по-нататък ще я сменя.
Два дни издирвах по антиквариати и разни сайтове резервно стъкло за полилея, който остана от старите собственици, ама има сантимент в него. Не намерих точно същото, ама намерих три подобни.
Като изчислявам, май няма да стигнат и двата депозита...

# 446
Ами не знам...това с паркета не са ли следи от употреба Thinking...то вкъщи хем пазим, и се е поотъркал на места...вярно, че 14г при нас, но все пак...
Няма как в абсолютно същото състояние да се издаде..все пак се ползва..

С което не казвам на никого нищо, просто си разсъждавам. Да не се счита като даване наэ Уклон, моля Simple Smile

# 447
  • Бургас
И вкъщи имам следи от употреба, че и малко дете и куче. За пет години имам леко изтъркване на паркета само под столовете и редовно подменям тапите отдолу.
Обаче чак такива следи нормална употреба не може да остави.
За да съм коректна, ще остойностя само надраните квадрати, не цялата стая.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 16:09 от Tintina

# 448
Оф, да...столовете ..колкото и да пазя и аз, много надират по моему. Вкъщи единствено в кухнята сме с ламинат, та той държи яко на мърдането на столовете и няма поражения. За сега.
Обаче в детската офис столаааа....прецака паркета. С протектор съм сега, ноооо....в един момент нещо са спрели да се връткат колелцата, и са се сурцали, та Bowtie

# 449
Tintina, това не е ли стар паркет като от едно време? Знам, че някои хора купуват такъв естествен сега и струва цяло състояние, но този ми изглежда като от едно време на 30-40 години и ако е така, бих го считала за напълно амортизиран.
А естествен нов паркет не бих сложила - скъп е, а и ми е твърде ретро (а думата ретро плаши наемателите).

Общи условия

Активация на акаунт