Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 372
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 215
Здравейте доктор Пеев. Имам малки "образувания" до 3-4мм , малко на брой по кожата на подбедрицата- със сухи ръбчета. По принцип кожата на краката ми е много суха и започнах да ги забелязвам преди 5-6 години, като на година може би се появяват по 1-2 нови.
Скрит текст:

Здравейте,

Не се тревожете за тези образувания. Още много в началото на темата имаше запитване за такъв тип проблем. Може да погледнете https://bg-mam.ma/p/1582110/46876124

# 1 216
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев! Искам мнение за една бенка, която е леко грапава. Изглежда ли притеснителна и трябва ли да я махна? Прилагам снимка. Предварително благодаря!

Здравейте,

Бенката от снимката не изглежда притеснителна. Това все пак е мнение по снимка, без дерматоскопски анализ. За по-обективна оценка трябва да направите консултация.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 07:09 от Рaдост

# 1 217
Скрит текст:
Моля за предположение от какво може да е този обрив на гърба на сина ми и как да го третирам. Ходил е с приятели в гората.

Здравейте,

Вероятно е направил контактен дерматит от някое растение. Посетете дерматолог, който да изпише лечение.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 07:10 от Рaдост

# 1 218
Здравейте Д-р Пеев,

Става въпрос за добавки за пиене за коса, нокти и друго за каквото са.......
Но в случая питането ми е конкретно за коса(иии окосмяване)....
Намирам отзиви където се споделя как избуявала косата, след употреба на добавки с БИОТИН, дали чист или комбинация от витамини нямам представа....
Нали хора различни, ефективност различна и от добавки и от лекарства,
но да приемем че  избуяването на косата от биотин е факт.....
Въпросът ми е,
могат ли подобни добавки за стимулиране на косата,
да стимулират и окосмяване по места където не е желано, примерно лице...?
Особено при жени с някаква малка или голяма степен на
хиперандрогенемия/PCOS.....
Интересува ме и професионалното Ви и личното мнение, ако се различават.....

Здравейте,

Благодаря за интересния въпрос. Хранителните добавки за стимулиране на растеж на косата нямат селективно стимулиране в конкретни участъци, така че теоретично те подхранват всички космени фоликули по тялото. Трябва да се има предвид обаче, че не са хормони и няма да доведат да прекомерна стимулация. Ако принципно има поликистозни яйчници, е възможно да има по-изразен растеж от допълнителната стимулация с витамини. Но те няма да са основната причина. Аз лично нямам пациент, който да е идвал при мен с такива наблюдения от добавки.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 07:11 от Рaдост

# 1 219
Здравейте!
На почивка на морето сме  и дъщеря ни (4 годишна) започна да се оплаква от сърбеж по гърба, доста силен явно, защото започва силно да плаче, както си стои в спокойно състояние. Кожата е леко зачервена, на ситни пъпчици.
Мазах с пантенол, с фенистил гел, гел с алое вера, давах фенистил капки и никакво подобрение вече втори ден.
Мога ли да и помогна някак?
Благодаря Ви!

# 1 220
Здравейте, доктор Пеев.

От около година кожата на лицето ми много се промени - преди беше много чиста, с равен тен и без пъпки, но вече имам акне и не знам на какво се дължи. Освен големи пъпки, които са упорити и преминават за около 10 дни имам също и много ситни пъпки също по цялото лице най-вече по челото.

Посетих няколко дерматолога, но всеки казва различно и някак не мога да се доверя. Сред поставените диагнози са: розацея, хормонално, възрастово акне и алергия. Имам предписани антибиотици, но така и не ги пих, защото не бях достатъчно убедена, че е необходимо.

Имам пуснати изследвания на хормони, за които прикачвам - първите са от 2 юни, другите направих на 20 юли, тъй като имах необичайно течение 10 дни преди цикъл.

Имам високо TSH, за което от 1 година приемам Еутирокс. От началото на юни до 20 юли бях спряла приема и след това отново започнах.

Качвам и снимки на състоянието на кожата. Това, което забелязвам е, че при консумиране на шоколад и повече захар акнето се обостря - първата снимка е точно в такъв период. На другата снимка кожата е в по-добро състояние, спазвала съм хранителен режим без захар и млечни продукти и използвам за грижа за кожата с предписани продукти за акнеична кожа. Ще се радвам да ме насочите какво мога да направя, за да възстановя състоянието на кожата ми.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 22:18 от GreenFox

# 1 221
Здравейте, има ли шанс за премахване на полукръговите бръчки на деколтето, също и вертикалните бръчки, които доколкото знам се образуват от спане на една страна. Тези пачове за деколте биха ли помогнали да се премахнат такива бръчки или по-скоро са пари на вятъра. Бихте ли дали препоръка за продукт или вид процедура, нещо, което ще помогне за изглаждането на такива бръчки.
И още един въпрос, освен ботокс, има ли друг вариант за премахването на т. нар. гневна бръчка и "пачи крак". Благодаря предварително!

# 1 222
Здравейте Д-р Пеев, забелязах едно образование на главата на синът ми, леко издуто с големината на лещено зърно, около него кожата е леко по-тъмна, не го боли, бихте ли казали какво е и дали е необходима консултация със специалист?    
Скрит текст:

# 1 223
Здравейте,
 става въпрос за момиче на 9г. Имаше доста пъпки от комари по краката, които беше направила на ранички. Вече 2-ри месец стоят петна по местата на пъпките. Може ли да се маже с нещо, за да не остават белези?

# 1 224
Здравейте доктор Пеев! От около година дъщеря ми има проблем с кожата около едното око. Зачервена, суха, груба. Типичните признаци на атопичен дерматит. Ползваме само подходяща козметика за такъв вид кожа. Спрели сме най- често срещаните алергени( мляко, яйца, глутен), но ефект няма. Какво ще ни препоръчате?

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 15:08 от juliasz

# 1 225
Здравейте!
На почивка на морето сме  и дъщеря ни (4 годишна) започна да се оплаква от сърбеж по гърба, доста силен явно, защото започва силно да плаче, както си стои в спокойно състояние. Кожата е леко зачервена, на ситни пъпчици.
Мазах с пантенол, с фенистил гел, гел с алое вера, давах фенистил капки и никакво подобрение вече втори ден.
Мога ли да и помогна някак?
Благодаря Ви!

Здравейте,

Направили сте каквото е необходимо. Понякога трябва малко повече време да мине. Може да пробвате с дермалибур цика на А-дерма. Ако не помага, я заведете при дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:12 от Рaдост

# 1 226
Скрит текст:
Здравейте, доктор Пеев.

От около година кожата на лицето ми много се промени - преди беше много чиста, с равен тен и без пъпки, но вече имам акне и не знам на какво се дължи. Освен големи пъпки, които са упорити и преминават за около 10 дни имам също и много ситни пъпки също по цялото лице най-вече по челото.

Посетих няколко дерматолога, но всеки казва различно и някак не мога да се доверя. Сред поставените диагнози са: розацея, хормонално, възрастово акне и алергия. Имам предписани антибиотици, но така и не ги пих, защото не бях достатъчно убедена, че е необходимо.

Имам пуснати изследвания на хормони, за които прикачвам - първите са от 2 юни, другите направих на 20 юли, тъй като имах необичайно течение 10 дни преди цикъл.

Имам високо TSH, за което от 1 година приемам Еутирокс. От началото на юни до 20 юли бях спряла приема и след това отново започнах.

Качвам и снимки на състоянието на кожата. Това, което забелязвам е, че при консумиране на шоколад и повече захар акнето се обостря - първата снимка е точно в такъв период. На другата снимка кожата е в по-добро състояние, спазвала съм хранителен режим без захар и млечни продукти и използвам за грижа за кожата с предписани продукти за акнеична кожа. Ще се радвам да ме насочите какво мога да направя, за да възстановя състоянието на кожата ми.

Здравейте,

В описанието Ви до известна степен се крие и един от отговорите. Забелязали сте, че когато консумирате мляко и сладки изделия, акнето се обостря, а когато спрете, се подобрява. Съветвам Ви да наблюдавате по-добре реакцията на кожата спрямо храната, която консумирате, и да избягвате тази, от която се влошавате. Може би няма да е излишно да направите и консултация с гастроентеролог в насока чревен микробиом или нутриционист/диетолог, който е със задълбочени познания в тази сфера. За съжаление, не мога да Ви дам препоръка, тъй като и аз търся такъв. Връзката между чревния микробиом и кожния при някои хора е от съществено значение. Освен това имате и хормонален дисбаланс, който индиректно също повлиява състоянието на кожата. Като продукти може да пробвате с по-нетрадиционни и леки например пробиотични - snowborn имат такива. При акне с пигментации препоръчвам ползването на азелаинова киселина 20%  Тъй като не знам вашия опит с продукти и лекарства, не мога да Ви кажа други по-конкретни неща.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:18 от Рaдост

# 1 227
Здравейте, има ли шанс за премахване на полукръговите бръчки на деколтето, също и вертикалните бръчки, които доколкото знам се образуват от спане на една страна. Тези пачове за деколте биха ли помогнали да се премахнат такива бръчки или по-скоро са пари на вятъра. Бихте ли дали препоръка за продукт или вид процедура, нещо, което ще помогне за изглаждането на такива бръчки.
И още един въпрос, освен ботокс, има ли друг вариант за премахването на т. нар. гневна бръчка и "пачи крак". Благодаря предварително!

Здравейте,

Хоризонталните бръчки по врата са доста трудни за повлияване дори и с процедури. Има няколко фактора за появата им – загуба на колаген и еластин, генетична предразположеност, постоянните движения на врата. В този смисъл не вярвам пачовете да помогнат, освен да хидратират по-добре кожата. Процедури като лазери, колагенова стимулация за уплътняване на кожата и последващ филър за запълване на бръчиците дават най-добър ефект. Относно ботокса за мимическите бръчки - алтернативата е повърхностен филър или дългосрочно правене на пилинги, микронийдлинг, използване на ретинол с цел подобряване на плътността и качеството на кожата. Ако се прави филър, трябва да се отиде при специалист с опит, защото зоната е доста опасна. Аз лично бих предпочел ботулиновия токсин.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:23 от Рaдост

# 1 228
Здравейте Д-р Пеев, забелязах едно образование на главата на синът ми, леко издуто с големината на лещено зърно, около него кожата е леко по-тъмна, не го боли, бихте ли казали какво е и дали е необходима консултация със специалист?   
Скрит текст:

Здравейте,

Прилича на обикновена бенка. Ако имате притеснение, може да направите консултация.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:23 от Рaдост

# 1 229
Здравейте,
 става въпрос за момиче на 9г. Имаше доста пъпки от комари по краката, които беше направила на ранички. Вече 2-ри месец стоят петна по местата на пъпките. Може ли да се маже с нещо, за да не остават белези?

Здравейте,

Времето е най-добрият лечител. Междувременно може да мажете с Cicaplast baume B5

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт