Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 113 893
  • 1 229
  •   2
Отговори
# 405
здравейте д-р Въндева,
според моите резултати витамин Д е много ниско, но калцият е в норма.
Ако приемам витамин Д на капки, това няма ли да увеличи и количеството калций в кръвта? При този този случай необходимо ли е да приемам вит. Д или не? Не приемам към момента никакви добавки и като цяло не пия добавки, само миналата година пих бирена мая 2 месеца

каква доза на витамин д / дневно бихте ми препоръчали

# 406
Здравейте инсулина ми е 10 висок ли е

# 407
Доктор Въндева , ако ТСХ,фт3 и фт4 са в норма трябва ли да правя изследвания на ТАТ и МАТ

# 408
Здравейте д-р Въндева. Синът ми на 32 г. по препоръка на ЛЛ зарадаи умора , изследва:

THYREOID HORMONES
TSH 0.98 mIU/l 0.35 4.94
FT4 13.8 pmol/L 9.0 19.05
FT3 4.69 pmol/L 2.4 6.0

Нормални ли са тези стойности и трябва ли да изследва нещо друго, за да се отхвърли проблем с щитовидната жлеза?

# 409
Здравейте, д-р Въндева! На 36 г. съм. От около година и половина вдигам температура седмица преди началото на цикъл, понякога имам нощно изпитяване, изпитвам силна раздразнителност, нервност, тревожност и болки в гърдите. Всичко отшумява с идването на цикъла. Миналата година изследвах полови хормони и на щитовидната жлеза, като всичко е в норма. Ендокринологът не видя нищо притеснително. Въпросът е, че и правим опити за бебе от близо 2 години и си мисля дали това би дало отражение върху досегашния неуспех. Има ли някакви други изследвания, които могат да се направят? Благодаря
Здравейте, Ashley! Дори и при нормални хормони, при възраст над 35 години и неуспешни опити за бременност от 6 месеца, препоръките са и двамата партньори да се насочат към клиника по репродуктивна медицина. Не губете време и изберете такъв център, тъй като отнема още време за запазване на часове и съответно извършване на изследвания.

# 410
Здравейте.И преди няколко месеца писах тук,но отново имам нужда от помощ.Бременна съм в 6-ти месец,след ин витро.Нямам заболявания на щитовидната жлеза,нито пък проблемни резултати.Заради  самата стимулация,вдигнах ТСХ на 3.От 12г.с съм с Еутирокс 12.5мг-1ден/1 т.и 1 ден/0.5т
Всеки месец изследвам ТСХ,като резултатите са:2.76,2.31,2.00,1.39(последния от вчера.Не успявам да се свържа с репродуктивната и не знам дали да го спирам.Тя каза,че ако е под 1.5,ще се чуем и обсъдим приема му.Според Вас дали имам нужда от продължаване на приема?
Здравейте! При бременнност с ТСХ трябва да се изследва и фТ4. Стойността на ТСХ не е ниска за триместъра, а и заместването е с нищожна доза, която не може да доведе до предозиране.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:53 от Рaдост

# 411
Здравейте, д-р Въндева,

предстоеше ми замразен трансфер на ембрион на естествен цикъл /без прием на естрофем/.

По време на прегледите на ден 13 от МЦ и на ден 14 от МЦ ми бяха назначени хормонално изследвания - ето и  резултатите:

ден 13
LH - 12.14 mlU/mL
Progesterone - 1.32 ng/mL
E2 - 278 pg/mL

ден 14
Progesterone - 3.63 ng/mL
E2 - 71 pg/mL

на ден 12 имах фоликул с размер 28 мм, който на ден 13 беше 31мм. На ден 14 док каза, че е започнало спукване, но поради ниските нива  естрадиол док не продължи процедурата и не се стигна до трансфер.

Ще съм много благодарна на вашия прочит и обяснения, също ако можете да споделите малко повече дали мога да направя нещо, за да осигуря добри нива на този хормон следващия път.

Благодаря!
Здравейте, Mel! Доверете се на екипа, който Ви проследява. Естествено е, нивата на естрадиола могат да варират в различните цикли. Ако това остава като трайна тенденция, колегите могат да добавят естрофем.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:53 от Рaдост

# 412
Здравейте, д-р Въндева.
Моля за мнение за тези резултати. На лечение съм за ИР със Сиофор СР 500 от 4 месеца, на 37г съм. Предния път глюкоза на гладно 5.53, 60мин 15.27, 120 мин 10.08.
Изследванията са ми назначени от ендокриноложката, щитовидната е добре, но часа за разчитане на резултати ми е чак на 15.07.
Здравейте, Monita! Кръвната захар е висока на 60-та и 120-та минута. По стойностите на 120-та мин. се приема наличието на нарушен въглехидратен толеранс, което е преддиабетно състояние. Дозата на Сиофор трябва да се увеличи на 2х1000 мг с постепенно покачване, за да няма странични ефекти.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:54 от Рaдост

# 413
Здравейте, бременна съм в 6 месец, преди 3 седмици тсх ми беше под 1, сега е 2.44, ще отида на лекар, но исках да попитам и за вашето мнение, трябва ли да променя терапията, тя е 6х50 и 1х75, също така тази стойност, много ли е опасна в момента

# 414
Здравейте д-р Въндева. Дъщеря е ми 14 г. не съм забелязала симптоми, но реших да пусна изследвания и ви ги прилагам. Пуснати са през няколко дни в две различни лаболатории.
Притеснена съм. Моля Ви за коментар. ( При възможност ще посетим и детски ендокринолог)
Благодарим от сърце.

Здравейте, Svetlinar! От изследванията има данни да автоимунен тиреоидит. Понякога първата изява може да е с покачване на щитовидните хормони (фТ4,фТ3) поради нарушаване на тъканта и съответно спад в ТСХ. Трябва да се погледне щитовидната жлеза на ехограф и след 2-3 седмици да се повторят изследванията, за да се предвиди посоката. Може и спонтанно всичко да се нормализира.

# 415
Здравейте, д-р Въндева!
Моля за мнение този резултат предполага ли наличие на проблем и следва ли нещо да се предприеме?
.
Имам 25 кг наднормено тегло вече 3г., които не се влиаят от глад и диети. Но докато лекувах хеликобактер по схема паднаха 3-4 кг., които две седмици след края на лечението се възстановиха. Преди 1.5г. правих изследване с натоварване. Резултатите според таблици, които намерих в интернет бяха леко извън норма, но ендокринолога каза, че няма данни за ИР. Този резултат на глюкозата е на гладно около 10.30ч. сутринта.

Имам още един въпрос. Детето ми е на 16г. и 10 месеца. От много години на гърба има продълговато петно, което до преди месеци може би беше цвят мляко с какао и като съм питала за него лекари са ми казвали, че е нормално. Но това петно, което не е кръгло или овално, а с неправилна форма е станало видимо по-голямо и много по-тъмно - направо си е наситено до към тъмно кафяво, като ма око смятам, че е с обща дължина около 6-7 см. и ширина в някои части може би 1 см. Предвид възрастта - активен пубертет може ли причините за тази активност в петното да са свързани с някакви хормонални проблеми? Какви изследвания следва да се направят. Ако причината не е ендокринологична каква може да е и с какъв специалист да се консултираме.
Здравейте, Рори! Резултатът отговаря на нарушена гликемия на гладно, което е преддиабетно състояние. Трябва да се започне лечение с метформин. Трябва да се видите с ендокринолог, да се обсъди какъв препарат, доза, хранителен режим, проследяване.
За сина Ви не мога да кажа много, без да видя пигментирания участък от кожата. Единично петно “мляко с какао” не буди притеснение. Ако има и други, по-малки по тялото, е добре да се направи консултация на живо. Важно е и дали има други оплаквания.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 10:58 от Рaдост

# 416
здравейте д-р Въндева,
според моите резултати витамин Д е много ниско, но калцият е в норма.
Ако приемам витамин Д на капки, това няма ли да увеличи и количеството калций в кръвта? При този този случай необходимо ли е да приемам вит. Д или не? Не приемам към момента никакви добавки и като цяло не пия добавки, само миналата година пих бирена мая 2 месеца

каква доза на витамин д / дневно бихте ми препоръчали
Здравейте, Aya! В организма нивото на калция се регулира не само от витамин Д, така че приемът на витамин Д е безопасен и във Вашия случай необходим. Взимайте 3000 единици и го проследете след 3 месеца.

# 417

# 418
Здравейте, Александрина! Относително е, зависи и от кръвната захар. Тя е необходима за изчисляване на HOMA index за инсулинова резистентност и при по-висока изходна захар може да се окаже, че е висок, или в норма, при по-ниска кръвна захар.

# 419
Доктор Въндева , ако ТСХ,фт3 и фт4 са в норма трябва ли да правя изследвания на ТАТ и МАТ
Здравейте, Малинка! Ако не планувате бременност, не е нужно да ги изследвате.

Общи условия

Активация на акаунт