СЕДМИ КЛАС - часът на истината - ИЗПИТНА ТЕМА (12.06 - 18.06)

• 137 649
  • 1 587
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Нямам идея какво ще бъде по математика, но след като във фейса учители започнаха да коментират как теста се е развявал в някои школи дни преди изпита....категорично почнах да вдигам кръвно.
Това го чух и аз, познато дете се оказа с отговори ден преди изпита. Пазело тайна, сподели след което изпита. Много тъпо се почувства сина ми, защото как се конкурираш и състезаваш с подобни деца.

# 676
  • София
Няма такива промени. Има си наредби за оценяване, има и писма на МОН - четете и не се оставяйте да ви правят на балами.
Първо и основно - няма утвърдена скала на МОН за прехвърляне на точките в оценки за 7 клас! НЯМА!

# 677
Нямам идея какво ще бъде по математика, но след като във фейса учители започнаха да коментират как теста се е развявал в някои школи дни преди изпита....категорично почнах да вдигам кръвно.
Това го чух и аз, познато дете се оказа с отговори ден преди изпита. Пазело тайна, сподели след което изпита. Много тъпо се почувства сина ми, защото как се конкурираш и състезаваш с подобни деца.

Ама ако сте били свидетел на нещо такова си има компетентни инститиции, които да бъдат уведомени!

# 678
Това с години съм го чувала... за деца похвалили се след изпита пред съученици, как са имали отговрите предварително и после се оказва, че имат 30-40точки, а после още докато пишат желанията "Аз съм записан вече в училище Х", а се срещат после пред училище У (с раница и униформа), нямащо ничичко общо с Х... Та тия градски легенди си битуват от... май откакто аз бях ученичка Wink

# 679
Директорката е разпоредила резултатите от НВО да бъдат вписани като оценки от изходно ниво, по тази причина годишните оценки не са оформени... Казаха ни го преспокойно на родителска среща и никой не реагира.
Не съм сигурна, че е решение на директора. На родителската по повод НВО-то изрично ни предупредиха, че се обсъжда новост за тази година и вероятно приравнената оценка от НВО ще бъде вписана като оценка от изходно ниво. Възможно е да са приели промяната.

Току така да я приемат в последния момент?! Няма шанс.
Оказва се, че ако има голяма разлика между резултата от НВО и годишната оценка, от РУО изискват писмено обяснение от учителя. Явно това е драмата.
Това и аз го чух, явно от там произлизат тези опити за уеднавяване…

# 680
  • София
Току така да я приемат в последния момент?! Няма шанс.
Оказва се, че ако има голяма разлика между резултата от НВО и годишната оценка, от РУО изискват писмено обяснение от учителя. Явно това е драмата.

Аз ако съм на мястото на учител, на когото му искат такова обяснение, ще copy-paste едно изречение "Резултатът от НВО е постигнат под влияние на стрес и не отразява обективно знанията на ученика върху седмокласния учебен материал предвиден за усвояване съгласно утвърдената учебна програма". Дали не съм обективно права?!
На какво точно правно основание ще искат подобно обяснение? А ако дете не се е явило въобще? Ще остане без годишна оценка? В годината, когато големият ми син кандидатства, наборче от темата ни тогава не можа да се яви на математика, защото влезе в болница заради спукан апендицит в деня на НВО БЕЛ.
Хайде да не се връзваме на всички глупости, които някой ни избълва.

# 681
В началото на май ни предупредиха. Стори ми се логично, защото така или иначе, това ще им е изходното ниво. А и за нас няма особено значение, предвид че е закована с оценките, естествено, ако не се издъним драматично утре, което напълно допускам.

# 682
  • София
За nти път - изходно ниво се прави върху материал изучаван в съответния клас, а НВО обхваща по-голям обем материал и най-вече няма утвърдена скала за прехвърлянето на точките в оценки. Има скала за 4 и 12 клас.
Според Наредба 11 за оценяването точките, без да се приравняват в оценки, се вписват в Свидетествата за завършено основно образование и съответно първи гимназиален етап. За 12 клас прехвърлените точки в оценка дори не участват в изчислението на средния успех... Отделно получените точки в 7 клас и в 10 за децата от средищните училища се използват за формиране на бал за кандидатстване.
Всичко извън това не е редно и при сигнал за проверка от РУО би подлежало на санкция.

# 683
  • Sofia
При нас учителката по математика си каза, че ще чака оценката от НВО и ще я вземе предвид, но не уточни като каква. Една майка се опита да изрази недоволство, но бързо беше отрязана и бе добавено, че няма да бъдат ощетени децата. За моя син евентуална шестица ще е плюс, от който ще зависи дали ще му пише и 6 за годината. Ако е по-малко от НВО, тогава и годишната му оценка няма да ни вълнува.
Конспирации за отговори и изтичане на задачи по принцип не ме интересуват.
Понеже не мога да се "похваля" с парализирани соколи, свраки и гарги, ще споделя неговия "бисер". Две букви му излезли от полето, по което ще се сканират преразказите. Дали ще бъде санкциониран? Предполагам, че за графично оформление.

# 684
Ами, не е лоша идея да се търси съпоставимост между НВО резултатите и успеха, но не за конкретно дете, а общо. Например учителката X преподава на 3 класа 75-80 деца. Могат да ѝ сравнят средните точки на децата от НВО, със средния успех от срочните ѝ оценки.
Отделно дете може от стрес, неразположение или друго да не си покаже възможностите на НВО и не тябва да бъде наказано и в срочната оценка. Обратно също - чудесно ако дете се надскочи на НВО, но това не трябва да задължава учителка да пише по-висока оценка и за годината.
Просто да се махнат тези оценки от дипломата. Не са нужни при два изпита.
Всички гледат 5 и 6, ама разликата между 5 и 4 е още по-голяма като точки и борбата не е само при 450+ бала. Получило несправедливо 4 вместо 5 бива дърпано ужасно много назад. Обратното пак не е добре, макар че няма да се чуе оплакване. Получилото 5 вместо 4 получава голямо предимство пред много деца за училищата, за които ще се борят заедно.

# 685
  • София
aela, не мога да си спомня. Мисля, че само в тези дни са отворени за самото подреждане, иначе си виждате всички паралелки със съответното балообразуване. Помня, че ставаше изключително лесно това подреждане.

Те и по новините даваха как си купили отговорите журналисти, но после въобще нямаха нищо общо с верните.

А как имат предварително тестовете, нали се тегли жребий от много варианти? Или не са чак толкова много.., или тези, които твърдят, че ги имат, имат всички?? Или жребият е проформа? Дърдоря си..

# 686
Аз явно съм от динозаврите Simple Smile. На моя изпит по БЕЛ за прием в гимназията писах преразказ с елементи на разсъждение точно върху Една българка. Другата възможност беше върху "До Чикаго и назад" - частта с Ниагарския водопад.
Току виж в една година сме кандидатствали - аз писах преразказ с елементи на разсъждние за Ниагарския водопад. Но тогава целият изпит беше това - нямаше тестови въпроси, тези, али-бали. Ако трябва да съм честна нашият вариант по ми допада, защото полудявам с някои т.нар. тестови въпроси.

Ха, и аз в кюпа. Писах по "Баба Илийца". Другият вариант беше "До Чикаго и назад". Laughing

Все повече се спекулира, че чакаме трудна математика утре. Вчера и учителката по математика на децата им го е казала.
Ако кажете сега, че сте имали и по два изпита по математика - един за ЕГ/МГ и един за техникумите, значи със сигурност сме кандидатствали в една година.
Аз съм от тези, които избраха ЕГ пред МГ, хем 7. клас си го изкарах в МГ. Тогава в МГ имаше прием след 6. завършен клас и после в 7. пак кандидастваш. След години продължих с изпит по математика към университета. Сега и моята дъщеря ще е изправена пред същата дилема, ако всичко мине нормално с НВОтата.

# 687
Въпросът е от групата "четене с разбиране". В таблицата няма бивни. Въпросът е за две характеристики, които да присъстват и в текста и в таблицата. Който е посочил бивните не чете с разбиране. Признаването на този отговор за верен, само защото грешката е масова не е честно спрямо децата, които са чели с разбиране.
Много ми е интересно как ще коментирате присъствието на картинка в таблицата (на която се виждат бивни обърнати на долу)?Не се заяждам, това е подвело моето дете(което не означава, че е чела  БЕЗ разбиране) и нямам претенции да й дадат точки.

# 688
Та тия градски легенди си битуват от... май откакто аз бях ученичка Wink
Докато има човешки фактор, а не изпитът да се генерира от огромен брой задачи, ще има вероятност същият да "изтича" предварително. И ако някой си мисли, че всичко е честно, много се лъже.
Надявам се, че утре задачите ще са лесни, защото, както вече някой писа, този випуск изкара най-много дистанционно обучение и пропуски няма как да няма.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 12:49 от Принцеса Лея

# 689
По мое време в МГ се влизаше с изпит само по математика, който беше преди изпитите за ЕГ /бел и мат/. За мен изпита за МГ беше по-лесен от този за езикова, което не е логично, но така се случи тогава

Общи условия

Активация на акаунт