Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 92 379
  • 1 055
  •   1
Отговори
# 1 005
Здравейте, д-р Въндева! На 40 години съм, преди 6 месеца ми откриха 3 възела на щитовидната жлеза, но хормоните бяха в норма.след една седмица предстои нова ехография за проследяване на възлите. Лекарката каза, че са пълни с течност и са тип кистозни. Днес направих нови кръвни изследвания, ще се радвам да ги погледнете. Имам гинекологични проблеми с нередовен и продължителен цикъл, ниски нива на прогестерон и диагноза преждевременно навлизане в менопауза. Според лекарите няма връзка със щит.жлеза щом хормоните са в норма. Прилагам кръвните изследвания при възможност от Ваша страна за коментар. Благодаря предварително!
Скрит текст:

Забравих да спомена, че заради обилните цикли от дълго време нивата на желязо са ми под нормата.
Здравейте, Лотус! Функцията на щитовидната жлеза е нормална и възлите нямат връзка с менструалните нарушения. Обсъдете с гинеколога възможности за намаляване на кървенето. Поставянето на спирала Мирена дава добри резултати, разбира се, при липса на противопоказания.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:14 от Рaдост

# 1 006
Здравейте д-р Въндева, баща ми е на 69г. и лекува диабет от 20 години, не е пълен, движи се много, но вече има бъбречна недостатъчност 1 степен. Има ли подходящи лекарства за диабета, които не вредят на бъбреците освен инсулин?
Благодаря предварително за отговора и насоките ви.

Здравейте, Бебка! При захарен диабет тип 2 лекарства от групата на SGLT2 инхибитори и GLP1 агонисти намаляват прогресията на бъбречното заболяване и са с отличен ефект и върху кръвната захар. В днешно време инсулинотерапията е метод на последен избор, едва при изчерпване на собствените инсулинови резерви.

# 1 007
Здравейте! За наличие на киста какви изследвания трябва да се пуснат и трябва ли бъбречни? И още един въпрос - нормално ли е след като приключи цикъла да е изчезнала кистата и две седмици след това пак да се появи?

# 1 008
Здравейте д-р Въндева, пуснах някои изследвания заради честа умора, сънливост и невъзможност да изгоря мазнините около корема въпреки постоянни тренировки и сравнително добро хранене.  Пия противозачатъчни от 7 години с почивки заради тежко акне, което така и не успяха да излекуват по хиляди начини и различни лекари.. Ще отида на лекар заради високия кортизол, който много ме притесни. TSH май също не е добре да е 3 въпреки че е в норма. Бихте ли дали мнение за следните изследвания? Скоро ще почваме и опити за бебе и ще трябва да спра противозачатъчните. Благодаря. На 28 съм.
Скрит текст:
Здравейте, Габриела! При невъзможност за редуцкция на килограми въпреки хранителен и двигателен режим е добре в допълнение към изходните кр. захар и инсулин да се направи обременяване с глюкоза и инсулин на 0', 60' и 120'. На този етап не се налага да приемате заместване за щитовидната жлеза. Като спрете контрацептивите, тогава отново изследвайте ТСХ и фТ4. При ТСХ над 2.5 след консултация с ендокринолог може да се започне лечение. На фона на контрацептив може да са малко по-високи нивата на кортизола и тези нива не са притеснителни. Ако има клинично съмнение за повишена продукция на кортизол, трябва да посетите ендокринолог и да се назначат допълнителни изследвания, тъй като сутрешното ниво е достатъчно само за диагностициране на обратното състояние (хипокортицизъм).

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:15 от Рaдост

# 1 009
Скрит текст:
Здравейте , др Въндева
Ще съм ви благодарен да ми отговорите на следните въпроси
Приемах 3 седмици витамин Д по 3000 IU при резултат 9.5 , и по преценка на личната др. го спрях, сега ставало топло и затова според нея.
1. Да продължавам ли да го пия витамин Д по 6 капки , или да го изследвам отново първо
2. Притеснително ли е резултатът на МАТ 0.10 , твърде ниско ли е ?
Дали е проблем?
3. Трябва ли да изследвам хормони като като кортизол, адреналин и алдостерон?
Благодаря Ви,
Здравейте, Рони! Не трябва да се спира вит.Д след 3 седмици. Пие се поне 3 месеца и след изследване се решава. Ниски нива на антитела не са притеснителни. Надбъбречните хормони се изследват по преценка на ендокринолог след по-задълбочен разговор.

Благодаря ви др Въндева, още нещо ако можеда Ви питам ,
1.При този мой резултат от 9.5 по 5 капки Вигантол дневно дали е добре ?
2. Вярно ли е следнто твърдение:
че витамин Д винаги се пие в комбинация със вит.К2 , така калцият се насочвал във костите  а не във артериите или меките тъкани

При положение че пия по 5 капки Вигантол дневно ,трябва ли да го включвам този вит.К2 + магнезий
Здравейте, Рони! Дозата на витамин Д зависи и от тегло, възраст. 5 капки Вигантол вероятно ще са малко, ако има малко излагане на слънце без слънцезащитни кремове. При разнообразно хранене и преди менопауза не е наложително да има и витамин К2. След менопауза, когато принципно сърдечносъдовият риск се увеличава, може да се добавя и витК2.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:16 от Рaдост

# 1 010
Здравейте д-р Въндева, ако Асат е малко над нормата а Алат е в норма притеснително ли е?
Gama също е в норма и Алкална фосфатаза също.
За дете на 2 г
Здравейте, Гери! Най-добре е резултатите да се коментират с проследяващия педиатър на детенцето.

# 1 011
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева. На 55 г съм и от 30 г съм с хашимото и хипотериодизъм. До миналият Април винаги приемах по 100 микрограма елтироксин.
От 1 година приемам 4 дни х100 и 3 дни х 75. Последните ми изследвания показват, че фт3 е на дъното, тсх също е под нормата. Януари месец фт3 беше 3,93 / 3,20 - 6,80/ а сега е още по-ниско. Висока съм 153 см , 55 кг. Искам да сваля 2 килограма от началото на годината и не успявам с калориен дефицит и интервално гладуване. Имам час за лекар за началото на другия месец, но дотогава ще се поболея от притеснение.
1. Как да подобря конверсията от фт4 във фт3?

2.Може ли този инсулин да  говори за ИР? При същите стойности миналата година, ендокринологът каза, че нямам ИР, и че ИР не е болест, а състояние на всяка жена в менопауза. Имам натрупани мазнини около корема и като цяло в горната част на тялото, понякога вълчи глад и безсъние от доста години. Други неразположения нямам за момента.

Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Диана! Според изследванията дозата, която приемате, е висока. Трайно ниският ТСХ след менопауза може да се отрази неблагоприятно на сърцето и костната плътност. За оптимална конверсия към Т3 са необходими магнезий, желязо, селен, цинк, витамин Д, намаляване на стреса, оптимален чревен микробиом.
Изходните нива на кр. захар и инсулин са в норма. По-точното изследване за инсулинова резистентност е обременяване с глюкоза, в хода на което се изследва и инсулин.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:17 от Рaдост

# 1 012
Здравейте отново,
Благодаря за отговора. Междувремено направих обременяване с глюкоза по съвет на лекар. Гликираният ми хемоглобин е 5.4%,
Мислите ли, че хома индекса е сметнатгрешно? Допреди 2м ми беше 1.9.
Здравейте,
Преди 16г заради възел ми е отстранена 40% от щитовидната жлеза. Не пия лекарства.
Как бихте коментирали изследванията? От 6г изследвам вит.Д , пръскала съм спрей, към момента пия Вигант@л 20капки х 2 пъти в седмицата. (при изследването не съм приела лекарства).

Здравейте, Деси! За щитовидната жлеза не се налага да се приемат лекарства. Витамин Д продължава да е нисък на тази доза Вигантол. Може да се опита с прием на високодозирани таблетки - Солигамма 20000 IU веднъж седмично или Хидроферол веднъж на две седмици и ако нивото е все още ниско след 3 месеца, да се увеличи допълнително дозата.

# 1 013
Здравейте д-р Въндева,
моля за мнение - майка ми е с остеопороза, а аз бях с остеопения преди 5г; сега, след ДЕХА изследване вече съм и аз с остеопороза (-2,7 е резултата); останалите кръвни изследвания са в норма (вит.Д, калций и т.н.). Ако прецените ще кача резулататите..
От 3 години съм в перименопауза.
Ревматолога при който ходих ми изписа пролиа, но ме притеснява факта, че тя е за жени преминали менопауза (от която аз още съм далеч) и съм на биологична терапия - Тремфия.

Моля за мнение и насоки за алтернативен вариант на пролиа.

# 1 014
Здравейте, д-р Въндева. Имам малък възел на щитовидната жлеза, 2 мм. Открит е от личния ми лекар при профилактичен преглед. Насочи ме към консултация с ендокринолог, въпреки че според него няма нужда от провеждане на лечение. Страдам и от постоянна умора. Междувременно излязоха и резултатите от кръвните изследвания. Притеснява ме ниската стойност на витамин Д и високия холестерол. На 44 г съм, висока съм 168 см и тежа 57 кг. Моля за мнение. Прилагам изследванията.

# 1 015
Здравейте Доктор Въндева,
Бременна съм в 32 седмица, като към момента приемам аспирин акарт, магнерот, витамини Сюпле Маман и след резултатите от изследванията и желязо.
АГ ме праща на консултация с гастроентеролог, заради завишените нива на АСАТ и АЛАТ.
Имайте предвид, че е деня на изследването се сдобих и с настинка, за която приемах хомеопатични лекарства.
Трябва ли да се притеснявам за нивата на двата чернодробни ензима?

# 1 016
Здравейте д-р Въндева! Ще съм благодарна да посъветвате. Установен гестационен диабет  в 20гс, успях само с диета да държа в норми захарта. Или под 5.3 на гладно и под 7 на 1ви час. Рядко е била повече от 6.5 на 60мин. Ето и резултата от 20гс

А това е резултата два месеца след като родих. Добри ли са резултатите?

# 1 017
Здравейте, д-р Въндева! На 41 год. съм. От миналата година с диагноза Хашимото. Не приемам лекарства. Преди бях с дългогодишна анемия, сега желязото ми е необичайно в норми. Месеци наред ме мъчат храносмилателни проблеми, миналата година ми премахнаха жлъчка, сега съм с раздразнено дебело черво. Другите ми оплаквания са нервност, безпокойство, депресивни моменти и нарушения на съня, сърцебиене. Имам редовна менструация. Напоследък по шията ми постоянно има обрив от твърди пъпки. Не знам на какво да обърна внимание и къде да търся проблема. Прилагам изследвания от миналия месец. В момента приемам вит. Д 2000 IU дневно.

# 1 018
Здравейте д-р Въндева
От не малък период имам стягаща болка в главата ,съпроводена със световъртеж и насочващиа се към слепоочието и гадене,като цяло все едно някой ми стяга главата на менгеме,и изведнъж цялото напрежение се отразява в слепоочието отпред . На моменти не мога и да преглътна ,за секунди ми се стяга гърлото .Имам инсулинова резистентност homa завишена до 3.5,  и завишена глюкоза, възли ,пия еутирокс 50мг през седмицата и 25мг уикенда.преди време доктор ми беше казал, че имам ,хашимото,но през годините на прегледи ми казват, че не виждат симптоми за него.Каква може да е причината всичко?
Здравейте, Лиони! Инсулиновата резистентност и тиреоидитът на Хашимото не могат да обяснят главоболието и световъртежа. Потърсете невролог. За автоимунния тиреоидит имате заместване, вероятно и за инсулиновата резистентност са Ви препоръчали мерки.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:20 от Рaдост

# 1 019
Здравейте, д-р Въндева! Имам съвсем кратък въпрос относно високи нива на пролактин, по причина на аденом на хипофизата. Дали може с пролактин 4 пъти над нормата да се получи  бременност чрез инвитро процедура? Благодаря!
Здравейте, ger! Има много лесен, ефективен и безопасен начин за нормализиране на пролактина - с Достинекс. Каква е причината да се прави инвитро при висок пролактин? Високият пролактин води до инфертилитет и нормализиране му ще възстанови овулацията.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:20 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт