Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 610
  • 421
  •   1
Отговори
# 405
Скрит текст:

Добър ден д-р Симоноски,обръщам се към Вас защото сте не само професионалист ,а и мил човек.Моля Ви за съвет,за синът ми,който е на 17 г и 9 м.
За пореден път има леко завишени стойности на хемоглобин и калций.Първото изследване беше през март 2025 и сега за втори път.
Претеснява ме факта,че от лятото до сега синът ми отслабна с 10 кг.
Моля дайте ни съвет какво да правим!
Прикачам последните му  изследвания.
Благодаря Ви предварително за човечността!
Здравейте,
Прегледах изследванията на сина Ви. Увеличените стойности на хемоглобина са с несегнигикантно (незначително) завишение. Това би могло да се дължи на т. нар. хемоконцентрация, ако евентуално не се хидратира достатъчно, да не пие достатъчно вода.
Моята препоръка е нека да увеличи малко приема на течности и то най-много вода и повторете изследванията след 1 месец.

Успешен ден Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 10:08 от Рaдост

# 406
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски!
Може ли коментар за тези изследвания, има ли нещо притеснително?
От продължение на месец се чувствам отпаднала (умора, замайване, тежест в краката, сърцебиене). Имам обилен менструален цикъл.
В12- 260 pg/ml (норма)
Благодаря!

Здравейте,
Прегледах изследванията Ви. Ще се наложи да имате прием на железен препарат за известен период от време и смятам, че по такъв начин ще се коригират както и изследванията, така и общото Ви състояние.
Бих Ви предложил да Ви консултирам, за да мога да Ви назнача адекватна терапия, както и адекватно проследяване, и така бихме могли много бързо да възстановим нормалното Ви състояние, както и лабораторно, така и физически.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 10:09 от Рaдост

# 407
Скрит текст:
Здравейте, докторе,

Баща ми е на 72г и от известно време се чувства много зле - няма сили, прилошава му, залита, с ужасно ниско кръвно е и няма апетит. Ще ви издам една тайна, че пие много, от сутринта. Моля да видите изследванията, защото съм много притиснена, а му препоръчват само инжекции B12.

Благодаря ви предварително Purple Heart

Здравейте,
След като прегледах изследванията, наистина се нуждае от външно приложение на Вит Б12. Има няколко варианта на прием – таблетки, спрей, инжекции. Това може много бързо и лесно да се коригира. Но по важното е да се прегледат всички изследвания, включително и на черния дроб.
Моето предложение е да Ви консултирам, за да може да се назначи адекватната терапия, както и адекватното проследяване.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:16 от Рaдост

# 408
Скрит текст:
Здравейте Д-р Симоноски, 5 години откакто сама изследвах и разбрах,че съм с ниско желязо и витамин D ,взимам стриктно добавки.
От година се консултирам и лекувам с хематолог.Имам обилен цикъл,депресивни състояния,умора,задъхване,косата ми капе.
Моля за Вашето мнение за последните ми изследвания.

Здравейте,
Към настоящия момент сте с нормални стойности на хемоглобин, но желязото и ЖСК като маркери дават информация, че ако спрете приема на желязо (казахте ми, че приемате), бихте могли доста бързо да смъкнете нивата на хемоглобин, а оттам и допълнително задълбочаване на състоянието.
Моето предложение е да мога аз да Ви консултирам и по такъв начин бих добавил и допълнително препарати (на билкова основа), които биха могли да Ви повлияят и на останалите оплаквания.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:17 от Рaдост

# 409
Скрит текст:
Здравейте ,доктор Симоноски идвам в темата заради съпругът ми. Направиха му от работа кръвен тест . Просто се притесних ,че резултата не му е в нормата . Ако може да ми кажете какво означават тези отклонения ще бъда безкрайно благодарна.
Става дума за мъж на 42 непушач ,не пие.
Здравейте,
Прегледах изследванията. Показателите показват, че най вероятно се касае за незначителен възпалително-инфекциозен процес (завишени лековцити и отчасти неутрофили). А колкото до завишените стойности на еритроцитите, показателите по-скоро насочват на хемоконцентрация (по-ниска хидратация – нека да увеличи приема на вода).

Моята препоръка е да проведете едни контролни изследвания след 1 месец, т.е. в края на този месец, и може да ги коментираме пак.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:19 от Рaдост

# 410
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски пиша заради сина си той е на 19 год, но преди две год.буледува от бронхит за втори път и след изписването взеха да му потъмняват очите отдоло все му се спи и му е уморено пусках му иследвания и го водих на хематолог ,но казаха че нищо му няма да добавя желязото с рационално хранене ,но той продължава да му е уморено какво бихте ме посъветвали а ми се вижда че хемоглобина му висок,а желязото ниско .Благодаря ви предварително. .
Искам да знам мога ли да му давам желязо добавка  като хемоглобина е висок.
Здравейте,
На база представените от Вас изследвания аз по скоро бих Ви дал малко по-различна препоръка. Това е да консумира храна, която е богата на желязо (месни продукти), или мултивитамини със съдържание на желязо. Не се налага приемът на таблетки само със желязо, тъй като има нормални стойности на хемоглобин, а само желязото като микроелемент е занижено.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:20 от Рaдост

# 411

Здравейте, д-р Симоноски!

По Ваша препоръка пуснах изследванията отново няколко месеца по-късно и пак са завишени стойностите. Какво трябва да се предприеме според Вас? Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
Маркерите, които са завишени, във Вашия случай нямат диагностично или прогностично значение. Това са маркери за тромбоцитите ( Вие нямате заболяване на тях) и се променят в зависимост от състоянието към момента на изследването (възпаление, настинка, инфекция).
Те нямат прогностична стойност или маркер за хематологично заболяване.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:23 от Рaдост

# 412
Скрит текст:
Здравейте!
Родих преди 2 години. С MTHFR мутация съм. Непосредствено преди раждането бях с много ниски стойности на хемоглобина и ми преляха една банка кръв. Предвид, че през цялата бременност приемах допълнително желязо.

Сега се чувствам често отпаднала, бледа съм, устните ми без цвят. Често ми се спи през деня, а вечер не успявам с часове да заспя. Подозирам, че имам липса на витамини, но не приемам такива, предвид мутацията. А и не знам какви, освен метилирана фолиева киселина, е възможно да пия, без да ми навредят.

Какво бихте ми препоръчали като допълнителен прием?
 Мога ли да приемам пак желязо, предвид че още кърмя?
Благодаря Ви!

Здравейте,
Моята препоръка е да проведете изследвания и след това бих искал да Ви консултирам в кабинета си, тъй като неадекватно коригиран железен дефицит може да допринесе за една хроничност на състоянието Ви. Според мен, при адекватно коригиране, както и проследяване, може този проблем да се елиминира.
Изследванията, които бих искал са: ПКК, ДКК; Желязо, ЖСК, СУЕ, ЦРП, феритин, Вит Б12, фолиева киселина.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:25 от Рaдост

# 413
Скрит текст:
Здравейте,при профилактични изследвания на моя съпруг са му казали,че има "сгъстена"кръв.Така ли е действително и какво следва да се направи в този случай?
Здравейте,
На база предоставените изследвания показателите са както при дехидратирация. Незначително увеличаване на хемоглобин, хематокрит и еритроцити. Моята препоръка е нека да увеличи хидратацията през деня и състоянието му, както и показателите, ще се подобрят.
Проведете контролни изследвания след 1 месец.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:26 от Рaдост

# 414
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоновски ,
Моля за мнение по следния проблем. Синът ми има MTHFR мутация , C677T C/T A1298C A/C . Оплаква се от умора , липса на концентрация , мозъчна мъгла ,  ниска енергия особено сутрин , болки в мускули . Направи изследвания на основните показатели ,  някои витамини от група Б , Д и хомоцистеин . Основните показатели са ОК , но ме притесняват тези , които ще напиша по-долу .

* хомоцистеин - 26,6    реф. ст-ти 5-12
* вит Б12 - 228         реф.ст-ти 145-569
* вит Д - 26,00          реф.ст-ти 20-50
*фолат в серум 3,60    реф.ст-ти  10,40-42,40

Моля , за мнението Ви , благодаря !!!

Здравейте,
Каква беше причината за провеждане на тези генетични изследвания, тъй като те не се провеждат скринингово?
Иначе, относно изследванията бих могъл да Ви назнача фолиева киселина да приема за 1 месец, а след това контролни изследвания на ПКК, ДКК, желязо, ЖСК, СУЕ, ЦРП, феритин, вит. Б12 и фолиева киселина.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:28 от Рaдост

# 415
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски пиша заради сина си той е на 19 год, но преди две год.буледува от бронхит за втори път и след изписването взеха да му потъмняват очите отдоло все му се спи и му е уморено пусках му иследвания и го водих на хематолог ,но казаха че нищо му няма да добавя желязото с рационално хранене ,но той продължава да му е уморено какво бихте ме посъветвали а ми се вижда че хемоглобина му висок,а желязото ниско .Благодаря ви предварително. .
Искам да знам мога ли да му давам желязо добавка  като хемоглобина е висок.

Здравейте,
Смятам, че Ви дадох инструкции, но ако нещо се е загубило в чата, може да пишете пак и ще Ви отговоря наново.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:28 от Рaдост

# 416
Здраейте , д-р Симонски !
След боледуване с гърло и ухо и пиене на антибиотик от страната на възпаленото ухо си напипвам подут лимфен възел странично от трахеята . В какъв срок би следвало да спадне и евентуално какви кръвни да пусна, евентуално за неща по - кофти . Последните кръвни профилактични , които си пусках са от август и са в норма.

Здравейте,
При увеличен ЛВ, особено при инфекция и прием на антибиотик, е необходимо да минат поне 21 дни, преди да се проведе контрола на лимфния възел.
Много е важно какви са характеристиките на ЛВ. Дали е болезнен, подвижен, с тенденция на нарастване, или един и същ размер, дали имате температура, изпотяване.
Препоръката ми е да проведете нови изследвания, които да включват ПКК, ДКК, СУЕ, ЦРП ЛДХ, и ако решите, мога да Ви консултирам и да проведем ехография на този възел след физикален преглед.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:29 от Рaдост

# 417
Скрит текст:
Моля за мнение по следния проблем. Синът ми има MTHFR мутация , C677T C/T A1298C A/C . Оплаква се от умора , липса на концентрация , мозъчна мъгла ,  ниска енергия особено сутрин , болки в мускули . Направи изследвания на основните показатели ,  някои витамини от група Б , Д и хомоцистеин . Основните показатели са ОК , но ме притесняват тези , които ще напиша по-долу .

Здравейте,
Каква беше причината за провеждане на тези генетични изследвания, тъй като те не се провеждат скринингово?
Иначе, относно изследванията бих могъл да Ви назнача фолиева киселина да приема за 1 месец, а след това контролни изследвания на ПКК, ДКК, желязо, ЖСК, СУЕ, ЦРП, феритин, вит. Б12 и фолиева киселина.

Успешен ден.
Здравейте  д-р Симоновски ,
Причината да  изследваме сина ми  беше  , че баща му правеше  чести тромбози , направи и  белодродробна емболия и не можеха да разберат причината . Най накрая по препоръка на съдов хирург направи изследване на гена MTHFR и се установи , че има мутация на този ген . Профилактично направихме и на сина ни , с цел превенция.
Мислите ли , че тези сиптоми , за които споменах в първия пост , могат да бъдат заради високия хомоцистеин и ниския фолат ? Благодаря още веднъж!!!

# 418
Скрит текст:
Скрит текст:

Здравейте,

Успешен ден.
Здравейте  д-р Симоновски ,
Причината да  изследваме сина ми  беше  , че баща му правеше  чести тромбози , направи и  белодродробна емболия и не можеха да разберат причината . Най накрая по препоръка на съдов хирург направи изследване на гена MTHFR и се установи , че има мутация на този ген . Профилактично направихме и на сина ни , с цел превенция.
Мислите ли , че тези сиптоми , за които споменах в първия пост , могат да бъдат заради високия хомоцистеин и ниския фолат ? Благодаря още веднъж!!!
Здравейте,
Да има пряко взаимоотношение на високия хомоцистеин и ниския фолат. Затова моята препоръка е прием на фолиева киселина.
По отношение на тромбозите на бащата, панелът за изследване на вероятност от тромботични инциденти включва други маркери, но и те се препоръчват при наличието на рискови фактори, пушач, наднормено тегло, застоял начин на живот и т.н...

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:51 от Рaдост

# 419
Скрит текст:
Здравейте Д-р Симоноски, 5 години откакто сама изследвах и разбрах,че съм с ниско желязо и витамин D ,взимам стриктно добавки.
От година се консултирам и лекувам с хематолог.Имам обилен цикъл,депресивни състояния,умора,задъхване,косата ми капе.
Моля за Вашето мнение за последните ми изследвания.

Здравейте,
Към настоящия момент сте с нормални стойности на хемоглобин, но желязото и ЖСК като маркери дават информация, че ако спрете приема на желязо (казахте ми, че приемате), бихте могли доста бързо да смъкнете нивата на хемоглобин, а оттам и допълнително задълбочаване на състоянието.
Моето предложение е да мога аз да Ви консултирам и по такъв начин бих добавил и допълнително препарати (на билкова основа), които биха могли да Ви повлияят и на останалите оплаквания.

Успешен ден.
Записах час за консултация с Вас.
Притеснявам се,да не би да има друга причина(диагноза) желязото ми да не достига оптимални стойности въпреки стриктния прием.Моля да ми кажете ,ако има нужда да изследвам още нещо или да направя консултация с друг лекар преди да дойда при Вас.Ходя редовно на гинеколог и правя профилактични изследвания 2 пъти в годината.Всяка година профилактично ме преглеждат на ехограф всички органи,ходила съм и при гастроентеролог,пускала съм полови хормони на щитовидната жлеза.Чудя се вече какво да прегледам и изследвам.

Общи условия

Активация на акаунт