Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 75 079
  • 675
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, майка ми е диагностицирана с ревматоиден артрит.
От доста време се оплаква и от болка в едното коляно, освен в останалите стави.
Има назначено лечение едиснтвено с имуносупресор, като последните дни се оплаква от засилена болка в коляното.
За него няма предписани лечение, но прочетох за плазмотерапия.
За какви състояния е подходяща и вие дали прилагате такава? Какви изследвания да направи майка ми или може и на място и да се прецени какво лечение да се приложи?
Благодаря предварително.

# 346
  • София
Здравейте аз съм с разкъсан минискус степен 2а от един месец минах ЯМР диагнозата ми е потвърдена въпросът ми е колко време отнема операцията и каде мога да я направя

# 347
Здравейте д-р Георгиев!

Преди три месеца скочих на криво на левия си крак. Изпитах невероятно силна пареща болка в права линия до коляното. Струполих се на земята и дълго време изпитвах болка дори и при леко докосване или леко движение. Имах и оток.

С малко дете съм. Не мога да си осигуря покой. Мазах дълго време с гелове и риванол. Купих стягащ чорап и го свалям само за сън. Правих и упражнения за раздвижване. Спя с повдигнат крак на възглавница.

Болка продължавам да имам и сега от вътрешната страна на ходилото в областта на кокъла, който е под глезена. Търпима е, но е на всяка крачка. При малко натоварване (например пазаруване) тя се засилва и отново е видим оток.

Ходих на ортопед. Каза, че съм не просто дюстабан, но съм със супер широк крак и заради това болката няма да отмине, докато не осигуря покой. Каза, че цялото натоварване при движение пада върху навехнатото място, защото нямам свод. Препоръча стелки и смяна на обувките.

Според него няма нужда от рентгенова снимка.

Моля за вашето мнение. Нормално ли е наистина заради широк крак болката да не отшумява? Има ли смисъл от рентгенова снимка? Има ли с какво друго да си помогна?

Благодаря!
Хубав ден!

# 348
Здравейте,дъщеря ми е на 11 години .От известно време забелязвам че на стъпалата отстрани има подутини ,но на единия крак е много по изранено .Твърди са тези подутини,ще приложа снимка .Дали е нормално или трябва да се обърнем към специалист.

# 349
  • София
Здравейте аз съм с разкъсан минискус степен 2а от един месец минах ЯМР диагнозата ми е потвърдена въпросът ми е колко време отнема операцията и каде мога да я направя

# 350
Здравейте,синът ми е на 8 години от скоро се оплаква,че го боли лявата пета. Какъв може да е проблема?

# 351
Здравейте , доктор Георгиев , кога пукат и хрупат без болка костите , ?
При всяко движение и сякаш все по- малките костици и на пръстите ми започнаха да хруптят .
Започнах да пия Колаген и хиалуронова киселина , но сякаш се засилва от топлото .

Повод за притеснение ли е това ?

# 352
Здравейте тя започва и спира да изтръпва в зоната на китката и около 3 пръста по нагоре.Пие В12 ни казаха 3 месеца.Притеснява ме че е на 9 г.Този проблем с изтръпването не е ли характерен за по големи хора.Правите ли преглед във Варна?

# 353
Здравейте от 4 дни имам болка в тазобедрената област и слиза на доло по крака под коляното при сядане и лягане се усилва нетърпимима е само когато се деижа не ме боли пия всички хапчета за обезболяващи кремове нищо ме помага нерв ли е сухожилие немога да разбера мпже ли да ми кажете какъв лекар да посетя

# 354
Здравейте, майка ми е диагностицирана с ревматоиден артрит.
От доста време се оплаква и от болка в едното коляно, освен в останалите стави.
Има назначено лечение едиснтвено с имуносупресор, като последните дни се оплаква от засилена болка в коляното.
За него няма предписани лечение, но прочетох за плазмотерапия.
За какви състояния е подходяща и вие дали прилагате такава? Какви изследвания да направи майка ми или може и на място и да се прецени какво лечение да се приложи?
Благодаря предварително.

Здравейте, благодаря за въпроса.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което често засяга множество стави и може да предизвика болка и възпаление в коляното, както описвате за Вашата майка. Имуносупресорите, които са ѝ предписани, целят да контролират основното заболяване, но понякога болката в отделни стави може да изисква допълнително лечение.

Относно плазмотерапията, може да бъде полезна при различни състояния, включително остеоартрит, тендинити и други ставни и мекотъканни увреждания. Целта е да се стимулира естественият процес на възстановяване и да се намали болката.

Преди да пристъпите към такава терапия, е важно да се направи задълбочена оценка на състоянието на Вашата майка. Освен стандартните кръвни изследвания, може да се наложи извършване на образни изследвания като рентген или МРТ на коляното, за да се оцени степента на ставните промени.
За начало нека да направим един преглед и да направим оценка на състоянието.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:31 от Рaдост

# 355

Разкъсването на минискуса е често срещана травма, особено при спортисти, но може да засегне всеки.
Продължителността на операцията за разкъсан минискус може да варира, но обикновено трае между 30 минути и един час. Точното време зависи от степента и местоположението на увреждането, както и от техниката, избрана от хирурга.

Мога да Ви поканя да се направи в София. Можете да се свържете с мен.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:32 от Рaдост

# 356
Здравейте д-р Георгиев!

Преди три месеца скочих на криво на левия си крак. Изпитах невероятно силна пареща болка в права линия до коляното. Струполих се на земята и дълго време изпитвах болка дори и при леко докосване или леко движение. Имах и оток.

С малко дете съм. Не мога да си осигуря покой. Мазах дълго време с гелове и риванол. Купих стягащ чорап и го свалям само за сън. Правих и упражнения за раздвижване. Спя с повдигнат крак на възглавница.

Болка продължавам да имам и сега от вътрешната страна на ходилото в областта на кокъла, който е под глезена. Търпима е, но е на всяка крачка. При малко натоварване (например пазаруване) тя се засилва и отново е видим оток.

Ходих на ортопед. Каза, че съм не просто дюстабан, но съм със супер широк крак и заради това болката няма да отмине, докато не осигуря покой. Каза, че цялото натоварване при движение пада върху навехнатото място, защото нямам свод. Препоръча стелки и смяна на обувките.

Според него няма нужда от рентгенова снимка.

Моля за вашето мнение. Нормално ли е наистина заради широк крак болката да не отшумява? Има ли смисъл от рентгенова снимка? Има ли с какво друго да си помогна?

Благодаря!
Хубав ден!

Много ми е трудно да кажа без преглед и без снимка на ходилото.
Никога не е излишно да се направи рентгенова снимка. Моля да изпратите снимка.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:33 от Рaдост

# 357
Здравейте,синът ми е на 8 години от скоро се оплаква,че го боли лявата пета. Какъв може да е проблема?

Здравейте,  благодаря за въпроса.

Тази болка може да се дължи на няколко неща:
- претоварване
- плоскостъпие
- апофизит на петата

Необходимо е да се направи преглед и задължително рентгенова снимка за по-точна преценка на състоянието.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:33 от Рaдост

# 358
Здравейте , доктор Георгиев , кога пукат и хрупат без болка костите , ?
При всяко движение и сякаш все по- малките костици и на пръстите ми започнаха да хруптят .
Започнах да пия Колаген и хиалуронова киселина , но сякаш се засилва от топлото .

Повод за притеснение ли е това ?

Няма повод за притеснение.
Моля да посочите на колко години сте?

Препоръки:
Pushpin да се направи рентгенова снимка на засегнатата зона
Pushpin да се направи ПКК, СУЕ, CRP, пикочна к-на, ревматоиден фактор.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:36 от Рaдост

# 359
Здравейте тя започва и спира да изтръпва в зоната на китката и около 3 пръста по нагоре.Пие В12 ни казаха 3 месеца.Притеснява ме че е на 9 г.Този проблем с изтръпването не е ли характерен за по големи хора.Правите ли преглед във Варна?

Изтръпването в посочената зона може да бъде в резултат на травма и това да е причината.
Съветвам Ви да посетите невролог или ортопед, за да се вземат мерки.
За жалост не извършвам прегледи в този хубав град Варна.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:36 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт