Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 696
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте,при тези стойности на витамин Д нужен ли е прием на препарат?Изследването е от март 2024,ендокринолог тогава каза -не.
Според вас ?
И ако трябва ново изследване?
За витамин В12 съм приемала хапчета и е в норма.
Благодаря,
Здравейте, Eli! Aко тези изследвания са от март 2024 год., са стари. Ако за 1 година не сте приемала витД, вероятно нивото му е спаднало. Направете ново изследване. След прием на витВ12 тази стойност също е ниска, води се латентен дефицит на витВ12. Проследете и него, вероятно също ще е необходимо заместване.

# 736
Обременяването с глюкоза пак ли 3 пъти трябва да е или може само 2 боцкания на 1 и 3 час да е ? Защото съм правела вече беше ми станало лошо и не успяха да намерят вена .

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:47 от Nia84

# 737
Здравейте, моля за разчитане на изследванията ми, дали имам проблем в тях.

# 738
Здравейте, какви изследвания е необходимо да си направя поради косми по брадичката и оредяване на косата отпред. Родила съм преди година и половина.

# 739

Здравейте ! Как бихте коментирали резултатите ми от изследванията, направени поради липса на цикъл? И може ли да ме посъветвате какво мога да направя , за възвръщане на нормалния цикъл. При последното замерване на инсулина през лятото имах и Homa индекс -3,8. Благодаря Ви предварително.

# 740
Здравейте имам високи стойности на  изследване, ще прекача снимки. Моля за съвет и дали е възможно забременяване с такива стойности. Благодаря Ви

Здравейте, Тони! Подобни стойности на ЛХ и ФСХ са характерни за менопауза. Ако за пръв път се установяват такива нива, повторете изследването. Направете и консултация с гинеколог.  Ако се потвърдят, трябва да се обсъдят възможностите в специализирана клиника по репродуктивна медицина. ТСХ също е висок, обикновено такива стойности се наблюдават при автоимунен тиреоидит и се препоръчва заместване с левотироксин. Но високият ТСХ не е причина за покачването на ЛХ и ФСХ.

# 741
Здравейте, д-р Въндева!
Моля за съвет какво да предприема. На терапия с Л Тироксин съм от години, когато започнахме опити за бебе и инвитро, като постепенно увеличавах дозата и стигнах до 50мкг/ден. Последните месеци бях достигнала стойности на ТСХ около 2 и последният ми опит беше успешен. След положителния тест ТСХ ми беше 1.96. Сега съм в 11г.с с близнаци и вчера ТСХ ми беше 0.11, което знам, че е долна граница за първия триместър. Трябва ли да ме тревожи тази стойност и какво мога да предприема?
Благодаря предварително!
Здравейте, Слънчоглед! При бременност с близнаци стойностите на бета-чХГ са по-високи и може да има по-голям спад в ТСХ. Не се налага нищо на този етап. Да се проследи също и фТ4. Ако е в норма, изследвайте отново ТСХ и фТ4 след месец.
Сърдечно благодаря, д-р Въндева!
Моята ендокриноложка настояваше да си спра терапията, защото според нея съм изпаднала в тиреотоксикоза, но мен ме достраша да я спра рязко и само намалих от 50 на 25мкг на ден. Това са ми резултатите след 1 седмица на 25мкг:

Дали трябва да остана на 25 или да се върна на 50мкг?
Ще продължа да проследявам и трите хормона.
Вече преминавате във втори триместър, което позволява стойности на ТСХ до 3, тоест не очакваме намаляването на дозата да доведе до ТСХ извън желаните нива. Изчакайте да мине 1 месец от промяната и изследвайте нивата отново.

# 742
Здравейте!
При предписана доза Оземпик 0.5 мг, мога ли да купя 1 мг и да деля дозата на две, т.е. да слагам по 0.5 мг.?

# 743
Здравейте д-р Въндева, с Хашимото съм, хипофункция. Вчера при силен стрес и притеснение изпитах много силна болка в щитовидната жлеза. Има ли повод за притеснение?

# 744
Здравейте, доктор Въндева!
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.
Здравейте, доктор Въндева!
Още същия ден когато Ви писах запасих час за ендокринолог, който корегира дозата на 4 дена по 100 мкг и 3 дена по 50 мкг и контрола на 20,01. 2025,.Сигурна бях, че това е много малко, но все пак започнах още от 20.11., деня след прегледа да ги пия по тази схема. Днес 17.12. 2024 направих нови изследвания и резултата е 12,30. Не беше изненада за мен. Усещах го и го очаквах, че ще бъде завишен. Моля, за Вашето мнение, да върна ли дозата която съм приемала последните години,  6 дни по 125 мкт  и 1 ден по 100 мкг.  Благодаря !
Здравейте, Боби! Минало е доста време и предполагам, че вече е направена консултация и дозата е сменена. Проследете ТсХ и фТ4 45 дни след новата доза и ще се разбере дали е подходяща.
Здравейте д-р Въндева,

Дозата е сменена, съответно 6 дни по 125 мкт и 1 ден от 100 мкг. Днес  резултата е 2,250 /за мен пефектни/. Изследванията са направени 34 дни след промяната, а не 45 дни. Според Вас достатъчни ли са за да се разбере дали е подходяща или трябва да се направи нова контрола? Благодаря Ви!

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 16:02 от boby1979

# 745
Здравейте, д-р Въндева.
Отново пуснах изследвания, като имам кисти на ляв и десен яйчник (тази киста е била там оше след раждането , преди година и 2 месеца, а сега имам и на левия яйчник). Инхибин и АМХ са на 32 ден от МЦ ( и на 5ти ден от закъснението на цикъла), а останалите са на 4ти ден на МЦ.
В случая хормонално лечение ли ще трябва?

Здравейте отново д-р Въндева,
Пуснах прогестерон, натрий, калий и хлориди на 20ден на МЦ.
Виждам, че прогестерона е много нисък, а натрия е граничен.
Скоро, ще пусна отново: ФСХ, АМХ, Инхибин, E2, както и преглед при АГ.
Моля за коментар за изследванията ми.
Също и, дали Витекс би помогнал за регулирането на физическите неразположения.
Благодаря Ви!

Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.
Здравейте! Разликата във ФСХ не е съществена. Преди една година Анти-Мюлеровият хормон е много добре.
Здравейте, Надежда! Ниският прогестерон говори за липса на овулация този месец. Добре е да се направи и фоликулометрия от АГ специалист. Това, че този месец цикълът е ановулаторен, не значи, че всички месеци са така, но трябва да се обърне внимание. Витекс е добавка, не са сигурни ефектите, в случая няма да навреди.

# 746
Здравейте, д-р Въндева.
Диагностицирана съм с хипофункция и Хашимото от 2018 година. Към момента съм на 5 мл акутирокс. От 3-4 години на моменти имам болки в ставите, главно колене, лакти, млаките стави на пръстите, по-рядко тазобедрените. Посетих ревматолог 2022 година, изследванията за артрит са отрицателни, единствено АНАе завишено 1:320. Според ревматолога е заради Хашимотото и допълнителни изследвания тогава не са пускани. От няколко месеца отново съм с болки във всички изброени стави, особено силни през нощта, имам и зачервяване по лицето, което не изчезва. Пуснах отново изследвания - АНА отново е 1:320, пуснах и АНА профил. Прилагам снимки на изследванията и зачервяването по лицето. Съмнявам се за лупус или друго подобно автоимунно заболяване.
Възможно ли е тези оплаквания да са заради Хашимотото? Притеснявам се за друго автоимуно заболяване. Благодаря.

# 747
Здравейте Др Въндева,
Моля за помощ.
На 49г съм в перименопауза и от 4г полека лека започнах да качвам кг.
Вече съм +8кг.
Спортувам,храня се здравословно,не ям сладко,хляб,картофи,ориз,пия много вода,а кг само се покачват.
Вс изследвания са ми ок,единствено холестерола седи завишен винаги.
Ходих на два различни нутрисиониста,казват че се храня добре,да добавя малко фибри гъй като не ям.
Моля помогнете,ужасно се чувствам

# 748
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте д-р Въндева!
Може ли коментар по изследванията ми?
Имам опаквания като постоянна умора, трудна концентрация, мозъчна мъгла,  депресивни състояния, прекалено трудно отслабване, силен косопад.
Благодаря предварително!

# 749
Здравейте, д-р Въндева!

Искам да Ви попитам, от няколко месеца имам рязко намаляване на теглото, постоянна тревожност и паник атаки, храня се, но килограми не качвам. По принцип съм много слаба, а сега съвсем. Имам и нередовен цикъл, но той е така от самото си начало, правени са ми изследвания при вас в Майчин дом преди много години и не се установи проблем. Преди 3 години родих и известно време всичко беше нормално. Преди 2 дни ми се появи и кафяво зацапване, цикълът ми закъснява, не се съмнявам за бременност. Като цяло симптомите, които ме притесняват са сваляне на килограми, неспокоен сън, това зацапване и умора. Правила съм кръвни изследвания на щитовидната жлеза и ще ги прикача. Та въпроса ми е какви изследвания мога да си пусна преди консултация, тъй като в града ми няма ендокринолог. Поне някои основни, които отговарят за симптомите ми. Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт