Отговори
# 150
По въпроса за банковите сметки, днес един колега, чието дете ще учи в Маастрихт, ми сподели, че са открили сметка в Wise. (https://wise.com/) Явно нещо като Револют. За първи път чувам за тях.
Иначе, ние към момента не сме изпитали остра нужда от немска банкова сметка. Единствено на формуляра за интернета системата не прие ненемския IBAN, но им писах имейл, те ми поискаха да им пратя номера на сметката и те си я въведоха. 
Е, да, ама сметката, за която говориш, вероятно не  е бг. От наши не могат да си взимат парите, независимо дали става дума за наем, за нет, за рундфунк или за друго...

Да, не е БГ сметката, но не виждам причина защо с БГ сметка да не става. България е част от Single Europe Payments Area, т.н. SEPA зона. Тук не става въпрос дали БГ е в еврозоната или не. В SEPA участват всичко EU страни + Швейцария и още няколко, вкл. UK.
Аз се бях приготвила за битка в случай, че ми бяха отказали сметката от интернет фирмата, щото нарушават един куп Европейски директиви. Но пък предполагам, че частният наемодател има правото да си постави условията.

The SEPA zone makes it faster, easier, and more cost-effective to conduct transfers and direct debits within Europe. The standardized SEPA credit transfers and SEPA Direct Debits help businesses work more effectively by reducing costs for cross-border transactions and increasing transparency for customers and banks.

# 151
  • Deutschland/HE
Българските банки не позволяват опцията директен дебит от чужди банки. Проблемът е в българските банки. В нидерландската тема също е обсъждано многократно и специалисти са го потвърждавали.
Студентските сметки са без такси и лесно се откриват (дори онлайн), като имаш адресна регистрация.

# 152
Стискам им палци и на ръцете, и на краката, но и без това съм сигурна, че ще се справят. Heart

И аз им стискам Flowers Four Leaf Clover! Дано се справят първо те, а след тях и нашите Heart

# 153
  • тук-там
Леле, стискаме и още как! Първият препъни камък! Какво ли ще ни е тогава?! Живот и здраве, да го дочакаме!

# 154
  • София
Christeli, colibri е обяснила, не става с наши сметки Simple Smile

Ще го дочакате, къде ще ходите, mtz Laughing

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 20:18 от пенсионирана русалка

# 155
Българските банки не позволяват опцията директен дебит от чужди банки. Проблемът е в българските банки. В нидерландската тема също е обсъждано многократно и специалисти са го потвърждавали.
Студентските сметки са без такси и лесно се откриват (дори онлайн), като имаш адресна регистрация.

Да, сега погледнах на сайта на БНБ. Дават някакви ала-бала обяснения. БГ банките са започнали да изпълняват SEPA преводи в лева едва от януари миналата година. Крайният срок за прилагане на регламента е бил октомври 2016. За евро преводи ще трявба да почакаме още 5-6 години.

# 156
  • София
Colibri, все се каня да те питам в каква посока се е насочила твоята явно G9 девойка - не като държава, а като спeциалност/интереси, ако не е тайна, разбира се Heart.

Видях в друга тема какво готви синът ти, манхаймската ми девойка поне  3-4 пъти в месеца яде точно това (любимо й е, а и тя не яде месо), приготвено по съвсем същия начин. Докато си беше миналото лято тук,  ъпгрейдна студентската рецепта  като направи сама песто  с голяма китка босилек, който ни донесоха от едно село, с кашу, пармезан, зехтин и чесън . Ми много Убаво беше, супер ароматно, не като готовото, искам пак...Ама мен ме мързи, пипкаво ми е.  Сега като си дойдем дружно от Германия, ще я подканя пак да го произведе Wink

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 20:35 от пенсионирана русалка

# 157
  • Deutschland/HE
Това е много сложен въпрос Simple Smile Най-вероятно ще е математика или нещо с математика. Хареса си в Манхайм виртшафтматематик, след онлайн отворени врати на Бокони хареса нещо свързано с бази данни, преди месец каза - чиста математика. Записала се е и за TMS, решава по-малко, но май не е нейното. След среща във Варна с приятели и техни съученици набеляза и Архитектура в Аахен (не трябва да се подготвя папка). А ако може паралелно и една философия да запише.
Аз предложих да учи за учител по математика и английски (или история), защото са много търсени, има хубави отпуски и бързо ще стане държавен служител (без данъци), но не било нейното.
Чакат я пет абитура - математика и химия ще са писмени, немски ще е устен, а за другите две още не е решила, избира между английски, история и ПоВи (политика и икономика) на англ.език.

П.С. Юли се яви на САЕ и го взе с С2.

# 158
  • София
Ще й се поизбистрят нещата. Като изключим ТМS-a, все математика е замесена, а това си е  добър ориентир.. Heart Харесвам хора, обичащи мат...Stuck Out Tongue Closed Eyes

Браво за английския!

# 159
  • София
И аз така, но моята девойка буквално не може да сметне колко прави 2+2 🤐
При родители инженери, баба и дядо пак инженери, прадядо математик -тя рисува и пее чудесно. Има страхотен музикален слух, (свиреше на пиано, но се отказа от мързел), но е скарана с математика и си говорят на Вие 🤭
На моменти се чудя дали не са ми сменили детето в болницата, но пък цялата прилича на баща си. Така че май си е моето 😅

# 160
  • София
Е, понякога става точно така... Simple Smile Едната ми девойка ходи на рисуване и приложно изкуство още от предучилищната, даже две нейни картини участваха на изложба в Канада,  беше в профил математика и информатика (което мен лично ме кефеше на макс), ама реши, че ще следва медицина..Laughing Де го чукаш, де се пука..Единственият (за момента) доктор в нашето семейство беше дядо ми по майчина линия. А голямата след 7 клас искаше да става певица, пееше с вокален педагог и преди това в група от детската градина до 12 клас, фестивали, конкурси, ала-бала - оттогава  само под душа и на концерти, ама от страната на публиката. Laughing А третата какво прави с тази математика - не знам, хаха,  готвенето й е огромна страст..

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 21:47 от пенсионирана русалка

# 161
  • София
Стискам им палци и на ръцете, и на краката, но и без това съм сигурна, че ще се справят. Heart

И аз им стискам Flowers Four Leaf Clover! Дано се справят първо те, а след тях и нашите Heart
Благодаря!!

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 21:45 от bgpanda

# 162
По въпроса за сметките - общежитието във Виена го предплатих с кредитна карта. Всякакви варианти предлагаха. Унито също от БГ сметка.

# 163
  • София
По въпроса за сметките - общежитието във Виена го предплатих с кредитна карта. Всякакви варианти предлагаха. Унито също от БГ сметка.

Не става дума за такова плащане нагоре. Всички (или поне повечето) са платили унито от бг сметка. Също и кауциона, и първия наем.. Става дума обаче нататък за директен дебит, тогава  идва проблемът с бг сметките.

# 164
Дали има някой който да се прибира от Мюнхен до края на септември?
Имам една дреха , не е обемна, ще се сгъне в малък пакет, ако някой се прибира с кола, да му я даде синът ми?

Общи условия

Активация на акаунт