Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 777
  • 421
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,доктор  Симоноски!
Пиша ви по повод  пуснато от мен желязо,просто така с други изследвания. Оказа се малко над границата. Ако горната граница е 26,моето е 28. Не съм взимала желязо на добавки.Това опасно ли е?Благодаря ви!

# 151
Здравейте д-р Симоноски!
С бета таласемия съм, на 34г.
При първата ми бременност хемоглобина падна много, най-ниската стойност беше 72, в края на 8ми месец ми преляха кръв при хемоглобин 80.
Според всичко което изчетох тогава по темата, ми се струва, че не бях особено адекватно лекувана тогава .
След изписан вит. В12 хемоглобина ми рязко падна от 85 на 75 в четвърти месец, от там беше борба да го вдигнем , успяхме единствено до 80. Доколкото разбрах вит в12 ми е свалил и железните запаси и затова е паднал хемоглобина.
Желязото почти през цялото време беше на горна граница, но феритина беше много нисък.
Въпроса ми е , планирам втора бременност, какво е оптималното което може да се направи, за да се избегне вероятността за кръвопреливане.
Бихте ли препоръчали въпреки таласемията прием на желязо по време на бременност, тъй като някои хематолози категорично изключват пиенето на желязо при този вид анемия.

Ще се позволя и втори въпрос въпреки, че знам , че не сте детски хематолог. Детето ми е наследила анемията от мен, въпреки това поддържа добри нива на хемоглобин. Септември месец при тръгването на ясла е бил 110, сега след серия от боледувания , на последните изследвания при активна вирусна инфекция излезе, че е 91. Ще го повторим като оздравее, но доста се притесних. Възможен ли е такъв спад заради боледуванията? Храни се добре, не ми се вярва да е развила и желязо дефицитна.

Благодаря предварително!

Здравейте.
На база споделеното от Вас мога да Ви кажа, че бих Ви проследявал показателите към момента, както и при бъдеща бременност.
За да може адекватно да Ви отговоря,  необходимото е да проведете изследвания (ако решите, пишете ми на ЛС и ще Ви кажа какви точно изследвания)
2. Относно детето Ви, ако проведете изследвания, мога да Ви дам определени насоки, но не бих могъл да назначавам терапия, тъй като не съм детски хематолог.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:28 от Рaдост

# 152
Здравейте,доктор  Симоноски!
Пиша ви по повод  пуснато от мен желязо,просто така с други изследвания. Оказа се малко над границата. Ако горната граница е 26,моето е 28. Не съм взимала желязо на добавки.Това опасно ли е?Благодаря ви!
Здравейте.
Изолиран един показател, както е желязото в конкретния случай, не е показателен.
Желязото е маркер за най различни състояния и е в постоянна динамика и незначителното му увеличаване както във Вашия случай не представлява проблем.
Проследете го във времето, но ако решите да правите изследвания след време, пишете ми на лично и ще Ви кажа какви точно изследвания.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:29 от Рaдост

# 153
Здравейте, д-р Симонски,
Ендокринолог назначи на майка ми изследвания, за да проследи на какво може да се дължи тревожността ѝ.
Единият от тях бета2 микроглобулин е завишен. Всички останали изследвания, заедно с ПКК, която прави в началото на месеца са изцяло в норма.
Тя е с установен тромбофлебит и пие антикоагуланти.
Трябва ли да се притесняваме?

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:10 от sourit

# 154
Здравейте,дъщеря ми е с Бета таласемия родена,какво трябва или те трябва де следим?Мъжа ми е с такава.Личния лекар нищо не казва.

# 155
Здравейте, д-р Симонски,
Дъщеря ми е хетерозиготен носител на фактор V Лайден. Научихме го по трудния начин, когато в края на 6-ия месец на първата си бременност направи белодробна емболия. Доизноси и роди като беше на 2х0.9 клексан. Цялата втора бременност изкара на 2х0.4. Известно време след това продължи с клексана, но сега /второто дете е на 5 години/ единственото, което прави, е че лети с компресиращи чорапи.
Съпругът ми е носител на въпросния дефектен алел, и на 68 г. се оказа с напълно задръстена с тромби вена. Последва операция по спешност. Оттогава е на 2х5мг еликвис. Неговата майка, си е отишла на 48 години от внезапен инфаркт - предполагам, че е била носител.
И сега, на въпроса - какви показатели и колко често би трябвало да проследява дъщеря ми, за да не се стигне до фатални усложнения. Въобще има ли показатели, които следят "гъстотата" на кръвта? Тя е на 42, много пълна, живее в Германия. Има ли смисъл, когато се прибере в БГ да Ви посети, евентуално с някакви изследвания /защото там не става "да си предпишеш" изследвания/? Трябва ли да настоява за някакво диспансеризиране при специалист?

Потребителка от форума със сходни проблеми ме помоли да задам и следния въпрос:  "Има ли протокол за превенция при хора, предлазположени към тромбози, ако не са имали инцидент до момента?  А при инцидент, какъвто е БТЕ? "

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 17:32 от pipelot

# 156
Здравейте, д-р Симонски,
Ендокринолог назначи на майка ми изследвания, за да проследи на какво може да се дължи тревожността ѝ.
Единият от тях бета2 микроглобулин е завишен. Всички останали изследвания, заедно с ПКК, която прави в началото на месеца са изцяло в норма.
Тя е с установен тромбофлебит и пие антикоагуланти.
Трябва ли да се притесняваме?

Здравейте.
Бета-2-микроглобулинът може да бъде повишен поради много причини и изолиран като показател, не носи никаква диагностична или предикторна стойност.
На база проведените изследвания, към момента не се наблюдава да има някави хематологични отклонения.
За Ваше спокойствие бих Ви предложил да повторите изследванията след 1 месец.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 09:01 от Рaдост

# 157
Здравейте,дъщеря ми е с Бета таласемия родена,какво трябва или те трябва де следим?Мъжа ми е с такава.Личния лекар нищо не казва.
Здравейте.
Както предполагам, че знаете, Бета таласемията е хемоглобинопатия, която е вродена и трябва да се проследява нивото на хемоглобин.
Моята препоръка към Вас (дъщеря Ви и бащата) е да проведете кръвни изследвания ПКК, ДКК, желязо, ЖСК, Феритин и ако решите, ги изпратете на ЛС.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 09:02 от Рaдост

# 158
Здравейте, д-р Симоноски!
Пиша по повод ниския ми хемоглобин, който последно време е бил около 107-110, но откакто вземам антикоагуланти той падна съвсем както е видно от изследванията.
Да поясня, че вземам антикоагуланти от М. Април 2024, защото прекарах леко БТЕ, след боледуване вероятно от февруари същата година, защото друго не се установи… нямам тромбофилия… но вероятно ще трябва да се консултирам с кардиолога си за спиране на антикоагуланта по преценка на пулмолог, защото последните 2 скенера показват, че белия дроб е чист.
Оплакванията са ми затруднено поемане на въздух на моменти, като си помисля за това, понякога в покой или пък на моменти, когато да започна да правя нещо.
Малко объркан е сякаш поста ми, но … забравих да кажа, че ноември изследвах желязо, фолиева киселина и феритин, като всичко е ниско. Приемам желязо оттогава, но сякаш не е повлияло на хемоглобина ми… моля Ви кажете ми какво да направя и необходимо ли е нещо допълнително да изследвам.
Това е последното ми изследване от миналата седмица, като искам само да поясня, че в микроскопското броене с изключение на еозинофилите, другите 2 показателя … всъщност не са извън норми, а има грешка на лабораторията в референтните стойности.

# 159
Здравейте, д-р Симоноски!
Пиша по повод ниския ми хемоглобин, който последно време е бил около 107-110, но откакто вземам антикоагуланти той падна съвсем както е видно от изследванията.
Да поясня, че вземам антикоагуланти от М. Април 2024, защото прекарах леко БТЕ, след боледуване вероятно от февруари същата година, защото друго не се установи… нямам тромбофилия… но вероятно ще трябва да се консултирам с кардиолога си за спиране на антикоагуланта по преценка на пулмолог, защото последните 2 скенера показват, че белия дроб е чист.
Оплакванията са ми затруднено поемане на въздух на моменти, като си помисля за това, понякога в покой или пък на моменти, когато да започна да правя нещо.
Малко объркан е сякаш поста ми, но … забравих да кажа, че ноември изследвах желязо, фолиева киселина и феритин, като всичко е ниско. Приемам желязо оттогава, но сякаш не е повлияло на хемоглобина ми… моля Ви кажете ми какво да направя и необходимо ли е нещо допълнително да изследвам.
Това е последното ми изследване от миналата седмица, като искам само да поясня, че в микроскопското броене с изключение на еозинофилите, другите 2 показателя … всъщност не са извън норми, а има грешка на лабораторията в референтните стойности.

Здравейте.
След преглеждане на резултатите (колкото позволява форума, понеже не може да се увеличи снимката), смятам, че хематологичният проблем е аспект на анемията, бихме могли бързо да го коригираме.
Бих Ви предложил, ако може да пишете на ЛС, за да не се обсъждат лични аспекти във форума.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 18:12 от Рaдост

# 160
Здравейте, д-р Симонски,
Дъщеря ми е хетерозиготен носител на фактор V Лайден. Научихме го по трудния начин, когато в края на 6-ия месец на първата си бременност направи белодробна емболия. Доизноси и роди като беше на 2х0.9 клексан. Цялата втора бременност изкара на 2х0.4. Известно време след това продължи с клексана, но сега /второто дете е на 5 години/ единственото, което прави, е че лети с компресиращи чорапи.
Съпругът ми е носител на въпросния дефектен алел, и на 68 г. се оказа с напълно задръстена с тромби вена. Последва операция по спешност. Оттогава е на 2х5мг еликвис. Неговата майка, си е отишла на 48 години от внезапен инфаркт - предполагам, че е била носител.
И сега, на въпроса - какви показатели и колко често би трябвало да проследява дъщеря ми, за да не се стигне до фатални усложнения. Въобще има ли показатели, които следят "гъстотата" на кръвта? Тя е на 42, много пълна, живее в Германия. Има ли смисъл, когато се прибере в БГ да Ви посети, евентуално с някакви изследвания /защото там не става "да си предпишеш" изследвания/? Трябва ли да настоява за някакво диспансеризиране при специалист?

Потребителка от форума със сходни проблеми ме помоли да задам и следния въпрос:  "Има ли протокол за превенция при хора, предлазположени към тромбози, ако не са имали инцидент до момента?  А при инцидент, какъвто е БТЕ? "

Здравейте.
На база споделената от Вас информация, към момента знаем само за Factor V Laiden, но нямам информация за останалата част от носителство на гените на тромбофилия.
Дали може да ми пратите какви др. изследвания са правени на ЛС и след това ще Ви кажа дали имам нужда от допълнителни изследвания.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 10:16 от Рaдост

# 161

Може ли мнение,пия ацетизал кардио вечер по едно,по препоръка на личния лекар,от къде може да идва проблема

# 162
Здравейте, доктор Симоноски! Витамин В12 ми е 1353pg/ml при референтни стойности 193-982. На 27 години съм.Вегетарианка съм от 5 години. Кръвната картина ми е добра. Три дена подред преди изследването пих витамини В12. Може ли да е от това?Притеснявам се за високата стойност на В12. Чета за ужасни болести при висок В12 . Моля за съвет какво да правя.

# 163
Здравейте, доктор Симоноски! Витамин В12 ми е 1353pg/ml при референтни стойности 193-982. На 27 години съм.Вегетарианка съм от 5 години. Кръвната картина ми е добра. Три дена подред преди изследването пих витамини В12. Може ли да е от това?Притеснявам се за високата стойност на В12. Чета за ужасни болести при висок В12 . Моля за съвет какво да правя.
Здравейте.
Стойностите на Вит В12 при Вас са високи поради приема на такъв.
Завишените стойности не са вследствие на заболяване.
Препоръката ми е да спрете в момента приема и да повторите ПКК, дкк Вит В12 след 1 месец.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:37 от Рaдост

# 164
Благодаря за отделеното внимание! Ако е удобно да ми кажете дали трябва да приемам допълнително желязо при тези резултати -
хемоглобин 130g/L при реф.120-160 ; желязо 8.3 mkmol/I при реф.6.0-26.0 ; феритин 9.0 mkg/I при реф. 10-120 ; ТЖСК 71 mkmol/I при реф.44.8-71.6 ; СЖСК 62.7 mkmol/I при реф. 27.8-53.7
Благодаря, Ви предварително! Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт