Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 855
  • 798
  •   1
Отговори
# 210
Попринцип следя групата, защото ни предстои започване на строеж в близките месеци, но често имам чувството, че сме в паралелни вселени. Sweat Smile И друг път съм писала, за разлика в цените в региона, който съм и тези, който вие давате. Преди 2седмици посетихме две къщи туко що завършени груби строежи (тоест строение през последната година), затворени (дограма, покрив) на приятели. Къща около 200кв на два етажа 150хил ЛЕВА. Тук говорите за евро тези пари, направо се хващам за главата. Не знам как може да има такава разлика.
Може би тези, на които ни предстои това, трябва да имаме предвид, че едно нещо може да е и 2 и 200. Пример термопомпа средно излиза към 40хил, на наш приятел излезе на 13, но той си прави всичко, закупи всичко и само викна човек да му го свърже.

# 211
  • София
Цитираните от be-lla цифри са ми напълно нереалистични, дори и за груб строеж.
 А, сега ми излезе мнението на Gerundiq, както винаги точна.
За толкова голям проект, мисля че може да се вземат като ориентир тези къщи. Цената е около 1700 Е/м2 със степен на завършеност - УВЕ, със завършена вертикална планировка и ограда (която като я гледам е най-най-бюджетният вариант) https://www.infinityforest.bg/house/22 На тази база, завършени въпросните 560  м2 РЗП със среден клас материали вероятно ще стъпят поне на 2000-2200 Е/м2, като извадим някаква печалба от горната цифра, но прибавим други разходи.

# 212
Къща около 200кв на два етажа 150хил ЛЕВА. Тук говорите за евро тези пари, направо се хващам за главата. Не знам как може да има такава разлика..
Разликата смятам идва оттам, че някой не броят труд, други не броят материали, а трети просто не могат да смятат. В понеделник получих оферта за ремонт на покрив на къща под 100 квадрата, покривът да е 150кв - 32 000 лв. Това в по-затънтените територии на България.

# 213
Ако строителството излиза 2000-2100Е на квадрат, няма да има инвеститор, който да строи кооперации, при положение, че такава е продажната цена. Даже и доста по-ниски има за готови сгради също. Ако са включени абсолютно всички довършителни работи по-висок клас, може и да стигне тази цена, но пак ми се струва много висока. Нямам наблюдение върху строежи на еднофамилни къщи, но ако цените да вземеш готово и да строиш са еднакви, никой няма да строи, а хората, поне около мен, предпочитат да строят. Ние също ще строим именно заради това, че готово просто не можем да си позволим.

# 214
150 хиляди ЛЕВА си е доста добра цена, ако това включва и дограма.
Нашия груб строеж преди 3-4 години надвиши 150 000 лв с включена дограма и това при положение, че тухлите си ги доставяхме ние на много добра цена, а керемидите и дървенията за покрива почти ни беше подарък.

Не знам как има разлика в цените в София и останалите населени места. При нас много от майсторите не бяха от София. А съм говорила с майстори от малки населени места да дойдат да направят нещата на софийски цени и не искат. Взимали добри цени и в провинцията.
Налага ми се от време на време да търся майстори за майка ми и баща ми, ами почти не се справям да намеря в провинцията. Термопомпата им я върза нашият майстор от София.

Ние също си правим много неща сами - не е невъзможно, но е много времеемко, защото когато правиш нещо за първи път, лутането как да го наравиш е доста. А все пак искаме и да живеем в тия къщи, не само да работим по тях Simple Smile.
Та ако сте намерили майстори, които работят на цени от преди 4г и могат да набавят материали на цени от преди 4 години - дерзайте, не ги изпускайте!

За пукането на балона кога е предвидено? Че и аз го чакам вече повече от десетилетие. Дано да се укроти поне малко ситуацията, че е страшно с намирането на читави майстори, ама аз поне не виждам такива признаци.

# 215
  • София
edelvais0404 примерът ти за термопомпата е само приблизително верен. Разликата от 13 до 40 в този случай не е само печалба, а и използвани материали. В евтиният случай вероятно е използвано едно специално разграфено фолио, което е много евтино, но пък навиването на тръбите по него е поне три пъти по-трудоемко. В скъпият вариант - т.нар. бонбониери, с които работата е лесна, но като материал е в пъти по-скъпо за 1 м2. Освен това на вашият приятел ТП му е излязла 13, защото освен че не е плащал за труд, е взел и самата машина с отстъпка. На тази база, мисля нашата ТП да излезе 11, защото ММ ще си прави всичко от начало до край.
Всичко това е в графа "довършителни", където може с 2, може и с 200.
За първоначалното грубо строителство не мисля, че може да има разлика в пъти само защото някой строи в някакъв регион на страната. То и в София почти всички майстори са от Кърджали и Свиленград, но това не значи, че работят за МРЗ, нали?
Факт е, че има и хора, които от първа копка строят сами и с приятели, аз също познавам такива - трима братя, триетажна къща, квартал на София, РЗП 360 м2, груб строеж - три месеца. Заплащане за труд - нула лв Wink

mona11, под ВСИЧКО 2000 Е имам предвид наистина всичко завършено и като някаква максимална ориентировъчна цена, луксозно изпълнение. Инвеститорът продава на 2000Е в момента на тапа, шпакловка и замазка. Приемаме, че има поне 40-50% печалба, изваждаме ги и с разликата правим довършителните работи. Не е ли същото? Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 12:22 от sofyia

# 216
Нашия строител (София) , който само с това се занимава (строителство на къщи) ни каза преди месец, че тъкмо е завършил къща 200 кв за около 120 хил. или 130, не помня вече. Аз съм приела тази цена като ориентир, тъй като всеки проект си е индивидуален и предполагам,че цената ще се върти около 120-150 хил.лв за 200 квадрата. Сега строи някакви къщи в Елин Пелин, като ги завърши ще видим какви пари са излезли

Най-вероятно това е цена за груб строеж.Даже ми се вижда доста ниска.
Ние строим в момента 160 квадрата къща,един етаж,и цената значително ще надхвърли споменатата от Вас.
Да, за груб строеж, плюс това не знам имат ли хидроизолация, дренаж и т.н които ние искаме да имаме. Така че това ми е само ориентир, не го вземам като твърда цена

# 217
  • София
be-lla, не ме разбирай погрешно, но ще ми е интересно същият този строител да покаже договорът с клиента си за тази цена, с разбивките. Не се заяждам, просто е нереалистично. За нашите никакви 100 м2 + 20 м2 гаражна плоча, в началото на 2022 събрах 4-5 оферти, които варираха от 95-140 хил лв. груб строеж.

# 218
Не знам договора колко ще покаже наистина реалната цена на изпълнението.
В нашия договор липсваше изкопа и извозването на излишния материал, а това ако си спомням правилно излезе над 4000лв. Липсваха някои неща, които бяха уж забравили. Някои материали, които ние набавяхме.
В офертата липсваше временното захранване с ток. Водомерната шахта и новата връзка към ВиК мрежата (нямаме канализация).

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 13:04 от nellytan1

# 219
Прилагам една снимка, как аз го смятам да излезе до момента, в който влезем с чехлите вътре (е може би липсват едни суми за легла, матраци, тв, със сигурност ми лиспват и някой друг разход, но не вярвам да са повече от 5 хиляди лева, е за легла и матраци може и до 10 да се стигне) За сега това е процентно, като сме на етап слагаме външна изолация, баните и финна шпакловка, та сметките не а много пожелатени, а по-скоро реални.

Може малко категорията на някои неща да не е перфектна, но така е моята представа кое къде седи.

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 14:04 от Божидар Петков

# 220
be-lla, не ме разбирай погрешно, но ще ми е интересно същият този строител да покаже договорът с клиента си за тази цена, с разбивките. Не се заяждам, просто е нереалистично. За нашите никакви 100 м2 + 20 м2 гаражна плоча, в началото на 2022 събрах 4-5 оферти, които варираха от 95-140 хил лв. груб строеж.
Не знам, едва ли ще ни даде такива документи, засега само на думи имаме такива цени. В крайна сметка на нас ще ни трябва сметката защото ще кандидатстваме за кредит с нея, така че ще се види в основни линии цената. Иначе ни покани да видим къщите, които в момента строи и пак ще го питаме колко е излязло като цена. Мен затова тази тема много ме вълнува, тъй като се притеснявам какви пари ще ни трябват само за грубия строеж.

# 221
  • София
Правите проекта, с него при строителя+според терена, той ви казва оферта, отивате в банката за кредит. Това е пътя.
Съвсем бегъл пример... На нас да си оправим двора и оградата сигурно но трябват поне 1/3от парите за грубия строеж, други с равен терен  могат просто да боднат едни колчета и да опнат една мрежа за ограда.

# 222
Божидар Петков , не виждам отопление и охлаждане в тази сметка. Това при нас беше доста голямо перо.
Не виждам и мазилки и замазки. Те в коя графа са?
Довършителните + баните само 17% от общия капитал? Някак си невероятно ми изглежда.
Изолацията при нас беше 1/3 от грубия строеж.
За двора колко пари сме дали до сега - не ми се мисли, а още не е готов Sad.
Пречиствателна имате ли? Или изгребна яма, че и там си е цифра.
За оградата  - зависи каква е, може също да излезе доста пари. Ние все още не сме я мислили нея, но и там цифрите са срашни Sad.

За финансирането от банка, трябва много добре да си направите сметката, защото ако се окаже, че до никъде не стигат, трудно ще вземете още пари към същия заем, а и част от тях се дават след акт 16, което означава, да сте почти готови изцяло.

# 223
  • София
Мъхъм... Освен това трябва да има нещо друго, с което да обезпечите заема и добър самостоятелен капитал. Преди по-свободно даваха, при нас беше, че до акт 14 само потребителски, на акт 14може...до 80%май беше от сумата на оценката, към момента, която ест е по-ниска от на акт 16,а и никой не те пита на теб кое колко ти излиза.
Сега ако е инвестиционен заем там май са по-други нещата, отколкото при частен имот, но нямам конкретна идея.

# 224
Божидар Петков , не виждам отопление и охлаждане в тази сметка. Това при нас беше доста голямо перо.
Не виждам и мазилки и замазки. Те в коя графа са?
Довършителните + баните само 17% от общия капитал? Някак си невероятно ми изглежда.
Изолацията при нас беше 1/3 от грубия строеж.
За двора колко пари сме дали до сега - не ми се мисли, а още не е готов Sad.
Пречиствателна имате ли? Или изгребна яма, че и там си е цифра.
За оградата  - зависи каква е, може също да излезе доста пари. Ние все още не сме я мислили нея, но и там цифрите са срашни Sad.

За финансирането от банка, трябва много добре да си направите сметката, защото ако се окаже, че до никъде не стигат, трудно ще вземете още пари към същия заем, а и част от тях се дават след акт 16, което означава, да сте почти готови изцяло.

Отопление ми е при комуникации че там писах ВиК, Електро и ОВК.
За двора нямам оферта и това са ми цифрите с надежда да съм оцелил.
Нямаме пречиствател и яма, директно сме към ВиК.
За Подовата Мазилка съм начислил към ОВК-значи в Комуникации.
За стените ми е сметната при Довършителни.

Общи условия

Активация на акаунт