Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 105 574
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 1 140
Здравейте, първо да започна с това, че имам кожен проблем от няколко години - псориазис еруптива и начален етап на ревматоиден артрит с болки в ставите на коленете. По препоръка на дерматолог си пуснах изследвания за щитовидна жлеза на 26.07 с резултати МАТ 671 Iu ТАТ 174 Iu TSH 1.10 Iu. Hа 06.08 са пуснати нови изследвания TSH 1.39Iu и Ft4 1.27 ng/dl. След преглед при ендокринолог и ехоскопия на щитовидна жлеза се установява: десен лоб с нормални размери и изоехогенна структура. Ляв лоб увеличен, който е налобен с плътно еластична консистенция. Визуализира се нодул с неравен контур, умерена васкуларизация при хетерогенна структура с размери 26/18 мм и препращане за КАТ. Прилагам снимки от ехоскопията на жлезата и резултата от направения скенер. След повторна консултация с ендокринолога след скенера  е дадена препоръка за оперативно премахване на възела или евентуално биопсия (като уточни, че резултатът от биопсията има възможност да не е реален). Моля и за Вашето мнение относно моят случай, неотложна ли е операцията и има ли други варианти за премахване. Също да добавя ако има значение, че майка ми от 4 години е диагностицирана с Хашимото, а баба ми по бащина линия е била оперирана от гуша. Благодаря Ви предварително.

# 1 141
Здравейте. Пише жена на 24г. Преди много години имах хиперфункция на ЩЖ. Приемала съм с  години Метизол. Същият беше спрян преди около 5г и влезнах в ремисия. Стойностите поддържах в норма. Април месец 2025г при преглед при ендокринолог той установи, че FT4 е на долната граница при TSH 2,3. Назначи лечение с Еутирокс 0.025 по едно на ден и с оглед на това, че планувах да опитвам за бебе. Юли месец 2025г след изследване установих, че FT4 е вече малко над горна граница, а TSH беше паднало до 0.01. Спряхме лечението с Еутирокс. Вече месец и половина по-късно TSH е отново 0.01. Този месец (август) правих опити за бебче за пръв месец и съответно следих овулацията си. При МЦ с продължителност 28 дни, имах овулация едва на 21-вия ден, което ме навежда на мисълта, че може да се окаже, че лутеалната фаза е къса. Все още е 25ти ден от МЦ и не съм убедена, че ЛФ ще се окаже къса.
Има ли някаква закономерност между това така ниско TSH и закъснялата ми овулация? Влияе ли се прогестеронът от ниските нива на TSH? Ще се случи ли покачването на TSH естествено и за колко време евентуално? Безопасно ли е изобщо да правя опити за зачеване с тази стойност и какви биха били последиците?
Благодаря Ви.

# 1 142
Какво Ви е мнението за следните резултати на момиче на 18г.
DHEA-S  12.73;   Андростендион 4,95;  Тестостерон 2,61;  Прогестерон 1,05 ; FT3 -4.97;  FT4 -14.14; TSH 3.013.Правени са на 21 ден от цикъл. На 3 ден-17 он прогестерон- 12 ; анти-мюлеров хормон-6,14, нома индекс-1,34; LH-7.19; FSH-3.77; Естрадиол-106,5.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 11:56 от Ravena1

# 1 143
Здравейте,аз съм жена на 36г. и от 1 година има нередовен цикъл.След посещение на 4 гинеколози ефектът беше 0......пих какво ли не за предизвикване на цикъла и нищо......това ми са последните изследвания и последния гинеколог ми каза,че навлизам в менопауза от там посетих ендокринолог и той каза,че нищо не може да направи,няма какво да ми изпише.Просто да си гледам живота и да не го мисля.Посетих ендокринолог и той същото,помолих го да ми изпише лекарства за забаваня на този цикъл,но ми каза,че нямало.Моля за въсет и за лечение за забавяне на менопаузата

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 09:53 от mimkkata

# 1 144
Здравейте, д-р Въндева! При профилактични изследвания - леко завишен калций 2.63mmol/l(2-2.6) и ниско витамин Д 30.4ng/ml, който преди 8 месеца беше 11. Има ли някакъв проблем, според Вас?

# 1 145

Здравейте.Това са профилактични изследвания на дъщеря ми на 12 години.Притесни ме глюкозата.Не е ли висока за нейната възраст?Личния лекар нищо не каза ,но на мен ми се стори висока.Вечерта е хапвала до късно и вземането на кръв е от пръста.Дали да повторя като и вземат от вената ?

# 1 146
Здравейте д-р Въндева,

Накратко за сина ми, имаше продължителна жълтеница, общ билирубин започна от 77. директен в норма и така с времето спадна без нужда от лекарства. Водихме до на гастроентеролог, ехограф - нищо. Обяснение не получихме. на 10-тия му месец отново го видях, че малко пожълтява и този път и общ и директен извън норми (29 общ и 11 директен) казаха ми, че съотношението е нормално, нищо притеснително не видяха, пак ехограф - съмнение за Жилбер. Асат от раждане 75 - без коментар е бил, защото АЛАТ е бил в норма. Сега обаче на година и 2 месеца билирубин в норма (но горнограничка), а Алкална Фосфатаза - 3000. Изоензими в норма - съотношение 70 на 30 (кости към черен дроб) гастроенетерлог ни праща към ендокринолог - а тя не видя причина за доизясняване. Някакъв си преходен момент... Ендокринолог твърди, че има чернодробен произход - гастро твърди, че не е така. Прекрасна ситуация. До тук сме в задънена улица...мнение?

# 1 147
Здравейте, др Въндева

При микроаденом на хипофизата и лечение с достинекс може ли да се продължи с опитите за забременяване или е нужно да мине време за провеждане на лечение?
Благодаря предварително!

# 1 148
Здравейте, д-р Въндева!
Ще може ли да ми кажете какво мислите за моите резултати от изследванията? Мат и Тат са повишени, но Tsh е в норма, това какво може да означава? Вит Д преди година беше 24, сега се е повишил, но все още ми се струва нисък, налага ли се да пия нещо за него. Не знам дали има значение към това, но пия лекарства за тревожност и депресия - Золофт, Тритико XR и флуанксол, като наскоро спрях да пия Хлорпротиксен.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 14:01 от Moderator (Bubanka)

# 1 149

Здравейте.Това са профилактични изследвания на дъщеря ми на 12 години.Притесни ме глюкозата.Не е ли висока за нейната възраст?Личния лекар нищо не каза ,но на мен ми се стори висока.Вечерта е хапвала до късно и вземането на кръв е от пръста.Дали да повторя като и вземат от вената ?
Днес и пуснах отново от вената ,като не е яла 12 часа,резултата е 5.6.Знам,че е в пубертета и хормоните и бушуват,но имам ли място за притеснение?

# 1 150

Здравейте, д-р Въндева,
Имам няколко резултата, които не съм сигурна как да разтълкувам, и започвам да се притеснявам.
Два дни преди този тест правих в друга лаборатория и там захарта беше 5.5 а инсулина 11.6 а НОМА ИНДЕКС 2.8 като се уплаших да не би да имам ИР. Вчера пуснах отново ,  излезе НОМА 1.8 ….. от инат днес пак направих и го прикачвам- 1.2 .
Бихте ли могли да ми обясните какво означават и дали има причина за тревога? Как единия ден е толкова висок резултат , а в другия няма нищо ?
Трябва ли да се притеснявам и на какво да обърна внимание? Възможно ли е по-високия резултат през първия ден да е в следствие напрежение - сутринта беше първия ден на детето на детска градина и доста бях притеснена покрай него… Напоследък доста се застоях в офиса и постоянно хапвам по нещо малко,на което отдавам високия гликиран хемоглобин …все някой колега носи я някаква бисквита ,я някакъв бонбон,я някакъв плод …

Благодаря Ви много за отделеното време и съвет!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 08:37 от BonnieKate

# 1 151
Здравейте, д-р Въндева!
Бихте ли разтълкували следните стойности (на 3 ден от МЦ) - касае ли се за ИР, трябва ли да направя обременяване с глюкоза? Бях доста недоспала на изследването, но знам ли. 
Активен човек съм, спортувам и съм с нормално тегло - 52-3 кг на 160 см ръст. Нямам диабетици в семейството. И ако се касае за ИР, обратима ли е? На 30 години съм.
Отделно от това имам TSH 3.6/3.7, но без Хашимото. От години имам и разреждане на косата и нежелано окосмяване в зоната на брадичката и шията (но не бих казала, че цялостно съм прекалено окосмена, ами съвсем нормално). Нямам данни за поликистоза от гинекологични прегледи.
С висока тревожност и нива на стрес съм.
Опитвам се да намеря връзка между всички тези неща, ако има такава. Бих искала да имам деца в близкото бъдеще - задължително ли трябва да сваля ТСХ преди опитите? Какви други изследвания би било уместно да пусна за тези симптоми?
Благодаря Ви!

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 00:22 от NorthMood

# 1 152
Скрит текст:
Здравейте, първо да започна с това, че имам кожен проблем от няколко години - псориазис еруптива и начален етап на ревматоиден артрит с болки в ставите на коленете. По препоръка на дерматолог си пуснах изследвания за щитовидна жлеза на 26.07 с резултати МАТ 671 Iu ТАТ 174 Iu TSH 1.10 Iu. Hа 06.08 са пуснати нови изследвания TSH 1.39Iu и Ft4 1.27 ng/dl. След преглед при ендокринолог и ехоскопия на щитовидна жлеза се установява: десен лоб с нормални размери и изоехогенна структура. Ляв лоб увеличен, който е налобен с плътно еластична консистенция. Визуализира се нодул с неравен контур, умерена васкуларизация при хетерогенна структура с размери 26/18 мм и препращане за КАТ. Прилагам снимки от ехоскопията на жлезата и резултата от направения скенер. След повторна консултация с ендокринолога след скенера  е дадена препоръка за оперативно премахване на възела или евентуално биопсия (като уточни, че резултатът от биопсията има възможност да не е реален). Моля и за Вашето мнение относно моят случай, неотложна ли е операцията и има ли други варианти за премахване. Също да добавя ако има значение, че майка ми от 4 години е диагностицирана с Хашимото, а баба ми по бащина линия е била оперирана от гуша. Благодаря Ви предварително.
Здравейте, reverie! Първо трябва да се направи биопсия, тя е по-достоверна от КТ изследването. Иначе високите антитела говорят за наличие на Хашимото, което е независимо от възела. Към момента жлезата работи добре и не се налага хормонална терапия. Аз не препоръчвам операция преди биопсия.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:05 от Рaдост

# 1 153
Скрит текст:
Здравейте. Пише жена на 24г. Преди много години имах хиперфункция на ЩЖ. Приемала съм с  години Метизол. Същият беше спрян преди около 5г и влезнах в ремисия. Стойностите поддържах в норма. Април месец 2025г при преглед при ендокринолог той установи, че FT4 е на долната граница при TSH 2,3. Назначи лечение с Еутирокс 0.025 по едно на ден и с оглед на това, че планувах да опитвам за бебе. Юли месец 2025г след изследване установих, че FT4 е вече малко над горна граница, а TSH беше паднало до 0.01. Спряхме лечението с Еутирокс. Вече месец и половина по-късно TSH е отново 0.01. Този месец (август) правих опити за бебче за пръв месец и съответно следих овулацията си. При МЦ с продължителност 28 дни, имах овулация едва на 21-вия ден, което ме навежда на мисълта, че може да се окаже, че лутеалната фаза е къса. Все още е 25ти ден от МЦ и не съм убедена, че ЛФ ще се окаже къса.
Има ли някаква закономерност между това така ниско TSH и закъснялата ми овулация? Влияе ли се прогестеронът от ниските нива на TSH? Ще се случи ли покачването на TSH естествено и за колко време евентуално? Безопасно ли е изобщо да правя опити за зачеване с тази стойност и какви биха били последиците?
Благодаря Ви.
Здравейте, mommywannabe! Много е кратко времето, в което ТСХ е нисък, за да окаже влияние и върху цикъла. ТСХ реагира по-бавно на промените в тиреоидните хормони. За съжаление, в много случаи ниският фТ4 при нормален ТСХ е лабораторна грешка. Проследете пак ТСХ и фТ4 сред 30 дни, ако не е правена ехография, да се направи. Направете изследванията в друга лаборатория и ако отново се повтори нисък фТ4 при нормален ТСХ, трябва нова консултация с ендокринолог.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:06 от Рaдост

# 1 154
Какво Ви е мнението за следните резултати на момиче на 18г.
DHEA-S  12.73;   Андростендион 4,95;  Тестостерон 2,61;  Прогестерон 1,05 ; FT3 -4.97;  FT4 -14.14; TSH 3.013.Правени са на 21 ден от цикъл. На 3 ден-17 он прогестерон- 12 ; анти-мюлеров хормон-6,14, нома индекс-1,34; LH-7.19; FSH-3.77; Естрадиол-106,5.
17-ОН прогестеронът налага да се повтори и ако стойностите са от същия порядък, трябва да се направи един по-специализиран тест със Синактен, за да се изключи проблем с надбъбречните жлези. Референтните стойности и мерните единици на тестостерона и андростендиона не са еднакви за всяка лаборатория и не мога да ги коментирам. Най-добре е да се консултирате на живо с ендокринолог.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:13 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт