Отговори
# 150
Да, сигурно го боли гърлото, милото, щом е толкова червено. И тримата бяхме с болки, та си представям на него какво му е, а не може да си каже. Поне да си пиеше лекарствата, за да сме спокойни и ние, че му помагаме по някакъв начин. И тая температура не спада под 37 градуса. Днес цял ден над 38. Сложих свещичка в 12 на обяд и до 17ч беше спаднала само с 0.5. После давах Панадол. Не ми се иска много да го тъпча, но като не му е ок и мрънка, не искам да го мъча допълнително. В сряда сме на проверка, но не виждам какво подобрение може да има. В събота през нощта трябва да пътуваме и си представям какво ще бъде.

И на мен ми е мъчно като плаче, но си казвам, че е за негово добро и трябва да му го дам. Те уж утре няма да помнят, ама аз още си спомням как майка ми ме гонеше да ми дава амидофен, когато бях малка и сега едва пия хапчета.

За спрея пробвахме да си пръскаме на нас, даже и брат му участва. На него му е много смешно, но когато дойде неговия ред върти главата и се стиска. Давах му го да си го държи в ръчичката също, за да види, че не е страшен. А тези дни, покрай брат си влачеше един спрей и даже показваше как се пръска и какъв звук издава, но сега не иска.

Допълвам: Леле, Мира, Алекс ако ме види да му прилагам тези техники ще е много сърдит, защото му е много мъчно, когато плаче. Днес ме кара да ходя в другата стая, когато му давам нещо, за да не го слуша. Благодаря за идеите. Каква ли храна не пробвах, но не, та не. Баща му бързо забрави, че Алекс два дни беше точно по същия начин, нищо не искаше да яде, само течности, но сега не му е достатъчно само това, че кърмя Марти, трябвало и други неща да яде. Е трябва, ама да опита да му даде.
От биберон не иска нищо. Снощи по настояване на баща му му направих АМ, но беше отвратен, когато усети биберона. Температурата да спада, другото ще го мъчим.

# 151
Мис, дано по-бързо мине! Знам че нещата са вече в напреднала фаза, но може би не пречи да даваш и нещо хомеопатично - директно разтворено в чашка или лъжичка. Йоан последно му давах в лъжичка витамин Ц и панадол, но когато вкусът е гаден за детето е ужасна мъка. Като беше настинал последния път обаче почнахме още от начлото с Коризалия, витамин Ц и коластра и промивахме редовно нослето с натриев хлорид поне по един мл на ноздра и го пресякохме за два дни. Не знам дали ако няма хрема би имало смисъл от такъв вид промивки, но все пак разтворът минава през носоглътката и се стича по гърлото, а солената вода нали издърпва секретите. Не зням, само си разсъждавам. Стискам палци по-бързо да оздравее. Друго нещо, което се сещам е, че има едни стикчета с етерични масла за бебета. Маже ае на гърдичките, не знам дали в тоя случай би помогнало.

За миенето на зъбите прилагам метода на демонстрацията - докато се къпе във ваничката аз си мия зъбите, той ме гледа. После следва той и ми дава. Мия ги с четка и паста ненедент. Интересно му е и вкусът на пастата му харесва и е доста търпелив. Успявам от всички страни да ги измия хубаво.

# 152
Маги, благодаря за идеите. В момента имам чувството, че и най-любимото нещо да му дам, ще го откаже, защото се наплаши достатъчно от нещата, които не хареса. По принцип му давам витамин ц във водичка със спринцовката и той много го харесва, даже иска още, но днес и това отказа. Аз винаги включвам витамин ц, когато видя, че нещата отиват на разболяване. Коризалия при хрема и цинабсин за задна хрема давам на Алекс.
Той много ги харесва, защото са сладки.
На Марти му изписва имунокинд, но този път ги забравих, пък и още едно нещо да добавя към мъките.
Не знам, ама имам чувството, че винаги всичко по най-сложния начин трябва да стане.

Алекс до ден днешен си харесва Ненедент и друга паста не признава.

# 153
Ех Мис, милото детенце. И според мен не гълта, защото го боли. Вариант ли е да капнеш лекарството на биберон (ако ползва) или някоя гризалка? Другия вариант е с парче краставица за ръфане или мокра кърпичка. Ако го сложиш във ваничка и дадеш от чашките за игра, може и да се вмъкне малко лекарство съвсем случайно преди да пийне от водата... Разни такива креативни решения по понякога помагат.

Провериха ли му ушите? При температура и червено гърло задължително трябва да се види. Ако е само червеното гърло без възпаление не е така нужен антибиотик.

Това с пръскането не виждам как да стане освен с баща му заедно да го държите.

Пробвай и да дадеш чай от чаша на малки глъдки.

# 154
  • София
Мис, температурата няма да спадане докато не оправите гърлото. За това не пада под 37. Пак ще мине дори да не приемате нищо, ЗЩото е вирусно и просто само минава до 5-7 дни гърлото. Но ще се мъчи повече отколкото ако го натиснете. Алис знае да отваря уста за спрейовете заради витамин д. Пръскам на себе си и после тя отваря. Вариант да го прелъжеш да отвори уста за нещо? Краставица, зрънчо, биберона , дори цица? И бързо да напръскаш? Не вярвам изобщо да повърне от спрея.

# 155
Ама ако е вирус антибиотик не е нужен, само напряга имунната система. Затова питах дали е само червено и дали са видели ушите. Ако ушите са чисти и гърлото само червено, няма място за притеснение. Както казват тук вирус с антибиотик минава за 1 седмица, а без за 7 дни.
Тялото може само да се пребори и да изгради имунитет.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 10:41 от Mateya Zoe

# 156
Не бих давала антибиотик ако е още в началото на болестта. На Тони Панадола му е слаб, по същия начин не смъкваше нищо от него, включително и от свещичките. Нурофена му действа доста по-добре и бързо.

Дано сте имали спокойна нощ и днес е по-добре.

# 157
Ох,бързо оздравяване! Не е лесно с болно детенце вкъщи.. Прегръдки! И това ще мине! ❤

Момичета, дайте рецепта за хубава питка за прощъпулник/прощапулник ( 😅 ) ❤

# 158
Аз правих малката питка по ето тази https://domashnivkusotii.com/retsepta/sladka-kozunachena-pitka/
Стана супер вкусна и мекичка , и за прощъпулника ще я използвам.

# 159
Много ви благодаря за съветите, момичета! Много сте ми полезни. Heart
Нощта мина горе долу спокойно. Два пъти мерих температура и за щастие нямаше. Тази сутрин пак вдигна 37.5. Още вчера забелязах, че се изходи по-рядко, и до сега три пъти. Явно и диария ще добавим към другите екстри. В случая и свещичките за температура няма да мога да му слагам, а бяха някакъв вариант, след като му се гади от сиропите. Всъщност не изключвам варианта и да има гадене заради болеста, защото видях, че без да му давам нещо му се догади вчера, но може пък и от стичащ се секрет да е, не знам вече и аз какво да мисля. Само си разсъждавам. Докторката каза да му даваме Ентерол. Успях някакси да се преборя и му дадох едно прахче. Ама ако не ядял и не приемал течности да си запазваме направо в отделението на системи. Imp Понеже ММ е говорил с нея е забравил да й каже, че кърмя и не е като да не приема течности. Той е голяма паника като стане на въпрос за болести при децата.
Ще проследя как ще бъде, но като не иска храната, не знам как ще включа нещо запичащо. Дадох му малко варен картоф, предлагам му бисквитки, вода. Соковете вече не са вариант. Сварих лайка и ще пробвам после и чай да му дам.
Поне суче.

Педиатърката (заместваща нашата) не му провери ушите. Все си мисля, че ако имаше проблем щяхме да забележим. Предполагам щеше да ги дърпа и да плаче, ако го болят. Антибиотик според мен включи, заради високата температура и защото видя, че симптомите са като на брат му и той без антибиотик не се оправи. На него му пускахме изследвания и беше с високо црп. Другото си мисля, че и заради това, че ще пътуваме края на седмицата и искаше да се оправи по-бързо. Но пък от друга стана мъжът ми вчера като й звъня за антибиотика и тя каза да не го даваме, все си мисля, че можеше и без него да мине, щом не каза нещо друго да включим. Само го извика на проверка вместо в четвъртък, в сряда, за да види да не се е влошил.

За температурата и аз предпочитам нурофен да давам, защото панадола и на двамата не им помага особено, но давам и от него, защото вчера повърна нурофена. Ама днес и от панадола му се догади, така че явно просто не му е ок нещо.

И аз съм много против да се изписват така антибиотици, но примерно аз знам по мене си, че без антибиотик, като ме хване гърлото, не се оправям. Слабо място ми е още от малка. И този път ходих на унг, мъчих се една седмица с таблетки за смучене и накрая с антибиотика се оправих за два дни. Мъжът ми също, когато се разболее и започне да кашля без антибиотик не минава.
А пък аз съм човек, който наистина в много краен случай пие хапчета. При първата ми бременност близо 2 месеца всеки ден бях с ужасно главоболие и едно хапче не изпих, а търпях.

Хоупче, на мен тази питка винаги ми става много хубава.

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%82%D0%BA%D0%B0

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 14:36 от Miss_Independent5

# 160
Как сте, Мис? Падна ли темп и почна ли да хапва нещо дребчо?

Тони от доста известно време е на една дрямка, направи си сам интервалите 5 и 6 часа. Обаче от 2-3 дена насам постоянно му се спи, доспива му се още на 3тия час. Тая нощ спа 13 часа! Е будува един час през нощта, ама той обикновено прави 12-13 на денонощие. Сега заспа за 3 мин на 4:40, едвам изкара и до толкова. Леко почвам да се притеснявам. Няма температура, не е отпаднал, още не е проходил… нищо по различно от обикновено.

Утре сме на ваксина - морбили. Леко ме притеснява обаче с този сън, знам ли дали не е пред разболяване или пък нещо друго. Не че мога/искам да я отложа само защото тея дни мрънка повече за сън, ама го мисля.

Предусещам и че ще имаме драма с махането на памперса. Докато сменях памперс преди малко се изпишка, така се стресна и такъв рев рева… май няма да е лошо да го слагам на тоалетна/гърне,  колкото да не се стряска така от пишкането. Не че искам да махам памперс сега, ама поне да свикне с идеята, знам ли.

И последното ново при нас - опитвам се махна шишето с биберон за мляко. Първи ден - никаква драма. Втори ден - рев, отказ, проба на млякото, пак рев и пак отказ. Явно си искаше биберона и за успокоение. Трети ден - пак без драма. Тръпна в очакване да видя довечера как ще е. И покрай това се замислих - нали казват, че е хубаво след годинката да се махне шишето с биберон. Защо шишето е хубаво да го няма, пък кърменето е ок? Двоен стандарт ми се вижда 😀 ще взема да се разровя да прочета, че ми стана любопитно.

Свекървата идва на гости уикенда, единия ден тя го приспа за дневен сън. Доста успешно беше, за първи път някой друг го приспива. Утре майка ми идва, целта е да посвикне някой друг да го гледа. Все пак ще е хубаво преди яслата да е свикнал, че не съм само аз. А пък е и възможност за оставяне на някой друг по натам.

Канена съм на моминско, още се уточнява датата, ще бъде за няколко вечери. От сега се чудя как ще го оставя. Той че ще оцелее, ще оцелее, но аз… като не съм се отделяла досега от него за повече от 2 часа ще е голямо терсене 😀

# 161
Привет от нас!

Вчера Дарина направи 3 стъпки сама като се отдели от стената, за да стигне вратата на балкона и сега това е новото 20. Пробва се 2-3 стъпки на различни места. Повече пази баланс, ако има нещо в ръката.

Кътниците още я мъчат, днес мазах вече и с Калгел. Гледам долният беше подут, а пък отгоре напипвам, че един вече почти боде и драска.

И последен ъпдейт, започна да показва знак за това, че е готова, но го прави с една ръка.

Иначе, и Дара подържа 1 дрямка с интервали 5 и 6, но ако пътуваме примерно в колата може да заспи и на 4 часа. До скоро вечер можех да я приспя на 5:30, но вече не.

Мирра, може да не се разболява човечето, а да е някакъв скок и бързо да дръпне на ръст. При моята дъщеря съм го забелязала вече 2-3 пъти, то ми прави и впечатление, защото не е от най-поспаливите. Първият път беше към 40-тия ден, толкова много спа, а аз толкова се притеснявах. Няколко дни така беше и после изведнъж се наложи да сложи по-голям размер памперси и дрехи.

# 162
  • Замък сред облаците
И Йоан направи вчера само 1 дрямка, добре се получи - отспа 2:20ч. Днес май избързах на 4,5ч да го сложа да спи и спа само час.

Мира, и при физически растеж спят повече съм забелязала. Ако има няколко дни с повече сън, след това на консултация обикновено има 1-2см на височина.
Менталните скокове, новите умения също са причина за повече сън.

Това с биберона за мляко го чувам за пръв път, и не мисля че е повсеместна практика.
Аз знам че до 2г ако си търси млякото вечер е ок, независимо гърда или шише. Някои и до 3г го търсят.

Виждам още зъби в долния венец, ама пусто що не изскочат отгоре 🤪

Аз паралелно с минаването на 1 дрямка се опитвам да въведа и играчка за гушкане, за да мога към 1,5г да махна биберона. Засега без особен успех. Но вече спи без проблем в кошарата, долепена до спалнята (тя и без това беше на 20см от нея, ама махнахме решетката, защото изпадаше в истерия) и не се буди, дори биберона не съм се будила да давам по цяла нощ (освен за млякото).
На фона на това аз едва заспивам между полунощ и 2-3ч, нещо се бъгнах.

Има напредък с обличането и събличането на дрехи - панталони може да събува сам, лигавниците с ръкави опитва да сваля като приключи с яденето (ама са с лепка зад врата и му трябва помощ), ако ръцете му са извън ръкавите може да съблече дрехата през главата, вдига ръце право нагоре да го съблека. Почна да танцува на песничките на кучето на ФП. Отваря ми шкафовете, вади всичко и после ми вдига скандал, че не може да ги прибере и вратата не се затваря 😁 много се смях на тия изпълнения. Подава ми прането като простирам или като сгъвам сухото.
Вчера се прибираме следобед от разходка, посрещнахме баща му и той го носи, казвам “дай да махнем шапката” и детето си я сваля и подава - не знаех че разбира тази фраза и се впечатлих.

Със загребването с лъжица се справя чудесно….когато иска. Ама обичайно много бърза и почва да тъпче с ръка в устата.
Вече е много рядко да го храня аз - основно за следобедна закуска с кисело мляко или плодова каша.
Сега направих млечна баница с юфка, банан и боровинки. 🤪 По тази рецепта взех идеята https://www.instagram.com/p/CvrtfucIWAa/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==, нооо импровизирах с наличните съставки:
2 яйца
1 банан
150мл мляко
70гр юфка
Шепичка боровинки
Без юфката пасирах всичко (от мързел), намазних тавичка, смесих с юфката и изсипах в тавичката, пекох до готовност. Дано му хареса, още е гореща.

Сигурно вече сте правили такива неща, ама у нас принципно не се готвят подобни та ми е за пръв път 😂

# 163
Много вкусно звучи тая млечна баница Simple Smile

Аз също не мисля да махам биберона вечер. Все пак е само за млякото, през останалото време пие вода от чаша. Така или иначе изцяло на кърмене само оше му изби накриво едното зъбче, така че - шанс 😁

# 164
Минахме на проверка. Погледна му гърлото и каза, че не е по-зле от миналия път, после, че е по-добре. Продължаваме си спрея за гърло, прахчетата за разстройство и антибиотика каза да не го даваме (понеже мм спомена, че можело пак да се пробваме да го дадем!), защото е вирус и освен това може да се върнем пак на изходна позиция с храненето. Каза, че лекарства на децата не се дават с храна и сок, защото има голяма вероятност да откажат храната и става по-зле.
Снощи преди да легне имаше 37.3 и от тогава не е вдигал. Ще видим и днес как ще е. Към 4 и нещо обаче се разбуди и доста плака. Първо си бъркаше с пръстче в устата и си мислех, че е заради гърлото или зъбче. После започна да си дърпа бодито, все едно искаше да го махне. Съблякох го и го смених, но пак го правеше. Предположих, че може и коремчето да го боли. После заспа и се събуди в 10.30ч. И днес от бързината забравих да го изкоменторам това с докторката. Тя каза спокойно да си пътуваме и да си вземем аптечката с хилядите неща вътре, пък дано не ни се налага да я използваме. Сега спи, но после ще проверя зъбките как са.
Вчера успях да дам два пъти прахчето, витамин ц и пробиотика. Когато разбра, че има вода в спринцовката нямаше проблем да си пие, даже сам си търсеше. Имахме успех и със спрея, на няколко пъти сам си отваряше устата и се плезеше, днес пак се дърпа, но ще се справим. Вчера хапна съвсем малко варен картоф и ориз, бисквитки, вода. Пак е нещо. Не го насилвам, просто предлагам начесто.

Мира, искай да му види гърлото и да сложи една слушалка все пак. Ще си кажеш притесненията и ще те разбере. Може да му идват дълги интервалите все пак и затова да му се доспива. И Марти понякога започва да показва, че му се спи два часа след като е станал, особено сутрин.
Марти така плака онзи ден, когато се наака без памперс. Беше прав, та не се е цапал, за да не му е ок, но доста плака. Даже се чудих какво му стана изведнъж.

Извинявам се, дано не досадих, че пиша по-подробно, но може някога на някого да е полезно.

Общи условия

Активация на акаунт