Човек променя ли се

• 9 761
  • 199
  •   1
Отговори
# 120
Чудя се просто информативно,дали има хора при които ако този проблем е насаден от детството да кажем и с консултации от психолог това нещо се променя
Въртиш, сучеш, все търсиш някой да ти каже, че ще стане човек от него.
Не, няма да стане, запомни го.
Лошите хора стават само още по-лоши. Няма друга посока за тях.
Радвам се, че и други мислят като мен, за психолозите. И за травмите от детството.
Силните хора ги използват, за да се развиват и да избягват такова поведение в живота си.
Слабите ги използват за оправдание за грешни решения.

# 121
  • София
Значи, аз отивам при психолог с цел да разбера себе си.
Насилникът отива с цел "как да прецакам жена си". Даже започва да върти самия психолог така, че да му каже лоши неща за жена му и психо трикове.

# 122
  • София
Затова съм казвала, че единственият начин това да се прекрати е да се намесят социалните и да отнемат детето. Съвсем сериозно говоря. Така, има шанс жената да прогледне, да осъзнае, че обича повече детето си и да го спаси (и него и себе си). Ако ли не - ако е достатъчно малко може би ще има шанс да го осиновят и да расте в нормална среда. Да, разбира се, че майчината липса ще му е травма, но със сигурност ще е по-щадящо психиката му и бъдещето му, отколкото живот с насилие.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 11:21 от Светулчица

# 123
  • Варна
Ох, горканчо, сега пък бил жертва на травми в детството. И това как по-точно му дава право да те бие, авторке? Интересно ще ми е да чуя отговор на въпроса, но адекватен.

# 124
Не мисля, че насилниците се поправят с терапия, защото няма причина да го правят. Те не изпитват страданието, страха и унижението от насилието и като живи същества, търсещи най-малко съпротивление и дискомфорт, не виждам истинска вътрешна причина, която да ги подтикне да работят върху себе си, да ходят на психолог, да станат нови хора. Ако е усетил агресия в себе си, но е имал някаква съвест и скрупули, е щял да се поправи още в ранния пубертет. Сега е завършен криминален тип, пияница и побойник. Ето виждаш, че продължава да се оправдава, да си измисля, да омаловажава, да те манипулира. Той няма да се промени, няма реално основание да го прави.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 11:49 от Mandy Bo

# 125
Една от приказките, които мама често ни разказваше като деца беше с поука "Вълкът козината си мени, но нрава, никога!". От много отдавна е трябвало да осъзнаеш, че човек се мени спрямо обкръжение и ситуацуя, но единствено с лична цел, всъщност си е същия и това проличава рано или късно.
Много ама много рядко има случаи на кардинални промени, обикновено след животозастрашаващи ситуации, което не е вашия случай.

# 126
Не мога да повярвам какво чета...

Как някой те удря (леко или силно, все тая), рита те, обижда те и ти въобще може да помислиш за нещо с този човек? Как после ще го прегръщаш, как ще си легнеш с него без да те отвращава? Как ще живееш, знаейки, че след една малка грешка всичко може да се повтори и то многократно по-жестоко?

Такива хора НЕ се променят. Той е типичен насилник, ти типична жертва. Искрено съжалявам, че няма адекватни социални служби да ви вземат детето, защото ще го побъркате в изкривената си представа за "любов".

Съветът ми като жена към жена е: спасявай се. Живота е пред теб. Ще си намериш човек, който ще те приеме и обича с детето. Имам много примери на приятелки, които имат нови връзки. Въпросът е да не намериш пак насилника. Има сбърлано нещо в теб щом позволяваш въобще такива действия. Една емоционално здрава жена моментално, още при първият "лек шамар" ще ѝ светне огромна червена лампа и ще знае, че това е неприемливо. Ти обаче чакаш да се стигне до ритници. Самият факт, че го позволяваш, говори за големи дефицити.
Има една книга на лесен, разбираем език "Жените, които обичат твърде много". Препоръчвам ти я. Там се обяснява именно поведение като твоето. Жертвата винаги вярва, че още малко търпение, още малко разбиране и  насилника ще се промени, и ще заживеят един щастлив живот с цветя и рози. В живота никога не става така и в факт, че мъж може никога да не посегне на жена. Но направи ли го дори веднъж, сто процента ще има още..

Опичай си акъла. Имаш дете. Не става тул въпрос за теб, дали ще си намериш мъж и бля бля. Дете имаш да гледаш, да му даваш пример, да изграждаш психика...

# 127
Чудя се просто информативно,дали има хора при които ако този проблем е насаден от детството да кажем и с консултации от психолог това нещо се променя
Вече съм сигурна, че темата е анкета.  Такова натискане и припиране не е реално просто.

И на мен така ми изглежда. Начина, по който е направено изложението и се води темата, очевидно цели да продължи дискусията, и да събере максимален брой мнения. Ако съществуваше такава жена, то тя щеше да се е върнала при насилника, и нямаше да продължи да натиска за мнения "не го прави!"

Затова съм казвала, че единственият начин това да се прекрати е да се намесят социалните и да отнемат детето. Съвсем сериозно говоря. Така, има шанс жената да прогледне, да осъзнае, че обича повече детето си и да го спаси (и него и себе си). Ако ли не - ако е достатъчно малко може би ще има шанс да го осиновят и да расте в нормална среда. Да, разбира се, че майчината липса ще му е травма, но със сигурност ще е по-щадящо психиката му и бъдещето му, отколкото живот с насилие.
И тук съм съгласна. С баща-животно и майка-жертвен агнец, какъв да е живота на това дете, какви ценности ще попие. Живот в страх, гняв и омраза - голямо щастие, няма що.

# 128
Това е N-тата подобна тема.Или ни будалкат или правят анкета.
Не е възможно да има толкова глупав човек,който първо да го шамарят известно време,после да го ритата и душат и той да се чуди дали насилника е преживял травмо в детството и дали ще се промени.
Прав сте,социалните трябва да започнат да отнемат деца от такива майки.

# 129
И аз смятам темата за пързалка, но пък знам, че в живота има и такива кухи хора.

# 130
  • София
Просто може би страха от бъдещето ме кара да се колебая в себе си.Вината от това че поради мой избор детето няма да расте с баща си,

В твоя случай страхът е, че детето ще расте с баща си. От това трябва да те е страх.

# 131
  • Варна
На мен ми звучи като чиста проба оправдание да остане с този, а не страх, че един ден детето може да я упрекне за избора, който е направила.

# 132
Незнам един ден това което съм избрала ще е по доброто бъдеще за детето,или винаги ще се чудя ако бях дала шанс дали нещата щяха да са други

# 133
  • София
Подиграваш се с нас, нали?

# 134
  • На изток от Ада
Шанс за кое? Да те пребие, удуши, осакати ли? Не само теб а и детето евентуално.
Ти си му дяла шанс. Първо леко те е удрял. После по -тежко

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 14:46 от nasito8988

Общи условия

Активация на акаунт