Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 823
  • 390
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте!
Какво маже да бъде причината от време на време вените на ръцете да ми се подуват. Разбирам едва когато започне да ме понаболява. После или ще си спука, или ще се скрие от самосебе си.
Другият ми въпрос е, нормално ли е вените ми да се пускат от най-малкото докосване, например вземане на кръв? Миналото лята така се бяха спукали при взимане на кръв, че една седмица ходих с дълги ръкави.
Здравейте,
За да може да се отговори на конкретния въпрос, необходимо е повече информация за Вас. Обективното състояние, възраст, пол, тегло, конкретни лабораторни показатели.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 11:12 от Рaдост

# 46
Здравейте според Вас как е изследването благодаря предварително

# 47
Благодаря ви за препоръката,но вече го направих и канкретния хематолог не ми каза нищо съществено ,каза да дявям желязо докято феритиня снигне да поне
30 и да го спирям мялтофера 
Здравейте, синът ми в момента е на 1,8 г и вече половин година (от ноември 2023) приема Малтофер заради желязодефицитна анемия,но желязото се покачва много бавно и за 4 месеца от 4,09 се качи на 7,което май е твърде ниска. Какво може да ме посъветвате
Здравейте,
Моята препоръка към Вас е да се проследи състоянието от колега занимаващ се с Детска Хематология.

# 48
Здравейте!
Баща ми миналата година беше диагностициран с ХЛЛ и в момента е на активно лечение. Преди седмица си пуснах изследвания и забелязвам отклонения в ПКК. Трябва ли да предприема нещо допълнително? Преди два месеца отново имах завишени левкоцити около 13.5. Благодаря!

# 49
Здравейте!
Баща ми миналата година беше диагностициран с ХЛЛ и в момента е на активно лечение. Преди седмица си пуснах изследвания и забелязвам отклонения в ПКК. Трябва ли да предприема нещо допълнително? Преди два месеца отново имах завишени левкоцити около 13.5. Благодаря!
Здравейте,
Колкото разбирам, Вашият баща е с ХЛЛ, а това са Ваши изследвания.
На база Вашите изследвания, констелацията сочи, че може би имате някаква инфекция и към настоящия момент не се налага нищо допълнително да правите. Препоръчително е ПКК на 6 месеца при тези обстоятелства.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 11:13 от Рaдост

# 50
Здравейте др Симоноски
При този резултат на вит В12, трябва ли да приемам витамин В12, или не?

Има ли нужда от други изследвания със цел изясняване на ситуацията от ваша гледна точка като хематолог...
От 1 година съм със хроничен запек, отслабване на килограми, преди няколко месеца приемах милгамма N поради херпес зостер и тогава започнах от нея да ходя редовно до WC, спрях я защото трябваше да я пия 1 месец.... Нз дали това има връзка някаква, но реших да ви го споделя.
Приемах вигантол като витамин Д, месец и половина, вече е в норма понеже беше в дефицит
Здравейте,
На база проведените изследвания, според референтните стойности на лабораторията Вит Б12 е в "латентен дефицит", но Вашият случай налага консултация с гастроентеролог за установяване причината за хроничен запек и редукция на килограми.
Благодаря ,др Симонски
Направени са консултаций с гастро,...но мен ме интересуваше за този дефицит на Б12 отнесен и към дугите изследвания дали се нуждае от допълниелен прием на този витамин В12 конкретно, да разбирам че не е необходимо ?
И още нещо, това че от милгамма Н ,съм ходил до WC редовно означава ли че ми липсват витамини от групата Б, и трябва ли да ги изследвам , извинете ако точно това не е за вас като специалист,но другите доктори(вкл.и гастро )нищо не казаха

# 51
трябвали да приемам Б12

# 52
Здравейте,
На база предоставената информация за серумното ниво на Вит Б12, резултатът е в референтните граници. Оптималното серумно ниво.

# 53
Бяхме при детски хематолог, който просто каза, че при по-слабите деца лимфните възли се усещат по-ясно. Смятате ли, че е необходимо да потърсим още едно мнение?
По моето описание откривате ли нещо притеснително?

ПП. Наскоро отново правихме профилактични изследвания и желязото беше в горна граница (ЖСК - 24,5 при реф.ст. 9.0-25.0 mkmol/l), а детето не е приемало нищо за него. МСНС пък този път беше под норма (резултат 338 при реф.ст. 340-356 g/L).

Здравейте, д-р Симоноски!
Ще помоля за коментар на два въпроса.
Детето ми се роди с леко понижен хемоглобин (през цялата бременност и моят беше такъв), като впоследствие изследвахме желязо и се оказа, че то също е понижено. Известно време пиеше Малтофер, но желязото се покачваше доста бавно, докато в един момент лекарят ни каза да спрем приема. Детето вече е на 1г и 8м и хемоглобина е в норми (желязо скоро не сме изследвали), но това, което ме притеснява е, че и MCHC е леко повишено още от раждането. Това може ли да говори за опасен вид анемия? И на какво всъщност се дължи?

Другото ми притеснение е, че на 1г и 1м, след поставяне на ваксина за морбили, забелязах лимфни възли в ингвиналната област. Възможно е да са били забележими и преди това, но аз тогава ги усетих. Заведох детето на лекар, който каза, че при по-слабите деца е възможно да са по-забележими, но не са преглеждани на ехограф. Големината им не мога да определя, един ден ги усещам като лещено зърно, друг ден като грахово, трети пък като оризово… така, че не мога да преценя. Как трябва да процедираме с тях според вас?

ПП. Правена е ПКК и ДКК на 1г и 1м и всичко беше наред (сега е на 1г и 8м).

Здравейте,
Бих Ви препоръчал на проведете консултация с детски хематолог и колегата при необходимост ще назначи допълнителни изследвания.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 01:25 от Darling*

# 54
здравейте,
днес си пуснах изследвания, но ме притесняват многото ниски стойности, бихте ли казали какво и вашето мнение и какво мога да предприемам.В момента освен витамин Д не приемам нищо, като цяло много рядко съм приемала някакви добавки. Жена на 36 г съм

# 55
здравейте,
днес си пуснах изследвания, но ме притесняват многото ниски стойности, бихте ли казали какво и вашето мнение и какво мога да предприемам.В момента освен витамин Д не приемам нищо, като цяло много рядко съм приемала някакви добавки. Жена на 36 г съм

Здравейте,
Имате нужда от консултация с хематолог, тъй като трябва да се назначи терапия, както и впоследствие допълнителни изследвания.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:12 от Рaдост

# 56
здравейте,

Здравейте,
Имате нужда от консултация с хематолог, тъй като трябва да се назначи терапия, както и впоследствие допълнителни изследвания.
Здравейте,  какви трябва да бъдат допълнителните изследвания?

# 57
Здравейте,д-р Симоноски!

Преди години ми откриха анемия таласемия и ми препоръчаха да пия фолиева киселина заради нисък хемоглобин. Достатъчно ли е пиенето само на тази добавка?

# 58
Здравейте, бихте ли погледнали тези изследвания на дете на 4 години с изоставащ ръст. Благодаря.
демир е желязо на български, а второто е свързващо желязото, не знам точно как се превежда.

# 59
Здравейте, докторе! От както се помня се уморявам лесно и винаги съм имала нужда от повече сън. Личната лекарка не намира нищо притеснително в кръвната ми картина, но аз съм забелязала, че от години показателят MCV ми е занижен. Качвам последните ми две кръвни картини, правени през 6 месеца. Може ли да ги коментирате? Възможно ли е да имам някакъв вид анемия или честата умора се дължи на други причини? Феритин също съм изследвала и беше 43, а б12 250.
Скрит текст:

Благодаря за отделеното време!

Общи условия

Активация на акаунт