Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 78 732
  • 686
  •   1
Отговори
# 675
Имам лека сколиоза от ученически години. Съответно не ми е комфортно да спя на дясната ми страна. Преди около седмица две последователни нощи спях така и ми се появи болка при тазовата кост, която не преминава. Костта ли съм травмирала или има засегнат нерв, може ли да се предположи без преглед? Какъв мехлем би бил подходящ, бих искала да опитам нещо преди да тръгна по кабинетите.

# 676
     докторе бих те ли споделили виждате ли нещо нередно на ренгена на лакътя

# 677
Скрит текст:
Здравейте,
Ще съм благодарна за съвет. Майка ми е на 78 години и е доста пълничка - почти 40 кг. над нормата за височината й, с Хашимото (трудно отслабва), невралгия, остеопороза... Коленните стави са износени и двете, едната повече, придвижва се с канадка, ходи до близкия магазин след 2 обезболяващи. Напоследък положението става все по-тежко и твърди, че дори придвижването из дома е много трудно и непосилно. Иначе е ведър човек и иска да се оперира - смяна на колянна става, но се притесняваме дали ще проходи след такава операция... Моя друга близка така и не проходи без патерици след смяна на тазобедрена става. Моля за отговор на няколко въпроса:
Влияят ли теглото и възрастта на този тип операции?
Как се случва възстановяването?
По-пълен възрастен човек как се изправя спрямо Вашия опит?
Аз ще взема отпуск за да съм до нея, но се притеснявам, че няма да съм достатъчно полезна и не знам колко време ще е нужно. Ползва ли се рехабилитация или друг вариант?
Благодаря предварително!

Здравейте! Благодаря за въпроса.

Разбира се, теглото и възрастта имат голямо значение за оперативния процес. Както за самата оперативна интервенция, така и за следоперативното възстановяване.
Как се случва възстановяването?
След оперативната интервенция започва рехабилтация от 1- ви следоперативен ден. Рехабилитатор в болница ще ѝ покаже:
- Как да става от леглото
- Как да ляга
- Как се ходи с патерици / проходилка
Постепенно ще увеличава натоварването за периода в болница 7 дни. Повечето пациенти нямат нужда от допълнително рехабилитация. В рамките на 20 -30 дни се придобива увереност и стабилност, което позволява премахването на патериците. Разбира се, всичко е много индивидуално.
Можете да разгледате клип за рехабилитация след смяна на колянна става: https://beta-clinic.com/%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0 … 0%B0%D0%B2%D0%B0/

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:20 от Рaдост

# 678
Скрит текст:
Здравейте докторе ,
Преди около три седмици,направих на леглото в легнало положение по гръб ,сгъване и разгъване на колянната става ,както на десния крак ,така и на левия ,по три повторния на всяко и това беше всичко..
Но, след това усетих боцкане , дразнене и парено едновременно и в двете колена,около капачката , и под коляното капаче но без болка. Започна и леко сковаване ,при движение и при ходене, напрежение!
На следващия ден усетих умора  и схващане на колената при ставане,също така и като стоя продължително прав , не чувствах краката си мобилни на 100%
Като цяло болка нямам,но се появи няколко пъти при рязко ставане и при определени движения
Започнах да правя студени компреси.Слагах и фастум гел три дни,но го спрях и продължих с Тендивал.  
Вече близо месеца го мажа с тендивал и правя студени компреси
Четох в интернет,че най - вероятно може да съм получил  Пателарен  Тендинит или Коляно на бегача
Да добавя ,че съм много слаб и висок ,а сега като цяло след този проблем ,забелязах че  краката са ми отслабнали още(бедра,прасци)

Моите въпроси към вас са:

1.Да продължа ли с Тендивала и компресите .

1.1 Да правя ли Криотерапия ?

2.Трябва ли да правя укрепващи упражнения някакви  и ако да ,какви по точно

3. Нужно ли е да сложа наколенки на колената (протектори) за стабилизиране на колянната става

Здравейте! Благодаря за въпросите.

От тези упражнения едва ли имате тендинит или "коляно на бегача".
Можете да продължите с гела и компресите. Хубаво е да има движение и упражнения за стабилизиране и укрепване на мускулатурата. Можете да сложите наколенка, докато провеждате лечение,

С уважение
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:21 от Рaдост

# 679
Имам лека сколиоза от ученически години. Съответно не ми е комфортно да спя на дясната ми страна. Преди около седмица две последователни нощи спях така и ми се появи болка при тазовата кост, която не преминава. Костта ли съм травмирала или има засегнат нерв, може ли да се предположи без преглед? Какъв мехлем би бил подходящ, бих искала да опитам нещо преди да тръгна по кабинетите.

Здравейте, благодаря за въпроса.

Много е трудно да се даде оценка дали е травмирана кост, или нерв. Хубаво е, ако болките продължат, да посетите специалист за преглед. Дотогава използвайте гел на базата на арника.

С уважение
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:21 от Рaдост

# 680
Скрит текст:
    докторе бих те ли споделили виждате ли нещо нередно на ренгена на лакътя

Здравейте, благодаря за въпроса.

За жалост, така качена, снимката е с лошо качество и не мога да кажа с точност.
Много в важен и клиничният преглед.

С уважение
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:22 от Рaдост

# 681
  • София
Здравейте, д-р  Георгиев! Жена на 82 г, след битов инцидент със счупен крак и счупена ръка. Опериран е  крака, сложен пирон, а на ръката -гипс. Изписана от болницата, дадени указания от рехабилитатор за упражнения в леглото и изправяне от легнало положение до седеж.
В епикризата е написано "да не натоварва оперирания крайник 40 дни. Да ходи с две помощни средства. Гипсова мобилизация за 30 дни".
Какви са вариантите за раздвижване според Вас, тъй като реално тя не може да ходи с помощни средства/ патерици, проходилка/ заради гипса на ръката?Въобще ли не трябва да се опира, дори леко, на болния крак? Ще изчакаме да бъде свален гипса, а преди това? 15-ти ден от операцията е.

# 682
Скрит текст:
Здравейте, д-р  Георгиев! Жена на 82 г, след битов инцидент със счупен крак и счупена ръка. Опериран е  крака, сложен пирон, а на ръката -гипс. Изписана от болницата, дадени указания от рехабилитатор за упражнения в леглото и изправяне от легнало положение до седеж.
В епикризата е написано "да не натоварва оперирания крайник 40 дни. Да ходи с две помощни средства. Гипсова мобилизация за 30 дни".
Какви са вариантите за раздвижване според Вас, тъй като реално тя не може да ходи с помощни средства/ патерици, проходилка/ заради гипса на ръката?Въобще ли не трябва да се опира, дори леко, на болния крак? Ще изчакаме да бъде свален гипса, а преди това? 15-ти ден от операцията е.

Здравейте, благодаря за въпроса!

Да, това означава без никакво натоварване, поне до първия контролен преглед с рентгенография.
Може да прави упражнения в леглото или да използвате артромот за пасивно раздвижване.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:53 от Рaдост

# 683
Здравейте д-р Георгиев. Преди години имах радикулит. Започнах да тренирам фитнес няколко години и рядко имах болка във врата и кръста. Забраменях с третото си дете и поради рискова бременност към 4 месец почти спрях с тренировките,а след 6-ти предимно лежах и правех кратки разходки. Започнаха болките в кръста предимно като лежа,най-вече през ноща. Като родих(секцио),предполагам от лоша поза,болките в кръста и понякога във врата станаха нетърпими. Лекарката ми каза ,че ще се оправя. Няколко месеца кърмя само легнала,пооправих се и постепенно започнах да тренирам. В началото без тежест,после включих подовка 8 кг. Започнаха отново болките в кръста,от които не мога да спя,събуждам се пред ноща към 3 и започвам да се въртя,да си намеря поза в която няма да ме боли. Бебето ми тежи 12кг и от легнало положение,като го премествам в неговото креватче,усещам внезапна слабост в двата крака. Имам проблеми с уринирането през ноща и сутрин като стана,казвам го защото започвам да си мисля,че има връзка с болките в кръста. Вие какво мислите? Мислите ли,че може да се касае за дискова херния?

# 684
Здравейте, д-р Георгиев,

От около три седмици изпитвам следните симптоми:
• Болка ниско вдясно в коремно-слабинната област
• Болката е тъпа, без ясно ограничена точка
• НЯМА болка в пълен покой и при изправено стоене

Провокиращи фактори:
• Клек
• Прибиране на коленете към гърдите, при йога, игра с децата
• При навеждане
• от няколко дни и при седене със сгънати бедра, при шофиране
• Натиск/тежест върху дясното бедро

Облекчаващи фактори:
• Изправяне на торса
• увеличаване на ъгъла между бедрата и тялото
• Изпъване на краката

Съпътстващи усещания:
• При провокация се появява гадене / прималяване
• При промяна на позицията (изправяне) тези усещания изчезват бързо

Допълнителна информация:
• Симптомите са от над 2 седмици
• Няма температура
• Няма болка през нощта или в покой
• Няма прогресивно влошаване
• Менструалният цикъл е редовен; болката не е циклична
• До сега съм посетила: коремен хирург: няма нищо спешно; и АГ: няма киста в десния яйчник

По характера си болката изглежда позиционно зависима, което ме кара да се съмнявам в механичен проблем в тазобедрената област и следващият специалист от чието мнение се нуждая е на ортопед.

Благодаря предварително за преценката Ви.

Поздрави,

# 685
  • Лясковец
Здравейте,след лечение на болки в коляното с Диклопрам и Паратрамол ме пратиха на ЯМР,това са резултатите.Лекуващият ортопед казва само операция и ме насочва към Плевен,там пък ми казват,че за сега не се налага операция,имало износване на колянна става,да съм отслабнела и да карам така с болка в коляното докато менискусът се разкъса напълно,мен ме боли,при вървеж не мога да го изпъна изцяло в коляното.Казаха ми така ще е,може да мине година,две пет докато се скъса напълно.Изписаха ми Аркоксия 2 пъти по 60мг. за 10 дена и ме пратиха по живо по здраво.Работата ми е тежка и опасна,работя във военен завод и при отказ на крака докато нося взривоопасни материали,не мисля,че е добра идея,просто да стоя и да чакам да се скъса.Какво може да се направи.Казаха ми,че ако се оперирам до 2-3 години ще се наложи смяна на става.Единственото решение е да смъкна килограми.103кг. съм на 42г. с диабет.Предложиха ми физиотерапия,но дали ще има ефект.Какво мога да приема като медикаменти натрових се с обезболяващи.Благодаря за отделеното внимание и успешна нова година.

# 686
Преди три дни получих силна и внезапна болка в дясната китка, нямам травма или нещо,  което да я е провокирало.Посетих личния си лекар, тя каза обездвижване и мазане локално с гел за мускулни и ставни проблеми.
Малко след като се случи появата на болката, видях лека синина между китката и палеца.На втория ден от появата на болката, забелязах частична загуба на чувствителност в палеца - външна част.
Въпросът ми е трябва ли да търся специалист или да изчакам 7-10дни както ми каза лекарят?
Няколко дни преди проблема с китката на дясната ръка, забелязах режеща болка при свиване в дясното коляно.И тази болка още
продължава, вече 5-6 дни.Не знам имат ли връзка и дали трябва да си. направя изследвания.
Жена съм, на 48г, предменопауза.
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт