Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 356
  • 1 176
  •   2
Отговори
# 1 020
Здравейте, д-р Въндева. Бях на лечение със Саксенда близо 8 месеца, спирам я след месец. От както съм започнала лечение не ям бяла захар, бяло брашно, грозде, банани,  започнах редовно да ходя на фитнес и свалих 20 кг. Миналия месец правих изследвания и са добри- инсулин от 30 е 7.9, а кр. захар от 5.6 е 4.9
Имам за свалян още десетина кг. Въпросът ми е след спиране на лекарство как е най-добре да подходя , за да не започна да връщам кг.? Ендокринолог, който ме следи, каза че за 2-3 месеца след спирането трябва да съм на строг хранителен режим - месо/риба +зеленчуци. Бихте споделили и Вашето мнение?

# 1 021
Здравейте! За наличие на киста какви изследвания трябва да се пуснат и трябва ли бъбречни? И още един въпрос - нормално ли е след като приключи цикъла да е изчезнала кистата и две седмици след това пак да се появи?
Здравейте, Галина! Предполагам, става въпрос за яйчникови кисти. Най-често това са задържани фоликули и може следващ цикъл пак да се види киста. Трябва да се изследват полови хормони в съответните фази на цикъла, пролактин, ТСХ. При млади хора не се очаква бъбречен проблем, освен ако няма вече известно бъбречно заболяване с намалена бъбречна функция.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:21 от Рaдост

# 1 022
Скрит текст:
Здравейте отново,
Благодаря за отговора. Междувремено направих обременяване с глюкоза по съвет на лекар. Гликираният ми хемоглобин е 5.4%,
Мислите ли, че хома индекса е сметнатгрешно? Допреди 2м ми беше 1.9.
Здравейте,
Преди 16г заради възел ми е отстранена 40% от щитовидната жлеза. Не пия лекарства.
Как бихте коментирали изследванията? От 6г изследвам вит.Д , пръскала съм спрей, към момента пия Вигант@л 20капки х 2 пъти в седмицата. (при изследването не съм приела лекарства).

Здравейте, Деси! За щитовидната жлеза не се налага да се приемат лекарства. Витамин Д продължава да е нисък на тази доза Вигантол. Може да се опита с прием на високодозирани таблетки - Солигамма 20000 IU веднъж седмично или Хидроферол веднъж на две седмици и ако нивото е все още ниско след 3 месеца, да се увеличи допълнително дозата.
Здравейте, Деси! Грешно е сметнат, 2,7! е ХОМА индексът. Инсулинът не е висок, но захарта е извън норма. Повторете след време пак кръвна захар на гладно с инсулин. При стойности на захарта над 6.1 трябва да се взимат мерки.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:23 от Рaдост

# 1 023
Здравейте д-р Въндева,
моля за мнение - майка ми е с остеопороза, а аз бях с остеопения преди 5г; сега, след ДЕХА изследване вече съм и аз с остеопороза (-2,7 е резултата); останалите кръвни изследвания са в норма (вит.Д, калций и т.н.). Ако прецените ще кача резулататите..
От 3 години съм в перименопауза.
Ревматолога при който ходих ми изписа пролиа, но ме притеснява факта, че тя е за жени преминали менопауза (от която аз още съм далеч) и съм на биологична терапия - Тремфия.

Моля за мнение и насоки за алтернативен вариант на пролиа.
Здравейте, MTV! Ревматоидният артрит може да е свързан с по-ранна изява на остеопороза. Алтернатива на Пролиа е терипаратид, който има изграждащо действие и е с най-добър ефект, когато се приложи преди Пролиа или бифосфонат.

# 1 024
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева. Имам малък възел на щитовидната жлеза, 2 мм. Открит е от личния ми лекар при профилактичен преглед. Насочи ме към консултация с ендокринолог, въпреки че според него няма нужда от провеждане на лечение. Страдам и от постоянна умора. Междувременно излязоха и резултатите от кръвните изследвания. Притеснява ме ниската стойност на витамин Д и високия холестерол. На 44 г съм, висока съм 168 см и тежа 57 кг. Моля за мнение. Прилагам изследванията.
Здравейте, Мона! Щитовидната жлеза работи идеално, възелът е прекалено малък и не налага по-специални мерки. Холестеролът ви е висок за сметка на добрия, така че също не е необходимо да се предприема нещо. Дефицитът на витамин Д е сериозен, започнете витамин Д3 по 5000 единици дневно и след 3 месеца го проследете.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:28 от Рaдост

# 1 025
Скрит текст:
Здравейте Доктор Въндева,
Бременна съм в 32 седмица, като към момента приемам аспирин акарт, магнерот, витамини Сюпле Маман и след резултатите от изследванията и желязо.
АГ ме праща на консултация с гастроентеролог, заради завишените нива на АСАТ и АЛАТ.
Имайте предвид, че е деня на изследването се сдобих и с настинка, за която приемах хомеопатични лекарства.
Трябва ли да се притеснявам за нивата на двата чернодробни ензима?
Здравейте, Hmaniva! Обикновено при такива нива няма сериозни чернодробни заболявания. Направете консултацията с гастроентеролог, за да уточните поведението.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:29 от Рaдост

# 1 026
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева! Ще съм благодарна да посъветвате. Установен гестационен диабет  в 20гс, успях само с диета да държа в норми захарта. Или под 5.3 на гладно и под 7 на 1ви час. Рядко е била повече от 6.5 на 60мин. Ето и резултата от 20гс

А това е резултата два месеца след като родих. Добри ли са резултатите?

Здравейте, InYan! Добри са Ви резултатите. Придържайте се към режим с ограничени бързи въглехидрати.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:29 от Рaдост

# 1 027
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева! На 41 год. съм. От миналата година с диагноза Хашимото. Не приемам лекарства. Преди бях с дългогодишна анемия, сега желязото ми е необичайно в норми. Месеци наред ме мъчат храносмилателни проблеми, миналата година ми премахнаха жлъчка, сега съм с раздразнено дебело черво. Другите ми оплаквания са нервност, безпокойство, депресивни моменти и нарушения на съня, сърцебиене. Имам редовна менструация. Напоследък по шията ми постоянно има обрив от твърди пъпки. Не знам на какво да обърна внимание и къде да търся проблема. Прилагам изследвания от миналия месец. В момента приемам вит. Д 2000 IU дневно.
Здвавейте, Marth! Оплакванията не са свързани с щитовидната жлеза, функцията ѝ е нормална. Все още има нужда от заместване с желязо, имате анемия и малък обем на еритроцитите, което говори, че железният дефицит все още не е преодолян. Продължете с витамин Д. Направете консултация с гастроентеролог и психолог/психиатър за настроението.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:30 от Рaдост

# 1 028
Здравейте, д-р Въндева. Бях на лечение със Саксенда близо 8 месеца, спирам я след месец. От както съм започнала лечение не ям бяла захар, бяло брашно, грозде, банани,  започнах редовно да ходя на фитнес и свалих 20 кг. Миналия месец правих изследвания и са добри- инсулин от 30 е 7.9, а кр. захар от 5.6 е 4.9
Имам за свалян още десетина кг. Въпросът ми е след спиране на лекарство как е най-добре да подходя , за да не започна да връщам кг.? Ендокринолог, който ме следи, каза че за 2-3 месеца след спирането трябва да съм на строг хранителен режим - месо/риба +зеленчуци. Бихте споделили и Вашето мнение?
Здравейте, Adaline! Резултатите са Ви отлични! Аз не бих спряла лечението толкова скоро. Обикновено намалявам дозата плавно за по-дълъг период. Предложеният хранителен режим е добър и трябва да продължи за постоянно, може да се включва и по малко въглехидрат, стига да не е като самостоятелно хранене.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:30 от Рaдост

# 1 029
Много благодаря за отговора! А картофи и ориз дали и тях да огранича?

Здравейте д-р Въндева! Ще съм благодарна да посъветвате. Установен гестационен диабет  в 20гс, успях само с диета да държа в норми захарта. Или под 5.3 на гладно и под 7 на 1ви час. Рядко е била повече от 6.5 на 60мин. Ето и резултата от 20гс

А това е резултата два месеца след като родих. Добри ли са резултатите?

Здравейте, InYan! Добри са ви резултатите. Придържайте се към режим с ограничени бързи въглехидрати.

# 1 030
Здравейте, д-р Въндева! Бях решила да пия Л карнитин 500мг до 1000 дневно, тъй като съм на 48 год и в пременопауза вече и метаболизмър ми се забавя, натрупвам килца, около корема основно, чувствям се без енергия. Имам умерена активност - работата ми е свдяща,но се старая да ходя повече,когато имам възможност и ползвам министепер у дома. Но четих,че при проблеми с щитовидната не е добре да се пие Лкарнитин. Ще си пъсна малко по нататък изследвания -щиъовиден пакет,но бих искала да "чуя" и Вас. През 2018 г имах проблем с щитовидната жлеза - хиперфункция, тиреотоксикоза. Пих пропицил узвестно време, но лекарката. И ах много ниско ТСХ тогава  - 0,001, високи стойности на ТРАК антитела. Може би трябв ада отбелвжи,че беше и около 6-7 месеца след раждане.  След това хормоните бяха нормализирани. Не пия никакви лекарства. Скоро не съм пускала изследвания. Смятате ли,че употреба на Лкарнитин 500-1000мг дневно е опасна за щитовидната жлеза в такъв случай?

# 1 031
Здравейте, д-р Въндева!
С хипотиреоидизъм и инсулинова резистентност съм от години. Пия ежедневно по 50 мкг Еутирокс и 2х1000 мг Глюкофаж. Моля за коментар на последните ми изследвания:

Благодаря предварително!

# 1 032
Здравейте, д-р Въндева! Исках да попитам какво мислите за изследванията ми? Пуснах си ги просто така в пакет, профилактично. Ако има отношение имам висок АСТ, поради чести гнойни ангини.

# 1 033
Здравейте, д- р Въндева. Искам да попитам каква може да е причината за пистоянен сладък вкус в устата. Промени се след като имах хрема през м.12.2024г. Кръвната ми захар е 4.9, имах хеликобактер, но след прием на антибиотици в момента фекалната проба е отрицателна. Нямам зъбни проблеми. Правиха ми гастроскопия при която се установи, че имам атопичен гастрит, но нямам киселини. Благодаря Ви за отделено време.

# 1 034
Здравейте д-р Въндева , с хипотиреоидизъм съм , с малка щитовидна ,добре кръвоснабдена . Искам  да попитам от 18 г възраст пия Л - тироксин от 50 мг и поддържах стойностите на ТСХ над 2.50. От 6 месеца насам съм на 100 мг по преценка на лекар , защото ми каза , че трябва стойностите да са под 2 в репродуктивна възраст . Онзи ден си правих изследвания тсх 2.45 , защо не намалява . Колко време му е нужно да спадне под 2 ? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт