Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 113 762
  • 1 228
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте д-р Въндева. Синът ми на 32 г. по препоръка на ЛЛ зарадаи умора , изследва:

THYREOID HORMONES
TSH 0.98 mIU/l 0.35 4.94
FT4 13.8 pmol/L 9.0 19.05
FT3 4.69 pmol/L 2.4 6.0

Нормални ли са тези стойности и трябва ли да изследва нещо друго, за да се отхвърли проблем с щитовидната жлеза?
Здравейте, Amarilis! Изследванията са нормални, оплакванията не се дължат на щитовидната жлеза.

# 421
Здравейте,

Дали бихте могли да разчетете тези резултати? Благодаря ви предварително!

Добавям, че холестерола ми е 06.05.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 15:23 от LieToMe

# 422
Здравейте, с хиперфункция съм на щитовидната жлеза съм , диагностицирана 2021г., след което премина в хипофункция. Сега 3 месеца след раждане хиперфункцията отново е налице с високи антитела. До момента приемах еутирокс 50 мкгр., като от няколко дни спрях приема му. Бебето е изцяло на кърма и се притеснявам, дали тези отклонения от нормата не рефлектират и върху него. Другото ми терзание е дали ще мога да продължа да кърмя, ако ми предпишат Пропицил/Метизол. Уместно ли е да приемам някаква хранителна добавка? Ще мога ли да се справя без медикаменти, тъй като не искам бебето да бъде на АМ Sad Моля за вашето мнение. Предварително благодаря. Прилагам последно направените изследвания.

TSH рецепторни антитела   ↑   32.60   IU/l   До 1.75
FT 4 ( свободен Т4 )   ↑   30.76   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↓↓   <0.005   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )   ↑   544.40   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )   ↑   >600.00   IU/ml   До 34.00

# 423
Здравейте.При тези резултати,дали имам нужда от консултация с ендокринолог?Благодаря,предварително за отговора?

# 424
Отдавна се храня, само с пасирана храна, защото се давя. Напоследък същото се случва и когато пия течности, макар че пия само със сламка. Възможно ли е причина за това де е възел, който имам от доста отдавна?

# 425
Здравейте,др.Въндева. Бихте ли ми казали,дали съм вече в пременопауза според тези изследвания.
На 49г съм почти,с цикъл от тази година през 60 дни.
FSH съм го пуснала на 9 ти ден от цикъл,когато и TSH.
Благодаря!

# 426
  • Варна
Здравейте, д-р Въндева! На 41 г. съм с опити за първо дете! От две години правя изследвания на полови хормони (на 3-ти ден от МЦ), днес пуснах за трета година и резултата на FSH не ми харесва Sad
Моля ви за коментар! Какво мога да направя за подобряване стойностите на FSH? През последните 2 години приемам с кратки паузи: Ресвератрол, CoQ10, Омега 3, Вечерна иглика, вит. В9, В12 и Д.
Взимам и хормон за ЩЖ и доскоро Достинекс, който спрях от 10 дена. Изследвала съм пролактина и по време на прием на Достинекс, тогава беше в средата на реф. стойности. За пролактина седях около 15 мин., другите изисквания са спазени.
Това са резултати от предните години:
2022 г - FSH 6.54 IU/l, LH 10.89 IU/l, E 196.3 pmol/l
2023 г - FSH 6.76 IU/l, LH 7.77 IU/l, E 251.1 pmol/l

# 427
Здравейте! Ще бъда благодарна за коментар на моите изследвания. Имам хашимото от 2010 г и инсулинова резистентност, установена в края на 2014 г., за която досега не приемах лекарства. На 39 години съм, 77 кг, приемам 100 мкг еутирокс, магнезий, вит Д. Бях при двама ендокринолози понеже инсулинът ми много се е повишил. Единият ми изписа сиофор 1000 по две таблетки дневно и инжекции за отслабване. Нещо ме достраша да го започна сиофора, стори ми се висока дозата от това, което съм чела и реших да отида на втори ендокринолог и да сравня той каква доза ще ми изпише, за инжекциите съвсем не се доверих на лекарската преценка. Вторият лекар обаче ми изписа пизона 7 мг на ден, което сега също ме е страх да започна предвид възможните странични реакции, най-вече хипоглекимии и напълняване. Също не ми е ясно защо при висок инсулин, както е при мен, се изписват лекарства за понижаване на кръвната захар.

Моля за коментар.

# 428
Здравейте, бременна съм в 6 месец, преди 3 седмици тсх ми беше под 1, сега е 2.44, ще отида на лекар, но исках да попитам и за вашето мнение, трябва ли да променя терапията, тя е 6х50 и 1х75, също така тази стойност, много ли е опасна в момента
Здравейте, Ina! В този срок на бременността прицелните стойности на ТСХ са под 3, така че не е опасно.

# 429
Здравейте,

Дали бихте могли да разчетете тези резултати? Благодаря ви предварително!

Добавям, че холестерола ми е 06.05.

Здравейте! Кръвната захар на 60-тата минута е над 8,9, което е дискретно отклонение, както се наблюдават и леко повишени нива на инсулин. Общият холестерол е висок, но под внимание се взимат LDL и HDL също. Нивата на холестерола не винаги зависят от диетата, може да са наследствени. Поведението за холестерола и кръвната захар като цяло зависи от възрастта, телесното тегло и наличието на други рискови фактори.

# 430
Здравейте, с хиперфункция съм на щитовидната жлеза съм , диагностицирана 2021г., след което премина в хипофункция. Сега 3 месеца след раждане хиперфункцията отново е налице с високи антитела. До момента приемах еутирокс 50 мкгр., като от няколко дни спрях приема му. Бебето е изцяло на кърма и се притеснявам, дали тези отклонения от нормата не рефлектират и върху него. Другото ми терзание е дали ще мога да продължа да кърмя, ако ми предпишат Пропицил/Метизол. Уместно ли е да приемам някаква хранителна добавка? Ще мога ли да се справя без медикаменти, тъй като не искам бебето да бъде на АМ Sad Моля за вашето мнение. Предварително благодаря. Прилагам последно направените изследвания.

TSH рецепторни антитела   ↑   32.60   IU/l   До 1.75
FT 4 ( свободен Т4 )   ↑   30.76   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↓↓   <0.005   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )   ↑   544.40   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )   ↑   >600.00   IU/ml   До 34.00
Здравейте, Катрин! От изследванията има данни за нов епизод на Базедова болест, за която няма ефективни добавки. Прилагат се Тирозол/метизол или Пропицил. Не е необходимо да се спира кърменето, тъй като те преминават в малка степен в кърмата и има данни, че не увреждат бебето. Трябва да се направи консултация на живо, за да се обсъди и избере лечението.

# 431
Здравейте.При тези резултати,дали имам нужда от консултация с ендокринолог?Благодаря,предварително за отговора?
Здравейте, Ивайло! Резултатите са в норма и специално за тях не е нужна допълнителна консултация. Ако никога досега не е правена ехография на щитовидната жлеза, на някакъв етап трябва да се направи, тъй като може да има възел/възли, което не променят тези показатели.

# 432
Отдавна се храня, само с пасирана храна, защото се давя. Напоследък същото се случва и когато пия течности, макар че пия само със сламка. Възможно ли е причина за това де е възел, който имам от доста отдавна?
Здравейте! Ако възелът е много голям, може са даде такива оплаквания, но по-вероятно е да не е от него. Направете консултация с гастроентеролог и УНГ.

# 433
Здравейте,др.Въндева. Бихте ли ми казали,дали съм вече в пременопауза според тези изследвания.
На 49г съм почти,с цикъл от тази година през 60 дни.
FSH съм го пуснала на 9 ти ден от цикъл,когато и TSH.
Благодаря!
Здравейте, Damayanti! Това са симптоми на перименопауза. Нивата на ФСХ първоначално могат да варират в отделните цикли и впоследствие остават трайно високи. Проследете ФСХ между 3-5-ти ден в някой от следващите цикли. Ако ФСХ е нисък, посетете ендокринолог да се изключат други възможности.

# 434
Здравейте, д-р Въндева! На 41 г. съм с опити за първо дете! От две години правя изследвания на полови хормони (на 3-ти ден от МЦ), днес пуснах за трета година и резултата на FSH не ми харесва Sad
Моля ви за коментар! Какво мога да направя за подобряване стойностите на FSH? През последните 2 години приемам с кратки паузи: Ресвератрол, CoQ10, Омега 3, Вечерна иглика, вит. В9, В12 и Д.
Взимам и хормон за ЩЖ и доскоро Достинекс, който спрях от 10 дена. Изследвала съм пролактина и по време на прием на Достинекс, тогава беше в средата на реф. стойности. За пролактина седях около 15 мин., другите изисквания са спазени.
Това са резултати от предните години:
2022 г - FSH 6.54 IU/l, LH 10.89 IU/l, E 196.3 pmol/l
2023 г - FSH 6.76 IU/l, LH 7.77 IU/l, E 251.1 pmol/l

Здравейте, Arogans! Ако сте приемала Достинекс заради пролактином, не бива да го спирате. При възраст над 35 години, ако опитите за бременност в продължение на 6 месеца не са успешни, препоръките са да се търси център по репродуктивна медицина. Идеята е да не се губи ценно време, докато все още има възможност да се стимулира производството на яйцеклетки. Консултациите и процедурите отнемат време, през което може и спонтанно да се забременее, но не трябва да се отлага и бави. Добавките и витамините, които приемате, могат да помогнат, но няма ли резултат с тях, действайте със специалисти,  докато нивата на ФСХ са все още такива.

Общи условия

Активация на акаунт