Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 70 241
  • 647
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте
След падане ми бе назначен ЯМР. Кракът не е счупен, а натъррен. Показа се малка кистичка отзад на свивката на крака, както и неравномерно разпределени червени и бели клетки в костния мозък. Трябва ли да се тревожа?
Кръвните изследвания няма нищо притеснително. Обратим процес ли е това?

# 616
Здравейте, д-р Георгиев!
На 14 юни си счупих глезена на 3 места, имам имплант и винтове. Първоначално бях с гипс, а от 2 юли съм с ортеза.  Лекуващият лекар ме вика на преглед в началото на август. Какво да очаквам от прегледа и кога ще мога да раздвижвам крака?

Здравейте, благодаря за въпроса.

Фрактура на глезена на три места, фиксирана с плака и винтове, обикновено изисква по-продължителен период на възстановяване и внимателен контрол.

На предстоящия преглед в началото на август ще се направи контролна рентгенография, за да се оцени зарастването на счупванията и стабилността на имплантите. Лекарят ще прегледа меките тъкани (подуване, белег, обхват на движение) и ще прецени дали може да се започне постепенно раздвижване на глезена.

Обичайно, при добре зараснала кост и стабилна фиксация, се започва с:

- Пасивни и активни упражнения за възстановяване на движението;

- Постепенно натоварване (първо с помощни средства – патерици);

- Физиотерапия и рехабилитация, които ускоряват възстановяването.

Точният момент за раздвижване зависи от това как зараства костта при Вас и какво показва контролният рентген. Често активната рехабилитация започва около 6–8 седмици след операцията, но при сложни счупвания може да се наложи повече време.

Важно е да не започвате самостоятелно натоварване преди прегледа и да следвате точно указанията на лекуващия ортопед.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:59 от Рaдост

# 617
Скрит текст:
Здравейте д-р Георгиев, благодаря за възможността да споделя нашия казус.

Имам нужда от правилна насока – ще разберете защо.

През октомври 2024 г. синът ни, тогава на 12 години, получи силна болка и оток на палеца на крака. Заведохме го на ортопед, който прецени, че трябва да се премахне част от врастващия нокът. (2 години преди това е посещавал при ден на отворени врати център по рехабилитация - съвсем профилактично го заведох,  където ми казаха, че няма някакви проблеми със стойка и стъпала, но има хипер мобилни стави)

Посетихме и втори ортопед 2024, който потвърди необходимостта от изрязване на нокътя. На 25 октомври 2024 г. процедурата беше извършена.

Махнаха конците, но радостта ни беше кратка – на 12 ноември пръстът отново се поду и се появи температура. Установи се бактериална инфекция със стрептококи. Мястото беше разрязано заради натрупалата се гной, започна прием на антибиотик (по антибиограма), правеха се редовни превръзки.

През февруари забелязах, че нокътят изглежда отлепен и още по-неестествен. Лекарят увери, че това е нормално след такава манипулация.

През април – нова подутина и температура. Отново – антибиограма, разрез, антибиотик. На 5 май пръстът още не изглеждаше напълно спокоен, но вече бяхме без превръзки, използвахме понякога Октенисепт или Октекеър.

На 15 май отново се събра гной. Бяхме извън града и сложих ихтиолов балсам – гнойта изтече. Споделих с лекаря и попитах какво следва – дали така ще продължава. Споменах и за класната на детето, която разказа, че племенникът ѝ е имал сходен проблем, оказал се в последствие детски артрит. Попитах дали е възможно и в нашия случай да има такава причина. Отговорът беше: „Да не влизам във филм.“ Все пак пуснахме CRP и СУЕ – нямаше отклонения.

На 29 май пръстът отново се зачерви. Детето каза, че се е ударило пред това при игра. Започнахме да чакаме появата на гной.

На 1 юни ортопедът направи дренаж и постави сребърен превързочен материал. Последваха нови превръзки. Сподели, че за първи път има толкова упорита инфекция, и обмисля ново отваряне на пръста – рязане, зашиване, разбиране каква тъкан има там след отваряне.

През цялото това време – от октомври 2024 до юни 2025 г. – детето спря да спортува футбол и плуване. Психически му се отразява много зле състоянието на пръста. Страда.

И тук имаме нужда от помощ.

Да чуя друго мнение. Да разбера дали новата интервенция ще даде резултат или ще повтори същия цикъл. Дали не пропускаме нещо по-сериозно, което стои в основата на повтарящото се загнояване. Или пък нещо в досегашното лечение е било пропуснато.

Моля за Вашия съвет.

Здравейте,

Благодаря, че споделихте толкова подробно случая – разбирам тревогата Ви, особено когато засяга дете и когато процесът се повтаря толкова дълго.

При описанието на състоянието има няколко важни момента:

- Хронично възпаление на палеца след хирургична интервенция за враснал нокът, придружено от няколко епизода на бактериална инфекция, доказани със стрептококи.

- Повтарящи се рецидиви въпреки антибиотично лечение и локални грижи.

-  Психологическо отражение върху детето и ограничаване на физическата активност.

В такива ситуации трябва да се помисли за няколко неща:

Локален проблем: дали има остатъчен фрагмент от нокът, неправилно формиран нокътен ръб, хроничен гранулационен процес или костно засягане. Това може да се прецени чрез клиничен преглед и при нужда – образна диагностика - рентген или ЯМР.

Системни фактори: обичайно при здрави деца инфекцията заздравява, но при повтарящи се проблеми се проверяват имунологични показатели, нивата на кръвна захар, маркери за възпаление (вие вече сте изследвали CRP и СУЕ). Рядко, но е възможно да се мисли за ревматологична причина, ако има и други ставни оплаквания или подувания.

-  Поведенчески и механични фактори: обувки, хигиена, травми (удари по време на игра) също могат да поддържат хронично дразнене.

Новата интервенция (по-широко отваряне, ревизия на тъканите, отстраняване на цял или частичен нокътен матрикс) понякога е необходима, особено ако има хронично възпалителна тъкан или остатъчен нокътен ръб. При правилно изпълнение и добра последваща грижа, шансът за трайно решение е значително по-висок от обикновеното „изрязване на нокът“.

Моят съвет е:

Да се направи втори преглед при детски ортопед или детски хирург, който има опит с подобни случаи.

!!! При съмнение за хронична инфекция – да се направи рентгенова снимка, за да се изключи засягане на костта.

Ако няма системни заболявания и няма данни за артрит (други стави, ограничение на движения, подуване), вероятността за детски артрит е много малка.

Разбирам колко е изтощително за детето и Вас, но това НЕ е безизходна ситуация – правилният подход (вкл. евентуална по-радикална хирургия и рехабилитация след това) обикновено решава проблема трайно.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:01 от Рaдост

# 618
Здравейте д-р Георгиев. За болка в коляното (сгъвката отзад), рентген или ямр се препоръчва?

Здравейте!

Болка в задната част на коляното (в сгъвката) може да има различни причини – най-често това са:

- Киста на Бейкър (подутина, пълна с течност); https://beta-clinic.com/%d0%b1%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0% … 1%81%d1%82%d0%b0/

-  Проблеми с менискусите (разкъсване или дегенеративни промени);

-  Травми на връзки или сухожилия;

-  По-рядко – съдови или неврологични причини.

Какво изследване е подходящо?

Рентгенография показва основно състоянието на костите и ставната междина, но не дава информация за меките тъкани. Полезно е, ако се подозира артроза или костен проблем.

ЯМР (магнитен резонанс) показва в детайл менискуси, връзки, сухожилия и наличие на течност (вкл. киста на Бейкър).

Обикновено, ако няма травма и съмнение за счупване, първият избор при болка в задната част на коляното е ЯМР – той дава най-пълна информация за възможните причини.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:02 от Рaдост

# 619
Здравейте! Дъщеря ми, на 7 години падна и пукна раменната кост в долната част над лакътя. Първите 48 часа беше с гипс, сега е с нещо като ортеза от пластмаса. Вече е 6-ти ден, но продължава да има оток и ръката жълтее. Нормално ли е? Задължително ли е ръката да се придържа с връзка за врата или може да е свободна. Тя отказва да носи връзката.

Здравейте!

След счупване в областта над лакътя (супракондиларна фрактура на хумеруса) при деца, отокът и промяната в цвета на ръката в първите дни са нормални. Обикновено:

-  Отокът постепенно намалява в рамките на 1–2 седмици;
-   Жълтеникавият цвят е резултат от разпадането на кръвонасядането (хематома) и не е притеснителен, ако няма нарастваща болка, нов оток или посиняване на пръстите.

Защо се използва връзка за врата?

Придава комфорт и стабилност на ръката, намалява болката и предотвратява случайни движения.

При малките деца ортезата или гипсът често са достатъчно стабилни, но връзка (слинг) обикновено се препоръчва поне в първите дни за комфорт.

Кога да потърсите незабавно лекар?
-  Ако пръстите станат студени, посинят или детето не може да ги движи;
- Ако болката се увеличи внезапно или отокът рязко се усили.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:03 от Рaдост

# 620
Здравейте
След падане ми бе назначен ЯМР. Кракът не е счупен, а натъррен. Показа се малка кистичка отзад на свивката на крака, както и неравномерно разпределени червени и бели клетки в костния мозък. Трябва ли да се тревожа?

Здравейте!

Малка кистичка в задната част на коляното, видима на ЯМР, най-често е т.нар. киста на Бейкър. Това е малко мехурче, изпълнено със ставна течност, което обикновено се появява при:

леки травми или натоварване;

възпаление на ставата;

понякога – без ясна причина.

В повечето случаи това не е опасно и често е обратимо – кистата може да намалее или напълно да изчезне с времето, особено ако отокът и възпалението в ставата намалеят.

Какво е добре да се направи:

-  Да се избягва претоварване на крака за известно време;
 -  Да се следи дали има подуване, болка или ограничение в движението;

Ако кистата нараства или предизвиква болка, може да се наложи допълнително лечение, но в повечето случаи само наблюдение е достатъчно.

Тъй като кръвните изследвания са спокойни и няма сериозни увреди, няма повод за притеснение.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:03 от Рaдост

# 621
  • вече Пловдив
Благодаря за отговора Ви, д-р Георгиев!

# 622
Здравейте

# 623
Здравейте

Най-вероятно говорите за колянна става, защото не сте споменали коя част от крака.
Това неравномерно разпределение на клетките – става въпрос за костно-мозъчен оток от травмата.
Едва ли е нещо сериозно.

Препоръка:
- Потърсете консултация с ортопед
- Направете няколко курса физиотерапия и рехабилитация

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 07:13 от Рaдост

# 624
Здравейте,
Синът ми е на 16г. От година и половина спортува активно - коремни преси, лицеви опори, лостове, бягане и др.
От около половин година все по-често се оплаква от болки - китките, лакти, колена, кръст. Вече въобще не може да спортува. Ако бяга, го заболява кръста или коляно. Ако прави лицеви опори - китка или лакът и т. н.
Ходихме при ортопед в Шумен. Той каза, че има халтави стави. Личния лекар пусна изследвания за ревматоиден фактор - в норми е. Но никой не даде насоки какво да правим.
Аз не мога да се съглася, че е нормално млад човек да не може да бяга и да прави физически упражнения.
Моля Ви за съвет!

# 625
Здравейте, в края на септември предстои да родя, бебето е с криво краче, което ясно се видя още към 20г.с. Знам, че е важно да се започне лечение възможно най-рано, но моля да ме ориентирате в естеството на самото лечение, има ли смисъл да поискам преглед от ортопеда още в неонтология или след изписването?

# 626
Здравейте,
Синът ми е на 16г. От година и половина спортува активно - коремни преси, лицеви опори, лостове, бягане и др.
От около половин година все по-често се оплаква от болки - китките, лакти, колена, кръст. Вече въобще не може да спортува. Ако бяга, го заболява кръста или коляно. Ако прави лицеви опори - китка или лакът и т. н.
Ходихме при ортопед в Шумен. Той каза, че има халтави стави. Личния лекар пусна изследвания за ревматоиден фактор - в норми е. Но никой не даде насоки какво да правим.
Аз не мога да се съглася, че е нормално млад човек да не може да бяга и да прави физически упражнения.
Моля Ви за съвет!

Разбирам напълно притеснението Ви – на тази възраст активността е важна не само за физическото, но и за психическото развитие и не е нормално младеж да изпитва постоянни болки при движение.

От описаното и поставената диагноза „халтави стави“ (свръхмобилност) може да се предположи, че синът Ви има генерализирана ставна хипермобилност. Това състояние се характеризира с по-голяма от обичайната еластичност на ставните връзки. При активно и интензивно натоварване, особено с повторяеми движения като лицеви опори, бягане и тренировки на лост, могат да се получават микротравми на сухожилията, ставните капсули и мускулите.

Добрата новина е, че това състояние в повечето случаи не е опасно и може да се контролира с подходяща програма за укрепване на мускулите и стабилизиране на ставите.

Моите препоръки са:

- Преглед при ортопед или специалист по спортна медицина, който има опит с работа с млади спортисти и хипермобилност.

- Назначаване на физиотерапия и рехабилитация – включва упражнения за стабилизиране на ставите, постепенно натоварване и специални техники за подобряване на мускулния тонус.

-  Временна пауза от високоинтензивни и ударни натоварвания (дълги бягания, тренировки на лост с голямо собствено тегло, плиометрични упражнения) и преминаване към контролирани, бавни движения с по-малък стрес върху ставите – например плуване, упражнения с ластици, колоездене.

- Програма за укрепване на мускулатурата – при хипермобилни стави мускулите трябва да поемат стабилизиращата функция, която връзките не могат да осигурят в достатъчна степен.

-  Контрол на техниката на изпълнение – неправилното изпълнение на упражненията при хипермобилни стави бързо води до претоварване и болка.

-   При нужда – образни изследвания (ехография, рентген, ЯМР), за да се изключат микротравми или възпаления на сухожилия и ставни структури.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:57 от Рaдост

# 627
Здравейте, в края на септември предстои да родя, бебето е с криво краче, което ясно се видя още към 20г.с. Знам, че е важно да се започне лечение възможно най-рано, но моля да ме ориентирате в естеството на самото лечение, има ли смисъл да поискам преглед от ортопеда още в неонтология или след изписването?

Разбирам тревогата Ви, но искам да Ви успокоя, че най вероятно е рано да се прецени това състояние. При вродени деформации на крачето или други позиционни изкривявания навременното започване на лечение дава отлични резултати в повечето случаи.
Разбира се, направете консултация с ортопед да се вземат навременни мерки.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:58 от Рaдост

# 628
Здравейте,Доктор Георгиев!При сина ми 11 г. се появи болка в коляното и пукане или по-точно щракане при сгъване на коляното.Болката е отвреме на време,като поутихна доста в сравнение с миналия месец,но се появява пак при натоварване.Заведох го при ваш колега,който назначи ЯМР.Направихме го.Няма разкъсани менискуси или кръстни връзки според написаното заключение от там,обаче мениска според вашия колега е с дискуидна форма и се наблюдава бейкърова киста.Ортопеда беше категоричен,че трябва да се оперира коляното,намери свой колега в св.Марина гр.Варна(живеем във Варна) и ми се обади да отивам да ни приемат.Така за мен е доста стресиращо това и за детето още повече.Той няма ограничения двигателно може да върви ,да бяга и да скача.Появява се болка при натоварване( пример е това лято го водих за се изкачим Рилските езера) и в такива случаи го заболява.Не ми беше предложено консервативно лечение с физиотерапия.Обадих се в рехабилитационен център и ми обясниха,че трябва да си намеря ортопед,който да ни изпрати в указания за рехабилитация там.Моля Ви за съвет какво да правя!

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 13:47 от ДАН

# 629
Здравейте д-р Георгиев, при падане синът ми си счупи ръката в китката, основата на палеца. Гипсираха го с обикновен гипс. Още веднага направи силен обрив по цялата повърхност на ръката. След 5 дни смениха гипса с полимерен такъв, уж да може да се къпе.
Проблемът е, че излизат буквално гнойни пъпки над гипса, явно и вътре има рани. Мирише много неприятно на гной.
Снощи беше нетърпимо и го изплакнах с разтвор на сода бикарбонат. Взехме спрей за декубитални рани. Ортопедът въобще не се впечатли от нашите терзания с гнойния секрет по кожата.
Как да му помогна? Обривът го мазахме с цикатридина, с цинков крем. Част от него е над новия гипс, защото той е с по-малка площ и виждам какво е положението.
Пие ериус също.

Общи условия

Активация на акаунт